סטודנטים

מה בין רמת ההשכלה של האם ובין הסיכון לסוכרת מסוג 1 בצאצאים? (Sci Rep)

במאמר שפורסם בכתב העת Scientific Reports מדווחים חוקרים משבדיה על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בילדים לאימהות עם רמת השכלה נמוכה סיכון מוגבר להתפתחות סוכרת מסוג 1, כאשר מדד מסת הגוף בילדות וחשיפה לאירועי חיים חמורים עמדו בבסיס הקשר הנ”ל.

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון אם למצב הסוציו-אקונומי, כפי שנקבע לפי רמת ההשכלה של האם ורמת ההכנסה, השפעה על הסיכון להתפתחות מחלות אוטואימוניות, כולל סוכרת מסוג 1, מחלת צליאק, דלקת מפרקים אידיופטית של הילדות, מחלת קרוהן, קוליטיס כיבית ומחלה אוטואימונית של בלוטת התריס.

החוקרים התבססו על נתונים ממאגר All Babies in Southeast Sweden, מחקר פרוספקטיבי מבוסס-אוכלוסייה, שכלל ילדים שנולדו בין 1997-1999. אבחנות של מחלות אוטואימוניות התבססו על נתונים ממאגר Swedish National Patient Register בדצמבר 2020.

מבין 16,365 חולים, רמת השכלה אימהית נמוכה, אך לא רמת ההכנסה, נקשרה עם סיכון מוגבר להתפתחות סוכרת מסוג 1; השכלה ברמת חטיבת ביניים לוותה בעליה של 54% בסיכון לסוכרת מסוג 1 בצאצא (יחס סיכון של 1.54, רווח בר-סמך 95% של 1.06-2.23); השכלה נמוכה לוותה בעליה של 81% בסיכון למחלה האוטואימונית בצאצא (יחס סיכון של 1.81, רווח בר-סמך 95% של 1.04-3.18).

החוקרים לא זיהו קשר בין רמת ההשכלה של האם ורמת ההכנסה ובין מחלות אוטואימוניות אחרות. מניתוח הנתונים לא עלתה השפעה לגיל בעת האבחנה על הממצאים. חלק מהסיכון המוגבר לסוכרת מסוג 1 משנית לרמת השכלה נמוכה יותר הייתה בתיווך מדד מסת גוף גבוה יותר וסיכון גבוה יותר לאירועי חיים חמורים.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מעידים על סיכון מוגבר להתפתחות סוכרת מסוג 1 בילדים לאימהות עם רמת השכלה נמוכה, כאשר תתכן הפחתת הסיכון למחלה האוטואימונית עם הפחתת מדד מסת הגוף וחשיפה לאירועי חיים חמורים. מהנתונים עולה כי אין קשר בין רמת השכלה אימהית ובין הסיכון למחלות אוטואימוניות אחרות בצאצא.

Sci Rep, Apr 15, 2023

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה