טכנולוגיות רפואיות

האם ניתן להשלים הערכה מדויקת של לחץ ורידי הצוואר באמצעות טל-רפואה? (JAMA Cardiol)

מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Cardiology עולה כי ניתן להשלים הערכה מדויקת של לחץ ורידי הצוואר (Jugular Venous Pressure, או JVP) מרחוק באמצעות שירותי טל-רפואה, כאשר ההערכה עולה בקנה אחד עם מדידות לצד מיטת המטופל והערכה פולשנית של הלחץ בפרוזדור הימני.

במסגרת המחקר העריכו קרדיולוגים מומחים לטיפול באי-ספיקת לב את לחץ ורידי הצוואר באמצעות טל-רפואה ב-28 נבדקים. רופא בכיר מיקם את המכשיר הנייד לצד מיטת המטופל והציב את ראש הנבדק וזווית הגוף בהתאם לנדרש, כאשר בחלק מהמקרים הוא גם החזיק סרגל במטרה לסייע במדידת לחץ ורידי הצוואר.

המשתתפים במחקר גויסו ממדגם חולים עם אי-ספיקת לב ומקטע פליטה ירוד של חדר שמאל, אשר נדרשו לצנתור לב ימני בין אוקטובר 2019 ועד פברואר 2020. הערכות לצד מיטת המטופל ומרחוק בוצעו לפני הצנתור ובאותו יום.

גיל המשתתפים הממוצע עמד על 65 שנים, רובם היו גברים ומקטע הפליטה הממוצע של חדר שמאל עמד על 25%. החוקרים השלימו 63 הערכות מרחוק של לחץ ורידי הצוואר, כאשר בשני מקרים הם לא הצליחו להשלים את ההערכה, עם עד ארבע הערכות מרחוק של אותו מטופל ע”י 4 קרדיולוגים מומחים שונים.

מהנתונים עלתה קורלציה מסוימת בין הערכות JVP לצד מיטת המטופל ומרחוק (R2=0.635), כאשר ב-64% מהמקרים הייתה התאמה בין המדידות בקביעת לחץ של 10 ס”מ מים ומעלה או פחות מ-10 ס”מ מים. כאשר הסף שנקבע היה 14 ס”מ מים, שיעורי ההסכמה בין שתי ההערכות עמדו על 95%.

עוד מדווחים החוקרים כי שתי אמצעי הערכת JVP תאמו במידה דומה עם מדידה פולשנית של הלחץ בפרוזדור הימני (R2 = 0.521 למדידה לצד מיטת המטופל ו-R2=0.504 למדידה מרחוק). הערכת JVP לצד מיטת המטופל ומדידה פולשנית של הלחץ בפרוזדור הימני היו באותו צד בנוכחות ערך סף של 10 ס”מ מים ב-93% מהמקרים, בעוד שהערכה מרחוק של JVP תאמה להערכה הפולשנית של הלחץ בפרוזדור הימני ב-89% מהמקרים.

ממצאי המחקר תומכים בישימות הערכה מרחוק של לחץ ורידי הצוואר אך החוקרים קוראים להשלים מחקרים נוספים במטרה לאשר את המהימנות של הערכה זו בהערכת הלחץ בפרוזדור הימני.

JAMA Cardiol 2020

לידיעה ב-MedPage Today

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם תסמונת שחלות פוליציסטיות מלווה בסיכון מוגבר למחלות מטבוליות וקרדיווסקולאריות? (J Clin Endocrinol Metab)

    האם תסמונת שחלות פוליציסטיות מלווה בסיכון מוגבר למחלות מטבוליות וקרדיווסקולאריות? (J Clin Endocrinol Metab)

    בנשים עם תסמונת שחלות פוליציסטיות סיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2, מחלת כבד סטאטוטית משנית להפרעה מטבולית ומחלות לב וכלי דם, אם כי הסיכון משתנה כתלות בפנוטיפ תסמונת שחלות פוליציסטיות, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מאפייני תסמונת שחלות פוליציסטיות כוללים תנגודת לאינסולין, ללא תלות […]

  • האם קסנתלזמה מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב? (Ophthalmology)

    האם קסנתלזמה מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב? (Ophthalmology)

    מתוצאות מחקר חדש בראשות דר’ יעל לוסטיג מהמרכז הרפואי שיבא ברמת גן עולה כי Xanthelasma Palpebrarum, המתאפיינת בנגעים צהבהבים על העפעפיים, אינה מלווה בסיכון מוגבר לדיסליפדימיה או מחלות לב וכלי דם. החוקרים השלימו מחקר מקרה-ביקורת במרכז יחיד בישראל ובחנו את הנתונים אודות 35,452 משתתפים (גיל ממוצע של 52.2 שנים, 69% גברים) שעברו בדיקות סקר רפואיות […]

  • יתר לחץ דם שאינו מטופל מלווה בסיכון מוגבר למחלת אלצהיימר (Neurology)

    יתר לחץ דם שאינו מטופל מלווה בסיכון מוגבר למחלת אלצהיימר (Neurology)

    בקשישים עם יתר לחץ דם שאינו מטופל עליה של 36% בסיכון למחלת אלצהיימר, בהשוואה לאלו ללא יתר לחץ דם ועליה של 42% בסיכון למחלת אלצהיימר לעומת אלו עם יתר לחץ דם מטופל, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Neurology. החוקרים השלימו מטה-אנליזה להערכת נתונים אודות 31,250 משתתפים בגילאי 60 שנים ומעלה (גיל ממוצע של […]

  • ניהול סב-ניתוחי של טיפול נוגד קרישה  (JAMA)

    ניהול סב-ניתוחי של טיפול נוגד קרישה  (JAMA)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 3: בקרב מטופלים הנוטלים נוגדי קרישה, הסיכונים הטרומבוטיים מחד גיסא, והדימומיים מאידך גיסא, מתחרים זה בזה ומובילים לתהליך קבלת החלטות מורכב סביב תקופת הניתוח. נביא כאן את ההנחיות של המכללה האמריקנית לרופאי חזה לייעול הניהול הסב-ניתוחי (Perioperative) של טיפול נוגד קרישה. לפי הנחיות אלו, התקופה הסב-ניתוחית מתחילה שבוע לפני ההתערבות, ומסתיימת כ-4 שבועות לאחר מכן.

  • קצב לב מהיר במנוחה מלווה בסיכון מוגבר לתחלואה ותמותה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Sci Rep)

    קצב לב מהיר במנוחה מלווה בסיכון מוגבר לתחלואה ותמותה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Sci Rep)

    קצב לב מהיר יותר במנוחה, גם בטווח התקין, מלווה בסיכון מוגבר לתמותה ואירועים קרדיווסקולאריים בחולים עם מחלת כליות כרונית שאינם תחת טיפולי דיאליזה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Scientific Reports. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי קצב לב מהיר במנוחה הינו גורם סיכון בלתי-תלוי לתמותה מכל-סיבה ואירועים קרדיווסקולאריים באוכלוסייה הכללית; עם זאת, הקורלציה […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה