טכנולוגיות רפואיות

מדד המבוסס על סמנים בדם מסייע בחיזוי הסיכון לאשפוז עקב אי-ספיקת לב בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Diabetes Care)

מחשבון סיכון חדש המבוסס על שני ביומרקרים קליניים זמינים עשוי לחזות במדויק את הסיכון לאשפוז עקב אי-ספיקת לב של מבוגרים עם סוכרת מסוג 2 בסיכון גבוה למחלה קרדיווסקולארית טרשתית, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes Care.

כיום, מדד TIMI Risk Score for Heart Failure in Diabetes (Thrombolysis in Myocardial Infarction) הינו מדד קליני פשוט לחיזוי הסיכון לאשפוז עקב אי-ספיקת לב של חולים עם סוכרת מסוג 2, המבוסס על חמישה משתנים קליניים: אי-ספיקת לב קודמת, מחלת עורקים כלילית, פרפור פרוזדורים, קצב פינוי גלומרולארי משוער ויחס אלבומין:קריאטינין בשתן.

כעת החוקרים יצרו מדד סיכון חדש לאשפוזים בשל אי-ספיקת לב, המבוסס על נתונים קליניים ושני ביומרקרים high sensitivity Troponin T ו-N-terminal Pro-B-Type Natriuretic Peptide (NT-proBNP) על סמך נתונים מ-6,106 חולים עם סוכרת מסוג 2 שהיו בזרוע הפלסבו במחקר SAVOR-TIMI 53           , מחקר גדול להערכת התוצאות הקרדיווסקולאריות. חישוב לוגריתמי של ריכוזי הסמנים הוכנסו למודל סטטיסטי לחיזוי אשפוז בשל אי-ספיקת לב, ביחד עם חמישה סמנים קליניים, כולל מדד TIMI Risk Score for Heart Failure in Diabetes.

מודל הסיכון עבר הערכה של התוקף הפנימי על-סמך 1,000 דגימות דם והערכה של התוקף החיצוני על-סמך נתונים אודות 7,251 חולים מזרוע הפלסבו של מחקר DECLARE-TIMI 58, שבחן את הבטיחות והיעילות של Dapagliflozin.

מהנתונים עולה כי המדדים המשמעותיים ביותר לחיזוי הסיכון בשל אי-ספיקת לב כללו את ריכוז NT-proBNP, היסטוריה של אי-ספיקת לב וריכוז High-sensitivity Troponin T. מדד סיכון שהתבסס על שלושת המשתנים הללו זיהה טווח סיכון לאשפוז עקב אי-ספיקת לב.

החוקרים מדווחים כי מבחינת הסיכון לאשפוז עקב אי-ספיקת לב, לא הייתה השפעה משמעותית ל-Dapagliflozin לעומת פלסבו בקבוצת החולים בסיכון נמוך; עם זאת, הטיפול התרופתי הפחית משמעותית את הסיכון לאשפוז עקב אי-ספיקת לב באלו בקטגוריית סיכון בינוני (יחס סיכון של 0.64, רווח בר-סמך 95% של 0.43-0.95), גבוה (יחס סיכון של 0.63, רווח בר-סמך 95% של 0.43-0.94) וגבוה מאוד (יחס סיכון של 0.72, רווח בר-סמך 95% של 0.54-0.96). הירידה האבסולוטית בסיכון עלתה גם כן בין קטגוריית הסיכון הבינוני (1%), לקטגוריית סיכון גבוה (3%) וגבוה מאוד (4.4%).

המסר העיקרי העולה מהמחקר הוא כי רמות NT-proBNP ו-High sensitivity Troponin T הן גורם מנבא משמעותי של הסיכון לאי-ספיקת לב בחולים עם סוכרת וכי ניתן להעריך את הסיכון של חולה סוכרת לאשפוז עקב אי-ספיקת לב ע”י הערכת סמנים אלו וחישוב מדד הסיכון, העשוי לסייע גם בהחלטה על טיפול במעכבי SGLT-2.

Diabetes Care 2021

לידיעה ב-Healio

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם קסנתלזמה מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב? (Ophthalmology)

    האם קסנתלזמה מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב? (Ophthalmology)

    מתוצאות מחקר חדש בראשות דר’ יעל לוסטיג מהמרכז הרפואי שיבא ברמת גן עולה כי Xanthelasma Palpebrarum, המתאפיינת בנגעים צהבהבים על העפעפיים, אינה מלווה בסיכון מוגבר לדיסליפדימיה או מחלות לב וכלי דם. החוקרים השלימו מחקר מקרה-ביקורת במרכז יחיד בישראל ובחנו את הנתונים אודות 35,452 משתתפים (גיל ממוצע של 52.2 שנים, 69% גברים) שעברו בדיקות סקר רפואיות […]

  • ההשפעה של ערכי סף של פריטין על שיעורי אבחנת חסר ברזל (JAMA Netw Open)

    ההשפעה של ערכי סף של פריטין על שיעורי אבחנת חסר ברזל (JAMA Netw Open)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open עולה כי ערכי סף של פריטין של 30 ננוגרם/מ”ל ו-45 ננוגרם/מ”ל מלווים בשיעורים גבוהים יותר של אבחנת חסר ברזל, בהשוואה לערכי סף של 15 ננוגרם/מ”ל במבוגרים עם אנמיה וללא אנמיה. החוקרים התבססו על נתונים מפרויקט FIRE (או Family Medicine Research Using Electronic Medical Records) בשווייץ וכללו 255,351 […]

  • יתר לחץ דם שאינו מטופל מלווה בסיכון מוגבר למחלת אלצהיימר (Neurology)

    יתר לחץ דם שאינו מטופל מלווה בסיכון מוגבר למחלת אלצהיימר (Neurology)

    בקשישים עם יתר לחץ דם שאינו מטופל עליה של 36% בסיכון למחלת אלצהיימר, בהשוואה לאלו ללא יתר לחץ דם ועליה של 42% בסיכון למחלת אלצהיימר לעומת אלו עם יתר לחץ דם מטופל, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Neurology. החוקרים השלימו מטה-אנליזה להערכת נתונים אודות 31,250 משתתפים בגילאי 60 שנים ומעלה (גיל ממוצע של […]

  • ניהול סב-ניתוחי של טיפול נוגד קרישה  (JAMA)

    ניהול סב-ניתוחי של טיפול נוגד קרישה  (JAMA)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 3: בקרב מטופלים הנוטלים נוגדי קרישה, הסיכונים הטרומבוטיים מחד גיסא, והדימומיים מאידך גיסא, מתחרים זה בזה ומובילים לתהליך קבלת החלטות מורכב סביב תקופת הניתוח. נביא כאן את ההנחיות של המכללה האמריקנית לרופאי חזה לייעול הניהול הסב-ניתוחי (Perioperative) של טיפול נוגד קרישה. לפי הנחיות אלו, התקופה הסב-ניתוחית מתחילה שבוע לפני ההתערבות, ומסתיימת כ-4 שבועות לאחר מכן.

  • קצב לב מהיר במנוחה מלווה בסיכון מוגבר לתחלואה ותמותה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Sci Rep)

    קצב לב מהיר במנוחה מלווה בסיכון מוגבר לתחלואה ותמותה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Sci Rep)

    קצב לב מהיר יותר במנוחה, גם בטווח התקין, מלווה בסיכון מוגבר לתמותה ואירועים קרדיווסקולאריים בחולים עם מחלת כליות כרונית שאינם תחת טיפולי דיאליזה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Scientific Reports. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי קצב לב מהיר במנוחה הינו גורם סיכון בלתי-תלוי לתמותה מכל-סיבה ואירועים קרדיווסקולאריים באוכלוסייה הכללית; עם זאת, הקורלציה […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה