סטודנטים

עזרי שמיעה עשויים להפחית את הסיכון לדמנציה בקשישים עם ליקוי שמיעה (Lancet Public Health)

במאמר שפורסם בכתב העת Lancet Public Health מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בקרב מבוגרים עם ליקוי שמיעה תועדה עליה של 42% בסיכון לדמנציה, בהשוואה לאלו ללא אובדן שמיעה. עם זאת, שימוש בעזרי שמיעה עשוי למנוע את העלייה הנ”ל בסיכון להתפתחות דמנציה באלו עם ליקוי שמיעה.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים הראו כי אובדן שמיעה בדרגה קלה-עד-חמורה בלבד מלווה בשיעורי הימצאות גבוהים יותר לדמנציה בקשישים. טיפולים המכוונים לירידה בשמיעה, דוגמת עזרי שמיעה, עשויים להפחית את הסיכון לליקוי קוגניטיבי.

החוקרים השלימו מחקר עוקבה להערכת הקשרים האפשריים בין שימוש בעזרי שמיעה ובין הסיכון לדמנציה. הם כללו נתונים אודות 437,704 משתתפים (גיל ממוצע של 56 שנם, 53.7% נשים) במאגר UK Biobank בין 2006 עד 2010.

מבין המשתתפים, 25.6% אובחנו עם ליקוי שמיעה ו-11.7 מהם השתמשו בעזרי שמיעה.

בהשוואה למשתתפים ללא אובדן שמיעה, באלו עם שמיעה לקויה שלא השתמשו בעזרי שמיעה תועדה עליה של 42% (רווח בר-סמך 95% של 1.29-1.56) בסיכון לדמנציה מכל סיבה. מנגד, באלו שהשתמשו בעזרי שמיעה לא תועד סיכון מוגבר לדמנציה.

החוקרים העריכו כי שיעור הסיכון המיוחס לאובדן שמיעה ללא שימוש בעזרי שמיעה עמד על 29.08%. הם מדווחים עוד כי שיעור הסיכון המיוחס לאובדן שמיעה ללא שימוש בעזרי שמיעה היה גבוה יותר בנשים לעומת גברים, כולל בסיכון לדמנציה מכל-סיבה (35.9% לעומת 25.93%), מחלת אלצהיימר (28.06% לעומת 21.88%), דמנציה וסקולארית (43.82% לעומת 31.03%) ודמנציה שאינה עקב מחלת אלצהיימר או מחלה וסקולארית (43.5% לעומת 25.93%).

מניתוח הנתונים עלה כי 1.5% מכלל הקשר בין שימוש בעזרי שמיעה ודמנציה מכל-סיבה היה על-רקע שיפור בבידוד חברתי, כאשר 2.3% ו-7.1% היה על-רקע הפחתת בדידות ומצב רוח דיכאוני, בהתאמה.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מדגישים את החשיבות של יישום אמצעים המכוונים לאובדן שמיעה להפחתת ליקוי קוגניטיבי.  הם קוראים לנקוט צעדים להגברת המודעות לנזקים האפשריים של ליקוי שמיעה לא-מטופל, להגדיל את הגישה לעזרי שמיעה ע”י הפחתת העלויות, עידוד בדיקות סקר והתערבויות ייעודיות, דוגמת התאמת עזרי שמיעה.

Lancet Public Health, Apr 2023

לידיעה ב-Healio

 

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה