טכנולוגיות רפואיות

טיפולי שיניים בילדים עם צרכים מיוחדים

טיפולי השיניים בילדים החולים במחלות כרוניות או כאלה הסובלים ממוגבלות רפואית או פיזית, מתחילים ממש כמו בקרב ילדים בריאים בבניית אמון בין המטופל הקטן והרופא * בשלב הבא, יש לנקוט היערכות מוקדמת וייחודית, בהתאם למחלה או הנכות שבה הם לוקים * כיוון שמחקרים מוכיחים כי קיים קשר הדוק בין מחלות השיניים והחניכיים ובין הבריאות הכללית של הילדים, חשוב שבעתיים לטפל בשיני ילדים חולים, ולהגן על בריאותם הכללית.

ד”ר אתי דויטש, מומחית לרפואת שיניים לילדים, מנהלת היחידה לרפואת שיניים לילדים “כללית סמייל” מרכז שניידר

ילדים חולים וילדים בריאים זקוקים לטיפולי שיניים, אלא שבעת מחלה או מוגבלות פיזית, יש להיערך לטיפול בצורה מעט שונה המתאימה אישית לילד ומוגבלותו.

הבסיס לטיפול בילד החולה הוא כמו בטיפול בילד בריא ראשית, יש לבנות מערכת יחסים של אמון בין הרופא והילד כבר מהפגישה הראשונה. עושים זאת בעזרת גישה נכונה אל הילד ושימוש בשיטות פסיכולוגיות שונות תוך כדי מתן הטיפול. למשל: חיזוקים חיוביים, מתן הסבר לפני כל פעולה ושימוש בשפה הכוללת “תחליפי מילים” למילים שיכולות ליצור תחושות של איום וחרדה. למשל, את זריקת ההרדמה ניתן לכנות “מיץ מרדים”.

במקרים מסוימים, כאשר הילד מאוד קטן או מאוד חושש וכאשר הטיפול הנדרש כולל מספר רב של טיפולים מורכבים, בנוסף לשיטות הפסיכולוגיות רופא השיניים נעזר גם בשיטות הרגעה פרמקולוגיות (תרופתיות) הכוללות את גז הצחוק, תרופות הרגעה או טיפול בהרדמה כללית.

הקשר בין טיפולי שיניים לגישה טיפולית בילד בעל צרכים מיוחדים

כאשר מבצעים טיפול שיניים בילד החולה במחלה כרונית (כגון סוכרת, אסטמה, מחלות דם, מחלות לב, מחלות אוטו-אימוניות, סרטן וכיו”ב), חשוב מאוד שרופא השיניים יהיה בעל ידע וניסיון בטיפול בילדים המצויים בסיכון בריאותי. רופא השיניים יבחן את הצרכים הרפואיים של הילד, תרופות שאותן הוא נוטל והמגבלות הטיפוליות המחייבות התייחסות מיוחדת, ויבנה תוכנית טיפולי שיניים בהתאם.

בנוסף, כאשר המחלה מצויה בדרגת חומרה בינונית או גבוהה, חשוב שהטיפול יבוצע במרכז רפואי המאפשר השגחה רפואית צמודה וצוות רפואי תומך למקרי חירום.

במקרים מסוימים, כשמדובר בטיפול מורכב בילדים החולים או בילדים בעלי מוגבלויות קשות כמו שיתוק, פיגור או חוסר יכולת לתקשר עם הילד, קיימת אפשרות שהטיפולים יבוצעו בהרדמה כללית כדי להימנע מסבל מיותר.

מצבים רפואיים שדורשים ידע והתייחסות מיוחדת

מחקרים שבוצעו בשנים האחרונות מוכיחים כי קיים קשר בין בריאות הפה והשיניים של ילדים ובין הבריאות הכללית שלהם, והוא אפילו דו-כיווני. המחקרים קובעים כי מחלות השיניים והחניכיים אינן מוגבלות לאזור הפה בלבד אלא עלולות להשפיע על הבריאות הכללית, ומאידך, מחלות כרוניות שילדים חולים בהן, עלולות להשפיע על בריאות שיניהם ועל כן יש במקרים אלה חשיבות יתרה לטפל בהן. כך לדוגמה, מחלת חניכיים מהווה גורם סיכון למחלות כלליות שונות כגון מחלות כלי דם, מחלות לב, סוכרת, עודף כולסטרול ועוד. דלקת זיהומית של פנים הלב למשל, היא מחלה קשה שהטיפול בה מצריך אשפוז וטיפול אנטיביוטי ממושך. החיידקים הגורמים למחלה חודרים לזרם הדם וכיום כבר ברור שמקורם, בין היתר, עשוי להיות גם מזיהומים בחלל הפה כמו מוקדי עששת ודלקת חניכיים.

בכיוון ההפוך מחלות כלליות של הילד או טיפולים שונים עלולים להשפיע על בריאות חלל הפה. לדוגמה, למחלת הסוכרת השפעה ברורה על בריאות החניכיים. ככל שהסוכרת אינה מאוזנת כך עולה שכיחותה של מחלת החניכיים וחומרתה. דלקת החניכיים תתבטא במקרים אלו בנסיגת חניכיים, בספיגת עצם מהירה ועד אובדן שיניים.

גם במקרים של ילדים החולים במחלות אונקולוגיות כמו סרטן למשל, הטיפול במחלה על ידי כימותראפיה או הקרנות, כרוך בסיבוכים שונים שחלקם מופיעים בחלל הפה שינויים בתפקוד בלוטות הרוק, הופעת נגעי עששת והרס המשנן ושינויים ברקמות הרכות היוצרים כיבים של הריריות המלוות בכאבים.

בקרב ילדים הלוקים במחלות הקשורות בדימום יתר, כמו לדוגמה מחלות קרישת דם (המופיליה), יש להעריך את מצבו הרפואי של הילד ולשקול בהתייעצות עם הרופא המטפל בו את הצורך בטיפול מקדים לפני ביצוע טיפול שיניים הכרוך בדימום, כמו במקרים של עקירת שן. במקרים כאלה ואחרים, יש במרפאת השיניים חומרים המיועדים לעזור במניעת דימום נרחב בזמן טיפולי השיניים בילדים אלה.

בקרב ילדים החולים במומי לב מולדים, יש לתת במקרים מסוימים אנטיביוטיקה מונעת לפני ביצוע טיפול שיניים. ההחלטה תהיה כמובן בהתאם לסוג המום ולחומרתו ולאחר התייעצות עם הרופא המטפל.

כותבת המאמר היא ד”ר אתי דויטש, מומחית לרפואת שיניים לילדים, מנהלת היחידה לרפואת שיניים לילדים “כללית סמייל” מרכז שניידר

האם ניתן למנוע את יחסי הגומלין המזיקים בין מחלות הפה למחלות כלליות?

המחקרים העוסקים בקשר בין מחלות חניכיים למחלות כלליות מדברים על כך שעל ידי טיפול בשלב מוקדם במחלת החניכיים ניתן למנוע את הסיכון ליתר חלקי הגוף, ואילו טיפול יסודי במחלת החניכיים עשוי לעזור באיזון מחלות כמו מחלת הסוכרת, אם היא כבר קיימת.

דברים נוספים שחשוב לדעת בטיפולי שיניים בילדים חולים:

ילדים החולים במחלה כרונית קלה (כגון סוכרת, אסטמה), יכולים להיות מטופלים בכל מרפאת שיניים. אך במקרים של מחלות מורכבות יותר (כמו מחלות אוטו-אימוניות, סרטן, מחלות לב), חשוב וכדאי שהטיפול יבוצע במרפאת שיניים הממוקמת בבית חולים, מה שיאפשר השגחה של צוות רפואי כולל ויעניק אפשרות לרופא השיניים לעבוד בשיתוף פעולה עם צוות המומחים של מחלקת ההרדמה ועם הרופא או המחלקה המטפלים בילד.

קיימת חשיבות רבה בשילוב רופא השיניים כחלק מהצוות הרפואי המטפל בילד בכל שלבי הטיפול במחלה משלב האבחון ועד לסיום הטיפול. שיתוף פעולה זה, יאפשר מתן טיפול שיניים איכותי ובטוח ויעזור במניעה או בהקלה על התופעות המופיעות בחלל הפה במהלך מחלות כרוניות שונות.

יתרון נוסף הקיים במרפאת כללית סמייל במרכז שניידר לרפואת ילדים, הינו שיטת טיפול חדשנית ויעילה בה מבוצעים טיפולי שיניים וניתוחים כירורגים אחרים, בהרדמה כללית אחת. לדוגמה, במקרים בהם הילד החולה זקוק לטיפול שיניים וגם לניתוח אלקטיבי, כגון התקנת כפתורים באוזניים, תיקון שבר או פעולה כירורגית קצרה אחרת, ניתן לבצע “טיפול משולב” טיפול שיניים בהרדמה כללית שבמהלכה מבוצע גם הניתוח הנוסף, וכך נחסכת לילד הרדמה מיותרת.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

    הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

    במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
    להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה