סטודנטים

התועלת של ניתוח דה-קומפרסיה בחולים קשישים לאחר אירוע מוחי (8th World Stroke Congress)

ניתוח דה-קומפרסיה לטיפול באוטם של ה-MCA (Middle Cerebral Artery) מביא לעליה משמעותית בסיכויי ההישרדות ללא דרגת המוגבלות החמורה ביותר בחולים מעל גיל 60 שנים, כפי שזוהה בחולים צעירים יותר, כך עולה מתוצאות מחקר אקראי שפורסמו במהלך הכנס השמיני מטעם ה-World Stroke Conference.

יתרה מזאת, למרות שהיה מספר קטן של חולים בקבוצת הגיל המתקדם, אין אינדיקציה כי גיל מעל 70 מלווה בתוצאות גרועות יותר.

מחקר DENSITY II הינו מחקר גרמני, אקראי, מבוקר עם תוצא סיום קליני, שנועד לבחון אם בחולים מעל גיל 60 ישנה תועלת לטיפול. התוצא העיקרי של המחקר היה מדד Modified Rankin Scale (mRS) לאחר שישה חודשים. מדד mRS של 0-4 הוגדר כהצלחה; מדד של 5-6 הוגדר ככישלון.

המחקר כלל חולים בגילאי 61 שנים ומעלה, עם מדד National Institute of Health Stroke Scale של למעלה מ-15 עם אוטם בהמיספרה הדומיננטית או מעל 20 במידה והאוטם היה בהמיספרה הלא-דומיננטית. כל החולים אובחנו עם אוטם מלא או תת-מלא של ה-MCA באזור שכלל, לפחות בחלקו, את גרעיני הבסיס, ובכל המקרים הייתה אפשרות להתחלת טיפול בתוך 48 שעות מהופעת התסמינים ובתוך שש שעות מההקצאה האקראית.

בעת ההערכה לאחר שישה חודשים הוחלט על הפסקת המחקר לאחר סקירת נתונים אודות 80 חולים בקבוצה זו, נכללו 32 חולים נוספים והחוקרים דיווחו על תוצא הסיום העיקרי ב-11 חולים.

משתנים דמוגרפיים וקליניים היו דומים בקבוצת החולים שחולקו באקראי לטיפול ביחידת טיפול נמרץ בלבד (63 חולים) ובקבוצת החולים שחולקו לטיפול נמרץ עם ניתוח דה-קומפרסיה (49 חולים). הגיל הממוצע היה כ-70 שנים, מחצית מהמשתתפים היו גברים, 70-67% אובחנו עם אוטמים בהמיספרה לא-דומיננטית וממוצע וחציון מדדי NIHSS נעו בין 20-22.

כאשר ועדת המעקב ערכה את ניתוח הביניים על שישה חודשים לאחר 80 חולים, היא זיהתה הבדל אבסולוטי של 24.9% בין הקבוצות לטובת ניתוח דה-קומפרסיה. בקבוצת החולים עם טיפול נמרץ וניתוח דה-קומפרסיה, 20-49 חולים זכו ל-mRS של 0-4 בהשוואה ל-10 מבין 63 חולים (15.9%) בקבוצת טיפול נמרץ בלבד. מכאן עולה כי מספר החולים בהם נדרש לטיפול הוא 4. ביתר החולים בכל קבוצה מדדי mRS עמדו על 5-6.

החוקרים זיהו סטייה משמעותית של המדדים לקטגוריות נמוכות יותר בקבוצת החולים לאחר ניתוח, בהשוואה לקבוצת החולים המתקרבות יותר. השינוי בקבוצת הניתוח היה בעיקרי ממדד mRS של 5-6 למדד mRS של 4.

תוצא הסיום העיקרי לפי קבוצות גיל הדגים תוצאות מעט טובות יותר עם ניתוח בחולים בגילאי 70 ומטה (28 חולים, 43% עם מדד mRS של 43%), בהשוואה לחולים מעל גיל 70 (21 חולים, 38%, מדד mRS של 0-4). מנגד, התוצאות בחולים שאינם ביחידות טיפול נמרץ היו גרועות בשתי קבוצות הגיל  = באלו בגילאי 70 שנים ומטה (33 חולים) נרשם סיכון של 24% למדד mRS של 0-4, ובקבוצת החולים מעל גיל 70 (30 חולים) רק ב-7% מדד mRS עמד 0-4.

כאשר החוקרים בחנו את תוצאות מחקר DESTINY II אל מול התוצאות ממחקרים אחרים בחולים מתחת לגיל 60, ניתוחי המגמות היו די דומים. החוקרים סיכמו וקבעו כי מחקר DESTINY II, שכלל חולים מעל גיל 60 שנים, הדגים תוצאות חיוביות לתוצא הסיום העיקרי.

בהשוואה לטיפול ביחידת טיפול נמרץ בלבד, ניתוח דה-קומפרסיה מלווה בירידה משמעותית של 25% במספר החולים השורדים עם מדד modified Rankin Scale של 5, מרביתם בשל ירידה משמעותית של 40% בשיעורי התמותה. כצפוי, התוצא הכולל בחולים מבוגרים אלו לאחר אוטם ממאיר היה מעט גרוע יותר (26% עם מדד mRS של 5) בהשוואה לחולים מתחת לגיל 60 שנים (4% עם מדד mRS של 5).

לסיכום, החוקרים כותבים כי ניתוח דה-קומפרסיה לאוטם ממאיר של ה-MCA הביא לעליה משמעותית בסיכויי ההישרדות ללא המוגבלות החמורה ביותר בחולים מעל גיל 60 שנים, כפי שהודגם בעבר בחולים מתחת לגיל 60 שנים.

8th World Stroke Congress

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם מתן תוך-תקאלי של מורפין עלול להביא לעליה בסיכון לסיבוכים לאחר-ניתוח? (Br J Anaesthesia)

    האם מתן תוך-תקאלי של מורפין עלול להביא לעליה בסיכון לסיבוכים לאחר-ניתוח? (Br J Anaesthesia)

    מתן מורפין תוך-תקאלי במהלך ניתוח או לידה מלווה בעליה משמעותית בסיכון לבחילות והקאות לאחר-ניתוח, גרד ואצירת שתן, כך עולה מתוצאות מטה-אנליזה חדשה שפורסמו בכתב העת British Journal of Anaesthesia. החוקרים בחנו את הנתונים מ-168 מחקרים שכללו 9,917 משתתפים שעברו ניתוחים שונים או לידה תחת הרדמה כללית או ספינאלית. הם ערכו השוואה בין חולים שקיבלו מורפין […]

  • יתר לחץ דם שאינו מטופל מלווה בסיכון מוגבר למחלת אלצהיימר (Neurology)

    יתר לחץ דם שאינו מטופל מלווה בסיכון מוגבר למחלת אלצהיימר (Neurology)

    בקשישים עם יתר לחץ דם שאינו מטופל עליה של 36% בסיכון למחלת אלצהיימר, בהשוואה לאלו ללא יתר לחץ דם ועליה של 42% בסיכון למחלת אלצהיימר לעומת אלו עם יתר לחץ דם מטופל, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Neurology. החוקרים השלימו מטה-אנליזה להערכת נתונים אודות 31,250 משתתפים בגילאי 60 שנים ומעלה (גיל ממוצע של […]

  • ניהול סב-ניתוחי של טיפול נוגד קרישה  (JAMA)

    ניהול סב-ניתוחי של טיפול נוגד קרישה  (JAMA)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 3: בקרב מטופלים הנוטלים נוגדי קרישה, הסיכונים הטרומבוטיים מחד גיסא, והדימומיים מאידך גיסא, מתחרים זה בזה ומובילים לתהליך קבלת החלטות מורכב סביב תקופת הניתוח. נביא כאן את ההנחיות של המכללה האמריקנית לרופאי חזה לייעול הניהול הסב-ניתוחי (Perioperative) של טיפול נוגד קרישה. לפי הנחיות אלו, התקופה הסב-ניתוחית מתחילה שבוע לפני ההתערבות, ומסתיימת כ-4 שבועות לאחר מכן.

  • גורמי סיכון לאירוע מוחי בחולים לאחר תיקון מסתם מיטראלי בצנתור (Am J Cardiol)

    גורמי סיכון לאירוע מוחי בחולים לאחר תיקון מסתם מיטראלי בצנתור (Am J Cardiol)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת American Journal of Cardiology עולה כי בחולים שהופנו לניתוח תיקון מסתם מיטראלי קצה לקצה בצנתור עם MitraClip שיעורים נמוכים של אירוע מוחי, כאשר סיבוך זה מופיע לרוב לאחר השחרור ותוארו בעיקר בחולים עם פרפור פרוזדורים, הפרעה בתפקוד כלייתי, או מדד CHA2DS2-VASc גבוה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות פרופיל […]

  • האם טיפול הורמונאלי כנגד סרטן שד עשוי להפחית את הסיכון לדמנציה? (JAMA Netw Open)

    האם טיפול הורמונאלי כנגד סרטן שד עשוי להפחית את הסיכון לדמנציה? (JAMA Netw Open)

    בנשים עם סרטן שד שקיבלו טיפול הורמונאלי תועד סיכון מופחת לאבחנה של מחלת אלצהיימר ודמנציה, כך עולה מתוצאות מחקר עוקבה רטרוספקטיבי שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי טיפול הורמונאלי מהווה טיפול מקובל בנשים עם סרטן שד חיובי לקולטנים להורמונים, למרות ההשפעה הקוגניטיבית האפשרית של הטיפול, כולל קשר אפשרי עם מחלת […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Vorasidenib לטיפול בגליומה (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Vorasidenib לטיפול בגליומה (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) לטיפול במקרים מסוימים של גליומה דיפוזית עם מוטציות IDH (או Isocitrate Dehydrogenase) ומדובר בטיפול הממוקד הראשון שאושר לטיפול בסוג זה של גידולים מוחיים. באופן ספציפי, הטיפול הפומי מכוון כנגד IDH1 ו-IDH2 ומאושר לטיפול לאחר ניתוח במבוגרים וילדים בגילאי 12 שנים ומעלה עם אוליגודנדרוגליומה או אסטרוציטומה בדרגה 2 […]

  • טיפול בבנזודיאזפינים כנגד אינסומניה מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם (Eur J Prev Cardiol)

    טיפול בבנזודיאזפינים כנגד אינסומניה מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם (Eur J Prev Cardiol)

    טיפול בתרופות ממשפחת בנזודיאזפינים מלווה בסיכון מוגבר למחלת לב כלילית, אי-ספיקת לב ותמותה עקב מחלות לב וכלי דם בקרב חולים עם אינסומניה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת European Journal of Preventive Medicine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בעבר הוכח כי סוגים מסוימים של תרופות היפנוטיות, כולל בנזודיאזפינים ותכשירים שאינם בנזודיאזפינים (Z-Drugs), עלולים […]

  • ביקור אצל רופא משפחה זמן קצר לאחר ניתוח עקב מחלה ממארת עשוי להפחית שיעורי תמותה (JAMA Surgery)

    ביקור אצל רופא משפחה זמן קצר לאחר ניתוח עקב מחלה ממארת עשוי להפחית שיעורי תמותה (JAMA Surgery)

    מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Surgery עולה כי ביקור אצל הרופא המטפל בתוך 90 ימים מניתוח עקב מחלה ממארת מלווה בשיעורי תמותה נמוכים יותר בקשישים, כאשר בקרב אלו שביקור אצל הרופא המטפל תועדו שיעורי תמותה של 0.3% לעומת שיעורי תמותה של 3.3% בקרב אלו שלא פנו לרופא המשפחה. מחקר העוקבה הרטרוספקטיבי כלל 2,566 חולים בגילאי […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה