טכנולוגיות רפואיות

תחבושת פולימר מיוחדת עשויה להפחית את שיעור ההצטלקות הבתר-ניתוחית (מתוך Annals of Surgery)

מאת ד”ר בן פודה-שקד

מניסויים בחיות מעבדה ומחקר חדש בשלב 1 אשר פורסם בגיליון מאי של ירחון Annals of Surgery עולה כי מניפולציה מכאנית של סביבת הפצע הניתוחי באמצעות תחבושת פולימר דינמית המגנה מפני לחץ עשויה להפחית את היווצרותן של צלקות בפצע הניתוחי.

החוקרים מביעים התלהבות מהתוצאות שהתקבלו, ומסבירים כי התחבושת עשויה פלסטיק סיליקון דק ואלסטי הנמתח מעל החתך הניתוחי לאחר שהוסרו התפרים. חומר דבק משמש להדבקת התחבושת לפני העור, ועם התכווצות התחבושת היא מספקת לדבריהם לחץ אחיד על גבי הפצע הניתוחי.

בניסויים שבוצעו בחיות מעבדה, נמצא כי הסביבה המכאנית של חתכים סגורים בעור בחזירים מסוג red Duroc ניתנת למניפולציה באמצעות תחבושת פולימר מכאנו-מודולטורית. בתום שמונה שבועות של מעקב, בדיקות אימונוהיסטוכימיות של סמנים פרופיברוטיים בוצעו בפצעים בהם היו דרגות שונות של מתח מכאני.

עבור המחקר הקליני בשלב 1, קיבלו תשעה חולים אשר עברו אבדומינופלסטיה אלקטיבית את תחבושת הפולימר המגנה מפני מתח על גבי צד אחד של הפצע הניתוחי, בעוד שהצד השני טופל כמקובל. באמצעות מדד של Visual analog scale (VAS), נתבקשו בוחנים מומחים ושאינם מומחים תצלומים מקצועיים של החתכים הניתוחיים בתום 8 עד 12 חודשים לאחר הניתוח.

החוקרים מדווחים כי בהשוואה לטיפול המקובל ולמצבים של מתח גבוה, הרי שהגנה מפני מתח על גבל החתכים הניתוחיים בחזירים הביאה להפחתה באזור הצלקת ההיסטולוגית פי 6 ופי 9, בהתאמה (p<0.01). הביטוי ההיסטולוגי של סמנים פרופיברוטיים ירד אף הוא בצורה משמעותית. הגנה מפני מתח על גבי הפצע הניתוחי הביאה ביעילות לירידה ביצירת הצלקת הקשורה בסגירת חתכים במתח גבוה בחיות הניסוי.

באשר לחולים, מציינים החוקרים כי הגנה מפני לחץ בחתכים הניתוחיים הבטניים הורידה אף היא את הופעת הצלקות הבתר-ניתוחיות (p=0.004), בהשוואה לצד של החתכים אשר טופל כמקובל.

לדברי החוקרים, מתוכננים כעת מחקרים קליניים גדולים עם מדגם מגוון אתנית במטרה לקבוע את הטווח האופטימלי של הכוחות המגנים מפני לחץ עבור חתכים ניתוחיים הספציפיים לאזור האנטומי ולמישור.

בין מגבלות המחקר הנוכחי מזכירים החוקרים את אלו הקשורים במבנה של ניסויים בחיות מעבדה ושל מחקר קליני בשלב 1, וכן את גודל המדגם הקטן.

לדברי החוקרים, ממצאי מחקרים פרה-קליניים וקליניים אלו עומדים בקנה אחד עם ההנחה הביוכימית לפיה בהיעדר שיווי משקל מכאני בין לחץ העור הפיזיולוגי ובין מרכיבים נושאי משקל של הפצע, הרי שתהליכי הריפוי הביולוגיים מגורים בצורה מתמשכת להגברת כמות רקמת הצלקת ומוגבלת רגנרצית הרקמה. הם טוענים כי התוצאות מספקות תובנות חדשות ביחס לפתוגנזה של היווצרות צלקות ומדגימות את יכולתם של כוחות מכאניים לשנות במידה משמעותית את ריפוי הפצע. לטענתם, הם מציעים פרדיגמה ביומכאנית לרגנרציה של הפצע הניתוחי, על פיה יש לשלוט בקפידה על הסביבה המכאנית של הפצע, לצד מרכיבים תאיים וביוכימיים, וזאת במטרה לאפשר ריפוי של החתך הניתוחי ללא היווצרות רקמת צלקת.

Annals of Surgery 2011

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם מתן תוך-תקאלי של מורפין עלול להביא לעליה בסיכון לסיבוכים לאחר-ניתוח? (Br J Anaesthesia)

    האם מתן תוך-תקאלי של מורפין עלול להביא לעליה בסיכון לסיבוכים לאחר-ניתוח? (Br J Anaesthesia)

    מתן מורפין תוך-תקאלי במהלך ניתוח או לידה מלווה בעליה משמעותית בסיכון לבחילות והקאות לאחר-ניתוח, גרד ואצירת שתן, כך עולה מתוצאות מטה-אנליזה חדשה שפורסמו בכתב העת British Journal of Anaesthesia. החוקרים בחנו את הנתונים מ-168 מחקרים שכללו 9,917 משתתפים שעברו ניתוחים שונים או לידה תחת הרדמה כללית או ספינאלית. הם ערכו השוואה בין חולים שקיבלו מורפין […]

  • ניהול סב-ניתוחי של טיפול נוגד קרישה  (JAMA)

    ניהול סב-ניתוחי של טיפול נוגד קרישה  (JAMA)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 3: בקרב מטופלים הנוטלים נוגדי קרישה, הסיכונים הטרומבוטיים מחד גיסא, והדימומיים מאידך גיסא, מתחרים זה בזה ומובילים לתהליך קבלת החלטות מורכב סביב תקופת הניתוח. נביא כאן את ההנחיות של המכללה האמריקנית לרופאי חזה לייעול הניהול הסב-ניתוחי (Perioperative) של טיפול נוגד קרישה. לפי הנחיות אלו, התקופה הסב-ניתוחית מתחילה שבוע לפני ההתערבות, ומסתיימת כ-4 שבועות לאחר מכן.

  • ביקור אצל רופא משפחה זמן קצר לאחר ניתוח עקב מחלה ממארת עשוי להפחית שיעורי תמותה (JAMA Surgery)

    ביקור אצל רופא משפחה זמן קצר לאחר ניתוח עקב מחלה ממארת עשוי להפחית שיעורי תמותה (JAMA Surgery)

    מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Surgery עולה כי ביקור אצל הרופא המטפל בתוך 90 ימים מניתוח עקב מחלה ממארת מלווה בשיעורי תמותה נמוכים יותר בקשישים, כאשר בקרב אלו שביקור אצל הרופא המטפל תועדו שיעורי תמותה של 0.3% לעומת שיעורי תמותה של 3.3% בקרב אלו שלא פנו לרופא המשפחה. מחקר העוקבה הרטרוספקטיבי כלל 2,566 חולים בגילאי […]

  • האם חסמי חומצה עדיפים על חסמי תעלות מימן לטיפול בדלקת וושט ארוזיבית? (Therapeutics Advances in Gastroenterology)

    האם חסמי חומצה עדיפים על חסמי תעלות מימן לטיפול בדלקת וושט ארוזיבית? (Therapeutics Advances in Gastroenterology)

    בעוד שמרבית חסמי חומצה ממשפחת PCAB (או Potassium-Competitive Acid Blockers) הדגימו שיעורי ריפוי גבוהים יותר מחסמי תעלות מימן (Proton Pump Inhibitors) בחולים עם דלקת וושט ארוזיבית, שני התכשירים עדיפים על פלסבו, כך עולה מתוצאות מטה-אנליזה שפורסמו בכתב העת Therapeutics Advances in Gastroenterology. החוקרים ערכו חיפוש במאגרי נתונים עד 31 במאי, 2023, לזיהוי מחקרים אקראיים ומבוקרים […]

  • גורמי סיכון להיצרות בהשקה לאחר ניתוח כריתת וושט (BMC Cancer)

    גורמי סיכון להיצרות בהשקה לאחר ניתוח כריתת וושט (BMC Cancer)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת BMC Cancer עולה כי דלף מהשקה, מחלות לב וכלי דם וסוכרת הינם גורמי סיכון אפשריים להיצרות בהשקה של הוושט בחולים לאחר כריתת וושט. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון גורמי סיכון להיצרות בהשקה בחולים עם סרטן וושט לאחר כריתת וושט. היצרות בהשקה הינה הסיבוך ארוך הטווח הנפוץ ביותר בחולים לאחר […]

  • האם אלבומין מסייע בחיזוי תוצאות דלקת חדה של הלבלב? (BMC Gastroenterol)

    האם אלבומין מסייע בחיזוי תוצאות דלקת חדה של הלבלב? (BMC Gastroenterol)

    במאמר שפורסם בכתב העת BMC Gastroenterology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי ריכוז אלבומין בדם בתוך 24 שעות מאשפוז מהוות סמן פרוגנוסטי חשוב בחולים עם דלקת לבלב חדה, עם יעילות גבוהה במיוחד בחיזוי נזק בלתי-הפיך לתפקוד איברים ותמותה. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקורלציה בין ריכוז אלבומין בדם בתוך 24 שעות […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה