טכנולוגיות רפואיות

בניגוד לישראל, מערכת הבריאות בבריטניה תומכת בשימוש בסיגריות אלקטרוניות כחלק מ’ארגז הכלים’ לגמילה מעישון (NPA, NHS, UK CANCER RESEARCH)

בפברואר 2018 ל פרסמה התאחדות הרוקחים הבריטית (NPA) הודעה לפיה היא מברכת על ניירות עמדה והסקירות שפורסמו ע”י רשויות בריאות ומחקר בדבר השימוש בסיגריות אלקטרוניות כאמצעי להפסקת עישון, וכפועל יוצא מעודדת ה-NPA את שיווק הסיגריות האלקטרוניות באמצעות בתי המרקחת.

בנייר העמדה ה- NPA מברכת כאמור על פרסום סקירת הראיות של ארגון בריאות הציבור בבריטניה (PHE) בנושא סיגריות אלקטרוניות, ועל ההצהרה של PHE לפיה מומלץ לכל מי שמתמודד ללא הצלחה עם הפסקת עישון , לשקול מעבר לסיגריה אלקטרונית ולקבל עזרה מקצועית.

ה-NPA מציינת כי כעת ברור, על בסיס הראיות העדכניות, שלסיגריות אלקטרוניות מקום לגיטימי במאבק להפסקות עישון, במסגרת ייעוץ מקצועי מתאים.

לדעת הNPA זוהי גישה פרקטית המאפשרת למעשן המבקש להיגמל לשקול מגוון של אפשרויות ו’ערכת כלים’ הכוללת גם אמצעי זה, וזאת מכיוון שכל אדם מגיב אחרת לניסיונות גמילה וטיפולים, ו”מסע” הפסקת העישון הוא אישי מאוד.

באשר למקומם של בתי המרקחת בעניין, ה-NPA מדגיש שבשונה מחנויות רגילות וחנויות המתמחות בטבק וסיגריות אלקטרוניות,, בתי מרקחת פועלים כידוע באופן מוסדר ומפוקח על ידי סוכנויות הבריאות, והצוות המקצועי בבתי המרקחת מוסמך לתת ייעוץ הכולל את כל ההיבטים הבריאותיים הקשורים לעישון וגמילה , כמו גם לזהות צרכים ושיקולים בריאותיים נוספים של הלקוחות.

בהודעת ה-NPA מצוין כי כבר היום אלפי אנשים בכל חודש מצליחים להיגמל מעישון בעזרת בתי מרקחת מקומיים. זאת כיוון שבתי המרקחת הם סביבה נגישה, לא סטיגמתית, שבה ניתן לשלב תמיכה התנהגותית עם מוצרים רלבנטיים. ב-NPA מדגישים כי גם על פי המכון הלאומי לבריאות ומצוינות (NICE) , הניסיונות להפסקת עישון זוכים להצלחה גבוהה יותר כאשר מוצעת גישה המשלבת של התערבויות התנהגותיות ופרמקולוגיות.

לדעת ה-NPA , סקירת הראיות של PHE תסייע לרוקחים לספק ייעוץ עדכני לאנשים המעוניינים להשתמש בסיגריות אלקטרוניות ותחליפי עישון כחלק ממסע הגמילה שלהם מעישון .

סקירה זו גם תסייע לבתי מרקחת להחליט אם יציעו סיגריות אלקטרוניות ותחליפי עישון ללקוחותיהם או לא. להערכת ה-NPA יותר בתי מרקחת יחושו כעת ביטחון רב יותר לספק מוצרים אלה.

להודעת ה-NPA

גם המכון לחקר הסרטן באנגליה פרסם לאחרונה נייר עמדה המצדד בגישה הרואה בשימוש בסיגריות אלקטרוניות כאחד האמצעים הלגיטימיים להפסקת עישון.

במסמך, מציין המכון שעישון הוא עדיין הגורם המשמעותי ביותר הניתן למניעה לסרטן. מצב של סביבה ללא עשן עשוי למנוע לפחות 15 סוגים של סרטן, כולל סרטן הריאות, המעי והלבלב.

לפי נייר העמדה, קיימות עדויות לכך שסיגריות אלקטרוניות גורמות לנזק בריאותי מופחת בהשוואה לעישון, וזאת מכיוון מכיוון שבמוצרים אלה אין עשן, זפת או פחמן חד חמצני .

מחקרים שבדקו ספיגה של רעלים מרכזיים מצאו שבדרך כלל הרמות שלהם במוצרים אלה הרבה יותר נמוכה מאשר בסיגריות טבק רגילות. מוצרים אלה אמנם מכילים ניקוטין, אשר ממכר, אבל ע”פ מכון המחקר, הניקוטין אינו אחראי על הנזקים הבריאותיים המרכזיים הכרוכים בעישון.

לפי נייר העמדה, הראיות שנבחנו עד כה מצביעות על כך שסיגריות אלקטרוניות דומות הרבה יותר לטיפול חליפי בניקוטין (NRT) מאשר לטבק מבחינת הנזק הבריאותי הנגרם למשתמש.

המחברים מציינים של- NRT יש פרופיל בטיחות ויעילות מבוסס, ועל אף שאין עדיין עדות חותכת לבטיחות לטווח ארוך, העדויות ממעקב אחר אנשים שהשתמשו במוצרים אלו במשך שנים אינן מצביעות על כל עלייה בסיכון לחלות בסרטן או במחלות לב וכלי דם.

ע”פ המכון, העדויות המחקריות העדכניות הובילו גם את ארגון בריאות הציבור בבריטניה (PHE) ואת הקולג ‘המלכותי לרופאים (RCP) לפרסם דוחות בהם מודגשת הבטיחות היחסית של מוצרי ניקוטין חלופיים וסיגריות אלקטרוניות בהשוואה לעישון.

המכון לחקר הסרטן בבריטניה שותף להצהרות של ארגונים רפואיים רבים, לפיהם סיגריות אלקטרוניות ותחליפי עישון מזיקים פחות באופן משמעותי מאשר עישון.

לנייר העמדה של UK CANCER RESEARCH

גם באתר משרד הבריאות הבריטי מוצג דף מידע לפיו שימוש בסיגריות אלקטרוניות עשוי לסייע בגמילה מעישון.

בדף המידע מצוין כי במהלך השנים האחרונות, גדלה באופן משמעותי הפופולאריות של סיגריות אלקטרוניות כדרך להפסקת עישון בבריטניה. העדויות עדיין נאספות באשר למידת יעילותן אך אנשים רבים מצאו אותן מועילות להפסקת העישון.

כעיקרון, ה-NHS מגדיר סיגריה אלקטרונית כמכשיר המאפשר לשאוף ניקוטין ללא רוב ההשפעות המזיקות של עישון.

עיקרון הפעולה של סיגריה אלקטרונית מבוסס על חימום ויצירת אדים המכילים בדרך כלל ניקוטין , אך מכיוון שהתהליך אינו כולל שריפה , אין עשן.

באשר לשאלה “האם הסיגריות האלקטרוניות יעזרו לי להפסיק לעשן?” ה-NHS כותב כי מחקרים מראים כי סיגריות אלקטרוניות יכולות לסייע על גמילה מעישון.

לאנשים המעוניינים להיגמל מעישון בעזרת סיגריה אלקטרונית ה-NHS ממליץ על קבלת לווי ותמיכה מטעם ה-NHS . לפי דף המידע, 2 מתוך 3 אנשים שהשתמשו בסיגריות אלקטרוניות בשילוב עם תמיכה ולווי של מומחה מה-NHS , הצליחו להיגמל מעישון סיגריות רגילות.

בנוסף, מציין דף המידע כי אמצעים שונים עשויים לעבוד עבור אנשים שונים. לכן, ובמיוחד עבור כאלה שכבר ניסה שיטות אחרות של הפסקת עישון ללא הצלחה, ייתכן שבחירה בסיגריות אלקטרוניות עשויה להצליח.

באשר לשאלה “האם הסיגריות האלקטרוניות בטוחות?” מציין דף המידע של ה-NHS שסיגריות אלקטרוניות אינן מייצרות זפת ופחמן חד חמצני, שניים מן הרעלים העיקריים בעשן סיגריות קונבנציונאלי.

עם זאת, נמצא כי אדים של סיגריות אלקטרוניות מכילים כמה כימיקלים מזיקים הקיימים בעשן סיגריות, אבל ברמות נמוכות יותר בהרבה. מצוין עוד כי סיגריות אלקטרוניות הן עדיין מוצרים חדשים ולא ניתן יהיה לקבל תמונה מלאה על בטיחותם עד שיצטבר ניסיון שימוש לאורך שנים רבות.

מכל מקום, לפי ה-NHS , על פי העדויות הקיימות על סיגריות אלקטרוניות, הסיכון שכרוך בשימוש בהן קטן משמעותית מזה הקיים בעישון סיגריות.

דף המידע מזכיר כי ב-2016 אושרו חוקים חדשים עבור סיגריות אלקטרוניות ומכלי מילוי שלהן, אשר מבטיחים קיומם של תקנים לשמירת הבטיחות והאיכות של כל הסיגריות האלקטרוניות ומכלי המילוי שלהן.  ה-NHS מזכיר עם זאת שיש לקחת בחשבון ולהיות מודעים וערניים לשני סוגים של בעיות בטיחות אפשריות הקשורות לשימוש בסיגריות אלקטרוניות :

1.      תקלה במכשיר הסיגריה האלקטרוני שעלול להפוך אותה לא בטוח לשימוש

2.      תופעות לוואי הקשורות לתוצאה מהשימוש

לדף המידע של ה-NHS

הערת המערכת: אין ספק שהגישה של מערכת הבריאות באנגליה שונה באופן דרמטי מזו שבישראל, אשר אינה רואה בסיגריות האלקטרוניות ובתחליפי העישון כחלק מהכלים והאמצעים לגמילה מעישון, אלא במידה רבה להיפך.

ע”פ ניירות עמדה של רופאי ארגון הבריאות ואיגודים אחרים, יש לראות במוצרים אלה כחלק מתעשיית הטבק ולהטיל על שיווק ושימוש במוצרים אלה את כל ההגבלות והאיסורים החלים על סיגריות רגילות. הסיבות המרכזיות לכך ע”פ נייר העמדה הן :


  • המחקרים אודות המוצרים הרלבנטיים מועטים ואינם מספקים ובשל העובדה שבוצעו ע”י היצרניות עצמן אינן אמינות

  • גם לפי פרסומי החברות עצמן המוצרים כוללים כימיקלים מסוכנים

  • החדרת המוצרים החדשים תוביל להתמכרויות של קהלים חדשים, בעיקר צעירים

  • החדרת המוצרים החדשים תעודד נגמלים שהפסיקו לעשן לחזור לעשן את המוצרים החדשים

  • המוצרים החדשים עלולים לגרום לשינוי נורמת העישון מהרגל פסול שיש לעשות הכל בכדי למגרו לנורמה מקובלת ואף לחשיפה גדולה יותר לעישון משני.

יש אם כן מחלוקת עמוקה בין העמדות הללו. נראה שרק מחקר “חיים אמיתיים” שישווה בין מגמות עישון לאורך תקופה מספיק ארוכה בין מדינות/מקומות שבהן יש קווי מדיניות שונים, וייתן מענה לשאלות כמו : השינוי בשיעור המעשנים סיגריות רגילות לאורך זמן, שיעור הנגמלים לחלוטין, שיעור אלה שעברו לתחליפי עישון, שיעור המשתמשים החדשים (בעיקר צעירים שלא עישנו בעבר) במוצרים אלה יוכל לתת מענה לגבי המדיניות ה”נכונה ” יותר מבחינת בריאות הציבור הכוללת.

ואולי הגישה הנכונה ביותר (אבל יהיו שיגידו שהיא כנראה לא מעשית ?) היא שרשויות הבריאות בעולם, וגם בארץ, ייאסרו (בתהליך הדרגתי כלשהו) על ייצור ושיווק סיגריות רגילות לחלוטין . במצב זה לסיגריות האלקטרוניות ולתחליפי העישון יהיה בהחלט מקום חשוב בכדי להבטיח מימוש תכנית כזו כסוג של תחליף/פיצוי לכל המעשנים המכורים לניקוטין. 

נשמח להשתתפותכם בסקר קצר זה באשר לגישה המועדפת עליכם . התוצאות יפורסמו בקרוב באתר.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • ההשפעה של נוירופיברומטוזיס על איכות החיים של החולים (JAMA Dermatol)

    ההשפעה של נוירופיברומטוזיס על איכות החיים של החולים (JAMA Dermatol)

    תמונות במכשירי הטלפון הנייד עשויות לשמש ככלי מהימן להערכת מאפיינים של נוירופיברומות עוריות בחולים עם אבחנה של נוירופיברומטוזיס מסוג 1 (NF1), כך עולה מתוצאות מחקר חדש שזיהה גם קורלציה בין היקף נוירופיברומות עוריות ובין איכות החיים, עם השפעה בולטת במיוחד של חומרת המעורבות של הפנים על הבריאות הנפשית. במסגרת המחקר שתוצאותיו פורסמו בכתב העת JAMA […]

  • אובדן שמיעה ונוירופתיה עלולים לקצר את תוחלת החיים בקשישים (J Am Geriatrics Society)

    אובדן שמיעה ונוירופתיה עלולים לקצר את תוחלת החיים בקשישים (J Am Geriatrics Society)

    אובדן שמיעה תלוי-גיל ונוירופתיה היקפית בקשישים מקצרת את תוחלת החיים הן באופן ישיר והן באופן עקיף דרך השפעה על שיווי משקל ויציבות, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of the American Geriatrics Society. במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הנתונים אודות 793 קשישים ממרפאות ראשוניות שלקחו חלק במחקרי OKLAHOMA Studies בשנת 1999. המשתתפים השלימו […]

  • מה בין מספר בני המשפחה ואחזקת כלב ובין הסיכון למחלת קרוהן? (Clin Gastroenterol Hepatol)

    מה בין מספר בני המשפחה ואחזקת כלב ובין הסיכון למחלת קרוהן? (Clin Gastroenterol Hepatol)

    בקרב אלו המתגוררים עם לפחות שני בני משפחה אחרים במהלך השנה הראשונה לחייהם ומחזיקים בכלב במהלך תקופת הילדות ייתכן סיכון מופחת להתפתחות מחלת קרוהן, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי גורמים סביבתיים, דוגמת עישון, משפחה גדולה, סביבה עירונית וחשיפה לחיות מחמד, נקשרו עם הסיכון […]

  • הפסקת עישון מפחיתה את הסיכון להידראדניטיס סופורטיבה (JAMA Dermatol)

    הפסקת עישון מפחיתה את הסיכון להידראדניטיס סופורטיבה (JAMA Dermatol)

    הפסקת עישון מפחיתה משמעותית את הסיכון להתפתחות הידראדניטיס סופורטיבה, כאשר הירידה בסיכון בולטת במיוחד 3-4 שנים לאחר הפסקת עישון, כך עולה מתוצאות מחקר חדש מקוריאה שפורסמו בכתב העת JAMA Dermatology. החוקרים השלימו מחקר עוקבה מבוסס-אוכלוסייה שהתבסס על נתונים ממאגר Korean National Health Insurance Service Database. מדגם המחקר כלל 6,230,189 משתתפים מדרום קוריאה שעברו שתי בדיקות […]

  • חיסוני ילדים מנעו 1.1 מיליון מקרי תמותה בארצות הברית בשלושת העשורים האחרונים (Morb Mortal Wkly Rep)

    חיסוני ילדים מנעו 1.1 מיליון מקרי תמותה בארצות הברית בשלושת העשורים האחרונים (Morb Mortal Wkly Rep)

    מנתונים חדשים שפרסם המרכז לבקרת מחלות ומניעתן (Centers for Disease Control and Prevention) עולה כי בין השנים 1994 עד 2003, תשעה חיסוני שגרה בילדות מנעו למעלה מ-1.1 מיליון מקרי תמותה בארצות הברית. החוקרים בחנו את הנתונים הארציים להערכת התועלת הבריאותית והכלכלית של תשעה חיסונים שנכללו בתכנית החיסונים לילדים של המרכז לבקרת מחלות ומניעתן (CDC’s Vaccines […]

  • שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: שימוש בסיגריות אלקטרוניות במתבגרים ומבוגרים

    שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: שימוש בסיגריות אלקטרוניות במתבגרים ומבוגרים

    שלום וברוכים הבאים לעוד פרק של “שבירת מיתוסים”. האם סיגריות אלקטרוניות יכולות להוות תחליף בטוח יותר למעשנים, או שמא הן מהוות סכנה חדשה, במיוחד כשמדובר במתבגרים?  נבחן את היתרונות והחסרונות של השימוש בסיגריות אלקטרוניות, נעסוק בהשפעות הבריאותיות, ונשאל האם באמת מדובר בפתרון יעיל לגמילה מעישון, או בסיכון נוסף לחברה.  פרופסור רז מתייחס לשלל ההיבטים בנושא […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה