סטודנטים

רכיבים שומניים שנמצאים בבשר אדום ומוצרי מזון נוספים הופכים על?ידי חיידקי המעי ל-TMAO המסוכן לבריאות הלב/מאמרו של פרופ’ יוסי חביב ב”הארץ”

במאמר שמתפרסם ב”הארץ” ע”י פרופ’ יוסי חביב, מנהל המחלקה לנפרולוגיה, מרכז רפואי אוניברסיטאי, סורוקה, דן חביב בהשפעות המזיקות “החדשות” שיש לסוגי מזון שונים, ביניהם בשר אדום על בריאות הלב.

חביב סוקר ממצאי מחקרים מהם עולה שמעבר לידוע כבר זמן רב על הנזק של ספיגת הכולסטרול במזונות כמו בשר אדום לליפופרוטאינים ושקיעתם בדפנות העורקים המובילה לטרשת עורקים, נראה שקיים מנגנון נוסף שבו המרכיבים שומניים בקרומי התאים, הכולין והלציטין , אשר נמצאים במגוון מוצרי מזון (כגון: בשר אדום, מזון מעובד, גבינות עתירות שומן, חלמון ביצה, סויה, דגים, צדפות ואפילו בתוספי מזון), ומרכיב נוסף בשם קרניטין, הנמצא גם בבשר אדום, במשקאות אנרגיה ובתוספי מזון, משמשים כמקור אנרגטי פחמני לחיידקי המעי. תוצר הלוואי שלהם הוא התרכובת  טרימתיל אמין-TMA. 

חביב נציין שהתרכובת כשלעצמה אינה מזיקה. אבל מוסיף שכאשר היא נספגת במעי ומגיעה לכבד היא הופכת לתרכובת שמגבירה באופן בולט את הסיכון לטרשת עורקים ולאי ספיקת לב. התרכבות מכונה טרימתיל אמין אוקסיד (TMAO).

ל-TMAO גם קשר דו כיווני עם ספיקת כליות, כלומר הוא גם גורם לה וגם כאשר יש אי ספיקת כליות רמת ה-TMAO בדם עולה והסיכון הקרדיווסקולרי עולה.

חביב מציין שעד כה לא נמצאו טיפולים ספציפיים (גם לא פרוביוטיקה) שיעכבו את יצירת ה-TMAO, אך נראה שלאנשים הצורכים תזונה ים תיכונית (או צמחונים וטבעוניים)  יש שיעור נמוך יותר של חיידקים בעלי אנזימים הנדרשים ליצור TMA.

חביב מסכם את מאמרו כך :

“נראה כי בהקשר ל-TMAO, האמצעים העומדים היום על הפרק להפחתת הסיכון למחלות לב, כלי דם וכליות הם, שינוי התזונה ופיתוח תרופות חדשות לעיכוב אנזימי חיידקי מעי, עיכוב אנזימי כבד או עיכוב הקישור של TMAO לדופן העורקים ולטסיות. עד שתרופות אלו ייבדקו, אפשר כבר עכשיו להמליץ על תזונה ים תיכונית, ובמיוחד על הפחתת הצריכה של בשר אדום שכבר הוכח כי היא יכולה להפחית 30% מאירועי לב בתוך 5 שנים.

אחרי הכל, אנחנו מורכבים ממה שאנחנו אוכלים.”

למאמר המלא ב”הארץ”

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • משלב פעילות גופנית עם Liraglutide עשוי לסייע בשימור איכות העצם במהלך ירידה במשקל (JAMA Netw Open)

    משלב פעילות גופנית עם Liraglutide עשוי לסייע בשימור איכות העצם במהלך ירידה במשקל (JAMA Netw Open)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open עולה כי משלב פעילות גופנית עם טיפול ב-Liraglutide מהווה גישה יעילה להפחתת משקל המשמרת את צפיפות העצם באתרים בעלי חשיבות קלינית. החוקרים מדנמרק השלימו ניתוח משני של תוצאות מחקר אקראי קודם שכלל 195 חולים (גיל ממוצע של 42.82 שנים) עם השמנת-יתר וללא סוכר, אשר קיבלו טיפול להפחתת […]

  • תוצאות מבטיחות לטיפול התחלתי משולש בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    תוצאות מבטיחות לטיפול התחלתי משולש בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    טיפול משולש הכולל מטפורמין, Dapagliflozin ו-Saxagliptin מהווה גישת טיפול יעילה ובטוחה לחולים עם סוכרת מסוג 2 שלא קיבלו טיפול תרופתי קודם, בהשוואה להגברת עצימות הטיפול, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ההנחיות הנוכחיות ממליצות על טיפול משולב מוקדם להפחתת הסיכון לסיבוכי סוכרת ומניעת אינרציה קלינית בחולים עם סוכרת מסוג 2. […]

  • טיפול בוויגובי משפר רמה תפקודית בחולים עם השמנה ואי-ספיקת לב (J Am Coll Cardiol)

    טיפול בוויגובי משפר רמה תפקודית בחולים עם השמנה ואי-ספיקת לב (J Am Coll Cardiol)

    בחולים עם אי-ספיקת לב על-רקע השמנה עם מקטע פליטה שמור, טיפול ב-Semaglutide במינון 2.4 מ”ג (וויגובי) לווה בשיפור גדול יותר במצב התפקודי לפי סיווג NYHA (או New York Heart Association) בהשוואה לפלסבו, כך עולה ממחקרי STEP-HFpEF, שפורסמו בכתב העת Journal of the American College of Cardiology. החוקרים השלימו ניתוח של נתוני מחקרי STEP-HFpEF ו-STEP-HFpEF DM […]

  • מה בין צריכת אלכוהול יומית ובין יתר לחץ דם? (Hypertension)

    מה בין צריכת אלכוהול יומית ובין יתר לחץ דם? (Hypertension)

    צריכת אלכוהול בהיקף של מעל 12 גרם ביום מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות יתר לחץ דם, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Hypertension. הממצאים מצביעים על קשר ליניארי בין היקף צריכת אלכוהול ובין הסיכון לית לחץ דם, כאשר חוזק הקשר היה שונה בין גברים ונשים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכת אלכוהול נקשרה עם […]

  • מזון אולטרה-מעובד מלווה בסיכון מוגבר לעצירות (Clinical Gastroenterological and Hepatology)

    מזון אולטרה-מעובד מלווה בסיכון מוגבר לעצירות (Clinical Gastroenterological and Hepatology)

    צריכת מזון אולטרה-מעובד ומזון מלווה בסיכון מוגבר להופעת עצירות ואילו צריכת מזון מעובד מינימאלית מלווה בסיכון נמוך יותר לעצירות, כאשר ההשפעה של עיבוד המזון אינה תלויה באיכות הרכב התזונה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכה מוגזמת של מזון אולטרה-מעובד נקשה עם הפרעה בתנועתיות המעי. […]

  • דיאטה ים-תיכונית עם שמן זית עשויה להפחית את הסיכון להישנות הפרעות קצב לב (מתוך כנס ה-Heart Rhythm)

    דיאטה ים-תיכונית עם שמן זית עשויה להפחית את הסיכון להישנות הפרעות קצב לב (מתוך כנס ה-Heart Rhythm)

    בחולים עם פרפור פרוזדורים לאחר אבלציה, הקפדה על דיאטה ים-תיכונית מועשרת בשמן זית כתית מעולה מלווה בסיכון מופחת להישנות הפרעות קצב לב, בהשוואה לאלו ללא הגבלה תזונתית, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך כנס Heart Rhythm. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי דיאטה ים תיכונית מועשרת בשמן זית כתית מעולה הוכחה כבעלת השפעה לחיובית על מגוון […]

  • היעילות והבטיחות של Dapagliflozin לטיפול בחולים עם אי-ספיקת לב חדה (J Am Coll Cardiol)

    היעילות והבטיחות של Dapagliflozin לטיפול בחולים עם אי-ספיקת לב חדה (J Am Coll Cardiol)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of the American College of Cardiology עולה כי טיפול מוקדם ב- Dapagliflozin(פורסיגה) במהלך אשפוז בשל אי-ספיקת לב חדה מהווה גישה בטוחה עם הגברת פעילות משתנת. יעדי הטיפול העיקריים בזמן אשפוז בשל אי-ספיקת לב חדה כוללים הפחתת גודש ואופטימיזציה של הטיפול התרופתי בהתאם להנחיות הקליניות. בניגוד למשתנים או טיפולים […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה