טכנולוגיות רפואיות

האם יש תועלת לטיפול תרומבוליטי בחולים עם שבץ מוחי קל? (מתוך כנס American Heart Association/American Stroke Association International Stroke)

מחקרים חדשים מעלים את השאלה אם עדיין ישנה תועלת לטיפול ב-tPA (Tissue Plasminogen Activator) בחולים עם אירועים מוחיים קלים.

במאמר אחד מדווחים החוקרים על מחקר אפידמיולוגי להערכת מספר החולים עם שבץ מוחי שלא קיבלו את הטיפול רק בשל הדרגה הקלה של האירוע המוחי. לדברי החוקרים, במידה ומשערים כי tPA יעיל במקרים של שבץ מוחי קל כמו במקרים של שבץ חמור, ניתן היה לחסוך מאות מיליוני דולרים בכל שנה עקב מוגבלות. להערכתם, יש לערוך מחקר גדול במטרה להבין היטב את הסיכון והתועלת.

הסיבה הנפוצה ביותר לאי-מתן טיפול בחולי שבץ מוחי הפונים בשלב מוקדם לחדר המיון וחולים אחרים המתאימים אחרת ל-tPA הינה חסר נוירולוגי קל.

עם זאת, מתפרסמות עוד ועוד עדויות בספרות הרפואית לפיהן בחולים עם תמונה של שבץ מוחי קל, המוגדר לפי מדד NIHSS (National Institutes of Health Stroke Scale) של 5 ומטה, סובלים למעשה ממוגבלות לאחר 90 ימים. מתוצאות שני מחקרים קודמים עולה כי ב-30% מהחולים עם מדד NIHSS של 5 ומטה בעת השחרור, מדד mRS (Modified Rankin Scale) עמד על 2-6 לאחר שלושה חודשים, עדות למוגבלות מסוימת.

במחקר הנוכחי, החוקרים בחנו את מספר החולים עם אירוע מוחי קל שהגיעו לבית החולים בתוך חלון הטיפול המומלץ של 3.5 שעות, ובמסגרת המחקר, בהנחה כי tPA היה יעיל לפחות כמו בקבוצת החולים עם אירוע מוחי חמור יותר, ביקשו להעריך כמה מקרי מוגבלות ימנעו עם מתן הטיפול.

במהלך 2005, זוהו 150 חולים עם שבץ מוחי באזור, שענו על הקריטריונים למתן tPA אך לא קיבלו את הטיפול. לאחר מכן החוקרים תיקננו את שיעורי ההיארעות הללו לפי הנתונים המקובלים בארה”ב לגיל, מין וגזע. הם ערכו חישובים משוערים לאוכלוסיה בארה”ב בשנת 2010 וסיכמו כי שיעור אירועים קלים בשנה, המתאימים לטיפול ב-tPA, נע סביב 43,180 מקרים.

כאשר לא כללו במחקר חולים עם מוגבלות בתחילת המחקר (37%) ובהנחה כי השפעת הטיפול ב-tPA או טיפול יעיל אחר נעה סביב 8-13%, החוקרים שיערו כי ניתן היה לחסוך כל שנה 2176 עד 3761 מקרי מוגבלות בחולים לאחר אירוע מוחי קל.

לפי ההערכות, עם עלות של כ-100,000 דולרים במהלך החיים בחולים עם מוגבלות בינונית, ניתן היה לחסוך למעלה מ-200 מיליון דולרים המוקצים להוצאות מוגבלות, בכל שנה.

החוקרים מוסיפים כי הם מצויים בשלבי מחקר מוקדמים, אך ממשיכים להתקדם במחקרם.

במחקר אחר מקנדה בחנו החוקרים את התוצאות בחולים הפונים עם תסמינים קלים או תסמינים החולפים במהירות של שבץ מוחי.

פעם נוספת, הם מצאו כי בשיעור גבוה מהחולים הללו שלא קיבלו טיפול ב-tPA רק בשל הדרגה הקלה של התסמינים, התוצאות היו גרועות. ב-93,517 חולים שהגיעו בתוך שעתיים מהופעת התסמינים, 29,200 חולים (31.2%) לא קיבלו את הטיפול רק בשל הדרגה הקלה של התסמינים או לאור שיפור בתסמיניהם; חציון מדד NIHSS הראשוני עמד על 2.

למרות התסמינים הקלים, התוצאות בעת השחרור מבית החולים לא היו טובות 28.3% מהחולים לא התאימו לשחרור לביתם ושוחרר במקום זאת למוסד לשיקום באשפוז או מרכזי שיקום מומחים; 1% מהחולים הללו הלכו לעולמם. קרוב ל-30% מהחולים לא היו ניידים ללא עזרה בעת השחרור מבית החולים.

לאור זאת, החוקרים קבעו כי דרוש מחקר מבוקר של טיפולי רה-פרפוזיה באוכלוסיה זו.

American Heart Association/American Stroke Association International Stroke Conference 2011

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • ניהול סב-ניתוחי של טיפול נוגד קרישה  (JAMA)

    ניהול סב-ניתוחי של טיפול נוגד קרישה  (JAMA)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 3: בקרב מטופלים הנוטלים נוגדי קרישה, הסיכונים הטרומבוטיים מחד גיסא, והדימומיים מאידך גיסא, מתחרים זה בזה ומובילים לתהליך קבלת החלטות מורכב סביב תקופת הניתוח. נביא כאן את ההנחיות של המכללה האמריקנית לרופאי חזה לייעול הניהול הסב-ניתוחי (Perioperative) של טיפול נוגד קרישה. לפי הנחיות אלו, התקופה הסב-ניתוחית מתחילה שבוע לפני ההתערבות, ומסתיימת כ-4 שבועות לאחר מכן.

  • גורמי סיכון לאירוע מוחי בחולים לאחר תיקון מסתם מיטראלי בצנתור (Am J Cardiol)

    גורמי סיכון לאירוע מוחי בחולים לאחר תיקון מסתם מיטראלי בצנתור (Am J Cardiol)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת American Journal of Cardiology עולה כי בחולים שהופנו לניתוח תיקון מסתם מיטראלי קצה לקצה בצנתור עם MitraClip שיעורים נמוכים של אירוע מוחי, כאשר סיבוך זה מופיע לרוב לאחר השחרור ותוארו בעיקר בחולים עם פרפור פרוזדורים, הפרעה בתפקוד כלייתי, או מדד CHA2DS2-VASc גבוה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות פרופיל […]

  • היעילות והבטיחות של התערבות בגישה רדיאלית לטיפול במחלת כלי דם היקפית (Am J Cardiol)

    היעילות והבטיחות של התערבות בגישה רדיאלית לטיפול במחלת כלי דם היקפית (Am J Cardiol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Cardiology עולה כי התערבות דרך העורק הרדיאלי לטיפול במחלת כלי דם היקפית מהווה גישה בטוחה ויעילה כנגד מגוון סוגי מחלה וסקולארית. ברקע למחקר החוקרים מסבירים כי גישה דרך העורק הרדיאלי משמשת יותר ויותר לפרוצדורות כליליות לאור שיעורים נמוכים יותר של סיבוכים באתר הדיקור ושיפור שביעות הרצון של […]

  • גורמי סיכון לאירוע מוחי איסכמי בחולים עם פרפור פרוזדורים לאחר TAVI (מתוך Am J Cardiol)

    גורמי סיכון לאירוע מוחי איסכמי בחולים עם פרפור פרוזדורים לאחר TAVI (מתוך Am J Cardiol)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת American Journal of Cardiology עולה גורמי סיכון לאירוע מוחי איסכמי בחולים עם הופעת פרפור פרוזדורים בחולים לאחר TAVI (או Transcatheter Aortic Valve Implantation) כוללים היסטוריה של תסחיף סיסטמי קודם או טיפול באנטגוניסטים לוויטמין K לפני הפרוצדורה לטיפול במסתם הוותין. בחולים עם פרפור פרוזדורים לאחר TAVI שלקחו חלק במחקר ENVISAGE-TAVI […]

  • בדידות כרונית מלווה בסיכון מוגבר לאירועים מוחיים (eClinicalMedicine)

    בדידות כרונית מלווה בסיכון מוגבר לאירועים מוחיים (eClinicalMedicine)

    במבוגרים מעל גיל 50 שנים המדווחים על בדידות רבה תועדה עליה של 56% בסיכון לאירועים מוחיים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת eClinicalMedicine. החוקרים התבססו על נתונים ממחקר Health and Retirement Study לשנים 2006-2018 לבחינת הקשר בין בדידות והיארעות אירוע מוחי לאורך הזמן. בין השנים 2006 ו-2008 השיבו 12,161 מבוגרים מעל גיל 50 שנים […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר טיפול מקומי חדש להזעת-יתר בבית השחי (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר טיפול מקומי חדש להזעת-יתר בבית השחי (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) הודיע על אישור טיפול אנטי-כולינרגי מקומי, ג’ל Sofpironium 12.45%, לטיפול במקרים של הזעת-יתר ראשונית בבית השחי במבוגרים וילדים בגילאי 9 שנים ומעלה. על-פי ההודעה לעיתונות מטעם חברת Botanix Pharmaceuticals, אשר פיתחה את המוצר ותשווק אותו, האישור מבוסס על תוצאות שני מחקרים בשלב 3 שכללו 710 משתתפים עם […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה