טכנולוגיות רפואיות

טיפול CAR T-Cell ראשון מסוגו כנגד מיאלומה נפוצה (מתוך הודעת ה-FDA)

מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישר את השימוש ב-Abecma, טיפול Chimeric Antigen Receptor (CAR) T-Cell ראשון מסוגו לטיפול בחולים עם מיאלומה נפוצה עמידה ו/או חוזרת לאחר טיפול בלפחות ארבעה קווי טיפול קודמים.

מדובר בטיפול CAR T-cell הראשון שזכה לאישור מנהל המזון והתרופות האמריקאי לטיפול במיאלומה נפוצה ובטיפול המאושר הראשון המכוון כנגד אנטיגן על תאי B בוגרים. טיפולים קודמים ממשפחה זו אושרו לשימוש כנגד סוגים מסוימים של לויקמיות ולימפומה.

האישור הנוכחי מבוסס על נתונים ממחקר רב-מרכזי שכלל 127 חולים עם מיאלומה נפוצה עמידה או חוזרת , אשר קיבלו לפחות שלושה קווי טיפול קודמים. הממצאים פורסמו בכתב העת New England Journal of Medicine בחודש פברואר האחרון. מומחים שלא היו מעורבים במחקר כינו את תוצאות המחקר פנומנאליות.

החוקר הראשי מבוסטון הדגיש כי תוצאות המחקר מהוות נקודת מפנה בטיפול במחלה וכי במהלך 30 שנים השנים בהם טיפל בחולים עם מיאלומה נפוצה, לא ראה טיפול כה יעיל בקבוצת חולים זו.

המומחים הדגישו את הפרוגנוזה הגרועה של חולים עם מחלה עמידה או חוזרת. בעשורים אחרונים פותחו תכשירים רבים לטיפול במיאלומה וכעת יש שלוש משפחות תרופות עיקריות: תכשירים אימונו-מודולטוריים, מעכבי פרוטאוזום ונוגדנים כנגד CD-38. אעפ”י כן, בחלק מהחולים, הממשיכה ממשיכה להתקדם למרות טיפולים אלו.

בחולים בהם שלוש משפחות התרופות כשלו, חציון ההישרדות ללא-התקדמות עומד על 3-4 חודשים וחציון ההישרדות הכוללת נע סביב 9 חודשים. מנגד, מהתוצאות שפורסמו כעת עולה כי חציון ההישרדות ללא-התקדמות עמד על 8.8 חודשים, אך היה ארוך יותר מכפליים (20.2 חודשים) בחולים שהשיגו תגובה מלאה.

חציון ההישרדות הכוללת עמד על 19.4 חודשים ושיעורי ההישרדות לאחר 12 חודשים עמדו על 78%. החוקרים מציינים כי נתוני הישרדות כוללת עדיין אינם בשלים דיו.

חולים שנכללו במחקר להערכת CAR T-cell קיבלו בעבר קווי טיפול שונים, עם חציון של שישה טיפולים תרופתיים קודמים (טווח, 3-16 טיפולים קודמים), ומרבית החולים (120 חולים, 94%) עברו גם השתלת מח עצם עצמית. בנוסף, מרבית החולים (84%) פיתחו מחלה שהייתה עמידה לתכשיר אימונו-מודולטורי, מעכב פרוטאוזום ונוגדן כנגד CD38.

החוקרים דיווחו כי כשליש מהחולים הדגימו תגובה מלאה לטיפול ב-CAR T-Cell.

לאחר חציון מעקב של 13.3 חודשים, 73% מהחולים הדגימו תגובה לטיפול, ב-33% הייתה עדות לתגובה מלאה וב-52% היית עדות לתגובה חלקית טובה מאוד, או טוב מכך.

בהודעה של מנהל  המזון והתרופות האמריקאי אודות אישור הטיפול, שיעורי תגובה מלאה היו מעט נמוכים יותר. מבין כלל החולים שנכללו במחקר, 28% הדגימו תגובה מלאה היעלמות כל הסימנים של מיאלומה נפוצה בעקבות טפול ב-Abecma ו-65% מבין אלו נותרו בתגובה מלאה למשך לפחות 12 חודשים.       

ממנהל המזון והתרופות האמריקאי נמסר גם כי הטיפול ב-Abecma עלול לגרום תופעות לוואי חמורות. הטיפול נושא אזהרת קופסא אודות תסמונת שחרור ציטוקינים, תסמונת הפעלת מקרופאגים, רעילות עצבית וציטופניה ממושכת, כל אלו עלולות להיות תופעות מסכנות-חיים.

תופעות הלוואי הנפוצות ביותר של הטיפול הן תסמונת שחרור ציטוקינים, זיהומים, עייפות, כאבי שריר-שלד ודיכוי חיסוני. תופעות לוואי עקב הטיפול מופיעות לרוב בתוך 1-2 שבועות מתחילת הטיפול, אך חלק מהתופעות עלולות להופיע מאוחר יותר.

מתוך הודעת ה-FDA

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • משטר טיפול עם Abemaciclib משפר הישרדות ללא-התקדמות מחלה בנשים עם סרטן שד מתקדם (מתוך כנס ASCO)

    משטר טיפול עם Abemaciclib משפר הישרדות ללא-התקדמות מחלה בנשים עם סרטן שד מתקדם (מתוך כנס ASCO)

    הוספת Abemaciclib (ורזניו) ל-Fulvestrant (פולבניר) משפר הישרדות ללא-התקדמות מחלה בנשים עם סרטן שד בשלב מתקדם בהן תועדה התקדמות מחלה תחת טיפול קודם במעכב CDK4/6, כך עולה מנתונים שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם American Society of Clinical Oncology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי משלב הכולל מעכבי CDK4/6 עם טיפול הורמונאלי מהווה את קו הטיפול הראשון לנשים […]

  • אחד מכל עשרה חולים הסובל מכאב כרוני עלול לפתח הפרעת שימוש באופיואידים (Addiction)

    אחד מכל עשרה חולים הסובל מכאב כרוני עלול לפתח הפרעת שימוש באופיואידים (Addiction)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Addiction עולה כי קרוב ל-10% מהחולים עם כאב כרוני תחת טיפול באופיואידים עלול לפתח הפרעת שימוש באופיואידים, כאשר ב-30% ישנם סימנים ותסמינים של תלות, ממצאים המדגישים את החשיבות של ניטור אחר מטופלים אלו וגישות חליפיות לטיפול בכאב. החוקרים השלימו סקירה שיטתית ומטה-אנליזה שכללה נתונים ממאגר MEDLINE, Embase ו-PsycINFO לזיהוי מחקרים […]

  • ההשפעה של ערכי סף של פריטין על שיעורי אבחנת חסר ברזל (JAMA Netw Open)

    ההשפעה של ערכי סף של פריטין על שיעורי אבחנת חסר ברזל (JAMA Netw Open)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open עולה כי ערכי סף של פריטין של 30 ננוגרם/מ”ל ו-45 ננוגרם/מ”ל מלווים בשיעורים גבוהים יותר של אבחנת חסר ברזל, בהשוואה לערכי סף של 15 ננוגרם/מ”ל במבוגרים עם אנמיה וללא אנמיה. החוקרים התבססו על נתונים מפרויקט FIRE (או Family Medicine Research Using Electronic Medical Records) בשווייץ וכללו 255,351 […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר טיפול קו-ראשון במשלב Lazertinib עם Amivantamab כנגד NSCLC (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר טיפול קו-ראשון במשלב Lazertinib עם Amivantamab כנגד NSCLC (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי א(Food and Drug Administration) אישר את משלב Lazertinib עם Amivantamab כקו-טיפול ראשון במבוגרים עם סרטן ריאות מתקדם-מקומית או גרורתי מסוג NSCLC (או Non Small Cell Lung Cancer) עם מוטציות EGFR מוכחות בבדיקה המאושרת ע”י מנהל המזון והתרופות האמריקאי. מדובר באישור הראשון של Lazertinib. הטיפול ב- Amivantamab אושר לראשונה ע”י מנהל המזון […]

  • האם טיפול בהידראה משפיע על הרזרבה השחלתית בנשים עם אנמיה חרמשית? (Blood Advances)

    האם טיפול בהידראה משפיע על הרזרבה השחלתית בנשים עם אנמיה חרמשית? (Blood Advances)

    טיפול ב-Hydroxyurea (הידראה) אינו מפחית משמעותית רזרבה שחלתית בבנות ונשים עם מחלת אנמיה חרמשית ולכן ייתכן ואין צורך בטיפולים לשימור פוריות בטרם התחלת הטיפול התרופתי באוכלוסייה זו, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Blood Advances. המחקר כלל מספר מרכזים בצרפת והחוקרים בחנו את רקמת השחלות של 76 בנות ונשים צעירות עם אנמיה חרמשית, שעברו […]

  • טיפול בסטרואידים במינון נמוך מפחית את הסיכון לגלאוקומה בילדים (Acta Ophthalmologica)

    טיפול בסטרואידים במינון נמוך מפחית את הסיכון לגלאוקומה בילדים (Acta Ophthalmologica)

    טיפול בגלוקוקורטיקואידים במינון נמוך לאחר ניתוח קטרקט מפחית את הסיכון לגלאוקומה משנית בילדים עם מקטע אקסיאלי ארוך יותר לאורך חמש שנים, בהשוואה לטיפול בגלוקוקורטיקואידים במינון גבוה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Acta Ophthalmlogica. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את הקשר בין מינון גלוקוקורטיקואידים לאחר-ניתוח ובין התפתחות גלאוקומה משנית לאחר ניתוח קטרקט בילדים. […]

  • מהיסוס לחיסון: התמודדות עם היסוס להתחסן (Pharmacy Times)

    מהיסוס לחיסון: התמודדות עם היסוס להתחסן (Pharmacy Times)

    כדי להתכונן למגפה ויראלית נוספת, על הרוקחים להיות מוכנים להתמודד עם היסוס להתחסן, כך עולה ממאמר על תפקיד הרוקחים בהתמודדות עם חשש להתחסן שפורסם ב- Pharmacy Times. יהונתן ניסן משתף את המאמר בהמלצתו של פרופ’ אייל שוורצברג.

  • האם מעכבי SGLT-2 מספקים הגנה טובה יותר לכבד ממעכב DPP-4 בחולים עם סוכרת מסוג 2? (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    האם מעכבי SGLT-2 מספקים הגנה טובה יותר לכבד ממעכב DPP-4 בחולים עם סוכרת מסוג 2? (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    בחולים עם סוכרת מסוג 2 ומחלת כבד שומני על-רקע הפרעה מטבולית, הסיכון לסיבוכים בכבד דומה עם טיפול בתרופות ממשפחת מעכבי DPP-4 או מעכבי SGLT-2, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עלו דיווחים שהציעו כי מעכבי SGLT-2 עשויים להגן על חולים עם סוכרת מסוג 2 ומחלת כבד […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה