טכנולוגיות רפואיות

פרופ’ שאול סופר – מחלוצי רפואת הילדים בנגב ומנהל היחידה לטיפול נמרץ ילדים בסורוקה, שטיפל והציל את חייהם של מאות תינוקות וילדים – יוצא לגמלאות


ד”ר יצחק לזר מחליף אותו בתפקיד

פרופ’ שאול סופר, מנהל היחידה לטיפול נמרץ ילדים בסורוקה ומאושיות רפואת הילדים בנגב, יוצא בימים אלה לגמלאות. באירוע מרגש שהתקיים לכבודו באולם ע”ש פרופ’ וילהלמינה כהן בחטיבה לרפואת ילדים בסורוקה, השתתפו נציגי הנהלת בית החולים, עובדי החטיבה לרפואת ילדים בעבר ובהווה, נציגי הפקולטה לרפואה באוניברסיטת בן גוריון ואורחים רבים.

פרופ’ שאול סופר נולד בשנת 1946 בתל-אביב, ושם העביר את שנות ילדותו. את לימודי התיכון סיים בבית ספר התיכון החקלאי בכפר סילבר ולאחר שירות צבאי כקצין בהנדסה קרבית יצא להולנד ללמוד רפואה וטרינרית. שהה בהולנד בין השנים 1966 1976, שם עבר ללימודי רפואה הומנית באוניברסיטת אמסטרדם, אותם סיים בשנת 1974. בהולנד הכיר את אשתו ושם נישאו.

את ההתמחות ברפואת ילדים עשה בסורוקה ולאחר מכן התמחה בטיפול נמרץ ילדים בוויניפג, קנדה.

בשנת 1983 הוקמה היחידה לטיפול נמרץ ילדים בסורוקה בניהולו של פרופ’ סופר.

בשנת 1991 הועלה לדרגת פרופסור והחל לכהן כיו”ר החטיבה לרפואת ילדים.

בשנים 2011-2005 שימש בתפקיד דיקן הפקולטה למדעי הבריאות באוניברסיטת בן גוריון.

במשך השנים פירסם פרופ’ סופר למעלה מ 100 מאמרים שפורסמו בכתבי עת מובילים, בנוסף לפרקים בספרים, הרצאות בכנסים בין לאומיים ובאוניברסיטאות מובילות.  

המאמרים עסקו ברבדים שונים של רפואת הילדים וטיפול נמרץ ילדים, אך בעיקר התמקדו בתאונות ובמצבי חולי הנפוצים בילדים באזור הנגב כמו: מכת קור בתינוקות, הרעלה מחומרים מסוכנים ועקיצת העקרב. תוצאות מחקריו ויישום נסיונו בנושאים אלה הביאו לירידה מרשימה בתמותה ובחולי. מחקריו הקשורים בהבנת הפתופזיולוגיה ובטיפול בעקיצת העקרב בילדים היו פורצי דרך, צוטטו ויושמו על-ידי חוקרים אחרים בעולם. 

בנוסף להובלת המצוינות הקלינית בטיפול נמרץ בילדים התמקד פרופ’ סופר בתפקידיו כיו”ר החטיבה לרפואת ילדים וכדיקן הפקולטה למדעי הבריאות בקידום בריאות ובמניעת מחלות בקרב ילדים בנגב. בנוסף, עמד בראש פורום הבריאות בנגב וניהל פרויקטים ומחקרים שעסקו וקידמו נושאים אלה בקרב האוכלוסיה היהודית והבדואית.

פרופ’ שאול סופר: ” החלום שלי היה להיות וטרינר, ולשם כך נסעתי להולנד. בארץ לא הייתה אז אפשרות ללמוד את הנושא. בשנה השלישית ללימודים בהולנד הכרתי את אשתי שהיתה סטודנטית לרפואה והבנתי שזה מה שאני צריך לעשות וכך עברתי ללימודי רפואה. מרגע שעברתי לרפואה ידעתי שאני רוצה להיות רופא ילדים ואת ההתמחות הזאת עשיתי בסורוקה תחת הנהלתו של פרופ’ שמעון מוזס אותו אני מעריך עד היום כרופא, מנהל ומורה דגול. את היסודות לטיפול נמרץ ילדים למדתי מפרופ’ מיקי? קרפלוס שהיה מנהל המחלקה לפגים ותינוקות. אחת החוויות שהשפיעו מאד על הווייתי כרופא היתה בשנה האחרונה להתמחות כשהשתתפתי במשלחת רפואית שיצאה לגבול תאילנד-קמבודיה לטיפול באלפי פליטים שנסו מקמבודיה עקב מלחמה עם צבא וויטנאם. מצבם הכללי והרפואי של הפליטים היה בכי רע. אז גם נחשפתי לראשונה לחולי בעולם השלישי ולמחלות טרופיות ומחלות זהומיות שלא הכרנו בארץ. רק במצבים מהסוג הזה אתה מבין כמה חיים אתה יכול להציל עם ציוד מינימלי, אך עם ראש בריא וידיים מתפקדות. מאוחר יותר השתתפתי במשלחות הצלה נוספות לרואנדה ולקוסובו אך אין ספק כי לחשיפה הראשונית בקמבודיה הייתה השפעה רצינית על המשך דרכי הרפואית. אני מודה לכל מי שליווה אותי לאורך הדרך, החל מקבלתי להתמחות בסורוקה ובמהלך העבודה בחטיבה לרפואת ילדים ובפקולטה למדעי הבריאות באוניברסיטת בן גוריון. לצוות הרפואי, הסיעודי והפרה רפואי, לחוקרים, למנהלי בתי החולים וראשי החטיבות. מכולם למדתי והחכמתי”.

ד”ר מיקי שרף, מנהל המרכז הרפואי סורוקה: “שנים של עשייה, הובלה רפואית חברתית ואקדמית השאירו חותם, חותם שכולנו – אני באופן אישי והנהלת המרכז הרפואי לדורותיו, גאים בו. כאחד מאושיות הרפואה בדרום, חינך פרופ’ סופר, לימד והדריך מאות סטודנטים ומתמחים בדרכו הנעימה המסורה והמחוייבת כל כך למטופל ולמשפחתו. שאול הוא פורץ דרך ומודל לחיקוי בקרב עמיתיו והביא את היחידה לטיפול נמרץ ילדים בסורוקה 

להשגים מרשימים. אין לי ספק שהתרומה של פרופ’ סופר לעמיתיו בבית החולים, לקהילה ולחברה בכלל רק תלך ותתעצם עם פרישתו”.

פרופ’ מתי ליפשיץ, יו”ר החטיבה לרפואת ילדים בסורוקה:”פרופ’ שאול סופר הוא חלוץ אמיתי. עזב את שיכון דן בת”א והגיע לנגב לטפל בילדים במצבים הכי קשים שלהם. בעבורו זוהי לא מטפורה, זו הגשמה. המורשת שמשאיר אחריו פרופ’ סופר לעמיתיו הרופאים היא מורשת טיפולית מקצועית, מחוייבת ואנושית שמאופיינת ברמת רגישות גבוהה ומלאה כבוד והערכה למטופליו”.

אתי גדז’, מנהלת הסיעוד ביחידה לטיפול נמרץ ילדים ברכה את פרופ’ סופר וייצגה את האחיות הרבות שזכו לעבוד במחיצתו במהלך השנים ביחידה: “פרופ’ סופר הוא אדם שמסמל עוצמה רבה יחד עם ענווה. הוא השכיל להעצים אותנו האחיות ביחס של כבוד והערכה”.

ד”ר יצחק לזר, תושב מיתר בן 49, נשוי ואב לארבע בנות, נכנס בימים אלה לתפקידו כמנהל היחידה לטיפול נמרץ ילדים בסורוקה. ד”ר לזר, בוגר בית הספר לרפואה באוניברסיטת בן גוריון בנגב, ביצע התמחות-על בטיפול נמרץ ילדים בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת ייל בקונקטיקט, ארה”ב.







ד”ר יצחק לזר: “ניהול היחידה לטיפול נמרץ ילדים בסורוקה מהווה בשבילי סגירת מעגל. מעגל שהחל באוקטובר 1988 כשנכנסתי לראשונה בשערי בית החולים סורוקה בהיותי סטודנט שנה א’ של בית הספר לרפואה.

פגשנו בקורס קיץ רופא שחזר מהתמחות-על בחו”ל והוא תאר לנו את דרכו המקצועית. המפגש עימו, עם פרופ’ סופר, זכור לי כמו התקיים היום. זכורה לי התחושה זו הדרך שארצה לעשות…”.

ד”ר לזר מוסיף: “עברו שנים ובשמחה ובגאווה רבה קיבלתי על עצמי להמשיך את דרכו של פרופסור סופר בניהול היחידה לטיפול נמרץ ילדים בסורוקה. יחידה מגובשת מקצועית ומצטיינת בתחומה. עוסקת ברפואה מתקדמת באמצעות מכשור מתוחכם, אקדמיה, ולב רחב הדואג לכל ילד חולה באשר הוא. מקום שהמושגים “רפואה הוליסטית” ו”טיפול סובב משפחה” אינם רק ביטוי והצהרה אלא מיושמים יום יום הלכה למעשה. חברי לצוות ביחידה הם המשאב היקר ביותר שיש לנו שבזכותו כל העשיה המופלאה המתבצעת ביחידה מתרגמת לעבודה היום יומית. אני מבטיח כי אעשה ככל שביכולתי לשמור על הקיים ולהמשיך ולחדש, להתקדם ולשאוף למצוינות אנושית, קלינית ואקדמית של היחידה”.  

לפרטים נוספים:

ענבר גוטר, דוברת,      שרון אדרי, ע’ דוברת

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

    הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

    במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
    להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה