סטודנטים

הקשר בין חשיפה לטיפול אנטיביוטי ובין הסיכון להופעה חדשה של מחלת מעי דלקתית (Clin Res Hepatol Gastroenterol)

במאמר שפורסם בכתב העת Clinical and Research in Hepatology and Gastroenterology מדווחים חוקרים על תוצאות סקירה שיטתית ומטה-אנליזה חדשה מהן עולה כי חשיפה לטיפול אנטיביוטי מלווה בעליה משמעותית בסיכון להתפתחות מחלת מעי דלקתית.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי החשיבות של טיפול אנטיביוטי בהתפתחות מחלת מעי דלקתית עדיין שנויה במחלוקת, בעיקר בשל נתונים סותרים ממחקרים שונים. כעת הם השלימו סקירה שיטתית ומטה-אנליזה להערכת ההשפעה של חשיפה לטיפול אנטיביוטי על התפתחות מחלת מעי דלקתית.

החוקרים השלימו חיפוש במאגרי MEDLINE ו-Cochrane CENTRAL לזיהוי מחקרים שבחנו את הקשר בין חשיפה לטיפול אנטיביוטי ובין הופעה חדשה של מחלת מעי דלקתית. הם סיווגו את החשיפה לטיפול אנטיביוטי לשתיים: חשיפה בילדות או כל חשיפה במהלך החיים.

החיפוש הוביל לזיהוי 10 מחקרי מקרה-ביקורת ושני מחקרי עוקבה עם 29,880 חולים עם מחלת מעי דלקתית ו-715,548 ביקורות.

בחולים עם מחלת קרוהן, בהשוואה לביקורות, תועדה חשיפה גבוהה יותר משמעותית לטיפול אנטיביוטי במהלך הילדות וכל חשיפה במהלך החיים (יחס סיכויים של 1.52, רווח בר-סמך 95% של 1.23-1.87). בחולים עם קוליטיס כיבית, בהשוואה לביקורות, תועד קשר לא-מובהק סטטיסטית בין חשיפה לטיפול אנטיביוטי וכל חשיפה במהלך החיים (יחס סיכויים של 1.11, רווח בר-סמך 95% של 0.93-1.33).

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מדגישים שוב את החשיבות של שימוש מושכל וזהיר בתרופות אנטיביוטיות, כאשר הנתונים מעידים על סיכון מוגבר למחלת מעי דלקתית בעקבות חשיפה לטיפולים אלו.

Clin Res Hepatol Gastroenterol. 2023 May

 

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה