טכנולוגיות רפואיות

המחלוקת סביב ממצאי מחקר EXCEL מחריפה (מתוך הצהרות ה-EACTS ו-AATS)

האיגודים לכירורגיה לב חזה משני צידי האוקיינוס האטלנטי פרסמו הצהרות חדשות בנוגע להמשך המחלוקת סביב מחקר EXCEL, אשר עורר מאבק מילולי ציבורי בכל הנוגע לאופן ביצוע המחקר, פענוח הממצאים והצגת הדברים על-ידי החוקרים.

בהצהרה מטעם ה-EACTS (European Association for Cardiothoracic Surgery) מספקים המומחים פרטים חדשים אודות הסיבות בגינן הסירו את תמיכתם מהחלק הנוגע למחלת עורק כלילי שמאלי ראשי בהנחיות העדכניות מטעם ה-EACTS-ESC לשנת 2018.

חלק זה של ההנחיות התבסס על התוצאות לאחר שלוש שנים ממחקר EXCEL, אשר פורסמו בשנת 2016 ומהווים מרכיב מרכזי במחלוקת הנוכחית. המחקר במהותו כלל השוואה בין התערבות כלילית מילעורית ובין ניתוח מעקפים של העורקים הכליליים לטיפול במחלה של העורק הכלילי השמאלי הראשי. בהצהרה החדשה קוראים המומחים גם לסקירת עדכניות עדכנית ופיתוח המלצות עדכניות למחלה של העורק השמאלי הראשי.

מצד שני, איגוד ה-ESC מצידו הצהיר מוקדם יותר על המשך תמיכתו בכלל ההנחיות, אך המומחים רמזו כי הם עשויים לשנות את גישתם בהתאם לפרטים נוספים ממחקר EXCEL אשר עדיין לא פורסמו לציבור.

הצהרת EACTS פורסמה לאחר הצהרה מוקדם יותר מטעם האיגוד, לפיה האיגוד יסיר את תמיכתו מחלק זה בהנחיות בתגובה לדיווח חדשותי ב-BBC Newsnight. בכתבה העיתונאית הועלו מספר טענות בנוגע לפירוש והדיווח על ממצאי מחקר EXCEL, אשר התבססו ברובם על נתונים שלא פורסמו והושגו בערוצים לא-רשמיים. אחת הטענות המרכזיות, עליה דווח בעבר, נגעה לניתוח החוזר של תוצאות אוטם לבבי על-פי הגדרות Third Universal Definition of MI, במקום הגדרה אנזימטית בעיקרה, דבר אשר צפוי להוביל לעליה משמעותית במקרי אוטם לבבי בקבוצת ההתערבות המילעורית, בהשוואה לניתוח מעקפים.

עוד נטען בחדשות כי החוקרים הבטיחו לפרסם לציבור את הנתונים על-בסיס הגדרת ה-Third Universal Definition of MI, אך לא עשו כן עד כה ולא התייחסו באופן הולם לחששות שהועלו מצד ועדת המעקב של המחקר אודות סימנים שרמזו לסיכון מוגבר לתמותה עקב התערבות כלילית מילעורית.

הנתונים שלא פורסמו וסוגיות אחרות הובילו את ה-American Association for Thoracic Surgery לפרסם הצהרה המכירה באפשרות כי ייתכן ומדובר בהמלצות מוטעות לטיפול עקב דיווח לא-מלא של תוצאות מחקר EXCEL.

עד לפתרון סוגיות אלו, הן ה-EACTS והן ב-AATS הביעו חשש בנוגע לצפוי בעתיד וחשוב מכך, ציינו את ההשלכות האפשריות על בטיחות הטיפול בחולים.

מתוך הצהרות ה-EACTS ו-AATS

לידיעה במדסקייפ

הערת המערכת: באתר האיגוד לכירורגיה לב בישראל מוצגים העדכונים הנוגעים לפרשת ה-EXCEL לרבות שידור התחקיר ב-BBC .

עושה רושם שמעבר לדיון החשוב מאוד לכשעצמו לגבי מהו הטיפול המתאים יותר במחלה של העורק הכלילי השמאלי הראשי, עולה כאן גם סוגיה קריטית של אמינות הפרסום המדעי של תוצאות מחקר קליני והנחיות קליניות המבוססות על התוצאות,  עם החשש להטיה ואינטרסים זרים. יש לקוות שהאיגודים המקצועיים הרלוונטיים, בעולם ובארץ, יגיעו במהרה לקונצנזוס.   

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם קסנתלזמה מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב? (Ophthalmology)

    האם קסנתלזמה מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב? (Ophthalmology)

    מתוצאות מחקר חדש בראשות דר’ יעל לוסטיג מהמרכז הרפואי שיבא ברמת גן עולה כי Xanthelasma Palpebrarum, המתאפיינת בנגעים צהבהבים על העפעפיים, אינה מלווה בסיכון מוגבר לדיסליפדימיה או מחלות לב וכלי דם. החוקרים השלימו מחקר מקרה-ביקורת במרכז יחיד בישראל ובחנו את הנתונים אודות 35,452 משתתפים (גיל ממוצע של 52.2 שנים, 69% גברים) שעברו בדיקות סקר רפואיות […]

  • ניהול סב-ניתוחי של טיפול נוגד קרישה  (JAMA)

    ניהול סב-ניתוחי של טיפול נוגד קרישה  (JAMA)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 3: בקרב מטופלים הנוטלים נוגדי קרישה, הסיכונים הטרומבוטיים מחד גיסא, והדימומיים מאידך גיסא, מתחרים זה בזה ומובילים לתהליך קבלת החלטות מורכב סביב תקופת הניתוח. נביא כאן את ההנחיות של המכללה האמריקנית לרופאי חזה לייעול הניהול הסב-ניתוחי (Perioperative) של טיפול נוגד קרישה. לפי הנחיות אלו, התקופה הסב-ניתוחית מתחילה שבוע לפני ההתערבות, ומסתיימת כ-4 שבועות לאחר מכן.

  • קצב לב מהיר במנוחה מלווה בסיכון מוגבר לתחלואה ותמותה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Sci Rep)

    קצב לב מהיר במנוחה מלווה בסיכון מוגבר לתחלואה ותמותה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Sci Rep)

    קצב לב מהיר יותר במנוחה, גם בטווח התקין, מלווה בסיכון מוגבר לתמותה ואירועים קרדיווסקולאריים בחולים עם מחלת כליות כרונית שאינם תחת טיפולי דיאליזה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Scientific Reports. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי קצב לב מהיר במנוחה הינו גורם סיכון בלתי-תלוי לתמותה מכל-סיבה ואירועים קרדיווסקולאריים באוכלוסייה הכללית; עם זאת, הקורלציה […]

  • גורמי סיכון לאירוע מוחי בחולים לאחר תיקון מסתם מיטראלי בצנתור (Am J Cardiol)

    גורמי סיכון לאירוע מוחי בחולים לאחר תיקון מסתם מיטראלי בצנתור (Am J Cardiol)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת American Journal of Cardiology עולה כי בחולים שהופנו לניתוח תיקון מסתם מיטראלי קצה לקצה בצנתור עם MitraClip שיעורים נמוכים של אירוע מוחי, כאשר סיבוך זה מופיע לרוב לאחר השחרור ותוארו בעיקר בחולים עם פרפור פרוזדורים, הפרעה בתפקוד כלייתי, או מדד CHA2DS2-VASc גבוה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות פרופיל […]

  • דחק במקום העבודה עלול להביא לעליה בסיכון לפרפור פרוזדורים (J Am Heart Assoc)

    דחק במקום העבודה עלול להביא לעליה בסיכון לפרפור פרוזדורים (J Am Heart Assoc)

    מתחים במקום העבודה וחוסר איזון בין מאמץ ותגמול במקום העבודה עלולים להביא לעליה בסיכון להתפתחות הפרעות קצב לב, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of the American Heart Association. להבנה טובה יותר של הקשר בין גורמי דחק פסיכו-סוציאליים במקום העבודה ובין היארעות פרפור פרוזדורים, החוקרים השלימו ניתוח פרוספקטיבי שכלל 5,926 משתתפים ממחקר […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה