נאונטולוגיה

מה בין טיפול באספירין ובין חומרת ניוון מקולארי גילי? (Ophthalmology)

במאמר חדש שפורסם בכתב העת Ophthalmology מדווחים חוקרים על מחקר חדש ממנו עולה קשר בין הסיכון לניוון מקולארי גילי מוקדם וניוון מקולארי גילי רטוב, מאוחר ובין טיפול תדיר באספירין, כאשר הסיכון עולה עם העלייה בנטילת הטיפול התרופתי.

הממצאים מבוססים על מחקר European Eye Study, והם מזהירים לנקוט משנה זהירות במתן אספירין לחולים עם AMD (Age-related Macular Degeneration), העשויים לקבל את הטיפול למצבים אחרים, דוגמת מניעת מחלות לב וכלי דם.

לאחר תקנון לערפלנים שונים, כולל גיל, מין, השכלה, עישון, מדד מסת גוף, סוכרת, מחלות לב וכי דם, אנגינה, כולסטרול ולחץ דם סיסטולי, טיפול יומי באספירין לווה בעליה של למעלה מפי שתיים בסיכון לניוון מקולארי גילי רטוב, בהשוואה לסיכון בחולים שלא נטלו מעולם אספירין.

המחקר כלל 4691 משתתפים בגילאי 65 שנים ומעלה, שנבחרו באקראי משבע מדינות ברחבי אירופה. החוקרים כימתו את הטיפול באספירין כחולים שמעולם לא נטלו את הטיפול (2760 חולים), טיפול חודשי או פחות (766 חולים), טיפול שבועי אך לא יומי (326 חולים), או טיפול יומי (839 חולים). בדיקות צבעוניות של קרקעית העין נשמרו בכל מרכז ונשלחו לרוטרדם, הולנד, שם שני מומחים דירגו אותם בהתאם לסיווג International Classification and Grading System for Age-related Maculopathy & AMD. דרגות 1-3 סווגו כניוון מקולארי גילי מוקדם, דרגה 4 הקבילה ל-ניוון מקולארי גילי מאוחר, וחולקה ל-AMD יבש או רטוב.

חולים שקיבלו טיפול יומי באספירין היו מבוגרים יותר, עם שכיחות נמוכה יותר של מעשנים וערכים נמוכים יותר של לחץ דם וכולסטרול, אך עם שכיחות גבוהה יותר של מחלות לב וכלי דם ואנגינה.

מבין כל המשתתפים, 36.4% אובחנו עם AMD מוקדם ו-3.3% אובחנו עם AMD מאוחר, מבין אלו, כשני שליש סבלו מניוון מקולארי רטוב ורק שליש סבלו מניוון מקולארי יבש. החוקרים מדווחים על קשר בין טיפול באספירין לעיתים קרובות ובין דרגה גבוהה יותר של ניוון מקולארי גילי. שליש מהמשתתפים עם ניוון מקולארי רטוב נטלו אספירין כל יום, זאת בהשוואה ל-16% מהביקורות בלבד.

מגמה דומה ביחסי הסיכון זוהתה כאשר החוקרים תקננו רק לגיל ומין, או לגיל, מין ומחלות לב וכלי דם. לא זוהה קשר מובהק סטטיסטית עם AMD רטוב, בהתאם לנוכחות או העדר מחלות לב וכלי דם או אנגינה (כלומר, לא נמצא קשר בין AMD ובין מחלות לב וכלי דם או אנגינה).

עבור 42 המקרים של AMD יבש עם נתונים אודות צריכת אספירין וערפלנים אפשריים, לאחר תקנון לגיל ומין, לא נמצא קשר בין AMD יבש ובין טיפול באספירין.

כאשר החוקרים ערכו תקנון לכל הערפלנים האפשריים, הם זיהו מגמה משמעותית בין טיפול באספירין ו-AMD מוקדם בדרגה 1 (1652 חולים, p<0.001) ודרגה 2 (463 חולים, p=0.001). עם זאת, לא נמצא קשר דומה עם מחלה בדרגה 3 (114 חולים, p=0.9).

החוקרים מסכמים וכותבים כי על הציבור להבין כי לאספירין, הנמכר בחלקים מסוימים ברחבי העולם ללא מרשם רופא, יש תופעות לוואי, בהן גם ניוון מקולארי גילי.

Ophthalmology. 2012;119:112-118

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • טיפול ב-Filgotinib מפחית שיעורי כשלון טיפול כנגד דלקת ענביה (JAMA Ophthalmology)

    טיפול ב-Filgotinib מפחית שיעורי כשלון טיפול כנגד דלקת ענביה (JAMA Ophthalmology)

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Ophthalmology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר אקראי חדש בשלב 2, מהן עולה כי Filgotinib, מעכב Janus Kinase-1, הינו טיפול יעיל ונסבל היטב ומפחית את שיעורי כשלון טיפולים כנגד דלקת ענביה פעילה שאינה על-רקע זיהומי. מחקר HUMBOLDT הינו מחקר בשלב 2, אקראי, שכלל משתתפים מ-26 מרכזים משבע מדינות להערכת היעילות והבטיחות […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי העניק מעמד סקירה מועדפת ל- Crinecerfont לטיפול בהיפרפלזיה מולדת של האדרנל (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי העניק מעמד סקירה מועדפת ל- Crinecerfont לטיפול בהיפרפלזיה מולדת של האדרנל (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) העניק מעמד סקירה מועדפת (Priority Review) לבחינת שתי בקשות להערכת Crinecerfont לטיפול במקרים של היפרפלזיה מולדת של האדרנל (Congenital Adrenal Hyperplasia). הטיפול ב- Crinecerfont קיבל בעבר מעמד של תרופה יתומה ממנהל המזון והתרופות האמריקאי במרץ 2019. מנתונים משני מחקרים שפורסמו בעבר עולה כי Crinecerfont, תכשיר סלקטיבי המכוון […]

  • השפעת אספירין על רטינופתיה סוכרתית, פרופ' מרדכי רוזנר

    השפעת אספירין על רטינופתיה סוכרתית, פרופ' מרדכי רוזנר

    רטינופתיה סוכרתית היא הגורם המוביל לפגיעה בראייה במבוגרים בגיל העבודה בכל העולם. השלב הראשון של המחלה שניתן לזיהוי הינו חסימה של נימים ברשתית (capillary occlusion) על ידי קרישים או דלקת, שגורמת לאזורים של נונפרפוזיה ומיקרואנאוריזמות בכלי הדם שבסביבה. מתחילה שרשרת של שינויים שגורמים לנזק נוסף לכלי הדם הקטנים ולניוון של הרקמה העצבית. ההשפעה נוגדת הקרישה […]

  • טיפול ב- Tildrakizumab משפר תחושה כללית בחולים עם פסוריאזיס (מתוך הודעת חברת Almirall)

    טיפול ב- Tildrakizumab משפר תחושה כללית בחולים עם פסוריאזיס (מתוך הודעת חברת Almirall)

    מתוצאות ביניים שפורסמו ע”י חברת Almirall עולה כי טיפול ב-Tildrakizumab משפר את התחושה הכללית של חולים עם פסוריאזיס רובדית בדרגה בינונית-עד-חמורה לרמה הדומה לזו של האוכלוסייה הכללית. המומחים מסבירים כי Tildrakizumab הינו נוגדן המכוון כנגד IL-23 המיועד לטיפול במבוגרים עם פסוריאזיס רובדית בדרגה בינונית-עד-חמורה, המועמדים לטיפול סיסטמי. במחקר POSITIVE של חברת התרופות, Tildrakizumab הצליח להשיב […]

  • מה בין טיפול בחסמי אלפא ובין הסיכון לדמנציה עם גופיפי לואי בגברים? (Neurology)

    מה בין טיפול בחסמי אלפא ובין הסיכון לדמנציה עם גופיפי לואי בגברים? (Neurology)

    במאמר שפורסם בכתב העת Neurology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר בין טיפול באנטגוניסטים לקולטן α-1 – Doxazosin, Terazosin או Alfuzosin – ובין סיכון מופחת לדמנציה עם גופיפי לואי בגברים, בהשוואה לטיפולים תרופתיים אחרים. השערת המחקר הייתה כי עליה בזמינות אנרגיה במוח עשויה להאט או למנוע תהליכים נוירו-דגנרטיביים, ייתכן הודות להפחתת הצטברות […]

  • השוואת Sacituzumab Govitecan לעומת Docetaxel בטיפול ב-NSCLC מתקדם או גרורתי (J Clin Oncol)

    השוואת Sacituzumab Govitecan לעומת Docetaxel בטיפול ב-NSCLC מתקדם או גרורתי (J Clin Oncol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Oncology עולה כי טיפול ב- Sacituzumab Govitecan עשוי לשפר את ההישרדות הכוללת לעומת Docetaxel בחולים עם סרטן ריאות גרורתי מסוג NSCLC (או Non-Small Cell Lung Cancer) עם התקדמות לאחר טיפול קודם. מחקר EVOKE-01 הינו מחקר בשלב III, בתווית-פתוחה, להערכת Sacituzumab Govitecan לעומת טיפול ב-Docetaxel בחולים עם NSCLC […]

  • טיפול בסטטינים במינון גבוה לאחר אירוע מוחי קל מלווה בסיכון מוגבר לדימומים (J Am Heart Assoc)

    טיפול בסטטינים במינון גבוה לאחר אירוע מוחי קל מלווה בסיכון מוגבר לדימומים (J Am Heart Assoc)

    התחלת טיפול בסטטין בעצימות גבוהה במהלך השלב האקוטי של אירוע מוחי מינורי, שאינו ממקור לבבי, עשויה להביא לעליה בסיכון לדימום, כך עולה מתוצאות מחקר חדש מסין שפורסמו בכתב העת Journal of the American Heart Association. הנחיות ה-AHA/ASA משנת 2021 המליצו על טיפול בסטטין בעצימות-גבוהה בחולים בסיכון גבוה למחלה קרדיווסקולארית טרשתית. עם זאת, מספר מחקרים אקראיים […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה