סטודנטים

הסיכון למחלות לב וכלי דם גבוה גם בהעדר גורמי סיכון (JAMA)

הסיכון להתפתחות מחלות לב וכלי דם במהלך החיים לאחר גיל 45, עולה על 60% בגברים ו-55% בנשים, כך עולה מתוצאות מחקר שפורסם במהדורת 7 בנובמבר של כתב העת Journal of the American Medical Association.

באופן לא-מפתיע, הסיכון הגדול ביותר הוא בחולים עם מספר רב יותר של גורמי סיכון למחלות לב וכלי דם. עם זאת, הסיכון למחלת לב וכלי דם במהלך החיים עדיין עולה על 30% בגברים ונשים, גם עם פרופיל גורמי סיכון אופטימאלי. למרות זאת, איזון גורמי הסיכון למחלות לב וכלי דם באמצע החיים מביא להישרדות ארוכה יותר ללא מחלות לב וכלי דם, עד 14 שנים ארוכים יותר בהשוואה לחולים עם שני גורמי סיכון.

החוקרים מסבירים כי עד כה, לא פורסמו נתונים אודות הסיכון במהלך החיים למחלות לב וכלי דם. הערכות של הסיכון במהלך החיים עשויות לספק תחזיות על הנטל הצפוי באוכלוסיה של מחלות לב וכלי דם.

במחקר הנוכחי, החוקרים בחנו את הסיכון במהלך החיים, כמו גם את שנות החיים ללא מחלות לב וכלי דם (כולל מחלת לב כלילית פטאלית ולא-פטאלית, כל הצורות של אירועים מוחיים, אי-ספיקת לב ומקרי תמותה אחרים על-רקע מחלות לב וכלי דם, על-בסיס נתונים ברמת הפרט מחמישה מדגמים ארציים: Framingham Heart Study, Framingham Offspring Study, Atherosclerosis Risk in Communities Study, Chicago Heart Association Detection Project in Industry Study ו-Cardiovascular Health Study.

הסקירה כללה נתונים אודות כ-905,000 שנות-אדם. כל המשתתפים לא סבלו ממחלות לב וכלי דם בתחילת המחקר.

בכל קטגוריות הגילאים (45, 55, 65 ו-75 שנים), 1.7-7.9% מהמשתתפים היו בקבוצת סיכון אופטימאלי: כלומר, באלו עם לחץ דם נמוך מ-120/80 מ”מ כספית, רמות כולסטרול כולל נמוכות מ-180 מ”ג לד”ל, ללא עישון או סוכרת.

בכל קבוצות הגיל, בלמעלה מ-55% מהמשתתפים זוהה גורם סיכון מג’ורי אחד או לפחות שני גורמי סיכון מג’וריים, כולל אלו עם לחץ דם של 160/100 מ”מ כספית ומעלה, או אלו שקיבלו טיפול, רמות כולסטרול של 240 מ”ג לד”ל ומעלה, או טיפול תרופתי, סוכרת, ו/או עישון בהווה.

בשלב מסוים במהלך המעקב בכל קבוצות הגיל, כ-30-35% מהחולים אובחנו עם אירועים קרדיווסקולאריים, כאשר בגברים הסיכון היה גבוה יותר בהשוואה לנשים.

כאשר נערכה חלוקה על-פי נטל גורמי הסיכון, בגילאי 55 ו-65 שנים, בגברים ונשים עם לפחות גורם סיכון אחד (לחץ דם 140-149/90-99 מ”מ כספית או רמות כולסטרול כולל של 200-239 מ”ג לד”ל, אך ללא סוכרת או עישון), גורם סיכון מג’ורי אחד, או לפחות שני גורמי סיכון מג’וריים, הסיכון למחלת לב וכלי דם במהלך החיים (עד גיל 95 שנים) עלה על 50%.

גם עם פרופיל גורמי סיכון אופטימאלי, בגברים ונשים בגילאי 55 שנים, הסיכון למחלת לב וכלי דם במהלך החיים עמד על למעלה מ-40% ו-30%, בהתאמה. עם זאת, באלו בקבוצת גורמי הסיכון האופטימאלית בגיל העמידה, מחלת לב וכלי דם הופיעה בממוצע, 8-14 שנים מאוחר יותר, בהשוואה למקביליהם עם לפחות שני גורמי סיכון מג’וריים.

לאור זאת, שמירה על גורמי סיכון אופטימאליים בגילאי 45, 55 ו-65 שנים, אינה מבטיחה כי החולים לא יפתחו מחלות לב וכלי דם במהלך חייהם, אך מעלה את הסבירות כי יחיו שנים ארוכות יותר ללא מחלות לב וכלי דם.

JAMA. 2012;308:1795-1801. Published online November 5, 2012

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם קסנתלזמה מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב? (Ophthalmology)

    האם קסנתלזמה מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב? (Ophthalmology)

    מתוצאות מחקר חדש בראשות דר’ יעל לוסטיג מהמרכז הרפואי שיבא ברמת גן עולה כי Xanthelasma Palpebrarum, המתאפיינת בנגעים צהבהבים על העפעפיים, אינה מלווה בסיכון מוגבר לדיסליפדימיה או מחלות לב וכלי דם. החוקרים השלימו מחקר מקרה-ביקורת במרכז יחיד בישראל ובחנו את הנתונים אודות 35,452 משתתפים (גיל ממוצע של 52.2 שנים, 69% גברים) שעברו בדיקות סקר רפואיות […]

  • יתר לחץ דם שאינו מטופל מלווה בסיכון מוגבר למחלת אלצהיימר (Neurology)

    יתר לחץ דם שאינו מטופל מלווה בסיכון מוגבר למחלת אלצהיימר (Neurology)

    בקשישים עם יתר לחץ דם שאינו מטופל עליה של 36% בסיכון למחלת אלצהיימר, בהשוואה לאלו ללא יתר לחץ דם ועליה של 42% בסיכון למחלת אלצהיימר לעומת אלו עם יתר לחץ דם מטופל, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Neurology. החוקרים השלימו מטה-אנליזה להערכת נתונים אודות 31,250 משתתפים בגילאי 60 שנים ומעלה (גיל ממוצע של […]

  • ניהול סב-ניתוחי של טיפול נוגד קרישה  (JAMA)

    ניהול סב-ניתוחי של טיפול נוגד קרישה  (JAMA)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 3: בקרב מטופלים הנוטלים נוגדי קרישה, הסיכונים הטרומבוטיים מחד גיסא, והדימומיים מאידך גיסא, מתחרים זה בזה ומובילים לתהליך קבלת החלטות מורכב סביב תקופת הניתוח. נביא כאן את ההנחיות של המכללה האמריקנית לרופאי חזה לייעול הניהול הסב-ניתוחי (Perioperative) של טיפול נוגד קרישה. לפי הנחיות אלו, התקופה הסב-ניתוחית מתחילה שבוע לפני ההתערבות, ומסתיימת כ-4 שבועות לאחר מכן.

  • קצב לב מהיר במנוחה מלווה בסיכון מוגבר לתחלואה ותמותה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Sci Rep)

    קצב לב מהיר במנוחה מלווה בסיכון מוגבר לתחלואה ותמותה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Sci Rep)

    קצב לב מהיר יותר במנוחה, גם בטווח התקין, מלווה בסיכון מוגבר לתמותה ואירועים קרדיווסקולאריים בחולים עם מחלת כליות כרונית שאינם תחת טיפולי דיאליזה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Scientific Reports. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי קצב לב מהיר במנוחה הינו גורם סיכון בלתי-תלוי לתמותה מכל-סיבה ואירועים קרדיווסקולאריים באוכלוסייה הכללית; עם זאת, הקורלציה […]

  • גורמי סיכון לאירוע מוחי בחולים לאחר תיקון מסתם מיטראלי בצנתור (Am J Cardiol)

    גורמי סיכון לאירוע מוחי בחולים לאחר תיקון מסתם מיטראלי בצנתור (Am J Cardiol)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת American Journal of Cardiology עולה כי בחולים שהופנו לניתוח תיקון מסתם מיטראלי קצה לקצה בצנתור עם MitraClip שיעורים נמוכים של אירוע מוחי, כאשר סיבוך זה מופיע לרוב לאחר השחרור ותוארו בעיקר בחולים עם פרפור פרוזדורים, הפרעה בתפקוד כלייתי, או מדד CHA2DS2-VASc גבוה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות פרופיל […]

  • טיפול בבנזודיאזפינים כנגד אינסומניה מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם (Eur J Prev Cardiol)

    טיפול בבנזודיאזפינים כנגד אינסומניה מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם (Eur J Prev Cardiol)

    טיפול בתרופות ממשפחת בנזודיאזפינים מלווה בסיכון מוגבר למחלת לב כלילית, אי-ספיקת לב ותמותה עקב מחלות לב וכלי דם בקרב חולים עם אינסומניה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת European Journal of Preventive Medicine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בעבר הוכח כי סוגים מסוימים של תרופות היפנוטיות, כולל בנזודיאזפינים ותכשירים שאינם בנזודיאזפינים (Z-Drugs), עלולים […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה