טכנולוגיות רפואיות

סיכום ועדות בדיקה: תמותה לאחר ניתוח להרזייה בסורסקי והתלקות בניתוח קיסרי בשיבא

סיכום ועדת בדיקה למקרה שארע בביה”ח סוראסקי ת”א

מדובר באישה בת 30 שנותחה ביולי 2006 במרכז הרפואי סוראסקי בתל-אביב בשל השמנת יתר.

לאחר מהלך סוער, רצוף סיבוכים וניתוחים חוזרים, נפטרה כ -19 ימים לאחר הניתוח.

בעקבות הפטירה, שדווחה, כנדרש למשרד הבריאות מונתה ועדה לבדיקה מהלך הטיפול במנוחה וזו הגישה את הדו”ח המסכם ב- 23 בדצמבר 2008.

הוועדה קבעה, כי ההורייה לניתוח היתה נכונה ואף מוחלטת וכי הניתוח בוצע בידי שני מנתחים בכירים ומנוסים בניתוחים להשמנת יתר.

הוועדה קבעה, כי ניתן היה לחשוד בדלף מההשקה כ- 12 שעות מוקדם מכפי שקרה בפועל.

יתכן כי הסימפטומים, הסימנים והנתונים שעמדו בפני הרופאים באותו שלב לא העידו באופן חד משמעי על דלף, מה גם שבליעת בריום שבוצעה מספר שעות לפני הניתוח החוזר הראשון היתה תקינה ולא הצביעה על דלף.

לפיכך, מעקב צמוד ואיכותי במשך 12 שעות עד להחלטה על ניתוח חוזר היה סביר בהחלט ואין לראות בו ליקוי בטיפול.

באשר לאפשרות שהמנוחה סבלה מ”יתר חום ממאיר” (Malignant Hyperthemia ) , אפשרות זו נלקחה בחשבון במהלך הטפול ומצב זה כרוך בתמותה גבוהה גם תחת טיפול מתאים.  

נציב הקבילות במשרד הבריאות ממליץ לסיים את הטיפול בתיק זה ללא כל מסקנות לפעולה כלשהי.

סיכום ועדת בדיקה באשר למקרה שארע בביה”ח שיב”א תה”ש

מינהל הרפואה במשרד הבריאות פרסם 2 חוזרים המתייחסים למניעת התלקחות השדה הניתוחי בחדר ניתוח כתוצאה מניצוץ הדיאתרמיה. הראשון פורסם בתאריך 3 בנובמבר 2004 והשני פורסם בתאריך 31 ביולי 2006, בעקבות דיווחים על התלקחות אירועי אש בשדה הניתוחי.

נהלי משרד הבריאות ברורים בנושא זה וקובעים כי אין להתחיל בשימוש בדיאתרמיה כל עוד שדה הניתוח והכיסויים אינם יבשים לחלוטין.

בעקבות דיווח על אירוע חריג בביה”ח תה”ש  בספטמבר 2008 מונתה ועדת בדיקה. מדובר במקרה שבו יולדת אושפזה לצורך ניתוח קיסרי. ב 11 באוגוסט 2008 נותחה  היולדת . כפי שעלה מהבירור שנערך וכן מהתחקיר הפנימי שערכה הנהלת תל השומר, לא נשמרו הנחיות משרד הבריאות בקפידה. לאחר רחיצת בטן ראשונה, כמקובל, בוצעה על-ידי המנתח רחיצה נוספת בתכשיר המכיל אלכוהול. לא הייתה הקפדה על החלפת הסדינים אשר בהם נספג האלכוהול. עם תחילת השימוש בדיאתרמיה התלקח המקום ונגרמה כוויה למטופלת. נקרא כירורג פלסטי והניתוח הקיסרי נמשך.

הוועדה מצאה כי בשיבא נערכה חקירה פנימית ממצה והמליצה כי יערך רענון משותף בין כל צוותי אחיות חדרי הניתוח והרופאים המנתחים במחלקת נשים ויולדות.

אשר לצוות המעורב, הכשל המתואר בדו”ח משותף לאחות ולרופא הבכיר המנתח. מאחר והמעורבים שיתפו פעולה באופן מלא בבירור האירוע, עוד בשלב התחקיר הפנימי בשיבא, נציב הקבילות ציין  אין  לנקוט בהליכים נוספים כנגדם וניתן להסתפק בהעברת דו”ח הועדה לתיקם האישי.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • ניהול סב-ניתוחי של טיפול נוגד קרישה  (JAMA)

    ניהול סב-ניתוחי של טיפול נוגד קרישה  (JAMA)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 3: בקרב מטופלים הנוטלים נוגדי קרישה, הסיכונים הטרומבוטיים מחד גיסא, והדימומיים מאידך גיסא, מתחרים זה בזה ומובילים לתהליך קבלת החלטות מורכב סביב תקופת הניתוח. נביא כאן את ההנחיות של המכללה האמריקנית לרופאי חזה לייעול הניהול הסב-ניתוחי (Perioperative) של טיפול נוגד קרישה. לפי הנחיות אלו, התקופה הסב-ניתוחית מתחילה שבוע לפני ההתערבות, ומסתיימת כ-4 שבועות לאחר מכן.

  • ביקור אצל רופא משפחה זמן קצר לאחר ניתוח עקב מחלה ממארת עשוי להפחית שיעורי תמותה (JAMA Surgery)

    ביקור אצל רופא משפחה זמן קצר לאחר ניתוח עקב מחלה ממארת עשוי להפחית שיעורי תמותה (JAMA Surgery)

    מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Surgery עולה כי ביקור אצל הרופא המטפל בתוך 90 ימים מניתוח עקב מחלה ממארת מלווה בשיעורי תמותה נמוכים יותר בקשישים, כאשר בקרב אלו שביקור אצל הרופא המטפל תועדו שיעורי תמותה של 0.3% לעומת שיעורי תמותה של 3.3% בקרב אלו שלא פנו לרופא המשפחה. מחקר העוקבה הרטרוספקטיבי כלל 2,566 חולים בגילאי […]

  • האם חסמי חומצה עדיפים על חסמי תעלות מימן לטיפול בדלקת וושט ארוזיבית? (Therapeutics Advances in Gastroenterology)

    האם חסמי חומצה עדיפים על חסמי תעלות מימן לטיפול בדלקת וושט ארוזיבית? (Therapeutics Advances in Gastroenterology)

    בעוד שמרבית חסמי חומצה ממשפחת PCAB (או Potassium-Competitive Acid Blockers) הדגימו שיעורי ריפוי גבוהים יותר מחסמי תעלות מימן (Proton Pump Inhibitors) בחולים עם דלקת וושט ארוזיבית, שני התכשירים עדיפים על פלסבו, כך עולה מתוצאות מטה-אנליזה שפורסמו בכתב העת Therapeutics Advances in Gastroenterology. החוקרים ערכו חיפוש במאגרי נתונים עד 31 במאי, 2023, לזיהוי מחקרים אקראיים ומבוקרים […]

  • גורמי סיכון להיצרות בהשקה לאחר ניתוח כריתת וושט (BMC Cancer)

    גורמי סיכון להיצרות בהשקה לאחר ניתוח כריתת וושט (BMC Cancer)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת BMC Cancer עולה כי דלף מהשקה, מחלות לב וכלי דם וסוכרת הינם גורמי סיכון אפשריים להיצרות בהשקה של הוושט בחולים לאחר כריתת וושט. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון גורמי סיכון להיצרות בהשקה בחולים עם סרטן וושט לאחר כריתת וושט. היצרות בהשקה הינה הסיבוך ארוך הטווח הנפוץ ביותר בחולים לאחר […]

  • האם אלבומין מסייע בחיזוי תוצאות דלקת חדה של הלבלב? (BMC Gastroenterol)

    האם אלבומין מסייע בחיזוי תוצאות דלקת חדה של הלבלב? (BMC Gastroenterol)

    במאמר שפורסם בכתב העת BMC Gastroenterology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי ריכוז אלבומין בדם בתוך 24 שעות מאשפוז מהוות סמן פרוגנוסטי חשוב בחולים עם דלקת לבלב חדה, עם יעילות גבוהה במיוחד בחיזוי נזק בלתי-הפיך לתפקוד איברים ותמותה. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקורלציה בין ריכוז אלבומין בדם בתוך 24 שעות […]

  • הקלה דומה בכאב עם TENS או אופיואידים לאחר ניתוח כיס מרה (Eur J Pain)

    הקלה דומה בכאב עם TENS או אופיואידים לאחר ניתוח כיס מרה (Eur J Pain)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת European Journal of Pain עולה כי טיפול ב-TENS (או Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation) בתדירות גבוהה ועצימות גבוהה הוביל להקלה דומה בכאב לאחר ניתוח לפרוסוקפי לכריתת כיס מרה כמו טיפול תוך-ורידי באופיואידים. מדגם המחקר כלל 163 חולים שעברו כריתת כיס מרה בגישה לפרוסקופית בשני מרכזים בשבדיה בין השנים 2019 ו-2023. חולים […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה