נאונטולוגיה

השוואה בין Buprenorphine לבין Methadone בהשפעה על תסמונת גמילה ביילוד (מתוך NEJM)

מאת ד”ר אולה קראסיק

ממחקר חדש אשר פורסם השבוע ב-New England Journal of Medicine (NEJM) עולה כי Buprenorphine יעיל יותר מ-Methadone בהורדת הסימפטומים של תסמונת גמילה ביילוד – Neonatal Abstinence Syndrome (NAS) , כאשר ניתן לנשים מכורות לאופיאטים במהלך ההריון.

                     

בניגוד למתדון, המשמש כטיפול בהתמכרות לאופיאטים מזה יותר מ-40 שנה, Buprenorphine אושר כטיפול כזה רק ב-2002. לדברי החוקרים, אך מעט ידוע עדיין על השפעות Buprenorphine על נשים הרות ויילודן.

במהלך ההריון נשים המכורות לאופיאטים מטופלות לרב במתדון. כתוצאה מכך, היילוד יכול לפתח NAS , תסמונת המתבטאת בגירוי יתר של מערכת העצבים המרכזית, והפרעות בתפקוד מערכת העצבים האוטונומית, כולל מערכת העיכול ומערכת הנשימה. ללא טיפול NAS יכול לגרום לתחלואה קשה של היילוד, כולל הפרעות האכלה, ירידה במשקל, פרכוסים ואף מוות. ילודים עם NAS על רקע שימוש במתדון דורשים לעתים קרובות אשפוז ממושך עם ניטור צמוד וטיפול תרופתי.

ל-Buprenorphine השפעות המדמות אופיאטים חלשות מאלה של מתדון, וכן סיכוי קטן יותר למינון יתר. בנוסף, Buprenorphine גורם לפחות תלות פיזית מאשר מתדון, ולכן פחות תופעות גמילה כאשר המטופלים מפסיקים את הטיפול. במחקרים קודמים נראה כי יילודים שהיו חשופים ל-Buprenorphine דרשו פחות טיפול ב-NAS מאשר יילודים שהיו חשופים למתדון.

המחקר הנוכחי, הנקרא Maternal Opioid Treatment: Human Experimental Research (MOTHER) , השווה בין Buprenorphine לבין מתדון לפי תוצאות NAS . במחקר השתתפו 175 נשים הרות המכורות לאופיאטים בגילאים 18 עד 41, מ-8 מרכזים ברחבי ארצות הברית, אוסטרליה וקנדה. הנשים חולקו באופן אקראי לשתי קבוצות 86 נשים טופלו ב-Buprenorphine ואילו 89 טופלו במתדון במינונים גמישים. התוצאות הראשוניות של המחקר הייתה מספר היילודים שנזקקו טיפול ל-NAS , השיא של NAS score , כמות המורפין הכוללת שנדרשה לטיפול ב-NAS , משך האשפוז של היילוד והיקף הראש של היילוד.

נתונים על 131 יילודים נותחו בסיום המחקר. סך הכל 44 נשים פרשו מהמחקר 16 מקבוצת המתדון ו-28 מקבוצה ה-Buprenorphine . התוצאות הראו כי בקבוצת המטופלות ב-Buprenorphine היילודים נזקקו לכמות נמוכה יותר באופן משמעותי של מורפין (מינון ממוצע של 1.1 מול 10.4 מ”ג, P<0.0091 ), נזקקו לאשפוז קצר יותר באופן משמעותי (10.0 מול 17.5 ימים, P<0.0091 ), וכן נזקקו למשך טיפול ב-NAS קצר יותר באופן משמעותי (4.1 מול 9.9 ימים, P<0.003125 ).

לא נמצאו הבדלים משמעותיים נוספים בתוצאות הראשוניות או המשניות בין שתי הקבוצות, כולל שיעור הניתוחים הקיסריים, סקר סמים חיובי בזמן לידה, או סיבוכים בזמן לידה. החוקרים ציינו כי אמנם Buprenorphine נמצא עדיף על מתדון ב-2 מתוך 5 התוצאות הראשוניות, נראה שיותר נשים שנטלו Buprenorphine פרשו מהמחקר (28 מול 16). רובן (71%) ציינו “חוסר שביעות רצון” מתרופת המחקר כסיבת הפרישה.

לאור התוצאות שהדגימו ירידה משמעותית במשך האשפוז, משך הטיפול ב-NAS והצורך במורפין ביילודים שאמהתיהם טופלו ב-Buprenorphine , ציינו החוקרים כי יש מקום לשקול Buprenorphine כטיפול קו-ראשון בנשים המכורות לאופיאטים בזמן הריון. עם זאת, יש לקחת בחשבון את הסיכוי להענות נמוכה יותר לטיפול וכן את אפקט התקרה של Buprenorphine יחסית למתדון.

N Engl J Med. 2010;363:2320-2331

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה