סטודנטים

ד”ר רפי ביצור בהרצאתו בכנס האגודה לסוכרת: בדיקת ה- Lp-PLA2 מהווה פרדיקטור ספציפי חזק להערכת רמת הסיכון הקרדיווסקולרית

בהרצאה זו של ד”ר רפי ביצור, מהמכון לליפידים בשיבא, במסגרת הכנס השנתי של האגודה לסוכרת הוצגה ונידונה חשיבותה ומקומה של בדיקת ה-Lp-PLA2 בחולי סוכרת.

השאלה הראשונית שיש לדון בה בהקשר זה לפי גישתן של ד”ר ביצור היא “מהי רמת הסיכון הקרדיווסקולרית של חולי סוכרת ?”.  המימצאים כפי שהציג ביצור מראים כי חולי סוכרת ללא מחלה קרדיווסקולרית נמצאים ברמת סיכון קרדיווסקולרית דומה לזו של חולי לב ללא סוכרת.

לפיכך גם ההנחיות לטיפול בליפידים בסוכרתיים מגדירות את יעדי הטיפול בהתאם ברמות של מניעה שניונית של חולי לב.

עם זאת, למרות הסיכון הגבוה הראו מס’ מחקרים אפידמיולוגים גדולים שזה עדיין שווה לרמת הסיכון הקרדיווסקולרית של חולה לב במניעה שניונית.

ביצור הדגיש את החשיבות של זיהוי חולי סוכרת בסיכון גבוה במיוחד, במטרה להשאיר את החולה במסגרת  מניעה שניונית ולא ראשונית…

יש לכן לדעתו חשיבות ומשמעות ליכולת לזהות את האופי הטרשתי של המטופל ורמת הסיכון של הפלאק הטרשתי, שכן מסתבר שהסיכון אינו בהכרח קשור לגודל הפלאק ולמידת ההיצרות.

לעומת זאת הסתבר שמה שמאפיין פלאק המועד לפורענות (כלומר ליצור תרומבוזיס)  הוא נוכחות של ה-  Lp-PLA2 בדם.  בהרצאה מוסבר באופן מפורט מנגנון הפעולה של חומר זה באנדותל תוך דגש על “מעגל הקסמים” שה- Lp-PLA2גורם בתהליך הטרשתי.

הנתונים מלמדים שריכוז גבוה של Lp-PLA2 קשור באופן מובהק וחזק לאי תפקוד אנדותל, באופן חזק ומשמעותי יותר מרמת ה-LDL כולסטרול בלבד או CRP כמדד דלקתי. נתונים אלו מראים כי ה- Lp-PLA2 קשור ספציפית לדלקת הנובעת מטרשת ווסקולרית (לעומת מדדי דלקת כמו CRP שאינם ספציפים לטרשת אלא לדלקת מכל סוג כולל זו הקשורה להתקררות).

המחקרים מראים גם קשר מובהק בין רמות ה- Lp-PLA2לאירועים קרדיווסקולרי , גם לאחר התאמה לגורמי סיכון קונבנציונליים כמו גיל, עישון, לחץ דם ועוד.

ה- Lp-PLA2 , כך מסביר ביצור, ממשיך אם כן להיות פרדיקטור חזק ובלתי תלוי לאירועים קרדיווסקולרים גם לאחר התאמות לעוד גורמי סיכון, וכך גם בסוכרתיים ששם ה- Lp-PLA2היה פרדיקטור חזק גם לאחר התאמה למצב של  סינדרום מטבולי. כלומר חולי סוכרת עם רמות גבוהות של Lp-PLA2 נמצאו כבעלי סיכון קרדיווסקולרי גבוה גם בהעדר סינדרום מטבולי.

ביצור הדגיש כי ערכי ה- Lp-PLA2ממשיכים להיות פרדיקטורים חזקים גם בחולי מניעה שניונית, כלומר לאחר אירוע קרדיווסקולרי, מה שגרם ל-AHA להמליץ בהנחיות שלהם על ביצוע הבדיקה לצורך הערכת רמת הסיכון בחולים קרדיווסקולרים.

מבחינה פרקטית לבדיקה משמעות גם משום שהמידע המחקרי מראה ששינויים ברמות ה- Lp-PLA2 לאחר טיפול בסטטינים או ניאצין  נותנים אינדיקציה למידת הורדת הסיכון . כמובן שתרופה שתפעל ישירות להפחתת רמות ה- Lp-PLA2 , ותרופה כזו בפיתוח נמצאת כעת במחקר גדול של כ-13,000 מטופלים והתוצאות אמורות להתפרסם בקרוב, עשויה להיות אפקטיבית ביותר.

להרצאה המלאה

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • צביעת גראם אינה משפרת אבחנה של זיהום בדרכי שתן בחדר מיון (Infectious Diseases)

    צביעת גראם אינה משפרת אבחנה של זיהום בדרכי שתן בחדר מיון (Infectious Diseases)

    בהשוואה לשיטות אחרות לניתוח דגימת שתן, צביעת גראם של דגימת שתן הדגימה ערך מנבא בינוני לזיהוי חיידקי גראם-שליליים בתרבית שתן אך לא שיפרה משמעותית את אבחנת זיהום בדרכי שתן בחדרי מיון, כך עולה מנתונים חדשים Infectious Diseases. החוקרים השלימו מחקר עוקבה תצפיתי במרכז רפואי בהולנד, שכלל 1,358 אירועים של 1,136 חולים עם חשד לזיהום בדרכי […]

  • האם תרופות שאינן סטטינים להפחתת כולסטרול מגנות מפני סרטן כבד? (Cancer)

    האם תרופות שאינן סטטינים להפחתת כולסטרול מגנות מפני סרטן כבד? (Cancer)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Cancer עולות עדויות התומכות בהשפעה המגנה של סטטינים מפני סרטן כבד ומעידות על השפעה מגנה דומה גם עם תכשירים שאינם סטטינים ומפחיתים רמות שומנים בדם הודות לעיכוב ספיגת כולסטרול. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים רבים הציעו כי סטטינים עשויים להפחית את הסיכון לסרטן כבד, אך לא ידוע אם לתרופות […]

  • עליה משמעותית בסיכון ללידת מת בנשים עם סוכרת (Obstet Gynecol)

    עליה משמעותית בסיכון ללידת מת בנשים עם סוכרת (Obstet Gynecol)

    בנשים הרות עם אבחנה קודמת של סוכרת תועדה עליה של פי שלוש בסיכון ללידת מת או תמותה סביב הלידה, כאשר הסיכון היה גבוה במיוחד בקרב אימהות עם סוכרת מסוג 2 לעומת אלו עם סוכרת מסוג 1, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Obstetrics & Gynecology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות הקשר המוכר היטב […]

  • מזון מעובד מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכי סוכרת (Am J Clin Nutrition)

    מזון מעובד מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכי סוכרת (Am J Clin Nutrition)

    צריכה רבה יותר של מזון אולטרה-מעובד מלווה בעליה בסיכון הכולל לסיבוכים מיקרווסקולאריים בכלל ולמחלת כליות בפרט בחולים עם סוכרת מסוג 2, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת The American Journal of Clinical Nutrition. החוקרים בחנו את הקשר בין צריכת מזון אולטרה-מעובד ובין הסיכון לסיבוכים מיקרווסקולאריים של סוכרת במדגם פרוספקטיבי שכלל 5,685 משתתפים עם סוכרת […]

  • צום לסירוגין מסייע במאמצים לירידה במשקל בחולים עם טרום-סוכרת או סוכרת מסוג 2 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    צום לסירוגין מסייע במאמצים לירידה במשקל בחולים עם טרום-סוכרת או סוכרת מסוג 2 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    במבוגרים עם טרום-סוכרת או סוכרת מסוג 2, צום לסירוגין הפחית את משקל הגוף ומדד מסת הגוף והביא לשיפור איזון גליקמי, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צום לסירוגין עשוי לשמש כגישה גמישה יותר להפחתת משקל ושיפור הבריאות הקרדיו-מטבולית בהשוואה להגבלה קלורית, אך אין נתונים רבים […]

  • חשיפה לרעב לפני הלידה מלווה בסיכון מוגבר כפליים לסוכרת מסוג 2 בבגרות (Science)

    חשיפה לרעב לפני הלידה מלווה בסיכון מוגבר כפליים לסוכרת מסוג 2 בבגרות (Science)

    חשיפה לפני הלידה לחסר קיצוני במזון מלווה בעליה של למעלה מכפליים בסיכון להתפתחות סוכרת מסוג 2 בבגרות, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Science. במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הקשר ארוך הטווח בין חשיפה לפני הלידה לרעב ובין הסיכון לסוכרת מסוג 2 בבגרות באמצעות נתונים מההולודומר, הרעב מעשה ידי אדם באוקראינה. בשנים 1932-1933 המשטר […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה