טכנולוגיות רפואיות

ממצאים פתולוגיים מגלים מגוון של נגעים מוחיים בבסיס דמנציה מסוג אלצהיימר (מתוך כנס AAN ה-63)

מאת ד”ר אולה קראסיק

ממחקר חדש אשר הוצג בכנס השנתי ה-63 של האקדמיה האמריקאית לנוירולוגיה (AAN ) עולה כי הפתולוגיה בבסיס דמנציה מסוג אלצהיימר עשויה להיות רחבה יותר מהנהוג לחשוב.

מחקר HAAS (או בשמו המלא Honolulu-Asia Aging Study ) החל בשנת 1991 כמחקר המשך לתוכנית Honolulu Heart Program . במחקר זה בוצעו נתיחות מוחיות לאחר המוות של 427 גברים יפנים אמריקאים, אשר נפטרו בגיל ממוצע של 87 שנים. מתוכם, 211 אובחנו עם דמנציה במהלך חייהם, לרב מסוג אלצהיימר.

דיווח קודם ממחקר HAAS הדגים 5 פתולוגיות שונות שנפלו תחת אבחנה של דמנציה, בין אם בנפרד או כמה יחד. פתולוגיות אלה כללו נגעים של אלצהיימר, כולל neocortical neurofibrillary tangles, neuritic plaques ; אוטמים מיקרווסקולריים, כולל micro-infarcts, lacunar infarcts ; גופיפי Lewy neocortical ; סקלרוזיס hippocampal ; ואטרופיה מוחית כוללת. כל אלה עולים בשכיחות עם העליה בגיל.

במחקר הנוכחי בדקו החוקרים קשר בין אבחנת הדמנציה במהלך החיים של הנבדקים לבין הנגעים המוחיים אשר נצפו בנתיחה לאחר המוות. כמו כן, בחנו החוקרים את ייחודיות הממצאים הקליניים במטופלים עם דמנציה בהם נמצא נגע מסוג אחד בלבד, מקרים “טהורים”. החוקרים מציינים כי כמחצית מהאבחנות הקליניות היו נכונות חלקית או לא נכונות לפי הממצאים הנוירופתולוגיים. אבחנות של דמנציה וסקולרית או Lewy body היו נכונות לרב, בעוד שאבחנת מחלת אלצהיימר נמצאה נכונה רק במקרים בהם היא הוגדרה כסבירה או טהורה. במחצית מהמטופלים עם אבחנה של אלצהיימר לא נמצאו מספיק נגעים המאפיינים את המחלה בכדי לתמוך באבחנה. ברב המטופלים נמצאו ממצאים פתולוגיים נלווים המתאימים לסוגים נוספים של דמנציה.

החוקרים כותבים כי ממצאים אלה מדגימים כי דמנציה הינה מצב מורכב יותר ממה שנהוג לחשוב. נראה כי עם ההזדקנות תהליכים רבים קורים במקביל, ולא ניתן לשים את האצבע על תהליך בודד האחראי על ירידה קוגניטיבית. לכן, על מנת לטפל בדמנציה באופן יעיל, יש צורך להתמקד בכל 5 התהליכים הפתולוגיים, שכן במקרים רבים הם קורים במקביל. יתכן ובעתיד ניתן יהיה לזהות תהליכים אלה באמצעי דימות מתקדמים, דבר שיאפשר טיפול מכוון.

מומחה מהתחום ציין כי ממצאים אלה אינם מבטלים את נכונות האבחנות, אלא מדגימים את מורכבות התהליכים הפתולוגיים בבסיס המחלה. תהליכים רבים מתרחשים במוח המזדקן, אך תפקידם בהתפתחות דמנציה לא בהכרח ברור.

החוקרים מסכימים וכותבים כי אנו יודעים אך מעט על המתרחש במוח. לפי ממצאי המחקר, הפתולוגיה בבסיס מחלת הדמנציה רחבה יותר מהנהוג לחשוב. בשלב זה זיהוי התהליכים הפתולוגיים השונים עשוי לעזור לפיתוח טיפולים יעילים יותר.

American Academy of Neurology (AAN) 63rd Annual Meeting

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • אסתמה מלווה בסיכון מוגבר למחלת אלצהיימר (J Allergy Clin Immunol)

    אסתמה מלווה בסיכון מוגבר למחלת אלצהיימר (J Allergy Clin Immunol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Allergy and Clinical Immunology עולה כי אסתמה מלווה בסיכון מוגבר להיארעות מחלת אלצהיימר. חוקרים מטאיוואן מצאו כי בחולי אסתמה שיעורים גבוהים יותר של מחלת אלצהיימר ולכן החוקרים מוויסקונסין ביקשו כעת לבחון אם מגמה דומה קיימת בארצות הברית. המחקר כלל מדגם אקראי של 20% מהמטופלים במאגר Medicare בין השנים […]

  • שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: אבחון, מניעה וטיפול באלצהיימר

    שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: אבחון, מניעה וטיפול באלצהיימר

    שלום וברוכים הבאים לפרק של “שבירת מיתוסים”. היום נעסוק באחת המחלות המאתגרות והמורכבות ביותר – אלצהיימר. פרופסור איתמר רז יציג בפנינו את השיטות המתקדמות לאבחון המחלה, על הבעיות באבחון, גורמי סיכון וגנטיקה ועל הדרכים למניעת הידרדרות מהירה כמו גם על טיפולים חדשים הזמינים למטופלים. פרק חשוב ומלא בידע קריטי, הצטרפו אלינו לשיחה מרתקת! בחסות בלתי […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Donanemab לטיפול במחלת אלצהיימר מוקדמת (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Donanemab לטיפול במחלת אלצהיימר מוקדמת (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישר את הטיפול ב- Donanemab, תכשיר כנגד-עמילואיד, הניתן פעם כעירוי תוך-ורידי אחת לחודש למבוגרים עם מחלת אלצהיימר תסמינית בשלב מוקדם, כולל ליקוי קוגניטיבי קל או דמנציה קלה עם הוכחה פתולוגית לעמילואיד. המומחים מסבירים כי Donanemab אחת לחודש הינו הטיפול הראשון והיחיד כנגד נגעי עמילואיד עם הוכחות התומכות […]

  • הטיפ השבועי עם פרופ' רז: יורוליטין A בטיפול באלצהיימר

    הטיפ השבועי עם פרופ' רז: יורוליטין A בטיפול באלצהיימר

    פרופ’ רז מציג מחקר שבחן מתן יורוליטין A במודל אלצהיימר בעכברים, בו נמצא כי החומר עשוי למנוע שקיעה של עמילואיד בטא במח, ולהביא לעיכוב בהתפתחות המחלה. הטיפול לא נוסה בבני אדם, אך זמין לנטילה כתוסף מזון, ולכן פרופ’ מציע כי ניתן לשקול לקחת אותו כתוסף באנשים הנמצאים בסיכון גבוה לאלצהיימר. לטיפ בנושא שינה ופינוי זבל […]

  • הקריטריונים החדשים לאבחון אלצהיימר כוללים גם אבחון מבוסס ביומרקרים

    הקריטריונים החדשים לאבחון אלצהיימר כוללים גם אבחון מבוסס ביומרקרים

    אגודת האלצהיימר, גוף בינלאומי שמוקדש לטיפול, תמיכה ומחקר במחלה, פרסם הלילה קריטריונים חדשים לאבחון ואיפיון המחלה, ולקביעת דרגות חומרתה, והם כוללים לראשונה גם אבחון המבוסס על סמנים ביולוגיים. ראשי האיגוד הנוירולוגי בישראל: "מדובר במהפיכה באבחון המחלה. שונו הקריטריונים הבינלאומיים לאבחון אלצהיימר ולקביעת דרגות המחלה: מאבחון קליני בלבד, לאבחון המבוסס גם על סמנים ביולוגים, בדומה לאבחון מחלות אחרות, כמו: סרטן, מחלות לב וסוכרת"

  • וריאנט גנטי חדש עשוי להגן מפני מחלת אלצהיימר במבוגרים בסיכון גבוה (Acta Neuropathologica)

    וריאנט גנטי חדש עשוי להגן מפני מחלת אלצהיימר במבוגרים בסיכון גבוה (Acta Neuropathologica)

    וריאנט גנטי חדש בנשאי APOE4 מלווה בירידה של 70% בסיכון למחלת אלצהיימר, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Acta Neuropathologica. החוקרים כותבים כי הווריאנט תואר בגן Fibronectin 1 (או FN1), גן האחראי לביטוי Fibronectin, גליקופרוטאין המצפה את כלי הדם במחסום דם-מוח וחומרי בקרה הנעים לתוך ומחוץ למוח. בעוד שבמצבים תקינים Fibronectin קיים במחסום […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה