סטודנטים

תוחלת החיים של חולי דיאליזה לאחר ניתוח מעקפים מול הכנסת תומכן מצופה-תרופה (מתוך כנס Kidney Week)

חוקרים מטעם ה-US Renal Data System הוכיחו כי בחולי דיאליזה הנדרשים לרה-וסקולריזציה כלילית שיעורי ההישרדות טובים יותר לאחר הכנסת תומכן מצופה-תרופה, אך ההישרדות שלהם בטווח הארוך טובה יותר אם עברו ניתוח מעקפים של העורקים הכליליים. החוקרים הציגו את הממצאים במהלך שבוע Kidney Week 2012.

ההישרדות הטובה ביותר בטווח הארוך זוהתה עם שתל עורקי של ה-Internal Mammary Artery ועם ניתוח מעקפים של מספר כלי דם.

בתקופה שבין 2004-2009 בחולים שעברו השתלת תומכן מצופה-תרופה שיעורי ההישרדות היו הטובים ביותר (71%) במהלך השנה הראשונה לאחר רה-וסקולריזציה, בהשוואה ל-70% עם ניתוח מעקפים של העורקים הכליליים ו-63% עם תומכני מתכת ערומים. אך לאחר כ-18 חודשים, עקומות ההישרדות נחצו ושיעורי ההישרדות הטובים ביותר היו עם ניתוח מעקפים של העורקים הכליליים מנקודה זו למשך שש שנים. עקומות ההישרדות לאחר שנתיים היו פחות או יותר מקבילות. לאחר שש שנים, שיעורי ההישרדות של חולים לאחר ניתוח מעקפים של העורקים הכליליים עמדו על 22%, 18% עם תומכנים מצופי-תרופה ו-15% עם תומכני מתכת ערומים.

שיעורי ההישרדות הטובים יותר בחולים לאחר ניתוח מעקפים של העורקים הכליליים היו עם שתל Internal Mammary Artery (כ-75% מניתוחי המעקפים) בהשוואה לכלי דם חליפי אחר. ההשפעה זוהתה שישה חודשים לאחר רה-וסקולריזציה (שיעורי הישרדות של 79% לעומת 72%, בהתאמה) ונותרו עד שש שנים, כאשר בחולים לאחר שתל Internal Mammary שיעורי ההישרדות עמדו על 24% לעומת 18% בחולים אחרים לאחר ניתוח מעקפים (p<0.001).

ההישרדות עמדה גם בקורלציה עם מספר כלי הדם ששימשו למעקפים, ותועדו שיעורי הישרדות טובים יותר ככל שמספר המעקפים עלה מאחד לארבעה ומעלה (p<0.001).

החוקרים זיהו מספר גורמים מנבאים משמעותיים לתמותה. חלק מהגורמים הללו השתנו בין התקופות של 2004-2006 ו-2007-2009. לדוגמא, בתקופה המוקדמת, יחס הסיכון לתומכנים מצופי תרופה בהשוואה לניתוח מעקפים של העורקים הכליליים עמד על 1.08, אך צנח ל-1.00 בתקופה המאחרת יותר. עם זאת, הסיכון עם תומכני מתכת ערומים בהשוואה לניתוח מעקפים נותר ללא שינוי (1.27 לעומת 1.25).

גורמים מנבאים אחרים נותרו ללא שינוי עם הזמן. הסיכון עלה באופן עקבי עם הגיל, היה מוגבר כאשר הגורם למחלת כליות סופנית היה סוכרת, הזמן עד לדיאליזה היה 6-10 שנים, טיפולי דיאליזה פריטונאלית ואי-ספיקת לב, אירועים מוחיים או מחלת עורקים היקפית.

בנשים הסיכון היה פחות או יותר זהה לזה שתועד בגברים, אך נראה כי גזע שחור סיפק הגנה מסוימת, עם יחס סיכון של 0.88 בתקופה המוקדמת ו-0.84 בתקופה המאוחרת.

גורמים המנבאים תמותה עם ניתוח מעקפים כללו גיל מתקדם, סוכרת, טיפולי דיאליזה ממושכים, דיאליזה פריטונאלית, אי-ספיקת לב, אירועים מוחיים ומחלת עורקים היקפית. שוב, למין נקבה לא הייתה השפעה ובשחורים זוהה סיכון מופחת לתמותה.

החוקרים מסכמים וכותבים כי בחולים לאחר הכנסת תומכן מצופה-תרופה שיעורי ההישרדות היו טובים יותר לאחר שנה אחת, אך באלו לאחר ניתוח מעקפים של העורקים הכליליים שיעורי ההישרדות בטווח הארוך היו טובים יותר. בחולים לאחר שתל של ה-Internal Mammary Artery וניתוח מעקפים של מספר כלי דם, תועדו התוצאות הטובות ביותר.

מתוך כנס Kidney Week 2012

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם קסנתלזמה מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב? (Ophthalmology)

    האם קסנתלזמה מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב? (Ophthalmology)

    מתוצאות מחקר חדש בראשות דר’ יעל לוסטיג מהמרכז הרפואי שיבא ברמת גן עולה כי Xanthelasma Palpebrarum, המתאפיינת בנגעים צהבהבים על העפעפיים, אינה מלווה בסיכון מוגבר לדיסליפדימיה או מחלות לב וכלי דם. החוקרים השלימו מחקר מקרה-ביקורת במרכז יחיד בישראל ובחנו את הנתונים אודות 35,452 משתתפים (גיל ממוצע של 52.2 שנים, 69% גברים) שעברו בדיקות סקר רפואיות […]

  • יתר לחץ דם שאינו מטופל מלווה בסיכון מוגבר למחלת אלצהיימר (Neurology)

    יתר לחץ דם שאינו מטופל מלווה בסיכון מוגבר למחלת אלצהיימר (Neurology)

    בקשישים עם יתר לחץ דם שאינו מטופל עליה של 36% בסיכון למחלת אלצהיימר, בהשוואה לאלו ללא יתר לחץ דם ועליה של 42% בסיכון למחלת אלצהיימר לעומת אלו עם יתר לחץ דם מטופל, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Neurology. החוקרים השלימו מטה-אנליזה להערכת נתונים אודות 31,250 משתתפים בגילאי 60 שנים ומעלה (גיל ממוצע של […]

  • ניהול סב-ניתוחי של טיפול נוגד קרישה  (JAMA)

    ניהול סב-ניתוחי של טיפול נוגד קרישה  (JAMA)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 3: בקרב מטופלים הנוטלים נוגדי קרישה, הסיכונים הטרומבוטיים מחד גיסא, והדימומיים מאידך גיסא, מתחרים זה בזה ומובילים לתהליך קבלת החלטות מורכב סביב תקופת הניתוח. נביא כאן את ההנחיות של המכללה האמריקנית לרופאי חזה לייעול הניהול הסב-ניתוחי (Perioperative) של טיפול נוגד קרישה. לפי הנחיות אלו, התקופה הסב-ניתוחית מתחילה שבוע לפני ההתערבות, ומסתיימת כ-4 שבועות לאחר מכן.

  • קצב לב מהיר במנוחה מלווה בסיכון מוגבר לתחלואה ותמותה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Sci Rep)

    קצב לב מהיר במנוחה מלווה בסיכון מוגבר לתחלואה ותמותה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Sci Rep)

    קצב לב מהיר יותר במנוחה, גם בטווח התקין, מלווה בסיכון מוגבר לתמותה ואירועים קרדיווסקולאריים בחולים עם מחלת כליות כרונית שאינם תחת טיפולי דיאליזה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Scientific Reports. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי קצב לב מהיר במנוחה הינו גורם סיכון בלתי-תלוי לתמותה מכל-סיבה ואירועים קרדיווסקולאריים באוכלוסייה הכללית; עם זאת, הקורלציה […]

  • גורמי סיכון לאירוע מוחי בחולים לאחר תיקון מסתם מיטראלי בצנתור (Am J Cardiol)

    גורמי סיכון לאירוע מוחי בחולים לאחר תיקון מסתם מיטראלי בצנתור (Am J Cardiol)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת American Journal of Cardiology עולה כי בחולים שהופנו לניתוח תיקון מסתם מיטראלי קצה לקצה בצנתור עם MitraClip שיעורים נמוכים של אירוע מוחי, כאשר סיבוך זה מופיע לרוב לאחר השחרור ותוארו בעיקר בחולים עם פרפור פרוזדורים, הפרעה בתפקוד כלייתי, או מדד CHA2DS2-VASc גבוה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות פרופיל […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה