טכנולוגיות רפואיות

האם סוכרת סוג 2 עלולה להיגרם מבעיה במערכת העצבים המרכזית? (מתוך Surgical Neurology International)

מאת ד”ר נגה ליפשיץ

מתוצאות המחקר שפורסם ב-16 ביולי 2010 ב- Surgical Neurology International, עולה כי לחץ של כלי דם עורקי על אזור המדולה האנטרו-לטרלית במוח עלול להיות קשור להתפתחות סוכרת סוג 2.

בעבודות קודמות מצאו החוקרים כי הפרעות שונות, כולל Trigeminal neuralgia, Hemifacial spasm, מחלת מנייר וטורטיקוליס ספזמודי, עלולות לנבוע מלחץ של כלי דם על עצבים קרניאלים וניתנות לתיקון באמצעות הסרת הלחץ מהעצב. החוקרים מסבירים כי במחקר נוסף שנערך לאחרונה וכלל 15 משתתפים עם סוכרת סוג 2 והפרעה לא-קשורה באחד העצבים הקרניאלים, נמצא כי כולם סבלו מלחץ של המדולה הימנית האנטרו-לטרלית וכי לאחר שחרור הלחץ השתפר האיזון הגליקמי בחלקם.

המחקר הנוכחי כלל 10 משתתפים עם סוכרת סוג 2 ולחץ ווסקולארי ברור על המדולה הימנית הלטרלית בבדיקת MRI. גיל המשתתפים הממוצע היה 52.9 שנים (טווח 43-63 שנים), 9 היו גברים ומשך מחלת הסוכרת היה 6.8 שנים בממוצע. המשתתפים עברו ניתוח Microvascular Decompression (MVD) בגישת Retromastoid craniectomy לשחרור הלחץ מהמדולה, ובמהלך השנה לאחר הניתוח הונחו המשתתפים שלא לערוך שינוי יזום בתזונה, במשקל או ברמת הפעילות הגופנית שלהם.

החוקרים מציינים כי המחקר אושר ע”י ועדות הבקרה לאור תוצאות המחקרים הקודמים, הניסיון הרב בביצוע הניתוח (שכלל למעלה מ-6,000 ניתוחים) ושיעור התחלואה והתמותה הנמוך (0.01%) שנצפה.

מתוצאות המחקר עולה כי בבדיקת MRI שנערכה לאחר הניתוח נצפה שיפור בלחץ על המדולה ב-9 מתוך 10 המשתתפים. החוקרים מפרטים כי ב-4 משתתפים לא נצפה לחץ כלל, וב-5 נמצא לחץ קל. עם זאת, במשתתף הנותר נראה לחץ גבוה יותר לאחר הניתוח בהשוואה למצב הטרום-ניתוחי.

החוקרים מוסיפים כי 7 מ-10 המשתתפים שעברו את הניתוח הוגדרו כבעלי “תגובה טובה”, שכללה שיפור או אי-החמרה באיזון הגליקמי לאחר 12 חודשים מהניתוח. רמת ההמוגלובין A1C הממוצעת של המשתתפים אלו הייתה 8.6% לפני הניתוח, לעומת 7.1% כשנה מהניתוח. ב-3 המשתתפים הנותרים לא חלה האטה בהידרדרות מחלת הסוכרת, כאשר רמת ההמוגלובין A1C הממוצעת שלהם הייתה 8.5% לפני הניתוח ו-10.9% לאחר שנה מהניתוח.

כמו כן, למשתתפים עם תגובה טובה נצפתה ירידה של חציון רמות סוכר בצום מ-190 מ”ג/ד”ל לפני הניתוח ל-148 מ”ג/ד”ל כשנה לאחר הניתוח, בעוד שב-3 המשתתפים הנותרים עלה חציון רמות הסוכר בצום מ-206 מ”ג/ד”ל ל-247 מ”ג/ד”ל לאחר הניתוח.

במשתתפים עם תגובה טובה נצפתה ירידה קלה ברמות הסוכר כשעתיים לאחר הארוחה, מ-334.3 מ”ג/ד”ל בממוצע לפני הניתוח ל-291.5 מ”ג/ד”ל בממוצע לאחר שנה מהניתוח. לעומתם, במשתתפים הנותרים נצפתה עלייה משמעותית של רמות הסוכר שעתיים לאחר הארוחה, מ-321.5 מ”ג/ד”ח ל-434.1 מ”ג/ד”ל לאחר שנה מהניתוח.

החוקרים מציינים כי מדד מסת הגוף (BMI) של המשתתפים עם תגובה טובה לניתוח היה 27.9 ק”ג/מ2, בעוד שה-BMI של משתתפים ללא תגובה לניתוח היה 34.3 ק”ג/מ2. כמו כן, בכל המשתתפים נצפתה ירידה ברמות האינסולין בצום לאחר שנה מהניתוח, והחוקרים מסבירים כי הסיבה לירידה ברמות האינסולין בקבוצת הלא-מגיבים אינה ברורה.

לאור תוצאות המחקר מסכמים החוקרים כי ב-7 מ-10 משתתפים עם סוכרת סוג 2 מתקדמת ולחץ עם המדולה מימין, נצפה שיפור משמעותי באיזון הגליקמי לאחר ניתוח MVD. כעת מתכננים החוקרים לערוך מחקר רחב היקף לבדיקת הממצאים.

במאמר מערכת שפורסם בתגובה, מציינים הכותבים כי ייתכן ובעיה ווסקולארית במערכת העצבים המרכזית עלולה לגרום להופעת סוכרת סוג 2. עם זאת, לאור היקף המחקר המצומצם דרושים מחקרים נוספים בנושא, לתיקוף הממצאים ולהבנת המנגנון הפיזיולוגי.

Surg Neurol Int, 2010.

לידיעה במדסקייפ

הערת מערכת:

אתם מוזמנים לבית הספר לסוכרת לשאלות ודיון נוסף בנושא משמעויות המחקר.


0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • ניהול סב-ניתוחי של טיפול נוגד קרישה  (JAMA)

    ניהול סב-ניתוחי של טיפול נוגד קרישה  (JAMA)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 3: בקרב מטופלים הנוטלים נוגדי קרישה, הסיכונים הטרומבוטיים מחד גיסא, והדימומיים מאידך גיסא, מתחרים זה בזה ומובילים לתהליך קבלת החלטות מורכב סביב תקופת הניתוח. נביא כאן את ההנחיות של המכללה האמריקנית לרופאי חזה לייעול הניהול הסב-ניתוחי (Perioperative) של טיפול נוגד קרישה. לפי הנחיות אלו, התקופה הסב-ניתוחית מתחילה שבוע לפני ההתערבות, ומסתיימת כ-4 שבועות לאחר מכן.

  • האם טיפול הורמונאלי כנגד סרטן שד עשוי להפחית את הסיכון לדמנציה? (JAMA Netw Open)

    האם טיפול הורמונאלי כנגד סרטן שד עשוי להפחית את הסיכון לדמנציה? (JAMA Netw Open)

    בנשים עם סרטן שד שקיבלו טיפול הורמונאלי תועד סיכון מופחת לאבחנה של מחלת אלצהיימר ודמנציה, כך עולה מתוצאות מחקר עוקבה רטרוספקטיבי שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי טיפול הורמונאלי מהווה טיפול מקובל בנשים עם סרטן שד חיובי לקולטנים להורמונים, למרות ההשפעה הקוגניטיבית האפשרית של הטיפול, כולל קשר אפשרי עם מחלת […]

  • חיסוני ילדים מנעו 1.1 מיליון מקרי תמותה בארצות הברית בשלושת העשורים האחרונים (Morb Mortal Wkly Rep)

    חיסוני ילדים מנעו 1.1 מיליון מקרי תמותה בארצות הברית בשלושת העשורים האחרונים (Morb Mortal Wkly Rep)

    מנתונים חדשים שפרסם המרכז לבקרת מחלות ומניעתן (Centers for Disease Control and Prevention) עולה כי בין השנים 1994 עד 2003, תשעה חיסוני שגרה בילדות מנעו למעלה מ-1.1 מיליון מקרי תמותה בארצות הברית. החוקרים בחנו את הנתונים הארציים להערכת התועלת הבריאותית והכלכלית של תשעה חיסונים שנכללו בתכנית החיסונים לילדים של המרכז לבקרת מחלות ומניעתן (CDC’s Vaccines […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Vorasidenib לטיפול בגליומה (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Vorasidenib לטיפול בגליומה (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) לטיפול במקרים מסוימים של גליומה דיפוזית עם מוטציות IDH (או Isocitrate Dehydrogenase) ומדובר בטיפול הממוקד הראשון שאושר לטיפול בסוג זה של גידולים מוחיים. באופן ספציפי, הטיפול הפומי מכוון כנגד IDH1 ו-IDH2 ומאושר לטיפול לאחר ניתוח במבוגרים וילדים בגילאי 12 שנים ומעלה עם אוליגודנדרוגליומה או אסטרוציטומה בדרגה 2 […]

  • טיפול בבנזודיאזפינים כנגד אינסומניה מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם (Eur J Prev Cardiol)

    טיפול בבנזודיאזפינים כנגד אינסומניה מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם (Eur J Prev Cardiol)

    טיפול בתרופות ממשפחת בנזודיאזפינים מלווה בסיכון מוגבר למחלת לב כלילית, אי-ספיקת לב ותמותה עקב מחלות לב וכלי דם בקרב חולים עם אינסומניה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת European Journal of Preventive Medicine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בעבר הוכח כי סוגים מסוימים של תרופות היפנוטיות, כולל בנזודיאזפינים ותכשירים שאינם בנזודיאזפינים (Z-Drugs), עלולים […]

  • שונות רבה בריכוזי המוגלובין מסוכרר מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכים בחולים עם פרפור פרוזדורים (Eur J Prev Cardiol)

    שונות רבה בריכוזי המוגלובין מסוכרר מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכים בחולים עם פרפור פרוזדורים (Eur J Prev Cardiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת European Journal of Preventive Cardiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי שונות רבה יותר בריכוזי המוגלובין מסוכרר מלווה בסיכון מוגבר לתסחיף סיסטמי/אירוע מוחי איסכמי ותמותה מכל-סיבה בחולים עם פרפור פרוזדורים, ללא תלות בנוכחות סוכרת. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הקשר בין שונות בריכוזי המוגלובין מסוכרר ובין הסיכון לסיבוכים […]

  • ביקור אצל רופא משפחה זמן קצר לאחר ניתוח עקב מחלה ממארת עשוי להפחית שיעורי תמותה (JAMA Surgery)

    ביקור אצל רופא משפחה זמן קצר לאחר ניתוח עקב מחלה ממארת עשוי להפחית שיעורי תמותה (JAMA Surgery)

    מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Surgery עולה כי ביקור אצל הרופא המטפל בתוך 90 ימים מניתוח עקב מחלה ממארת מלווה בשיעורי תמותה נמוכים יותר בקשישים, כאשר בקרב אלו שביקור אצל הרופא המטפל תועדו שיעורי תמותה של 0.3% לעומת שיעורי תמותה של 3.3% בקרב אלו שלא פנו לרופא המשפחה. מחקר העוקבה הרטרוספקטיבי כלל 2,566 חולים בגילאי […]

  • חשיבות הערכת בריאות העצם בחולים עם מחלת צליאק (Scandinavian Journal of Gastroenterology)

    חשיבות הערכת בריאות העצם בחולים עם מחלת צליאק (Scandinavian Journal of Gastroenterology)

    בחולים עם מחלת צליאק שכיחות גבוהה של אוסטיאופורוזיס ושברים, כאשר מדד FRAX (או Fracture Risk Assessment Tool) עשוי לסייע בהערכת בריאות העצם באוכלוסיית חולים זו, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Scandinavian Journal of Gastroenterology. מחקר העוקבה הרטרוספקטיבי כלל 593 מבוגרים מבריטניה עם מחלת צליאק מוכחת בביופסיה. כל המשתתפים עברו בדיקת Dual-Energy X-ray […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה