סטודנטים

זיהום אוויר עשוי להביא לעליה בסיכון לדמנציה (BMJ)

במאמר שפורסם בכתב העת BMJ מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי זיהום אוויר הינו גורם סיכון אפשרי להתפתחות דמנציה, בפרט חשיפה לחומר חלקיקי עדין, דו-תחמוצת החנקן וחנקן חמצני.

החוקרים השלימו חיפוש בספרות הרפואית לזיהוי מחקרים שבחנו את הקשר בין דמנציה וביו חשיפה לזיהום אוויר. החיפוש הוביל לזיהוי 51 מחקרים מתאימים שענו על קריטריוני הסקירה, כאשר 38 מהמחקרים בחנו חשיפה לחומר חלקיקי עדין (Particulate Matter ≤2.5 µm) . כל המחקרים פורסמו במהלך עשר השנים האחרונות, כאשר רובם הגדול (33 מחקרים) פורסמו בשנת 2020, או לאחר מכן. מרבית המחקרים (35 מחקרים) נערכו בצפון אמריקה.

מבין המחקרים הללו, 16 מחקרים ענו על הקריטריונים שנקבעו להכללה במטה-אנליזה, שבעה מהם נערכו בצפון אמריקה, שישה נערכו באירופה ואחד נערך בהונג קונג.

ב-14 מחקרים שבחנו חשיפה לחומר חלקיקי עדין (PM2.5) זוהתה מגמה של סיכון מוגבר לדמנציה עם על עליה של 2 µg/m3 חשיפה לחומר חלקיקי קטן מ-2.5 מיקרומטר (יחס סיכון כולל של 1.04, רווח בר-סמך 95% של 0.99-1.09).

החוקרים מדווחים כי 9 מחקרים בחנו חשיפה לדו-תחמוצת החנקן (NO2), חמישה בחנו חשיפה לחנקן חמצני (NOx) וארבעה בחנו את ההשפעה של חשיפה לאוזון (O3). מניתוח הנתונים עלתה מגמה של סיכון גדול יותר לדמנציה עם חשיפה לדו-תחמוצת החנקן (יחס סיכון של 1.02 לכל עליה של 10 µg/m3, רווח בר-סמך 95% של 0.98-1.06) ועם חשיפה לחנקן חמצני (יחס סיכון של 1.05 לכל עליה של 10 µg/m3 , רווח בר-סמך 95% של 0.98-1.13).

לא זוהה קשר בין חשיפה לאוזון ובין הסיכון לדמנציה.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מעידים כי הפחתת חשיפה לזיהום אוויר עשויה להפחית את הסיכון להתפתחות דמנציה.

BMJ, March 2023

לידיעה ב-Healio

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה