טכנולוגיות רפואיות

סקר יעילות התרופה הקרדיווסקולרית המשולבת, ה-polypill (מתוך PLoS One)

מאת ד”ר אולה קראסיק

ממחקר חדש אשר פורסם בגיליון מאי של כתב העת PLos One עולה כי התרופה המשולבת למניעת מחלות קרדיווסקולריות, ה-polypill , עשויה להפחית בחצי את שיעור הארעות מחלות הלב והארועים המוחיים.

בזמן האחרון קיים עניין הולך וגובר בתרופות קרדיווסקולריות משולבות, המכילות אספירין בשילוב עם תכשירים להורדת לחץ דם וכולסטרול, אשר זכו לשם “פוליפיל” (polypill ). במחקר אקראי, כפול-סמיות, מבוקר-פלצבו זה השתתפו 378 מטופלים ללא אינדיקציה לאף מרכיב של הפוליפיל, אך עם סיכון צפוי של מעל 7.5% לפתח מחלה קרדיווסקולרית במשך 5 שנים. החוקרים עקבו אחר לחץ דם סיסטולי, רמת כולסטרול מסוג LDL וכן סבילות לטיפול במשך 12 שבועות של מעקב.

בתחילת המחקר, לחץ הדם הממוצע של המשתתפים היה 134/81 מילימטר כספית, ורמת כולסטרול LDL הממוצעת הייתה 3.7 מילימולליטר. מחצית מהמשתתפים טופלו בפוליפיל ומחציתם בפלצבו. כדורי הפוליפיל הכילו אספירין 75 מ”ג, Lisinopril (טנסופריל) 10 מ”ג, Hydrochlorothiazide (דיזותיאזיד) 12.5 מ”ג, ו-Simvastatin(סימבקור) 20 מ”ג.

לאחר 12 שבועות, טיפול בפוליפיל הוריד את לחץ הדם הסיסטולי הממוצע ב-9.9 מ”מ כספית (CI 95% 7.7-12.1) ואת כולסטרול LDL הממוצע ב-0.8 מילימולליטר (CI 95% 0.6-0.9). שיעור הפסקת הטיפול בקבוצת פוליפיל היה 23% ואילו בקבוצת הפלצבו 18% (סיכון יחסי של 1.33, CI 95% 0.89-2.00, P=0.2 ). החוקרים מצאו שיעור גבוה של תופעות לוואי למרכיבים השונים של הפוליפיל (58% מקבוצת פוליפיל פיתחו תופעות לוואי לעומת 42% בקבוצת הפלצבו, P=0.001 ), אשר הופיעו תוך מספר שבועות מתחילת הטיפול ולרב לא הובילו להפסקת הטיפול.

החוקרים מסכמים וכותבים כי טיפול בפוליפיל הוריד באופן משמעותי את לחץ הדם הסיסטולי הממוצע ואת רמת כולסטרול LDL הממוצעת, אך גרם לתופעות לוואי בשיעור גבוה. הטיפול בפוליפיל הביא לירידה בכחצי של הסיכון לפיתוח מחלה קרדיווסקולרית. החוקרים מעריכים כי טיפול ממושך בפוליפיל יפחית בממוצע ב-60% את הסיכון למחלת לב ולארוע מוחי איסכמי, יפחית מעט את הסיכון לארוע מוחי המורגי (בשל הפחתת לחץ הדם), ויעלה בכ-50% את הסיכון לדימום חוץ גולגולתי (בשל האספירין). החוקרים מציינים כי לאחר 5 שנים של טיפול, פוליפיל יעזור למנוע ארוע חמור אחד מתוך 18 מטופלים, בעיקר בשל ההשפעה על לחץ הדם וה-LDL . כמו כן, לאורך השנים, הפוליפיל עשוי להפחית ב-25-50% את שיעור התמותה מסרטן המעי הגס, וכן מסרטנים אחרים, מאי ספיקת לב ואי ספיקת כליות.

קיים ויכוח בין החוקרים אודות התפקיד של אספירין כחלק מהפוליפיל. רב תופעות הלוואי הן תופעות לוואי של מערכת העיכול הנובעות מאספירין. הדבר גרם לשיקול להוציא את האספירין מהפוליפיל, אך ההשפעה החיובית של האספירין על סרטנים שונים לטווח הארוך מהווה שיקול נגד להשארתו.

החוקרים מציינים כי לאור תופעות הלוואי לא נראה כי פוליפיל מתאים להיות טיפול כולל לכל האוכלוסיה בגיל העמידה. נראה כי יהיה צורך בסקר בסיסי של המועמדים המתאימים לטיפול בפוליפיל. בשלב זה נראה כי פוליפיל עשוי להוות הטיפול למניעה שניונית במטופלים לאחר ארוע לבבי קודם. במטופלים אלה קיימת התוויה לטיפול מניעתי שניוני והפוליפיל צפוי לשפר הענות באופן ניכר.

במחקר אחר, אשר פורסם בשנת 2010, דווחו החוקרים על כוונתם לבחון פוליפיל ללא אספירין בהשוואה לפלצבו לאורך 5 שנים ב-5000 משתתפים ללא מחלה קרדיווסקולרית עם סיכון מוערך של 1% בשנה לארוע קרדיווסקולרי חמור. מחקר זה, הנקרא TIPS-3 ימשיך את תוצאות המחקרים הקטנים יותר TIPS-1, TIPS-2 .

החוקרים משערים כי בעתיד יהיו מספר סוגים שונים של פוליפיל, חלקם למניעה ראשונית, חלקם למניעה שניונית. כמו כן, מניחים החוקרים כי יהיו סוגים מיוחדים של פוליפיל עבור מטופלים עם סכרת וכן הלאה, פוליפיל עם ובלי אספירין.

הערת מערכת:

מצורף קישור להרצאתו של פרופ’ סלים יוסוף, אשר עומד בראש מחקר TIPS-3 . הרצאה זו ניתנה בכנס האיגוד הקרדיולוגי השנתי ב-2009.

PLoS One, May 2011

Circulation, 2010;122:2078-2088

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • אחד מכל עשרה חולים הסובל מכאב כרוני עלול לפתח הפרעת שימוש באופיואידים (Addiction)

    אחד מכל עשרה חולים הסובל מכאב כרוני עלול לפתח הפרעת שימוש באופיואידים (Addiction)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Addiction עולה כי קרוב ל-10% מהחולים עם כאב כרוני תחת טיפול באופיואידים עלול לפתח הפרעת שימוש באופיואידים, כאשר ב-30% ישנם סימנים ותסמינים של תלות, ממצאים המדגישים את החשיבות של ניטור אחר מטופלים אלו וגישות חליפיות לטיפול בכאב. החוקרים השלימו סקירה שיטתית ומטה-אנליזה שכללה נתונים ממאגר MEDLINE, Embase ו-PsycINFO לזיהוי מחקרים […]

  • האם קסנתלזמה מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב? (Ophthalmology)

    האם קסנתלזמה מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב? (Ophthalmology)

    מתוצאות מחקר חדש בראשות דר’ יעל לוסטיג מהמרכז הרפואי שיבא ברמת גן עולה כי Xanthelasma Palpebrarum, המתאפיינת בנגעים צהבהבים על העפעפיים, אינה מלווה בסיכון מוגבר לדיסליפדימיה או מחלות לב וכלי דם. החוקרים השלימו מחקר מקרה-ביקורת במרכז יחיד בישראל ובחנו את הנתונים אודות 35,452 משתתפים (גיל ממוצע של 52.2 שנים, 69% גברים) שעברו בדיקות סקר רפואיות […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר טיפול קו-ראשון במשלב Lazertinib עם Amivantamab כנגד NSCLC (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר טיפול קו-ראשון במשלב Lazertinib עם Amivantamab כנגד NSCLC (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי א(Food and Drug Administration) אישר את משלב Lazertinib עם Amivantamab כקו-טיפול ראשון במבוגרים עם סרטן ריאות מתקדם-מקומית או גרורתי מסוג NSCLC (או Non Small Cell Lung Cancer) עם מוטציות EGFR מוכחות בבדיקה המאושרת ע”י מנהל המזון והתרופות האמריקאי. מדובר באישור הראשון של Lazertinib. הטיפול ב- Amivantamab אושר לראשונה ע”י מנהל המזון […]

  • טיפול בסטרואידים במינון נמוך מפחית את הסיכון לגלאוקומה בילדים (Acta Ophthalmologica)

    טיפול בסטרואידים במינון נמוך מפחית את הסיכון לגלאוקומה בילדים (Acta Ophthalmologica)

    טיפול בגלוקוקורטיקואידים במינון נמוך לאחר ניתוח קטרקט מפחית את הסיכון לגלאוקומה משנית בילדים עם מקטע אקסיאלי ארוך יותר לאורך חמש שנים, בהשוואה לטיפול בגלוקוקורטיקואידים במינון גבוה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Acta Ophthalmlogica. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את הקשר בין מינון גלוקוקורטיקואידים לאחר-ניתוח ובין התפתחות גלאוקומה משנית לאחר ניתוח קטרקט בילדים. […]

  • מהיסוס לחיסון: התמודדות עם היסוס להתחסן (Pharmacy Times)

    מהיסוס לחיסון: התמודדות עם היסוס להתחסן (Pharmacy Times)

    כדי להתכונן למגפה ויראלית נוספת, על הרוקחים להיות מוכנים להתמודד עם היסוס להתחסן, כך עולה ממאמר על תפקיד הרוקחים בהתמודדות עם חשש להתחסן שפורסם ב- Pharmacy Times. יהונתן ניסן משתף את המאמר בהמלצתו של פרופ’ אייל שוורצברג.

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה