טכנולוגיות רפואיות

האם יש מקום להגביל את שעות העבודה של מנתחים בדומה לנעשה בקרב טייסים? (JISAKOS)

במאמר מערכת שפורסם בכתב העת Journal of the International Society of Arthroscopy, Knee Surgery and Orthopaedic Sports Medicine, מדווחים מומחים כי יש מקום להגביל את מספר שעות העבודה של מנתחים, במטרה לצמצם טעויות רפואיות משנית לתשישות ושחיקה. הכותבים התייחסו גם לחשיבות הפחתת הרגלים שליליים משנית לדחק, דוגמת שתיית אלכוהול מופרזת.

במאמר המערכת שואלים הכותבים מדוע לא עוקבים אחר מנתחים ומונעים מהם לעבוד באופן מוגזם. מאמר המערכת הינו חלק מעדויות בספרות הרפואית הנוגעות לחשש מפני שחיקה בקרב רופאים. מסקר השנה מטעם אתר מדסקייפ עלה כי מנתחים כלליים מצויים בחלק העליון של היקף השחיקה והדיכאון מבין מקצועות הרפואה. בקבוצה זו תועדו שיעורי שחיקה של 43%, כאשר בראש הרשימה עמדו מקצועות טיפול נמרץ ונפרולוגיה (48%) ורפואת משפחה (47%). בקצב התחתון של הטווח הופיעו אורתופדיה (34%) וכירורגיה פלסטית (23%).

מאמר המערכת נכתב ע”י פרופ’ ניק ון-דייק, מנתח אורתופדי, שטען כי רופאים בתחום אורתופדיה ורפואת ספורט נראים שמחים יותר ופחות לחוצים, בהשוואה לאלו העוסקים בניתוחים דחופים או אף אלו במקצועות הכירורגיה הכללית.

להערכתו, הדבר נובע מכך שאורתופדים אינם מתעסקים רבות בסוגיות חיים ומוות. למעשה, לעיתים רחוקות הם נדרשים לשוחח עם החולים ובני משפחתם אודות המוות.

עם זאת, גם ההתמחות השמחה יחסית של פרופ’ ון דייק חשופה לחלק גדול מאותם לחצים ובעיות האופייניות למנתחים אחרים. במאמר המערכת נזכר הפרופסור באירוע מתחילת הקריירה שלו בשנות השמונים של המאה הקודמת, אז הוזמן לבצע הדגמת ניתוח רחוק מביתו. בשיחה עם המרדים הוא שם לב לריח אלכוהול ניכר. בעקבות זאת הוא פנה לשוחח עם עמיתו בצד, שהבטיח לו כי הוא עובד טוב יותר לאחר מספר בירות וכי הדבר מקובל. הרופא הצעיר הסכים והשלים את ההדגמה בהצלחה. כעת הוא יודע כי היה עליו לסרב לבצע את הניתוח.

חשוב לציין כי ייתכנו סיבות כלכליות בגינן מנתחים עובדים שעות ארוכות, כולל לחצים מהמעסיק וסוגיות עבודה במרפאות פרטיות מעבר לעבודה הציבורית. דרישות אלו בשילוב עם כוננויות עשויות להוביל לכך שמנתחים עובדים מהבוקר ועד הערב.

מצד אחד, הרופאים רוצים להיות זמינים יותר עבור המטופלים שלהם ומעדיפים להימנע מרשימות המתנה ומכאן התמריץ שלהם לעבוד תמיד. עוד חשוב לציין כי חלה עליה בנפח העבודה האדמיניסטרטיבית, אשר בעבר היוותה כ-6% מנפח העבודה וכעת מהווה כ-40% מנפח העבודה של המנתחים.

איגוד ה-American College of Surgeons התמודד עם הסוגיה  שמעלה פרופ’ ון דייק בשנים האחרונות ותמך בגישה מתואמת ושיטתית בכל הנוגע לחסך השינה של מנתחים.

JISAKOS. Published online June 25, 2018

לידיעה במדסקייפ


הערת מערכת:

בעוד שבמקומות רבים בעולם רופאים נדרשים להפגין רמת עדכון מקצועי באמצעות צבירת נקודות CME בכדי לחדש רישיונם, אין זה המצב בארץ… כך שיכול להיות שיש מקום לכך שמשרד הבריאות והר”י ישקלו, ביחד עם הגבלת שעות ובדיקות כשירות אחרות כפי שמוצע במאמר זה, גם צבירת מינימום נקודות CME לתקופה לצורך שמירה על רישיון העבודה . 

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • ההשפעה של נוירופיברומטוזיס על איכות החיים של החולים (JAMA Dermatol)

    ההשפעה של נוירופיברומטוזיס על איכות החיים של החולים (JAMA Dermatol)

    תמונות במכשירי הטלפון הנייד עשויות לשמש ככלי מהימן להערכת מאפיינים של נוירופיברומות עוריות בחולים עם אבחנה של נוירופיברומטוזיס מסוג 1 (NF1), כך עולה מתוצאות מחקר חדש שזיהה גם קורלציה בין היקף נוירופיברומות עוריות ובין איכות החיים, עם השפעה בולטת במיוחד של חומרת המעורבות של הפנים על הבריאות הנפשית. במסגרת המחקר שתוצאותיו פורסמו בכתב העת JAMA […]

  • אובדן שמיעה ונוירופתיה עלולים לקצר את תוחלת החיים בקשישים (J Am Geriatrics Society)

    אובדן שמיעה ונוירופתיה עלולים לקצר את תוחלת החיים בקשישים (J Am Geriatrics Society)

    אובדן שמיעה תלוי-גיל ונוירופתיה היקפית בקשישים מקצרת את תוחלת החיים הן באופן ישיר והן באופן עקיף דרך השפעה על שיווי משקל ויציבות, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of the American Geriatrics Society. במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הנתונים אודות 793 קשישים ממרפאות ראשוניות שלקחו חלק במחקרי OKLAHOMA Studies בשנת 1999. המשתתפים השלימו […]

  • האם מתן תוך-תקאלי של מורפין עלול להביא לעליה בסיכון לסיבוכים לאחר-ניתוח? (Br J Anaesthesia)

    האם מתן תוך-תקאלי של מורפין עלול להביא לעליה בסיכון לסיבוכים לאחר-ניתוח? (Br J Anaesthesia)

    מתן מורפין תוך-תקאלי במהלך ניתוח או לידה מלווה בעליה משמעותית בסיכון לבחילות והקאות לאחר-ניתוח, גרד ואצירת שתן, כך עולה מתוצאות מטה-אנליזה חדשה שפורסמו בכתב העת British Journal of Anaesthesia. החוקרים בחנו את הנתונים מ-168 מחקרים שכללו 9,917 משתתפים שעברו ניתוחים שונים או לידה תחת הרדמה כללית או ספינאלית. הם ערכו השוואה בין חולים שקיבלו מורפין […]

  • מה בין מספר בני המשפחה ואחזקת כלב ובין הסיכון למחלת קרוהן? (Clin Gastroenterol Hepatol)

    מה בין מספר בני המשפחה ואחזקת כלב ובין הסיכון למחלת קרוהן? (Clin Gastroenterol Hepatol)

    בקרב אלו המתגוררים עם לפחות שני בני משפחה אחרים במהלך השנה הראשונה לחייהם ומחזיקים בכלב במהלך תקופת הילדות ייתכן סיכון מופחת להתפתחות מחלת קרוהן, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי גורמים סביבתיים, דוגמת עישון, משפחה גדולה, סביבה עירונית וחשיפה לחיות מחמד, נקשרו עם הסיכון […]

  • ניהול סב-ניתוחי של טיפול נוגד קרישה  (JAMA)

    ניהול סב-ניתוחי של טיפול נוגד קרישה  (JAMA)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 3: בקרב מטופלים הנוטלים נוגדי קרישה, הסיכונים הטרומבוטיים מחד גיסא, והדימומיים מאידך גיסא, מתחרים זה בזה ומובילים לתהליך קבלת החלטות מורכב סביב תקופת הניתוח. נביא כאן את ההנחיות של המכללה האמריקנית לרופאי חזה לייעול הניהול הסב-ניתוחי (Perioperative) של טיפול נוגד קרישה. לפי הנחיות אלו, התקופה הסב-ניתוחית מתחילה שבוע לפני ההתערבות, ומסתיימת כ-4 שבועות לאחר מכן.

  • חיסוני ילדים מנעו 1.1 מיליון מקרי תמותה בארצות הברית בשלושת העשורים האחרונים (Morb Mortal Wkly Rep)

    חיסוני ילדים מנעו 1.1 מיליון מקרי תמותה בארצות הברית בשלושת העשורים האחרונים (Morb Mortal Wkly Rep)

    מנתונים חדשים שפרסם המרכז לבקרת מחלות ומניעתן (Centers for Disease Control and Prevention) עולה כי בין השנים 1994 עד 2003, תשעה חיסוני שגרה בילדות מנעו למעלה מ-1.1 מיליון מקרי תמותה בארצות הברית. החוקרים בחנו את הנתונים הארציים להערכת התועלת הבריאותית והכלכלית של תשעה חיסונים שנכללו בתכנית החיסונים לילדים של המרכז לבקרת מחלות ומניעתן (CDC’s Vaccines […]

  • ביקור אצל רופא משפחה זמן קצר לאחר ניתוח עקב מחלה ממארת עשוי להפחית שיעורי תמותה (JAMA Surgery)

    ביקור אצל רופא משפחה זמן קצר לאחר ניתוח עקב מחלה ממארת עשוי להפחית שיעורי תמותה (JAMA Surgery)

    מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Surgery עולה כי ביקור אצל הרופא המטפל בתוך 90 ימים מניתוח עקב מחלה ממארת מלווה בשיעורי תמותה נמוכים יותר בקשישים, כאשר בקרב אלו שביקור אצל הרופא המטפל תועדו שיעורי תמותה של 0.3% לעומת שיעורי תמותה של 3.3% בקרב אלו שלא פנו לרופא המשפחה. מחקר העוקבה הרטרוספקטיבי כלל 2,566 חולים בגילאי […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה