טכנולוגיות רפואיות

הערכת מאזן עלות-תועלת של טיפול ב-Dabigatran למניעת אירועי שבץ בחולים עם פרפור פרוזדורים (Ann Intern Med)

בעקבות אישור ה-FDA שניתן לאחרונה ל- Dabigatran (פרדקסה) למניעת אירועי שבץ בחולים עם פרפור פרוזדורים, מניתוח עלות-תועלת עולה כי הטיפול הפומי התרופה מתמודדת היטב אל מול התרופה אותה היא צפויה להחליף במקרים רבים. הממצאים היו נכונים במיוחד בחולים עם פרפור פרוזדורים להם גורמי סיכון נוספים לשבץ איסכמי, כפי שנקבע לפי מדד CHADS2.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מדובר בתרופה חדשה לחלוטין, שעשויה להביא למהפכה בטיפול. החוקרים ביקשו לבחון את מאזן עלות-תועלת של הטיפול התרופתי. מניתוח הממצאים עולה כי בקשישים בסיכון ממוצע, עם מדד CHADS2 של 1 ומעלה, ל- Dabigatran פוטנציאל טוב מאוד לשמש כחלופה משתלמת מבחינת עלות-תועלת לטיפול בקומדין, כאשר בסופו של דבר הדבר תלוי בעלות הטיפול התרופתי.

עם טיפול ב- Dabigatran במינון 150 מ”ג, פעמיים ביום, המינון המאושר למרבית החולים, העלות האינקרמנטלית בהשוואה לקומדין היא מתחת לסף המקובל של 50,000 דולרים לכל QALY (Quality-Adjusted Life-Year) נוספת.

החוקרים לקחו בחשבון את שיעור תופעות הלוואי והסיבוכים ואת העלויות למערכת הבריאות, על-בסיס נתוני מחקרי RE-LY ונתוני Medicare.

הסקירה התבססה על מה שהתברר בהמשך כהערכת-יתר משמעותית של העלות הצפויה של Dabigatran בארה”ב. ההנחה הייתה כי טיפול יומי במינון נמוך (110 מ”ג) צפוי לעלות כ-9.50 דולרים  וטיפול יומי במינון גבוה (150 מ”ג) יעלה 13.00 דולרים. החוקרים קבעו את הערכת המחירים על-פי הנתונים מבריטניה, שם התרופה הייתה זמינה למניעת פקקת ורידים, והתאימו את העלות לשוק בארה”ב. עם זאת, מספר רופאים הביעו תקווה כי עלות הטיפול בארה”ב תהיה נמוכה יותר במקרים בהם הטיפול ניתן למניעת שבץ בחולים עם פרפור פרוזדורים, מאחר שהטיפול יינתן לכל חיי המטופל, בניגוד לטיפול זמני כפי שניתן בהתוויות אחרות. ואכן, נראה כי החברה תקבע את עלות הטיפול במינון של 150 מ”ג, פעמיים ביום, על 6.75 דולרים. עלות זו מציבה את הטיפול בגבולות עלות-תועלת.

באשר למינון הנמוך, בשלב זה ה-FDA התעלם מהמינון הנמוך של 110 מ”ג, שנבחן במחקר RE-LY.

במחקר RE-LY נבחן השיפור ב-QALY עם Dabigatran למניעת שבץ איסכמי בחולים מעל גיל 65 עם פרפור פרוזדורים, וללא התווית-נגד לטיפול בנוגד-קרישה, אך מדד CHADS2 של 1 ומעלה, שמשמעו נוכחות היסטוריה של יתר לחץ דם, אי-ספיקת לב, סוכרת, אירוע צרברווסקולארי/תרומבואמבוליזם או גיל של 75 ומעלה, או כל שילוב של אלו. החוקרים השוו זאת אל מול טיפול בקומדין, שנועדו לשמירה על ערכי INR בטווח 2.0-3.0.

איכות החיים המתוקננת הצפויה של החולים, שלקחה בחשבון את תופעות הלוואי, כולל הסיכון המוגבר לאוטם לבבי שזוהה עם טיפול במינון גבוה במחקר RE-LY (שחשיבותה הקלינית עדיין שנויה במחלוקת) עמדה על 10.70 QALY עם הטיפול במינון נמוך ו-10.84 QALY עם טיפול במינון הגבוה, זאת לעומת 10.28 QALY עם קומדין. מכאן עולה כי Dabigatran במינון הגבוה הינו הטיפול היעיל ביותר מבין השלושה.

העלויות הכוללות עמדו על 164,576 דולרים עם טיפול במינון הנמוך, 168,398 דולרים עם המינון הגבוה ו-143,193 דולרים עם קומדין.

מניתוח סטטיסטי של הנתונים עולה כי יחס עלות-תועלת של המינון הגבוה היה טוב עוד יותר בקרב חולים עם סיכון גבוה עוד יותר לשבץ איסכמי, דוגמת אלו עם מדד CHADS2 של 2 ומעלה.

מאזן עלות-תועלת של Dabigatran במינון-נמוך השתפר גם הוא, ולמעשה, עלה על זה של המינון הגבוה בחולים עם מדדי CHADS2 של 0-1 וסיכון אבסולוטי מוגבר לדימום תוך-גולגולתי, אך התועלת הייתה רגישה במיוחד לשונות במחיר התרופה.

ניתוח עלות-תועלת לא לקח בחשבון לפחות תועלת אפשרית אחת של Dabigatran. משאבים רבים מוקצים למומחיות של רופאים ומרפאות לטיפול נוגד-קרישה.

Ann Intern Med 2010

לידיעה במדסקייפ

הערת מערכת:

אנליזה דומה שנערכה בישראל ע”י בעז גנזבורג, עורך מדור מנהל ושיווק מצביעה שגם ברמות המחירים בישראל יחסי העלות/תועלת שהתקבלו בניתוח היו בטווח המקובל לאימוץ תרופות וטכנולוגיות בסל הבריאות.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • יתר לחץ דם שאינו מטופל מלווה בסיכון מוגבר למחלת אלצהיימר (Neurology)

    יתר לחץ דם שאינו מטופל מלווה בסיכון מוגבר למחלת אלצהיימר (Neurology)

    בקשישים עם יתר לחץ דם שאינו מטופל עליה של 36% בסיכון למחלת אלצהיימר, בהשוואה לאלו ללא יתר לחץ דם ועליה של 42% בסיכון למחלת אלצהיימר לעומת אלו עם יתר לחץ דם מטופל, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Neurology. החוקרים השלימו מטה-אנליזה להערכת נתונים אודות 31,250 משתתפים בגילאי 60 שנים ומעלה (גיל ממוצע של […]

  • האם מעכבי SGLT-2 מספקים הגנה טובה יותר לכבד ממעכב DPP-4 בחולים עם סוכרת מסוג 2? (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    האם מעכבי SGLT-2 מספקים הגנה טובה יותר לכבד ממעכב DPP-4 בחולים עם סוכרת מסוג 2? (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    בחולים עם סוכרת מסוג 2 ומחלת כבד שומני על-רקע הפרעה מטבולית, הסיכון לסיבוכים בכבד דומה עם טיפול בתרופות ממשפחת מעכבי DPP-4 או מעכבי SGLT-2, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עלו דיווחים שהציעו כי מעכבי SGLT-2 עשויים להגן על חולים עם סוכרת מסוג 2 ומחלת כבד […]

  • טיפול ב-Elinzanetant עשוי להקל על תסמיני מנופאוזה (JAMA)

    טיפול ב-Elinzanetant עשוי להקל על תסמיני מנופאוזה (JAMA)

    טיפול ב- Elinzanetant הפחית משמעותית את תדירות וחומרת תסמינים וזומוטוריים בנשים לאחר-מנופאוזה, כאשר התרופה לוותה בשיפור הפרעות שינה ואיכות חיים על-רקע מנופאוזה, לצד פרופיל בטיחות חיובי, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת JAMA. החוקרים השלימו שני מחקרים אקראיים, כפלי-סמיות, מבוקרי-פלסבו, בשלב 3 (OASIS 1 ו-OASIS 2) לאורך 77 אתרים בארצות הברית, אירופה, קנדה וישראל. […]

  • ניהול סב-ניתוחי של טיפול נוגד קרישה  (JAMA)

    ניהול סב-ניתוחי של טיפול נוגד קרישה  (JAMA)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 3: בקרב מטופלים הנוטלים נוגדי קרישה, הסיכונים הטרומבוטיים מחד גיסא, והדימומיים מאידך גיסא, מתחרים זה בזה ומובילים לתהליך קבלת החלטות מורכב סביב תקופת הניתוח. נביא כאן את ההנחיות של המכללה האמריקנית לרופאי חזה לייעול הניהול הסב-ניתוחי (Perioperative) של טיפול נוגד קרישה. לפי הנחיות אלו, התקופה הסב-ניתוחית מתחילה שבוע לפני ההתערבות, ומסתיימת כ-4 שבועות לאחר מכן.

  • קצב לב מהיר במנוחה מלווה בסיכון מוגבר לתחלואה ותמותה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Sci Rep)

    קצב לב מהיר במנוחה מלווה בסיכון מוגבר לתחלואה ותמותה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Sci Rep)

    קצב לב מהיר יותר במנוחה, גם בטווח התקין, מלווה בסיכון מוגבר לתמותה ואירועים קרדיווסקולאריים בחולים עם מחלת כליות כרונית שאינם תחת טיפולי דיאליזה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Scientific Reports. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי קצב לב מהיר במנוחה הינו גורם סיכון בלתי-תלוי לתמותה מכל-סיבה ואירועים קרדיווסקולאריים באוכלוסייה הכללית; עם זאת, הקורלציה […]

  • גורמי סיכון לאירוע מוחי בחולים לאחר תיקון מסתם מיטראלי בצנתור (Am J Cardiol)

    גורמי סיכון לאירוע מוחי בחולים לאחר תיקון מסתם מיטראלי בצנתור (Am J Cardiol)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת American Journal of Cardiology עולה כי בחולים שהופנו לניתוח תיקון מסתם מיטראלי קצה לקצה בצנתור עם MitraClip שיעורים נמוכים של אירוע מוחי, כאשר סיבוך זה מופיע לרוב לאחר השחרור ותוארו בעיקר בחולים עם פרפור פרוזדורים, הפרעה בתפקוד כלייתי, או מדד CHA2DS2-VASc גבוה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות פרופיל […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Denileukin Diftitox לטיפול בלימפומה עורית חוזרת או עמידה (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Denileukin Diftitox לטיפול בלימפומה עורית חוזרת או עמידה (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) הודיע על אישור Denileukin Diftitox (Lymphir) לטיפול במבוגרים עם לימפומה עורית של תאי T חוזרת או עמידה לטיפול לאחר לפחות קו טיפול סיסטמי אחד. התכשיר האימונותרפי הינו פורמולה חדשה של Denileukin Diftitox (או Ontak), אשר אושר לראשונה בשנת 1999 לטיפול בחולים מסוימים עם לימפומה עורית של תאי […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Vorasidenib לטיפול בגליומה (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Vorasidenib לטיפול בגליומה (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) לטיפול במקרים מסוימים של גליומה דיפוזית עם מוטציות IDH (או Isocitrate Dehydrogenase) ומדובר בטיפול הממוקד הראשון שאושר לטיפול בסוג זה של גידולים מוחיים. באופן ספציפי, הטיפול הפומי מכוון כנגד IDH1 ו-IDH2 ומאושר לטיפול לאחר ניתוח במבוגרים וילדים בגילאי 12 שנים ומעלה עם אוליגודנדרוגליומה או אסטרוציטומה בדרגה 2 […]

  • טיפול בבנזודיאזפינים כנגד אינסומניה מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם (Eur J Prev Cardiol)

    טיפול בבנזודיאזפינים כנגד אינסומניה מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם (Eur J Prev Cardiol)

    טיפול בתרופות ממשפחת בנזודיאזפינים מלווה בסיכון מוגבר למחלת לב כלילית, אי-ספיקת לב ותמותה עקב מחלות לב וכלי דם בקרב חולים עם אינסומניה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת European Journal of Preventive Medicine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בעבר הוכח כי סוגים מסוימים של תרופות היפנוטיות, כולל בנזודיאזפינים ותכשירים שאינם בנזודיאזפינים (Z-Drugs), עלולים […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה