נאונטולוגיה

היענות ירודה לתוכנית ה-WHO לשמירה על היגיינת ידיים (מתוך כנס ECCMID)

מאת ד”ר בן פודה-שקד

ממחקר חדש אשר הוצג בכנס ה-European Congress of Clinical Microbiology and Infectious Diseases ה-21 עולה כי קרוב למחצית מאנשי הצוות הרפואי ברחבי העולם אינם מיישמים את המלצות תוכנית ה-Moment 1: Before Touching a Patient לשמירה על היגיינת ידיים מטעם ארגון הבריאות העולמי.

החוקרים מציינים כי תוכנית ה-World Health Organization (WHO) הינה אחת מחמישה מדדים (המכונים moments) של קמפיין עולמי המכונה Save Lives: Clean Your Hands (SLCYH) אותו יזמה תוכנית ה-Clean Care is Safer של ה-WHO במטרה לקדם סביבה המקפידה על היגיינת ידיים נכונה במוסדות רפואיים באמצעות הדרכה והכוונה של אנשי הצוות הרפואי.

לדברי החוקרים, הכל יודעים כי היענות לשמירה על היגיינת ידיים הינה נמוכה מאוד, ועומדת ככלל על סביב 38.7%. חמשת ה’רגעים’ הפכו לתקן הזהב ליישום והערכת היגיינת ידיים ברחבי העולם, הם מסבירים, כאשר Moment 1 הינו בין המדדים החשובים ביותר.

בסקר העולמי הראשון לגבי היענות לשמירה על היגיינת ידיים לפני מגע ראשון עם מטופל, אספו אנשי ה-WHO מידע מ-327 מוסדות רפואיים אשר רשומים לקמפיין ה-SLCYH, ומייצגים 47 מדינות ו-1,527 מחלקות בתי חולים.

החוקרים מצאו כי ההיענות עם המלצות השמירה על היגיינת הידיים ב-76,803 הזדמנויות הייתה 51.4% בלבד. מבין אנשי הצוות הרפואי אשר הקפידו על כללי היגיינת הידיים, הרי שפעולות לשמירה על ההיגיינה כללו חיטוי הידיים ב-60.7%, שטיפתן ב-37.6%, או שתי הפעולות גם יחד ב-1.7% מהמקרים.

החוקרים העומדים מאחורי הסקר הנוכחי המליצו למוסדות הרפואיים יאספו מידע אודות כ-50 הזדמנויות לשמירה על היגיינת הידיים במחלקות נבחרות בבית החולים. ההיענות לתוכנית ה-Moment 1 הייתה הגבוהה ביותר במדינות אירופאיות (64% מבין 22,278 הזדמנויות) והנמוכה ביותר ביבשת אמריקה (26% מ-23,183 הזדמנויות). בנוסף, אנשי הצוות הסיעודי הראו היענות טובה משמעותית מזו של הרופאים (64% ו-48%, בהתאמה).

באופן מפתיע, נמצא כי היענות גבוהה יותר לשמירה על היגיינת הידיים נצפתה במחלקות אמבולטוריות (72%), מחלקות פנימיות (60%) ויחידות לטיפול נמרץ (59%), בעוד שההיענות הנמוכה ביותר נרשמה במחלקות הנשים (37%).

בין מגבלות המחקר הנוכחי מזכירים החוקרים את המשך הקצר של המעקב ואת העובדה כי הסקר בוצע במהלך קמפיין להגברת המודעות להיגיינת הידיים, דבר אשר עשוי היה להוביל לרמות היענות גבוהות מהרגיל.

לדברי מומחית בתחום אשר נתבקשה להגיב לפרסום הדברים, הרי ששיעורי ההיענות לשמירה על היגיינת הידיים לפני המגע הראשון עם המטופל הינם נמוכים משמעותית בהשוואה לאלו שלאחר הטיפול בחולה. על אף שמומחים סבורים כי הדבר נובע מתעדוף של הגנה עצמית על פני הגנה על החולה, הרי שרבים מאנשי הצוותים הרפואיים עשויים להאמין בנוסף כי פעולה זו (שטיפה או חיטוי הידיים בתום הטיפול בחולה) תסייע כחיטוי הידיים לפני המגע עם המטופל הבא.

המומחית מסבירה כי בפועל, ידוע כי אין הדבר כך. באם אנשי הצוות הרפואי נגעו בכל דבר שהוא בין שני המטופלים (לרבות מקלדות מחשב, טלפונים, מכשיר הטלפון הנייד האישי וכדומה), הרי שידיהם ככל הנראה מזוהמים שוב במיקרובים, ויתכן גם בכאלו העמידים לתכשירים אנטימיקרוביאליים. לדבריה, אכן בודדו חיידקים עמידים לאנטיביוטיקה מחפצים שכאלו באוניברסיטת Tufts בה עובדת, דבר המדגיש לטענתה את החשיבות של היגיינת ידיים לפני המגע הראשון עם המטופל.

באם איש הצוות הרפואי ישטוף ידיו לפני מגע עם מטופל בכל פעם, ולעולם לא ישטוף את ידיו לאחר הטיפול, הרי שלא תהיה כל העברה של מיקרואורגניזמים בין חולים דרך ידיו של המטפל, מדגישה המומחית. לפיכך, עבור החולים הרי שרק היגיינת הידיים שלפני הטיפול היא החשובה.

כשם שהראיות בדבר היענות כוללת נמוכה עומדות בקנה אחד עם מחקרים קודמים בתחום, מוסיפה המומחית, כזהו גם הממצא לפיו ההיענות רבה יותר בקרב אחיות בהשוואה לרופאים. מאחר והצוות הסיעודי מורכב ברובו מנשים על פי רוב, בעוד שהרופאים כוללים שיעור גבוה יותר של גברים, הרי שיתכן והפער הינו קשור במגדר, היא מציעה. לדבריה, מחקרים הראו כי נשים נוטות להקפיד יותר על השמירה על היגיינת הידיים בהשוואה לגברים, דבר העשוי להיתרגם להיענות גבוהה יותר בקרב האחיות בהשוואה לרופאים.

לדברי המומחית, פעמים רבות כאשר מושגת הצלחה בשמירה על היגיינת הידיים בעקבות קמפיין להגברת המודעות לנושא, חלה התרופפות בתחושת החשיבות של המסר. כך, לאחר שישנה הצלחה משאבי בית החולים מופנים לתוכניות חשובות אחרות, וכתוצאה תצפיות מטעם המרכז הרפואי על היגיינת הידיים של עובדיו עשויות להיות פחות תכופות ותוכניות יוזמה לשיפור היגיינת הידיים עלולות להפסק.

לפיכך, טוענת המומחית כי האתגר הגדול ביותר בהקשר זה עבור המוסדות הרפואיים אינו כיצד לשפר את ההיענות לשמירה על היגיינת הידיים, כי אם כיצד לשמרה לצד מטרות חשובות אחרות הקשורות בבטיחות החולה בהן מתמקדים בתי החולים כיום.

מתוך כנס ה-European Congress of Clinical Microbiology and Infectious Diseases ה-21 אשר נערך בחודש מאי 2011 במילאנו.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • ירידה בסיכון להתפתחות Long COVID מתחילת המגפה (N Engl J Med)

    ירידה בסיכון להתפתחות Long COVID מתחילת המגפה (N Engl J Med)

    הסיכוי להתפתחות Long COVID פחת משמעותית מתחילת המגפה, ממצאים המספקים זיק של תקווה וסימן להתקדמות במאבק כנגד הנגיף, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת New England Journal of Medicine. החוקרים כותבים כי הירידה הנ”ל נובעת מהפצת החיסונים ושינויים בנגיף עצמו. במקרים של Long COVID החולים סובלים מתסמינים לאורך חודשים או שנים לאחר הזיהום […]

  • עדויות חדשות מצביעות על קשר חלש בין מזון אולטרה-מעובד ובין סוכרת מסוג 2 (מתוך כנס NUTRITION)

    עדויות חדשות מצביעות על קשר חלש בין מזון אולטרה-מעובד ובין סוכרת מסוג 2 (מתוך כנס NUTRITION)

    מנתונים חדשים שהוצגו במהלך כנס NUTRITION עולה כי צריכה רבה יותר של מזון אולטרה-מעובד לא לוותה בעליה משמעותית בסיכון לסוכרת מסוג 2 במבוגרים בגיל העמידה. החוקרים ביקשו להבין טוב יותר כיצד מזון אולטרה-מעובד, מרכיב מרכזי בדפוסי התזונה בארצות הברית התורם ליותר מ-60% מהצריכה הקלורית, עשוי להשפיע על הסיכון לסוכרת. הם מסבירים כי מחקר קודם הראה […]

  • אחת מכל עשר נשים שחלו בקורונה בהריון צפויות לפתח Long COVID (מתוך Obstetrics & Gynecology)

    אחת מכל עשר נשים שחלו בקורונה בהריון צפויות לפתח Long COVID (מתוך Obstetrics & Gynecology)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Obstetrics & Gynecology עולה כי 10% מהנשים שנדבקו בנגיף הקורונה בזמן הריון יפתחו Long COVID. החוקרים מאוניברסיטת יוטה בחנו את הרשומות הרפואיות של למעלה מ-1,500 נשים שחלו בקורונה בזמן הריון וניטרו את התסמינים עליהם דיווחו לאחר לפחות שישה חודשים מהזיהום. מדובר במחקר הראשון להערכת הסיכון להתפתחות Long COVID בנשים הרות. […]

  • ההשפעה של איכות האוויר על הסיכון לאשפוזים חוזרים של חולי אי-ספיקת לב עם אוטם לבבי חד (Int J Cardiol)

    ההשפעה של איכות האוויר על הסיכון לאשפוזים חוזרים של חולי אי-ספיקת לב עם אוטם לבבי חד (Int J Cardiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת International Journal of Cardiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר בין חשיפה משמעותית יותר לדו-תחמוצת החנקן וחומר חלקיקי קטן מ-10 מיקרומטר ובין סיכון מוגבר לאשפוז חוזר בשל אי-ספיקת לב בחולים עם אוטם לבבי עם עליות מקטע ST. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחלת לב וכלי דם הינה הגורם […]

  • דיאטה עתירת-סיבים משחררת הורמון מדכא תאבון (Science Translational Medicine)

    דיאטה עתירת-סיבים משחררת הורמון מדכא תאבון (Science Translational Medicine)

    דיאטה עתירת סיבים משפיעה על המטבוליזם של המעי הדק ומעודדת שחרור הורמון מעי מדכא-תאבון, PYY (או Peptide Tyrosine Tyrosine), יותר מדיאטה דלת-סיבים, זאת ללא תלות בהרכב המזון, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Science Translational Medicine. החוקרים בחנו את ההשפעה של דיאטה דלת סיבים ועתירת סיבים על שחרור הורמוני מערכת עיכול, כולל PYY ו-GLP-1. […]

  • חשיפה לזיהום אוויר לפני לידה מלווה בסיכון מוגבר לשיתוק מוחין (JAMA Netw Open)

    חשיפה לזיהום אוויר לפני לידה מלווה בסיכון מוגבר לשיתוק מוחין (JAMA Netw Open)

    חשיפה לפני הלידה לחומר חלקיקי בקוטר של עד 2.5 מיקרומטר מלווה בסיכון מוגבר לאבחנה של שיתוק מוחין בצאצא, כך מדווחים חוקרים מקנדה במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים בחנו את הקשר בין חשיפה לפני הלידה למזהמים באוויר ובין הסיכון לשיתוק מוחין בלמעלה ממיליון לידות במועד באונטריו, קנדה, בין 2002 ועד 2017. חשיפה לפני […]

  • חשיפה לשדה קרב מעלה את הסיכון לכאב כרוני בנשים בצבא (JAMA Netw Open)

    חשיפה לשדה קרב מעלה את הסיכון לכאב כרוני בנשים בצבא (JAMA Netw Open)

    חשיפה לשדה קרב מלווה בסיכון מוגבר לכאב כרוני בקרב נשים בשירות פעיל בצבא ארצות הברית ובנות זוג של אנשי צבא בשירות פעיל, כאשר מצב סוציו-אקונומי נמוך והפרעות פסיכיאטריות מעלות עוד יותר את הסיכון לכאב כרוני, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים בחנו את הנתונים ממערכת Military Health System לזיהוי אבחנות של […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה