טכנולוגיות רפואיות

התאמת מינון חומר הניגוד לתפקוד הכלייתי להקטנת הסיכון לנפרופתיה (J Am Coll Cardiol)

מתוצאות מחקר חדש עולה כי מדד המבוסס על התפקוד הכלייתי להתאמת מינון חומר הניגוד לחולים המיועדים ל-PCI ונמצא עדיף על-פני מתן המינון המקסימאלי המקובל של חומר הניגוד (MACD או Maximal Acceptable Contrast Dose), גישה אחרת המשמשת להחלטה על סף החשיפה הבטוח לחומר ניגוד, בזיהוי החולים בסיכון הגבוה ביותר להתפתחות נפרופתיה על-רקע חומר ניגוד.

ניתן לשלב את שני המדדים המבוססים על התפקוד הכלייתי, בהם מינון חומר הניגוד נקבע על-בסיס פינוי קריאטינין המחושב, והדבר עשוי להשפיע לטובה על התוצאות.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי נפרופתיה על-רקע חומר ניגוד מלווה בתחלואה ותמותה מוגברת ועלייה בהוצאות הרפואיות. ההיארעות של חולים הנדרשים לדיאליזה לאחר מתן חומר ניגוד במהלך PCI היא קטנה, סביב 0.3%. למרות המספרים הקטנים, נפרופתיה על-רקע חומר ניגוד הינה בעיה אמיתית, בעיקר בהתחשב בכך שניתן לנקוט באמצעים להפחתת הסיכון.

אחת הדרכים הטובות ביותר להפחית את הסיכון לנפרופתיה היא להבטיח כי כל החולים קיבלו כמות מספקת של נוזלים. מחקרים קודמים בחנו את התועלת היחסית של סיליין לעומת סודיום ביקרבונט, עם עדויות לפיהן תתכן תועלת מסוימת לסודיום ביקרבונט. גורם סיכון נוסף לנפרופתיה על-רקע חומר ניגוד הינו סוג חומר הניגוד בשימוש. חומרי ניגוד היפר-אוסמולאריים אינם מומלצים. למרות שיש התלהבות מסוימת למתן N-acetylcysteine, מחקר ACT (Acetylcysteine for Contrast-induced nephrophaty Trial) לא הדגים כל ירידה בסיכון לנפרופתיה על-רקע חומר ניגוד בעקבות אנגיוגרפיה כלילית ווסקולארית.

גישה נוספת להפחתת הסיכון לנפרופתיה על-רקע חומר ניגוד הינה הפחתת כמות חומר הניגוד בשימוש. MACD, המחושב לפי 5 מ”ל חומר ניגוד לקילוגרם משקל גוף, בהתאם לריכוז קריאטינין בדם, הינה כלי תקף להפחתת כמות חומר הניגוד, אך כמעט ואינה בשימוש.

במקום מודל MACD, החוקרים ביקשו לקבוע אם התאמת המינון לתפקוד הכלייתי עשויה להפחית את הסיכון. במחקר הנוכחי השוו החוקרים את המדד המבוסס על התפקוד הכלייתי על-בסיס פינוי קריאטינין המחושב אל מול מודל MACD. מדגם המחקר כלל קרוב ל-60,000 משתתפים שעברו PCI.

החוקרים מדווחים כי בהשוואה ל-MACD, נפח חומר הניגוד בהתאם לפינוי קריאטינין המחושב הינו מנבא טוב יותר לנפרופתיה על-רקע חומר ניגוד, וכן מנבא טוב יותר התפתחות נפרופתיה הדורשת דיאליזה. החוקרים מדווחים על סיכון נמוך לנפרופתיה על-רקע חומר ניגוד בחולים שנחשפו לחומר ניגוד בנפח קטן. הסיכון לנפרופתיה והצורך בדיאליזה עלה כאשר היחס בין נפח חומר הניגוד ובין פינוי קריאטינין המחושב עלה על 2, והיה גבוה יותר משמעותית בחולים עם יחס של 3 ומעלה.

החוקרים מסכמים וכותבים כי יש להשקיע את מירב המאמצים ליישם מדיניות המבוססת על מתן חומר ניגוד במינון נמוך ככל הניתן.

J Am Coll Cardiol 2011; 58:907-914

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם קסנתלזמה מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב? (Ophthalmology)

    האם קסנתלזמה מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב? (Ophthalmology)

    מתוצאות מחקר חדש בראשות דר’ יעל לוסטיג מהמרכז הרפואי שיבא ברמת גן עולה כי Xanthelasma Palpebrarum, המתאפיינת בנגעים צהבהבים על העפעפיים, אינה מלווה בסיכון מוגבר לדיסליפדימיה או מחלות לב וכלי דם. החוקרים השלימו מחקר מקרה-ביקורת במרכז יחיד בישראל ובחנו את הנתונים אודות 35,452 משתתפים (גיל ממוצע של 52.2 שנים, 69% גברים) שעברו בדיקות סקר רפואיות […]

  • ההשפעה של ערכי סף של פריטין על שיעורי אבחנת חסר ברזל (JAMA Netw Open)

    ההשפעה של ערכי סף של פריטין על שיעורי אבחנת חסר ברזל (JAMA Netw Open)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open עולה כי ערכי סף של פריטין של 30 ננוגרם/מ”ל ו-45 ננוגרם/מ”ל מלווים בשיעורים גבוהים יותר של אבחנת חסר ברזל, בהשוואה לערכי סף של 15 ננוגרם/מ”ל במבוגרים עם אנמיה וללא אנמיה. החוקרים התבססו על נתונים מפרויקט FIRE (או Family Medicine Research Using Electronic Medical Records) בשווייץ וכללו 255,351 […]

  • יתר לחץ דם שאינו מטופל מלווה בסיכון מוגבר למחלת אלצהיימר (Neurology)

    יתר לחץ דם שאינו מטופל מלווה בסיכון מוגבר למחלת אלצהיימר (Neurology)

    בקשישים עם יתר לחץ דם שאינו מטופל עליה של 36% בסיכון למחלת אלצהיימר, בהשוואה לאלו ללא יתר לחץ דם ועליה של 42% בסיכון למחלת אלצהיימר לעומת אלו עם יתר לחץ דם מטופל, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Neurology. החוקרים השלימו מטה-אנליזה להערכת נתונים אודות 31,250 משתתפים בגילאי 60 שנים ומעלה (גיל ממוצע של […]

  • ניהול סב-ניתוחי של טיפול נוגד קרישה  (JAMA)

    ניהול סב-ניתוחי של טיפול נוגד קרישה  (JAMA)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 3: בקרב מטופלים הנוטלים נוגדי קרישה, הסיכונים הטרומבוטיים מחד גיסא, והדימומיים מאידך גיסא, מתחרים זה בזה ומובילים לתהליך קבלת החלטות מורכב סביב תקופת הניתוח. נביא כאן את ההנחיות של המכללה האמריקנית לרופאי חזה לייעול הניהול הסב-ניתוחי (Perioperative) של טיפול נוגד קרישה. לפי הנחיות אלו, התקופה הסב-ניתוחית מתחילה שבוע לפני ההתערבות, ומסתיימת כ-4 שבועות לאחר מכן.

  • קצב לב מהיר במנוחה מלווה בסיכון מוגבר לתחלואה ותמותה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Sci Rep)

    קצב לב מהיר במנוחה מלווה בסיכון מוגבר לתחלואה ותמותה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Sci Rep)

    קצב לב מהיר יותר במנוחה, גם בטווח התקין, מלווה בסיכון מוגבר לתמותה ואירועים קרדיווסקולאריים בחולים עם מחלת כליות כרונית שאינם תחת טיפולי דיאליזה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Scientific Reports. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי קצב לב מהיר במנוחה הינו גורם סיכון בלתי-תלוי לתמותה מכל-סיבה ואירועים קרדיווסקולאריים באוכלוסייה הכללית; עם זאת, הקורלציה […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה