טכנולוגיות רפואיות

האם הוספת ביספוספונטים לטיפול בדיסטרופית שריר על שם דושן עשויה להאריך את תוחלת החיים? (מתוך Pediatrics)

מאת ד”ר בן פודה שקד

ממחקר רטרוספקטיבי חדש אשר פורסם בגיליון ינואר של ירחון Pediatrics עולה כי הוספת ביספוספונט לטיפול הסטרואידלי ככל הנראה מאריכה את תוחלת החיים בבנים הסובלים מדיסטרופית שריר ע”ש דושן (Duchenne Muscular Dystrophy, DMD) בכעשר שנים, ובמקרים מסוימים אף בלמעלה מכך.

לדברי החוקרים, תקוותם הינה כי גישה טיפולית זו אכן תאריך חיים עד אשר יימצא טיפול דפיניטיבי יותר, כגון התערבות גנטית.

במחקר נכללו 44 בנים זכרים אשר נולדו בין השנים 1977 ו-2006 אשר גילם החציוני בעת האבחנה של DMD היה 5 שנים. כל החולים נחשפו לטיפול ממושך בסטרואידים למשך שנה אחת לכל הפחות, כאשר טיפול זה הוחל בגיל חציוני של 7 שנים.

החוקרים מסבירים כי טיפול בביספוספונטים מותחל על פי רוב באם ישנה עדות לאוסטיאופתיה מתקדמת. במקרה זה, טיפול ב-Pamidronate בלבד, Pamidronate אשר בהמשך הוחלף ב-Alendronate, Alendronate בלבד או לחילופין Clodronate הותחל ב-16 חולים (36%) בין השנים 1997 ו-2007, בגיל חציוני של 12.5 שנים או בפרק זמן חציוני של כ-9.5 שנים לאחר האבחנה.

טיפול תוך-ורידי זה הופסק לפני שנת 2009 בשישה חולים אשר טופלו למשך פרק זמן חציוני של שש שנים, וזאת לאחר שהודגם כי צפיפות העצם של המטופלים הפכה יציבה, מאחר והגישה הורידית נעשתה קשה, או מסיבות אחרות שלא ידועות.

החוקרים מצאו כי כ-60% מהחולים אשר טופלו בביספוספונטים היו עדיין בחיים בגיל 24 שנים, בעוד ש-60% מהחולים שלא טופלו בביספוספונטים נותרו בחיים בגיל 16 שנים. בנוסף, נמצא כי אלו שטופלו בביספוספונטים הגיעו לכדי צורך בכסא גלגלים בגיל מאוחר יותר (גיל חציוני של 11.5 שנים לעומת 10 שנים באלו שלא קיבלו טיפול זה).

בנוסף, החוקרים טוענים כי עלה בידם להדגים תגובה של משך הטיפול. לדבריהם, מבין שמונת החולים אשר טופלו בביספוספונטים למשך 6.5 שנים לפחות, רק אחד מת בגיל 19 שנים, בעוד שיתר החולים, שהיו בגיל 18, 21, 22, 24, 26 ו-28, נותרו בחיים בעת איסוף הנתונים. לדבריהם, אמנם מדובר בקבוצה קטנה בלבד של חולים שטופלו למשך למעלה מ-6.5 שנים, אולם תוצאותיהם מרשימות.

החוקרים מציינים כי המנגנון העומד בבסיס קשר זה עדיין אינו ברור, אולם הם מזכירים כי תכשירים אלו משפיעים על המטבוליזם של סידן, מגבירים את ויאביליות תאי השריר ועשויים להיות בעלי השפעה סינרגיסטית כאשר ניתנים במקביל לסטרואידים. בנוסף, ביספוספונטים הוכחו כמועילים בטיפול בחלק מחולי סרטן, כך שלטענת החוקרים יתכן ויש להם השפעה נרחבת יותר מעבר לשיפור בריאות העצם.

על אף שתוצאות המחקר מרשימות, מזהירים החוקרים כי מוקדם מכדי להסיק כי יש לרשום טיפול בביספוספונטים לכל הבנים הסובלים מ-DMD. בטרם ניתן יהיה להמליץ על כך, יהיה צורך בהמשך המחקר בתחום. הם מביעים את תקוותם כי מדענים ייבחנו כעת את ההשפעות התאיות של ביספוספונטים במודלים של בעלי חיים. לדבריהם, יש לנקוט במידה של זהירות בעת פירוש התוצאות, מאחר והמדובר במחקר רטרוספקטיבי בלבד.

עם זאת, החוקרים מסבירים כי לאור תוצאות מחקרם זה הם יטו יותר לשקול טיפול בביספוספונטים בנסיבות המתאימות. כך למשל, באם ישנה התוויה כלשהי למתן טיפול זה בשל פגיעה בבריאות העצם, יתכן וייבחרו בטיפול בביספוספונטים ביתר קלות, הם טוענים. עם זאת, החוקרים מדגישים כי בהיעדר התוויה שכזו, אין עדיין די מידע בכדי שניתן יהיה להמליץ על התחלה גורפת ומוקדמת של טיפול זה.

החוקרים מציינים כי על אף שככלל ביספוספונטים נסבלים היטב וכי הם עצמם טרם נתקבלו בתופעות לוואי רציניות של הטיפול בניסיונם הקליני, הרי שתכשירים אלו נקשרו עם סיכון מוגבר להתפתחות אוסטיאונקרוזיס של עצם הלסת.

דיסטרופית שריר ע”ש דושן (DMD) פוגעת בכ-1 מכל 3,500 בנים זכרים ומאופיינת בחולשת שרירים פרוגרסיבית. החוקרים מזכירים כי תוחלת החיים הצפויה לבנים אלו הלכה ועלתה בעקבות השימוש בסטרואידים המשפרים את הכוח השרירי ומאטים את התקדמות החולשה, וכן בעקבות השימוש בהנשמה מלאכותית- וכעת גם הוספת הטיפול בביספוספונטים.

עם זאת, מומחה בתחום אשר נתבקש להגיב לפרסום הדברים, טוען כי הוא מוצא מספר נקודות בעייתיות במחקר הנוכחי. כך למשל, הוא מזכיר כי המדובר במחקר רטרוספקטיבי, כך שקשה לקבוע אם שתי קבוצות המחקר אכן היו ברות השוואה.

לדברי המומחה, הוא עצמו הופתע לא מהתוצאות המרשימות של אלו מהחולים שטופלו בביספוספונטים, כי אם מהתוצאות האומללות של אלו שלא קיבלו טיפול זה. הוא מצטט מחקר קודם אשר הראה כי שיעור השרידות בבנים עם DMD עלה לכ-19 שנים, בעוד שבמחקר הנוכחי 40% מהחולים בקבוצה שטופלה בסטרואידים בלבד מתו עד גיל 16 שנים, וכי כולם מתו עד גיל 22 שנים. הוא טוען כי התוצאות שנצפו בקרב החולים שטופלו גם בביספוספונטים מתאימות לשיעור השרידות לו ניתן היה לצפות בעקבות שימוש בסטרואידים.

בנוסף, מזכיר המומחה כי כל החולים שנכללו במחקר זה למעט חולה אחד לא נזקקו להנשמה מלאכותית, אולם לא ברור אם הגדרה זו כללה גם הנשמה שאינה פולשנית. כך או כך, היעדר השימוש בהנשמה מלאכותית עשוי לטענתו להסביר במידת מה את התוצאות שנצפו. באם אכן לא נעשה שימוש בהנשמה מלאכותית פולשנית או שאינה פולשנית (למעט במקרה בודד), הרי שיתכן וזה מסביר את התוצאות הגרועות שנצפו בקרב החולים בקבוצת הטיפול בסטרואידים, הוא מציע.

החוקרים מוסיפים כי תקוותם של מומחים רבים בתחום נעוצה באפשרות של טיפול גנטי תחליפי. לדבריהם, ישנה תקווה לפיה הדבר יהפוך למציאות בעשור הקרוב, ולפיכך הם עצמם רואים את תפקידם ככזה הדואג כי חולים אלו יהיה בחיים ובמצב בריאותי טוב כאשר טיפול עתידי זה יעשה ממשי.

למעשה, בימים אלו מתקיים מחקר הבוחן אסטרטגיה טיפולית גנטית שכזו. המדובר במחקר מבוקר בשלב 3, עם הקצאה אקראית של המטופלים והשוואת הטיפול הנבחן לתרופת דמה, ובו מבקשים החוקרים לבחון את היעילות של תכשיר ניסיוני, המכונה בשלב זה GSK2402968 (או GSK968), בבנים ניידים עם DMD אשר להם מוטציה בגן הדיסטרופין בה הגורמת ל-skip באקסון 51 של הגן, ומופיעה בכ-13% מהבנים הסובלים ממחלה זו.

תכשיר ה-GSK968 הינו אוליגונוקלאוטיד הכולל exon skipping של אקסון 51 ואשר לו סטטוס של Orphan drug בשלב זה באיחוד האירופי ובארצות הברית. התכשיר הניסיוני מפותח בעקבות שיתוף פעולה של החברות GlaxoSmithKline ו-Prosena, על פי הצהרה לעיתונות אשר פורסמה החודש. המחקר, המיועד להימשך 48 שבועות, ובו יכללו 180 חולים בגילאי 5 שנים ומעלה מעד 18 מדינות שונות, מתוכנן לבחון את בטיחות התרופה ואת יעילותה ביחס לתפקוד השריר, כפי שמוערך באמצעות מבחן הליכה בן שש דקות.

Pediatrics 2011

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר טיפול קו-ראשון במשלב Lazertinib עם Amivantamab כנגד NSCLC (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר טיפול קו-ראשון במשלב Lazertinib עם Amivantamab כנגד NSCLC (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי א(Food and Drug Administration) אישר את משלב Lazertinib עם Amivantamab כקו-טיפול ראשון במבוגרים עם סרטן ריאות מתקדם-מקומית או גרורתי מסוג NSCLC (או Non Small Cell Lung Cancer) עם מוטציות EGFR מוכחות בבדיקה המאושרת ע”י מנהל המזון והתרופות האמריקאי. מדובר באישור הראשון של Lazertinib. הטיפול ב- Amivantamab אושר לראשונה ע”י מנהל המזון […]

  • טיפול בסטרואידים במינון נמוך מפחית את הסיכון לגלאוקומה בילדים (Acta Ophthalmologica)

    טיפול בסטרואידים במינון נמוך מפחית את הסיכון לגלאוקומה בילדים (Acta Ophthalmologica)

    טיפול בגלוקוקורטיקואידים במינון נמוך לאחר ניתוח קטרקט מפחית את הסיכון לגלאוקומה משנית בילדים עם מקטע אקסיאלי ארוך יותר לאורך חמש שנים, בהשוואה לטיפול בגלוקוקורטיקואידים במינון גבוה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Acta Ophthalmlogica. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את הקשר בין מינון גלוקוקורטיקואידים לאחר-ניתוח ובין התפתחות גלאוקומה משנית לאחר ניתוח קטרקט בילדים. […]

  • מהיסוס לחיסון: התמודדות עם היסוס להתחסן (Pharmacy Times)

    מהיסוס לחיסון: התמודדות עם היסוס להתחסן (Pharmacy Times)

    כדי להתכונן למגפה ויראלית נוספת, על הרוקחים להיות מוכנים להתמודד עם היסוס להתחסן, כך עולה ממאמר על תפקיד הרוקחים בהתמודדות עם חשש להתחסן שפורסם ב- Pharmacy Times. יהונתן ניסן משתף את המאמר בהמלצתו של פרופ’ אייל שוורצברג.

  • יתר לחץ דם שאינו מטופל מלווה בסיכון מוגבר למחלת אלצהיימר (Neurology)

    יתר לחץ דם שאינו מטופל מלווה בסיכון מוגבר למחלת אלצהיימר (Neurology)

    בקשישים עם יתר לחץ דם שאינו מטופל עליה של 36% בסיכון למחלת אלצהיימר, בהשוואה לאלו ללא יתר לחץ דם ועליה של 42% בסיכון למחלת אלצהיימר לעומת אלו עם יתר לחץ דם מטופל, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Neurology. החוקרים השלימו מטה-אנליזה להערכת נתונים אודות 31,250 משתתפים בגילאי 60 שנים ומעלה (גיל ממוצע של […]

  • האם מעכבי SGLT-2 מספקים הגנה טובה יותר לכבד ממעכב DPP-4 בחולים עם סוכרת מסוג 2? (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    האם מעכבי SGLT-2 מספקים הגנה טובה יותר לכבד ממעכב DPP-4 בחולים עם סוכרת מסוג 2? (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    בחולים עם סוכרת מסוג 2 ומחלת כבד שומני על-רקע הפרעה מטבולית, הסיכון לסיבוכים בכבד דומה עם טיפול בתרופות ממשפחת מעכבי DPP-4 או מעכבי SGLT-2, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עלו דיווחים שהציעו כי מעכבי SGLT-2 עשויים להגן על חולים עם סוכרת מסוג 2 ומחלת כבד […]

  • טיפול ב-Elinzanetant עשוי להקל על תסמיני מנופאוזה (JAMA)

    טיפול ב-Elinzanetant עשוי להקל על תסמיני מנופאוזה (JAMA)

    טיפול ב- Elinzanetant הפחית משמעותית את תדירות וחומרת תסמינים וזומוטוריים בנשים לאחר-מנופאוזה, כאשר התרופה לוותה בשיפור הפרעות שינה ואיכות חיים על-רקע מנופאוזה, לצד פרופיל בטיחות חיובי, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת JAMA. החוקרים השלימו שני מחקרים אקראיים, כפלי-סמיות, מבוקרי-פלסבו, בשלב 3 (OASIS 1 ו-OASIS 2) לאורך 77 אתרים בארצות הברית, אירופה, קנדה וישראל. […]

  • האם טיפול הורמונאלי כנגד סרטן שד עשוי להפחית את הסיכון לדמנציה? (JAMA Netw Open)

    האם טיפול הורמונאלי כנגד סרטן שד עשוי להפחית את הסיכון לדמנציה? (JAMA Netw Open)

    בנשים עם סרטן שד שקיבלו טיפול הורמונאלי תועד סיכון מופחת לאבחנה של מחלת אלצהיימר ודמנציה, כך עולה מתוצאות מחקר עוקבה רטרוספקטיבי שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי טיפול הורמונאלי מהווה טיפול מקובל בנשים עם סרטן שד חיובי לקולטנים להורמונים, למרות ההשפעה הקוגניטיבית האפשרית של הטיפול, כולל קשר אפשרי עם מחלת […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Denileukin Diftitox לטיפול בלימפומה עורית חוזרת או עמידה (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Denileukin Diftitox לטיפול בלימפומה עורית חוזרת או עמידה (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) הודיע על אישור Denileukin Diftitox (Lymphir) לטיפול במבוגרים עם לימפומה עורית של תאי T חוזרת או עמידה לטיפול לאחר לפחות קו טיפול סיסטמי אחד. התכשיר האימונותרפי הינו פורמולה חדשה של Denileukin Diftitox (או Ontak), אשר אושר לראשונה בשנת 1999 לטיפול בחולים מסוימים עם לימפומה עורית של תאי […]

  • חיסוני ילדים מנעו 1.1 מיליון מקרי תמותה בארצות הברית בשלושת העשורים האחרונים (Morb Mortal Wkly Rep)

    חיסוני ילדים מנעו 1.1 מיליון מקרי תמותה בארצות הברית בשלושת העשורים האחרונים (Morb Mortal Wkly Rep)

    מנתונים חדשים שפרסם המרכז לבקרת מחלות ומניעתן (Centers for Disease Control and Prevention) עולה כי בין השנים 1994 עד 2003, תשעה חיסוני שגרה בילדות מנעו למעלה מ-1.1 מיליון מקרי תמותה בארצות הברית. החוקרים בחנו את הנתונים הארציים להערכת התועלת הבריאותית והכלכלית של תשעה חיסונים שנכללו בתכנית החיסונים לילדים של המרכז לבקרת מחלות ומניעתן (CDC’s Vaccines […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה