טכנולוגיות רפואיות

תוצאות השתלה אוטולוגית של תאי סחוס בברכיים , מעקב 10 שנים לפחות/מאת ד”ר אבי פנסקי, עורך אורתופדיה

לסחוס ההיאליני יכולת ריפוי עצמי מוגבלת. נזק בסחוס המפרקי עלול להוביל לאוסטיאוארטריטיס. כיום נהוגות מספר שיטות לתיקון הסחוס הפגוע, אחת מהן היא השתלה אוטולוגית של תאי סחוס (Autologous chondrocyte implantation ACI ).  

מטרות המאמר היו לבדוק מהי הצלחת הניתוח במעקב אורך, מהן התוצאות התפקודיות לאחר ההשתלה והאם ניתן לזהות גורמים המנבאים כישלון של ההשתלה. 

שיטות ומטופלים: דרישות המחקר היו מעקב מינימלי משך 10 שנים. לפיכך השתתפו במחקר 210 מטופלים שעברו ACI  בין השנים 1995 ל 2001. כולם היו סימפטומטיים ולכולם נזק סחוסי לכל עובי הסחוס (full thickness ) באחת הברכיים. אוכלוסיית המחקר כללה 113 גברים ן 97 נשים בגיל ממוצע 36 שנים (טווח 8-57 שנים). ממוצע הנגעים הסחוסים בברך היה 1.7 נגעים בכל ברך והשטח הנגוע בכל ברך היה 8.4+ 5.5 סמ”ר. ב 157 מטופלים ההשתלה הצליחה, ומתוכם אותרו 154 לצורך הערכה פונקציונאלית על פי סולמות הרכה מקובלים.

לפני ההשתלה עבר כל מטופל בדיקה פיזיקלית. בדיקת MRI  וארטרוסקופיה. תנאי הבסיס לניתוח ACI  כללו ליקוי סחוסי בברך בעובי מלא (אחד או יותר), התאמה בין התלונות לליקוי הסחוסי, מטופל בעל רמת היענות גבוהה וטיפול שמרני שנכשל. לא הופנו ל ACI מטופלים הלוקים במחלות מפרקים דלקתיות, אוסטיאוארטריטיס מוכח בצילומים, או מצב לאחר זיהום. במטופלים בהם נמצאו ציר לקוי של הברך, פגיעות מניסקוס או רצועות תוקנו גם ליקויים אלו בנוסף ל ACI . המטופלים חולקו ל 3 קבוצות לפי נגעים סחוסיים פשוטים (קבוצה אחת). קבוצה שנייה כללה נגעים מורכבים (מספר נגעים בדרגה מתקדמת בפימור), או ניתוחים לתיקון ציר הברך או אוסטיאוכונדריטיס דיסקנס ). קבוצה שלישית דורגה כניתוחים למקרים קשים במיוחד Salvage (נגעים ביפולריים או כונדרומלציה בדרגה מתקדמת).

טכניקה ניתוחית: ביופסיה של סחוס נקצרה בארטרוסקופה. התאים גודלו במעבדה ונשמרו בקירור. לאחר תקופת זמן לא שונה בים המופלים השונים, הושתלו תאי הסחוס באיזורי חסר סחוסי, בהם בוצעה הטרייה מרקמה ניוונית וסחוס מסויד. טלאי פריאוסטיאלי נלקח מהטיביה המקורבת ונתפר לסחוס התקין בהיקף הנגע ולתוך החלל שנוצר הוזרקה תמיסת הכונדרוציטים בריכוז של יותר ממיליון תאים לסמ”ר. 

ליקויים מפרקיים נוספים כציר לקוי של הברך (מעל 3 מעלות), מיקום לקוי של הפיקה, פגיעות מניסקוסים או רצועות תוקנו במקביל או בניתוח נוסף.

ל 89 מטופלים בוצעה השתלת הסחוס כניתוח נוסף לאחר ניסיונות אחרים לטיפול בליקוי הסחוסי. ניסיונות אלו כללו יצירת שברים קטנטנים (microfractures ) קידוחים או abrasion arthroplasty     

שיקום: לאחר הניתוח הונחו המטופלים לנשיאת משקל מוגבלת למשך 8-12 שבועות. בנוסף טיפול יומיומי ב CPM משך 6-8 שעות, פעולות בעומס גבוה נדחו ל12 -18 שבועות לאחר הניתוח. פרוטוקול השיקום הותאם לכל מטופל באופן אישי.

כישלון הוגדר כאחד מהמקרים הבאים: כישלון השתל וביצוע ארטרופלסטיה חלקית של הברך או החלפה מלאה של הברך, כישלון השתל וביצוע ניסיון תיקון חוזר של הסחוס, או קליטת השתל אך היווצרות ליקויי סחוס במקומות אחרים באותה הברך המחייבים התערבות נוספת.

הערכת תוצאות מבחנת תפקוד: אלו נבדקו על פי מספר שיטות דירוג מקובלות ונועדו להעריך תפקוד לפני הניתוח ולאחר המעקב האחרון. המטופלים מילאו שאלונים או ענו לשאלות טלפוניות. נמדדו דרגות כאב, נוקשות ופעילות גופנית. המטופלים נישאלו גם למידת שביעות רצונם מהניתוח.

תוצאות: ב 53 מטופלים (רבע מאוכלוסיית המחקר) נצפה לפחות כישלון אחד של הACI . (מדד אחר הוא מסך 362 השתלים 62 נכשלו 17%). מבין המטופלים שנכשלו ראוי לציין כי ב 9% מביניהם הכישלון הוגדר בשל המשך כאבים למרות שהשתל נקלט היטב וב 26% השתל נקלט אך התפתחו ליקויים סחוסיים במקומות אחרים בברך. בכשליש מהמטופלים נדרש טיפול כירורגי נוסף כהמשך טיפול ל ACI (למשל בשל היפרטרופיה של השתל).

בין גורמי הסיכון העיקריים לכישלון ההשתלה נמצא טיפול קודם כניסיון לגרות צמיחת סחוס (שברים קטנטנים, קידוח מיטת הליקוי וכדומה). ליקוים מעל 15סמ”ר נטו להיכשל יותר מאשר ליקויים קטנים יותר. 

לעומת זאת בין המנבאים להצלחה יחסית של ACI נמצאו אוסטיאוטומייה לתיקון ציר הברך (HTO ), וגיל צעיר מ 30 שנה בזמן הניתוח.

בסוף המעקב 75% מהמטופלים היות שבעי רצון מהניתוח. 86% דיווחו על שיפור בסימפטומים לעומת מצבםלפני הניתוח. 78% מהמנותחים הגדירו את מצבם כטוב או טוב מאד.      

דיון: ACI תואר לראשונה ב1994 כפעולה הראשונה של הנדסת רקמות באורטופדיה, במטרה לטפל בליקויים סימפטומטיים בסחוס המפרקי ע”י צמיחה מחדשת של סחוס היאליני.

לעבודה נקודות חולשה רבות. אין קבוצת ביקורת ואין רנדומיזציה של המטופלים. המחברים מצביעים על הקושי לבצע מחקר איכותי יותר ב ACI בין השאר כיוון שבארה”ב מבוצעים כ 2000 ניתוחי ACI  בשנה בלבד (לעומת מעל חצי מיליון החלפות ברכיים).

לזכות המחקר עומד משך המעקב הארוך, והכללת כל המטופלים שעברו את הניתוח בבית החולים המסויים בו בוצעה העבודה.

Minas T. Von Keudell A. Bryant T. Gomoll AH. A Minimum 10-year Outcome Study of Autologous Chondrocyte Implantation. Clin Orthop Relat Res (2014) 472:4151

הערות העורך: מאמר מבית היוצר של בית הספר לרפואה הרווארד בבוסטון ארה”ב. המחקר מצביע על אחוזי הצלחה טובים בהשתלות אוטולוגיות של סחוס מפרקי בברך, באינדיקציות הנכונות (צרות למדי), בבחירת מטופלים בעלי רמת היענות גבוהה, ובקיום פרוטוקול קפדני של ניתוחים מלווים לתיקון ציר הברך. יש להדגיש כי הטכניקה הניתוחית המתוארת, אשר כללה שימוש בטלאי פריאוסטיאלי נחשבת כבר מיושנת, ויתכן כי בטכניקות החדשות אחוזי שביעות הרצון יהיו גבוהים יותר. ואז ניתן אולי יהיה לדחות ואולי את למנוע את הצורך בהחלפות שלמות של הברך. ימים יגידו.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • הקלה דומה בכאב עם TENS או אופיואידים לאחר ניתוח כיס מרה (Eur J Pain)

    הקלה דומה בכאב עם TENS או אופיואידים לאחר ניתוח כיס מרה (Eur J Pain)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת European Journal of Pain עולה כי טיפול ב-TENS (או Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation) בתדירות גבוהה ועצימות גבוהה הוביל להקלה דומה בכאב לאחר ניתוח לפרוסוקפי לכריתת כיס מרה כמו טיפול תוך-ורידי באופיואידים. מדגם המחקר כלל 163 חולים שעברו כריתת כיס מרה בגישה לפרוסקופית בשני מרכזים בשבדיה בין השנים 2019 ו-2023. חולים […]

  • טיפול ב-Vocacapsaicin מפחית כאב ושימוש באופיואידים לאחר-ניתוח (Anesthesiology)

    טיפול ב-Vocacapsaicin מפחית כאב ושימוש באופיואידים לאחר-ניתוח (Anesthesiology)

    במאמר שפורסם בכתב העת Anesthesiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי Vocacapsaicin במהלך ניתוח בוהן קלובה (Hallux Valgus) מפחית כאב ושימוש באופיואידים במהלך 96 השעות הראשונות לאחר-ניתוח, ללא רעילות מקומית או סיסטמית. החוקרים השלימו מחקר אקראי, מבוקר-פלסבו, שכלל 147 חולים שעברו ניתוח בוהן קלובה. המשתתפים חולקו באקראי לקבלת 14 מ”ל של Vocacapsaicin […]

  • ניתוח רובוטי להחלפה מלאה של מפרק הירך מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכים סביב הניתוח (J Arthroplasty)

    ניתוח רובוטי להחלפה מלאה של מפרק הירך מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכים סביב הניתוח (J Arthroplasty)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Arthroplasty דווח על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי ניתוח רובוטי להחלפה מלאה של מפרק הירך מלווה בעלויות טיפול גבוהות יותר וסיכון מוגבר לסיבוכים ניתוחיים, כולל שבר סביב מפרק תותב ועירויים, בהשוואה לניתוח קונבנציונאלי להחלפת מפרק הירך. החוקרים השלימו מחקר עוקבה רטרוספקטיבי שכלל נתונים אודות כ-1.2 מיליון חולים (גיל […]

  • דום נשימה חסימתי בשינה מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכים לאחר ניתוח החלפת מפרק (J Arthroplasty)

    דום נשימה חסימתי בשינה מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכים לאחר ניתוח החלפת מפרק (J Arthroplasty)

    בחולים עם אבחנה של דום נשימה חסימתי בשינה תועד סיכון מוגבר לסיבוכים משמעותיים לאחר ניתוח החלפה מלאה של מפרק, כולל דליריום, תסחיף ריאתי וסיבוכים תרומבואמבוליים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Arthroplasty. החוקרים השלימו סקירה שיטתית ומטה-אנליזה של שבעה מחקרים שכללו 20,977 משתתפים עם וללא דום נשימה חסימתי בשינה, אשר עבדו ניתוח […]

  • מחלה הקשורה ל-IgG4 נפוצה וחמורה יותר בגברים (The Lancet Rheumatol)

    מחלה הקשורה ל-IgG4 נפוצה וחמורה יותר בגברים (The Lancet Rheumatol)

    במאמר שפורסם בכתב העת The Lancet Rheumatology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי מחלה הקשורה ל-IgG4 (או IgG4-Related Disease) חמורה יותר בקרב גברים, עם רמות ליפאז נמוכות יותר משמעותית ושכיחות גבוהה יותר משמעותית של מעורבות איברים, בהשוואה לנשים. החוקרים השלימו מחקר רטרוספקטיבי שכלל 328 משתתפים (69% גברים) עם אבחנה של מחלה הקשורה […]

  • תוצאות טיפול ב-Semaglutide בטוח בחולי סוכרת לפני התערבות ניתוחית  (Diabetes Obesity & Metab)

    תוצאות טיפול ב-Semaglutide בטוח בחולי סוכרת לפני התערבות ניתוחית  (Diabetes Obesity & Metab)

    טיפול ב- Semaglutide אינו מביא לעליה בסיכון לדלקת ריאות לאחר-ניתוח בחולי סוכרת המופנים לניתוח אלקטיבי, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. מחקר העוקבה הרטרוספקטיבי התבסס על נתונים ממאגרי חולים באונטריו, קנדה. החוקרים התמקדו בחולים עם סוכרת מסוג 2 בגילאי 66 שנים ומעלה שעברו ניתוח אלקטיבי עם הרדמה כללית או […]

  • האם הרדמה בהנחיית EEG עשויה לסייע במניעת דליריום לאחר-ניתוח? (JAMA)

    האם הרדמה בהנחיית EEG עשויה לסייע במניעת דליריום לאחר-ניתוח? (JAMA)

    במחקר ENGAGES-Canada, בחולים תחת הרדמה בהנחיית EEG ובאלו תחת טיפול סטנדרטי במהלך ניתוח לבבי תועדו שיעורים דומים של דליריום לאחר ההתערבות הניתוחית, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת JAMA. מחקר ENGAGES-Canada הינו מחקר אקראי שכלל 1,140 חולים בגילאי 60 שנים ומעלה שעברו ניתוח לבבי בארבעה בתי חולים הקנדה. המשתתפים חולקו באקראי להרדמה בהנחיית EEG […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה