נאונטולוגיה

חשיפה טרום לידתית למזהמי אוויר קשורה לאירועי צפצופים מוקדמים (מתוך Pediatric Allergy and Immunology)

מאת ד”ר מיכל איזנשטט

מתוצאות מחקר שפורסם בירחון Pediatric Allergy and Immunology ב- 27 באפריל, עולה כי חשיפה טרום לידתית לזיהום אוויר קשורה באירועי צפצופים בתינוקות ובילדים צעירים.

לדברי החוקרים, הממצאים תומכים בהנחה על פיה סיכון לתסמינים נשימתיים בילדות המוקדמת, ולעתים אף מאוחר יותר בחיים, עשוי להווצר ע”י מפגעים סביבתיים במהלך תקופת ההיריון, שבה מערכת הנשימה משלימה את התפתחותה.

במחקר הנוכחי נכללו 339 ילודים לאמהות לא מעשנות, אשר גויסו למחקר בשליש הראשון או השני להריונן.  כל האמהות היו בנות 18 עד 35 שנים, וללא כל מחלה כרונית.

החוקרים השתמשו ברמות PAH (polycyclic aromatic hydrocarbon) בחבל הטבור כמדד לכמות המצטברת שנספגה ע”י העובר טרם הלידה.  על מנת למדוד את השפעת החשיפה ל- PAH טרם הלידה, חישבו החוקרים יחסי שיעורי היארעות (IRRs – incidence rate ratios) עבור מספר הימים בהם הופיעו צפצופים בכל אחת מארבע שנות החיים הראשונות של הילד, לאחר תקנון לעישון סביבתי, מין הילד, מאפיינים אימהיים, מספר הלידות באותה אם ומידת ההיגיינה בבית המשפחה.  כמו כן בוצעה התאמה לחשיפת האמהות לחלקיקים קטנטנים טרם הלידה (PM2.5), ע”י מדידות אישיות במוניטורים לחשיפה בשליש השני להיריון.

מתוצאות המחקר עולה כי 139 ילדים (41%) דווחו ע”י אימותיהם כי חוו לפחות יום אחד של צפצופים.  97 תינוקות (28.6%) חוו אירוע ראשון של צפצופים לפני גיל שנתיים, ו 42 (12.4%) בין הגילאים שנתיים עד ארבע שנים.

למספר ימי הצפצופים במהלך השנתיים הראשונות לחיים היה קשר ישיר עם רמת PAH-DNA טרום לידתית (IRR = 1.69), עם ערכי PM2.5 שעברו דיכוטומיה עפ”י החציון (IRR = 1.38), עם אטופיה של האם (IRR = 1.43) ועם סביבה ביתית מאובקת (IRR = 1.43).

רמת ההשכלה של האם וגיל האם בזמן הלידה היו ביחס הפוך למידת הצפצופים.

לאחר גיל 3 שנים, השפעת החשיפה הטרום לידתית ל- PAH ו PM2.5 לא הייתה עוד מובהקת סטטיסטית.  אולם בעוד שתכיפות אירועי הצפצופים בגילאי 3 או 4 שנים לא הייתה עוד קשורה לחשיפה טרום לידתית למזהמים סביבתיים, היא כן הייתה קשורה לנוכחות אירועי צפצופים לפני גיל שנתיים גורם שכמעט שילש את הסיכון לאירועי צפצופים מאוחרים יותר.

החוקרים מסבירים כי ממצאיהם מדגימים כי הגורמים לאירועי צפצופים חולפים בילדות המוקדמת אינם זהים לאלו המביאים לאירועים כאלו בשלבים מאוחרים יותר. 

החוקרים מוסיפים כי היות ולא הצליחו להדגים השפעת קשר סינרגיסטי בין חשיפות ל- PAH ו PM2.5 על אירועי צפצופים מוקדמים, הממצא מצביע על כך שהשפעת החשיפה הינה בלתי תלויה וייתכן וקשורה במנגנונים ביולוגיים שונים.

במחקר נוסף שפורסם באותו גיליון דווח כי עישון במהלך ההיריון, שהות במעון יום והנקה עשויים להיות קשורים לאירועי צפצופים בתינוקות.  מחקר זה כלל קרוב ל- 29,000 ילדים.

עוד עלה ממצאי המחקר כי תינוקות שסבלו מהצטננות בשלושת חודשי החיים הראשונים היו מועדים כמעט פי שלוש לחוות אירועי צפצופים חוזרים לפני גיל שנה, בהשוואה לתינוקות אחרים.  הודגם סיכון דומה לשהות במעון יום במהלך שנת החיים הראשונה.  גורם סיכון נוסף וחשוב היה עישון אימהי בעת ההיריון, אשר העלה את הסיכון לאירועי צפצופים חוזרים ב 44% – 48%.

לעומת זאת, הנקה במשך יותר משלושה חודשים הייתה קשורה לסיכויים פחותים לאירועי צפצופים חוזרים בהשוואה הנקה קצרה יותר.

החוקרים מסבירים כי ייחודיות מחקר זה היא בכך שנכללו בו מדינות עניות באופן יחסי בדרום אמריקה יחד עם מדינות עשירות יותר במערב אירופה תוך שקלול גורמי סיכון זהים שהראו ברוב המקרים תוצאות דומות.

Pediatr Allergy Immunol 2010

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • טיפול אנטיביוטי אמפירי פומי מול תוך-ורידי בילדים ובני נוער עם זיהומי עצם ופרק: מחקר ארצי מבוקר עם הקצאה רנדומלית מדנמרק (The Lancet)

    טיפול אנטיביוטי אמפירי פומי מול תוך-ורידי בילדים ובני נוער עם זיהומי עצם ופרק: מחקר ארצי מבוקר עם הקצאה רנדומלית מדנמרק (The Lancet)

    מחקר ארצי מבוקר עם הקצאה רנדומלית שנערך בדנמרק בין השנים 2020-2023 ופורסם לאחרונה בLANCET לבריאות הילד והמתבגר, בדק את יעילות ובטיחות התחלת טיפול אנטיביוטי פומי מול התחלת טיפול אנטיביוטי תוך-ורידי בילדים ובני נוער עם זיהומי עצם/פרק לא מסובכים. ד"ר עדי זיו, עורך מדור ילדים, משתף את המחקר ומוסיף מהערותיו.

  • מה בין יתר לחץ דם אימהי ובין הסיכון לפזילה בילדים? (JAMA Netw Open)

    מה בין יתר לחץ דם אימהי ובין הסיכון לפזילה בילדים? (JAMA Netw Open)

    בילדים לאימהות עם יתר הפרעת יתר לחץ דם בהיריון (Hypertensive Disorder in Pregnancy) ייתכן סיכון מוגבר להפרעת עיניות נפוצות, כולל פזילה, פזילה החוצה לסירוגין ואקסופוריה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. קדם-רעלת היריון ולחץ דם שאינו מאוזן היטב עלולים להיות מלווים בסיכון הגדול ביותר להפרעות אלו. מחקר העוקבה כלל 3,117 […]

  • ירידה בסיכון להתפתחות Long COVID מתחילת המגפה (N Engl J Med)

    ירידה בסיכון להתפתחות Long COVID מתחילת המגפה (N Engl J Med)

    הסיכוי להתפתחות Long COVID פחת משמעותית מתחילת המגפה, ממצאים המספקים זיק של תקווה וסימן להתקדמות במאבק כנגד הנגיף, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת New England Journal of Medicine. החוקרים כותבים כי הירידה הנ”ל נובעת מהפצת החיסונים ושינויים בנגיף עצמו. במקרים של Long COVID החולים סובלים מתסמינים לאורך חודשים או שנים לאחר הזיהום […]

  • עדויות חדשות תומכות בקשר גנטי דו-כיווני בין מדד מסת גוף ותסמונת שחלות פוליציסטיות (J Clin Endocrinol Metab)

    עדויות חדשות תומכות בקשר גנטי דו-כיווני בין מדד מסת גוף ותסמונת שחלות פוליציסטיות (J Clin Endocrinol Metab)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism עולה קשר בין מדד מסת גוף מוגבר ובין סיכון מוגבר לתסמונת שחלות פוליציסטיות; מנגד, חומרת תסמונת שחלות פוליציסטיות עשויה לתרום למדד מסת גוף גבוה יותר. בנשים עם השמנת-יתר ותסמונת שחלות פוליציסטיות שכיחות גבוהה של קשיי פוריות, רמז לכך שלמדד מסת הגוף השפעה על הפוריות […]

  • עדויות חדשות מצביעות על קשר חלש בין מזון אולטרה-מעובד ובין סוכרת מסוג 2 (מתוך כנס NUTRITION)

    עדויות חדשות מצביעות על קשר חלש בין מזון אולטרה-מעובד ובין סוכרת מסוג 2 (מתוך כנס NUTRITION)

    מנתונים חדשים שהוצגו במהלך כנס NUTRITION עולה כי צריכה רבה יותר של מזון אולטרה-מעובד לא לוותה בעליה משמעותית בסיכון לסוכרת מסוג 2 במבוגרים בגיל העמידה. החוקרים ביקשו להבין טוב יותר כיצד מזון אולטרה-מעובד, מרכיב מרכזי בדפוסי התזונה בארצות הברית התורם ליותר מ-60% מהצריכה הקלורית, עשוי להשפיע על הסיכון לסוכרת. הם מסבירים כי מחקר קודם הראה […]

  • סיגריות אלקטרוניות ואידוי באוכלוסייה הפדיאטרית (PEDIATRICS)

    סיגריות אלקטרוניות ואידוי באוכלוסייה הפדיאטרית (PEDIATRICS)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 2: מוצרי סיגריות אלקטרוניות ואידוי הוצגו בפעם הראשונה בארצות הברית סביב שנת 2007, וצברו פופולריות במהירות. ב-2018, פורסמה אזהרה רשמית בארצות הברית אודות השימוש בסיגריות אלקטרוניות באוכלוסייה הפדיאטרית, וצוין כי סיגריות אלקטרוניות הפכו למוצר הטבק הנפוץ ביותר בשימוש בקרב צעירים בארצות הברית. במגזין זה אנחנו משתפים סיכום של סקירה שפורסמה ב-Pediatrics, שסקרה את האבולוציה של סיגריות אלקטרוניות ואידוי באוכלוסייה הפדיאטרית.

  • מחלות אוטואימוניות מלוות בסיכון מוגבר לטרשת עורקים כליליים ואירועים איסכמיים (J Am Coll Cardiol)

    מחלות אוטואימוניות מלוות בסיכון מוגבר לטרשת עורקים כליליים ואירועים איסכמיים (J Am Coll Cardiol)

    מחלות אוטואימוניות מלוות בעומס גדול יותר של טרשת עורקים כליליים וסיכון גבוה יותר לאירועים קרדיווסקולאריים טרשתיים בעתיד, כאשר הסיכון מוגבר עוד יותר בנוכחות גורמי סיכון מסורתיים למחלות לב וכלי דם, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Journal of the American College of Cardiology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חלק מהמחלות האוטואימוניות מלוות בסיכון […]

  • אחת מכל עשר נשים שחלו בקורונה בהריון צפויות לפתח Long COVID (מתוך Obstetrics & Gynecology)

    אחת מכל עשר נשים שחלו בקורונה בהריון צפויות לפתח Long COVID (מתוך Obstetrics & Gynecology)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Obstetrics & Gynecology עולה כי 10% מהנשים שנדבקו בנגיף הקורונה בזמן הריון יפתחו Long COVID. החוקרים מאוניברסיטת יוטה בחנו את הרשומות הרפואיות של למעלה מ-1,500 נשים שחלו בקורונה בזמן הריון וניטרו את התסמינים עליהם דיווחו לאחר לפחות שישה חודשים מהזיהום. מדובר במחקר הראשון להערכת הסיכון להתפתחות Long COVID בנשים הרות. […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה