טכנולוגיות רפואיות

ניטור מרחוק מפחית משך זמן בין אירוע עד החלטה טיפולית (מתוך כנס ה- American College of Cardiology)

מאת ד”ר מיכל איזנשטט

מתוצאות מחקר שפורסם בכנס ה- American College of Cardiology, עולה כי חיבור לרשת ניטור מרוחק מפחית את העיכוב בין אירועים קליניים ובין החלטות קליניות, ועשוי לקצר שהות מטופלים בבתי החולים.

לדברי החוקרים, מדובר במחקר הראשון שהדגים כי מעקב ממרחק אכן מביא לתוצאות טובות, ועשוי לשפר טיפול רפואי.

המחקר הנוכחי, ה- CONNECT (Clinical Evaluation of Remote Notification to Reduce Time to Clinical Decision), כלל 1,997 נבדקים.  במסגרת המחקר, נבדק משך הזמן מהופעת אירוע קיצוני (הפרעות קצב, אי תפקוד של קוצבים ועוד) ועד להחלטה קלינית לטיפול בבעיה.  בכל הנבדקים הושתלו ICDs (implantable cardioverter defibrillators) מסוג Medtronic, אשר צוידו במערכת טלמטריה המסוגלת לשלוח דוחות רגילים ואותות אזהרה בעת חשד לבעיות חריפות, לרופאים המטפלים באמצעות רשת מתאימה.

1,014 נבדקים שויכו לקבוצת הניטור המרוחק וביקרו במרפאה המטפלת חודש לאחר השתלת ה- ICD, ושוב לאחר 15 חודשים.  במשך הזמן שבין שני הביקורים, עברו נבדקים אלו מעקב ע”י רופאיהם באמצעות הרשת.  יתר 983 הנבדקים שויכו לקבוצת ביקורת ולא חוברו לרשת לניטור מרחוק.  נבדקים אלו ביקרו במרפאותיהם אחת לשלושה חודשים במשך 15 חודשים.

מתוצאות המחקר עולה כי משך הזמן החציוני מהופעת אירוע קיצוני ועד להחלטה טיפולית של הרופא היה משמעותית קצר יותר בקבוצת הניטור המרוחק.  משך הזמן הממוצע בין אירוע להחלטה עמד על 29.5 ימים בקבוצת הביקורת ו 10 ימים בקבוצת המחקר.  משך הזמן החציוני בין אירוע להחלטה טיפולית עמד על 4.6 ימים בקבוצת המחקר ו 22 ימים בקבוצת הביקורת (p<0.0001).

משכי הזמן בין אירוע להחלטה טיפולית היו קצרים יותר עבור רוב סוגי האירועים הקליניים שנצפו, על אף שהזמן החציוני עד לנקיטת החלטה, במקרה של מתן שני שוקים ע”י ה- ICD באפיזודה אחת, עמד על 0 ימים בשתי הקבוצות, וכך גם במקרה של איתור פרפור חדרים או פגיעה ביכולת הטיפולית של המכשיר.

מספר אירועים קיצוניים ומשך הזמן בין אירוע להחלטה קלינית




























אירוע


אירועים (נבדקים) בקבוצת המחקר


אירועים (נבדקים) בקבוצת הביקורת


משך זמן חציוני בין אירוע להחלטה (בימים) בקבוצת המחקר


משך זמן חציוני בין אירוע להחלטה (בימים) בקבוצת המחקר


טכיקרדיה עלייתית/פרפור פרוזדורים > 12 שעות


437 (107)


280 (105)


3


24


קצב חדרי מעל 120 פעימות לדקה במשך יותר מ- 6 שעות של הפרעת קצב עלייתית


41 (26)


47 (37)


4


23


פעילות חיבורי ICD מחוץ לטווח


26 (18)


12 (6)


0


17

לנבדקים בקבוצת המחקר היו מעט יותר ביקורים לא מתוכננים במרפאותיהם (2.24 מול 1.94), אולם מלכתחילה נקבעו להם שני ביקורים בלבד.  במהלך תקופת המחקר, נבדקים בקבוצת המחקר ביקרו פחות מ- 4 פעמים בממוצע במרפאותיהם בהשוואה ליותר מ- 6 ביקורים בממוצע של קבוצת הביקורת.

נבדקי קבוצת המחקר היו מעט יותר מועדים לפנות לבית החולים, אולם הבדל זה לא היה מובהק סטטיסטית.  לנבדקים מקבוצת המחקר שאושפזו, הייתה שהות קצרה יותר בבית החולים בהשוואה לנבדקי קבוצת הביקורת (3.3 ימים מול 4 ימים), ממצא שהדגים חיסכון של כמיליון דולר עבור כל אוכלוסית המחקר.

החוקרים מסבירים כי הסיבה לאשפוזים הקצרים יותר נעוצה קרוב לודאי ביכולת של ניטור מרוחק לאתר פרפור פרוזדורים בייחוד באלו עם תגובה חדרית מהירה, מוקדם יותר במהלך המחלה.  הם מוסיפים כי היקף החסכון לאורך המחקר לא היה עצום אולם היה משמעותי עבור אותם נבדקים שאושפזו.  יש לציין כי במחקרים קודמים הודגם כי ניטור מרחוק הביא לחסכון כספי ע”י הפחתת מספר הביקורים במרפאות.

המומחים מציינים כי מכשירי ICD אחרים הביאו לתגובות מהירות יותר לאירועים שנצפו, וכי התגובה האיטית שנצפית לעתים לפרפור פרוזדורים חדש עשויה להיות תוצאה של אדישות מסוימת של הרופאים המטפלים.

החוקרים מוסיפים כי אין סיבה להשתהות של מספר ימים בין הופעת פרפור פרוזדורים ובין החלטה טיפולית, ויש להשתמש באמצעים הטובים ביותר הקיימים לקיצור משך זמן זה.

מתוך הכנס המדעי ה- 59 של ה- American College of Cardiology, שנערך באטלנטה, ארה”ב.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • ניהול סב-ניתוחי של טיפול נוגד קרישה  (JAMA)

    ניהול סב-ניתוחי של טיפול נוגד קרישה  (JAMA)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 3: בקרב מטופלים הנוטלים נוגדי קרישה, הסיכונים הטרומבוטיים מחד גיסא, והדימומיים מאידך גיסא, מתחרים זה בזה ומובילים לתהליך קבלת החלטות מורכב סביב תקופת הניתוח. נביא כאן את ההנחיות של המכללה האמריקנית לרופאי חזה לייעול הניהול הסב-ניתוחי (Perioperative) של טיפול נוגד קרישה. לפי הנחיות אלו, התקופה הסב-ניתוחית מתחילה שבוע לפני ההתערבות, ומסתיימת כ-4 שבועות לאחר מכן.

  • קצב לב מהיר במנוחה מלווה בסיכון מוגבר לתחלואה ותמותה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Sci Rep)

    קצב לב מהיר במנוחה מלווה בסיכון מוגבר לתחלואה ותמותה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Sci Rep)

    קצב לב מהיר יותר במנוחה, גם בטווח התקין, מלווה בסיכון מוגבר לתמותה ואירועים קרדיווסקולאריים בחולים עם מחלת כליות כרונית שאינם תחת טיפולי דיאליזה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Scientific Reports. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי קצב לב מהיר במנוחה הינו גורם סיכון בלתי-תלוי לתמותה מכל-סיבה ואירועים קרדיווסקולאריים באוכלוסייה הכללית; עם זאת, הקורלציה […]

  • גורמי סיכון לאירוע מוחי בחולים לאחר תיקון מסתם מיטראלי בצנתור (Am J Cardiol)

    גורמי סיכון לאירוע מוחי בחולים לאחר תיקון מסתם מיטראלי בצנתור (Am J Cardiol)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת American Journal of Cardiology עולה כי בחולים שהופנו לניתוח תיקון מסתם מיטראלי קצה לקצה בצנתור עם MitraClip שיעורים נמוכים של אירוע מוחי, כאשר סיבוך זה מופיע לרוב לאחר השחרור ותוארו בעיקר בחולים עם פרפור פרוזדורים, הפרעה בתפקוד כלייתי, או מדד CHA2DS2-VASc גבוה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות פרופיל […]

  • חיסוני ילדים מנעו 1.1 מיליון מקרי תמותה בארצות הברית בשלושת העשורים האחרונים (Morb Mortal Wkly Rep)

    חיסוני ילדים מנעו 1.1 מיליון מקרי תמותה בארצות הברית בשלושת העשורים האחרונים (Morb Mortal Wkly Rep)

    מנתונים חדשים שפרסם המרכז לבקרת מחלות ומניעתן (Centers for Disease Control and Prevention) עולה כי בין השנים 1994 עד 2003, תשעה חיסוני שגרה בילדות מנעו למעלה מ-1.1 מיליון מקרי תמותה בארצות הברית. החוקרים בחנו את הנתונים הארציים להערכת התועלת הבריאותית והכלכלית של תשעה חיסונים שנכללו בתכנית החיסונים לילדים של המרכז לבקרת מחלות ומניעתן (CDC’s Vaccines […]

  • טיפול בבנזודיאזפינים כנגד אינסומניה מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם (Eur J Prev Cardiol)

    טיפול בבנזודיאזפינים כנגד אינסומניה מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם (Eur J Prev Cardiol)

    טיפול בתרופות ממשפחת בנזודיאזפינים מלווה בסיכון מוגבר למחלת לב כלילית, אי-ספיקת לב ותמותה עקב מחלות לב וכלי דם בקרב חולים עם אינסומניה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת European Journal of Preventive Medicine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בעבר הוכח כי סוגים מסוימים של תרופות היפנוטיות, כולל בנזודיאזפינים ותכשירים שאינם בנזודיאזפינים (Z-Drugs), עלולים […]

  • שונות רבה בריכוזי המוגלובין מסוכרר מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכים בחולים עם פרפור פרוזדורים (Eur J Prev Cardiol)

    שונות רבה בריכוזי המוגלובין מסוכרר מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכים בחולים עם פרפור פרוזדורים (Eur J Prev Cardiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת European Journal of Preventive Cardiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי שונות רבה יותר בריכוזי המוגלובין מסוכרר מלווה בסיכון מוגבר לתסחיף סיסטמי/אירוע מוחי איסכמי ותמותה מכל-סיבה בחולים עם פרפור פרוזדורים, ללא תלות בנוכחות סוכרת. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הקשר בין שונות בריכוזי המוגלובין מסוכרר ובין הסיכון לסיבוכים […]

  • מהו מדד חומציות סף בדם טבורי בו מומלץ ניטור אינטנסיבי? (JAMA Netw Open)

    מהו מדד חומציות סף בדם טבורי בו מומלץ ניטור אינטנסיבי? (JAMA Netw Open)

    מדד חומציות בדם טבורי נמוך מ-7.2 עשוי להעיד על סיכון מוגבר לסיבוכים ביילוד, כך עולה מתוצאות מחקר חדש מדנמרק שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. מאחר ועד כה הסברה הרווחת כי חמצת חמורה עלולה להתפתחות בנוכחות מדד חומציות נמוך מ-7.0, ממצאים המחקר תומכים בבחינה מחדש של ערך הסף בו נדרש ניטור אינטנסיבי אחר החולים. החוקרים […]

  • תרופות ביולוגיות עשויות להפחית את הסיכון לאירועים קרדיווסקולאריים בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית (RMD Open)

    תרופות ביולוגיות עשויות להפחית את הסיכון לאירועים קרדיווסקולאריים בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית (RMD Open)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת RMD Open עולה קשר בין מדדי דלקת ופעילות דלקת מפרקים שגרונית (Rheumatoid Arthritis) ובין סיכון מוגבר לסיבוכים קרדיווסקולאריים בחולים שאינם תחת טיפול ביולוגי, אך בקרב אלו תחת טיפול ב-Biologic DMARDS, רמז להשפעה מגנה אפשרית של טיפול ביולוגי מפני מחלות לב וכלי דם בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית, גם במקרים בהם […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה