סטודנטים

השמנה מעלה את הסיכון לפגיעה בתפקוד חדר ימין של הלב (מתוך אתר MedRxiv)

מנתונים שטרם עברו סיקור עמיתים ופורסמו באתר MedRxiv עולה כי השמנה מעלה את הסיכון לכישלון חדר ימין בלב, כאשר פגיעה בתפקוד חדר ימין מלווה בסיכון מוגבר לאשפוז עקב א-ספיקת לב ותמותה. ממצאי המחקר עשויים להיות חשובים במיוחד לאור הזמינות של טיפולים חדשים כנגד השמנה, כולל אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1.

מחקרים קודמים שכללו אקו-לב לא-פולשני או MRI של הלב הצביעו על קשר בין השמנה ובין הפרעה חמורה יותר במבנה ותפקוד חדר ימין; עם זאת, הערכה אקו-קרדיוגרפית סטנדרטית מדויקת היא אינה סוגיה פשוטה לאור הגיאומטריה המורכבת של החדר הימני ובדיקת MRI של הלב אינה זמינה לשימוש נרחב.

במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הנתונים אודות 8,285 חולים (גיל ממוצע ל 63 שנים, 39% נשים) שעברו צנתור לב ימני בין 2005 ו-2016 ב-Massachusetts General Hospital. הם הוציאו מהמחקר חולים עם אוטם לבבי חד באותו יום, דום לב או מכת חשמל בתוך 24 שעות, הנשמה מלאכותית, IABP, היסטוריה של השתלת לב או ריאה, מום לב מולד מורכב או היסטוריה של החלפת מסתם לב, כמו גם חולים תחת טיפולי דיאליזה.

מדד מסת הגוף הממוצע של החולים שנכללו במחקר עמד על 29.3 ק”ג/מ2; 28% מהחולים היו בעלי משקל תקין, 34% היו בעלי עודף-משקל, 21% עם השמנה בדרגה 1 ו-17% עם השמנה בדרגה 2-3.

לאורך מעקב של 7.3 שנים, 3,006 חולים הלכו לעולמם ו-2,004 אושפזו בשל אי-ספיקת לב.

מדד מסת גוף גבוה יותר נקשר עם מספר מדדים המודינמיים גרועים יותר של תפקוד חדר ימין: מדד PAPi (או Pulmonary Artery Pulsatility Index) נמוך יותר, יחס RAP:PCWP (או Right Atrial Pressure:Pulmonary Capillary Wedge Pressure) גבוה יותר ומדד RVSWI (או RV Stroke Work Index) נמוך יותר.

הקשר בין מדד PAPi נמוך יותר ובין תוצאים קליניים גרועים יותר היה בולט יותר עם מדד מסת גוף גבוה יותר; לדוגמא, שינוי של סטיית תקן אחת במדד PAPi לווה בעליה של 6% בסיכון לתמותה באלו עם מדד מסת גוף של 20 ק”ג/מ2, לעומת עליה של 23% בסיכון לתמותה באלו עם מדד מסת גוף של 40 ק”ג/מ2.

בדומה, הקשר בין יחס RA:PCWP עם סיכון מוגבר לתמותה היה בולט יותר בנוכחות מדדי מסת גוף גבוהים יותר; לדוגמא, עליה של סטיית תקן אחת במדד PAPi לוותה בעליה של 3% בסיכון לתמותה באלו עם מדד מסת גוף של 20 ק”ג/מ2, אך לוותה בעליה של 22% בסיכון לתמותה באלו עם מדד מסת גוף של 40 ק”ג/מ2.

החוקרים כותבים כי ממצאי המחקר מעידים כי בחולים שעברו צנתור לב ימני, השמנה ומדד מסת גוף גבוה נקשרו עם סיכון מוגבר להפרעה בתפקוד חדר ימין. חשוב מכך, מדדי הפרעה בתפקוד חדר ימין לוו בסיכון מוגבר לתמותה ואשפוז עקב אי-ספיקת לב לאורך מעקב של שבע שנים. ממצאים אלו מדגישים את החשיבות של השמנה כגורם סיכון לכישלון חדר ימין וחשובים במיוחד בעידן הנוכחי של טיפולים תרופתיים זמינים כנגד השמנה.

מתוך אתר MedRxiv

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה