טכנולוגיות רפואיות

משרד הבריאות אישר “בשר מתורבת” מבוסס בקר, לראשונה בעולם

DINNER אוכל FOOD VEGGIES MEAT ירקות בשר
משרד הבריאות פרסם היום כי אישר לראשונה מוצר הכולל תרבית תאים שמקורם מבקר, המוכר כ"בשר מתורבת". ב-THE MARKER פורסם כי חברת "אלף פארמס" מרחובות היא זו שקיבלה את האישור מקדים לשיווק של הבקר המתורבת לציבור הישראלי.

לדברי משרד הבריאות, לנוכח הביקוש העולמי הגובר לחלבונים והחשיבות לייצור מוצרים שמקורם אינו בחי, הוא פועל על מנת לאשר מקורות מזון חלופיים. לאור זאת, ובמסגרת תוכנית פיילוט לבחינה של חלבון אלטרנטיבי, שנעשה במחלקה לניהול סיכונים במזון, בשירות המזון הארצי במשרד הבריאות, אושר לראשונה בעולם מוצר “מזון חדש” הכולל תרבית תאים שמקורם מבקר, ולא תאי עוף, המוכר גם כ”בשר מתורבת”.

בהודעת המשרד נכתב כי בשר מתורבת מוגדר כ”מזון חדש” ולכן הדבר דורש תהליך אישור מורכב ופרטני, בדומה לנעשה בעולם, זאת על מנת לשמור על בריאות הציבור. במסגרת זו, כל מזון חדש נבחן לגופו, כיוון שלכל חברה טכנולוגיה, תהליכי ייצור ומוצר שונים. צוות המחלקה לניהול סיכונים במזון שעמל על הפיילוט, ביצע הערכה יסודית של היבטי הבטיחות הקשורים לצריכת מזון חדש זה של חברת “אלף פארמס”, בהתאם לכלל המידע שהועבר על ידי החברה לבחינת בטיחות המוצר. לאחר שעבר את כל ההערכות ניתן האישור לשיווק המוצר לכלל הציבור בישראל.

ד”ר זיוה חממא, מנהלת המחלקה לניהול סיכונים במזון: “אישור זה הופך את ישראל למדינה הראשונה בעולם שמאשרת תרבית תאי בקר כמזון ומובילה עולמית בתחום תוך שמירה על בריאות הציבור. האישור מגיע לאחר שנבחנו מגוון גורמים קריטיים, ביניהם טוקסיקולוגיה, אלרגניות, הרכב תזונתי, בטיחות מיקרוביולוגית וכימית של המזון החדש ותהליך הייצור שלו על כלל היבטיו, החל מבידוד התאים הראשוני וכלה בעיבוד ואריזת מוצר המזון המוגמר. שירות המזון הארצי במשרד הבריאות ממשיך לקיים שיח רחב עם חברות שונות בתחום החלבון האלטרנטיבי בישראל, על מנת לקדם את התחום ולוודא שהמוצרים שישווקו בישראל יהיו בטוחים לשימוש.
אנו רוצים להודות לרשות החדשנות על חלקם בפרויקט ולמשרד ראש הממשלה על שיתוף הפעולה עבור כלל הציבור בישראל”.

בכתבה שפורסמה היום ב-THE MARKER נכתב כי חברת אלף פארמס מרחובות קיבלה את האישור המקדים, ראשון מסוגו, ממשרד הבריאות לשווק בקר מתורבת לציבור הישראלי.  רותי לוי כותבת כי ישראל היא המדינה הראשונה בעולם המעניקה אישור טרום-שיווק עבור מוצר בקר ולא עוף מתורבת, וכן הראשונה לאשר בשר מתורבת מכל סוג במזרח התיכון. בשר מתורבת מיוצר במעבדה ואינו דורש שחיטה – התאים נאספים באמצעות ביופסיה מבעלי החיים, והם מוזנים ולאחר מכן מעובדים לנתח הנדמה לבשר מן החי. הכתבה מציינת כי לא מדובר בחלופה צמחונית או טבעונית מלאה, אלא מוסרית: היא מיועדת להפחית את הצורך בחיות משק, להאכיל את אוכלוסית העולם ההולכת וגדלה, תוך התייחסות למשבר האקלים. ה-FDA העניק עד כה אישור לשתי חברות בלבד, המייצרות עוף מתורבת ולא בקר.

חברת אלף פארמס ממתינה לאישור על בטיחות תהליך היצור במפעל כחלק מההליך הרגולוטורי ליציאה לשוק. בכתבה מצוין כי המוצר המסחרי יקרא “פטיט סטייק מתורבת”, והוא גדל מתאי פרה מזן אנגוס על פיגום של חלבון צמחי העשוי מסויה וחיטה, כשמותג המוצרים יקרא “נתחי אלף” (Aleph Cuts), והוא ישווק ראשית במסעדות שף. בהודעה שפרסמה החברה נכתב “מלבד תאים שמקורם מאחת מהביציות המופרות של הפרה, אין בתהליך הייצור או במוצר הסופי רכיבים שמקורם מן החי… בתהליך הייצור גם לא נעשה כל שימוש באנטיביוטיקה. הייצור מתנהל בתהליך מבוקר המאפשר מעקב אחר כל שלב, וסביבת הייצור הנקייה מפחיתה כל סיכון לזיהום”.

בכתבתה של לוי מצוטט גם ידידיה טוביה, מייסד משותף ומנכ”ל אלף פארמס, כאומר “88% מהבקר בישראל הוא מיובא – חלק מהבקר מגיע באוניות בתנאים קשים לפני שחיטה. אותו דבר קורה במקומות כמו סינגפור או באמירויות שבהם אין די מים או שטח לגדל פרות… גידול תאים בישראל הוא פתרון משמעותי לעצמאות וביטחון במזון, ובעתיד הוא יכול לחזק את שיתופי הפעולה הכלכליים שיוכלו לתרום לשלום אזורי וליציבות במזרח התיכון”.
0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה