סטודנטים

ההשפעה של ניתוח מעקפים קודם על ההבדלים בין המינים בחולים הפונים להערכה רפואית בתמונה של תסמונת כלילית חדה (BMJ Open)

בכתב העת BMJ Open מתפרסמים ממצאי מחקר חדש, מהם עולה כי בנשים הפונות להערכה רפואית בשל תסמונת כלילית חדה וללא היסטוריה קודמת של ניתוח מעקפים של העורקים הכליליים שיעורי התמותה היו גבוהים יותר, בהשוואה לגברים. באלו עם היסטוריה של ניתוח מעקפים של העורקים הכליליים שיעורי התמותה היו דומים בין המינים.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים הדגימו תוצאות פחות טובות בטיפול בנשים שפנו עם תסמונת כלילית חדה, בהשוואה לגברים עם תסמינים דומים (תופעה שזכתה לכינוי Gender Gap Phenomenon). ההשפעה של ניתוח מעקפים של העורקים הכליליים בעבר בנשים הפונות בשל תסמונת כלילית חדה לא הייתה ידועה והחוקרים שיערו כי יחול שינוי בפער הנ”ל בין המינים.

במסגרת המחקר הם ביקשו לבחון אם בחולים הפונים בתמונה של תסמונת כלילית חדה, קיים הבדל בין המינים עם היסטוריה של ניתוח מעקפים של העורקים הכליליים.

החוקרים אספו נתונים ממאגרי בתי חולים אודות חולים שאושפזו בשל תסמונת כלילית חדה בדוחה, קטאר, בין השנים 1991-2010 ובחנו את הנתונים לפי מין המטופל והיסטוריה של ניתוח מעקפים של העורקים הכליליים.

מדגם המחקר כלל 16,750 משתתפים עם תסמונת כלילית חדה. בסה”כ, 693 חולים (4.3%) עברו קודם לכן ניתוח מעקפים של העורקים הכליליים; מבין אלו, 125 היו נשים (18%). היעד העיקרי היה השוואת המאפיינים הקליניים, טיפול באשפוז ותוצאות הטיפול, כולל תמותה באשפוז ואירועים מוחיים.

מהתוצאות עולה כי נשים עם או בלי היסטוריה של ניתוח מעקפים של העורקים הכליליים היו מבוגרות יותר, עם שכיחות נמוכה יותר של מעשנות בקבוצה זו, אך שכיחות גבוהה יותר של סוכרת, יתר לחץ דם והפרעה בתפקוד הכלייתי, בהשוואה לגברים. החוקרים מצאו כי הסיכוי לטיפולי רה-פרפוזיה וטיפולים פולשניים מוקדמים היה נמוך יותר בנשים.

בהשוואה לגברים, בנשים ללא היסטוריה של ניתוח מעקפים של העורקים הכליליים שיעורי התמותה באשפוז היו גבוהים יותר (11% לעומת 4.9%, p=0.001) וכך גם שיעור האירועים המוחיים (0.9% לעומת 0.3%, p=0.001). החוקרים מדווחים כי מין נקבה זוהה כגורם מנבא בלתי-תלוי לתוצאות גרועות.

בקרב חולים עם היסטוריה של ניתוח מעקפים של העורקים הכליליים, למרות העובדה שבנשים המאפיינים הבסיסיים היו גרועים יותר, עם סיכוי נמוך יותר לקבלת טיפול מבוסס-עדויות, לא זוהו הבדלים משמעותיים בשיעורי התמותה או בשיעור האירועים המוחיים בין הקבוצות.

החוקרים מסכמים וכותבים כי הנתונים עולים בקנה אחד עם המידע בספרות הרפואית, לפיו שיעורי התמותה גבוהים יותר בנשים עם תסמונת כלילית חדה, ללא היסטוריה של ניתוח מעקפים של העורקים הכליליים, בהשוואה לגברים. עם זאת, נראה כי התוצאות דומות בנשים ובגברים עם היסטוריה של ניתוח מעקפים של העורקים הכליליים.

BMJ Open2012

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם קסנתלזמה מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב? (Ophthalmology)

    האם קסנתלזמה מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב? (Ophthalmology)

    מתוצאות מחקר חדש בראשות דר’ יעל לוסטיג מהמרכז הרפואי שיבא ברמת גן עולה כי Xanthelasma Palpebrarum, המתאפיינת בנגעים צהבהבים על העפעפיים, אינה מלווה בסיכון מוגבר לדיסליפדימיה או מחלות לב וכלי דם. החוקרים השלימו מחקר מקרה-ביקורת במרכז יחיד בישראל ובחנו את הנתונים אודות 35,452 משתתפים (גיל ממוצע של 52.2 שנים, 69% גברים) שעברו בדיקות סקר רפואיות […]

  • יתר לחץ דם שאינו מטופל מלווה בסיכון מוגבר למחלת אלצהיימר (Neurology)

    יתר לחץ דם שאינו מטופל מלווה בסיכון מוגבר למחלת אלצהיימר (Neurology)

    בקשישים עם יתר לחץ דם שאינו מטופל עליה של 36% בסיכון למחלת אלצהיימר, בהשוואה לאלו ללא יתר לחץ דם ועליה של 42% בסיכון למחלת אלצהיימר לעומת אלו עם יתר לחץ דם מטופל, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Neurology. החוקרים השלימו מטה-אנליזה להערכת נתונים אודות 31,250 משתתפים בגילאי 60 שנים ומעלה (גיל ממוצע של […]

  • ניהול סב-ניתוחי של טיפול נוגד קרישה  (JAMA)

    ניהול סב-ניתוחי של טיפול נוגד קרישה  (JAMA)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 3: בקרב מטופלים הנוטלים נוגדי קרישה, הסיכונים הטרומבוטיים מחד גיסא, והדימומיים מאידך גיסא, מתחרים זה בזה ומובילים לתהליך קבלת החלטות מורכב סביב תקופת הניתוח. נביא כאן את ההנחיות של המכללה האמריקנית לרופאי חזה לייעול הניהול הסב-ניתוחי (Perioperative) של טיפול נוגד קרישה. לפי הנחיות אלו, התקופה הסב-ניתוחית מתחילה שבוע לפני ההתערבות, ומסתיימת כ-4 שבועות לאחר מכן.

  • קצב לב מהיר במנוחה מלווה בסיכון מוגבר לתחלואה ותמותה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Sci Rep)

    קצב לב מהיר במנוחה מלווה בסיכון מוגבר לתחלואה ותמותה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Sci Rep)

    קצב לב מהיר יותר במנוחה, גם בטווח התקין, מלווה בסיכון מוגבר לתמותה ואירועים קרדיווסקולאריים בחולים עם מחלת כליות כרונית שאינם תחת טיפולי דיאליזה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Scientific Reports. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי קצב לב מהיר במנוחה הינו גורם סיכון בלתי-תלוי לתמותה מכל-סיבה ואירועים קרדיווסקולאריים באוכלוסייה הכללית; עם זאת, הקורלציה […]

  • גורמי סיכון לאירוע מוחי בחולים לאחר תיקון מסתם מיטראלי בצנתור (Am J Cardiol)

    גורמי סיכון לאירוע מוחי בחולים לאחר תיקון מסתם מיטראלי בצנתור (Am J Cardiol)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת American Journal of Cardiology עולה כי בחולים שהופנו לניתוח תיקון מסתם מיטראלי קצה לקצה בצנתור עם MitraClip שיעורים נמוכים של אירוע מוחי, כאשר סיבוך זה מופיע לרוב לאחר השחרור ותוארו בעיקר בחולים עם פרפור פרוזדורים, הפרעה בתפקוד כלייתי, או מדד CHA2DS2-VASc גבוה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות פרופיל […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה