סטודנטים

יישום חוקים למניעת עישון הביא לשיפור המצב הלבבי של אנשים לא-מעשנים (Circulation)

מתוצאות מטה-אנליזה חדשה שפורסמה ב-Circulation עולה כי בקרב אנשים המתגוררים ברחבי העולם בקהילות בהן מיושמת חקיקת למניעת עישון חלה ירידה בסיכון למחלות שונות על-רקע עישון, כולל מחלות לב, מחלות צרברווסקולאריות ומחלות ריאה. יתרה מזאת, ככל שהחקיקה נוקשה יותר כל הירידה בסיכון דרמטית יותר.

במחקר אחר שפורסם בכתב העת Annals of Internal Medicine מצאו חוקרים ירידה של 33% בשיעור האוטמים הלבביים לאחר שכל מקומות העבודה במחוז Olmsted County במינסוטה הקפידו על מקום עבודה ללא-עישון.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בשנים האחרונות הופיע גל של חקיקות כנגד עישון ברחבי ארצות הברית ובמדינות אחרות, עם הגבלת העישון במקומות עבודה, מסעדות ופאבים, תוך הפחתת החשיפה לעישון פאסיבי. בעקבות זאת חלה ירידה בשיעורי האשפוזים ומקרי התמותה עקב מחלות לב וכלי דם ומחלות ריאה.

במטה-אנליזה, החוקרים ביקשו לקבוע את הקשר בין חקיקה כנגד עישון ובין אשפוזים ומקרי תמותה עקב מחלות לב, מחלות צרברווסקולאריות ומחלות ריאה. הם ערכו חיפוש אחר מחקרים שפורסמו לפני 30 בנובמבר, 2011, וכללו 45 מחקרים של 33 חוקים כנגד עישון עם חציון מעקב של 24 חודשים.

החוקרים מדווחים כי חקיקה מקיפה כנגד עישון לוותה בשיעורים נמוכים משמעותית של אשפוזים או מקרי תמותה בכל ארבע הקבוצות האבחנתיות: אירועים כליליים (סיכון יחסי של 0.848), מחלות לב אחרות (סיכון יחסי של 0.610), אירועים מוחיים (סיכון יחסי של 0.840) ומחלות ריאה (סיכון יחסי של 0.760).

החוקרים זיהו דפוס לפיו חקיקה מקיפה כנגד עישון לוותה בירידה גדולה יותר באשפוזים לבית החולים. הם גם זיהו קשר בין חקיקה מקיפה כנגד עישון ובין ירידה של 15% באשפוזים בשל אוטם לבבי חד, ממצא ששיקף את הירידה המשמעותית באוטמים לבביים חדים במטה-אנליזה מוקדמת. עם זאת, בניגוד למחקרים מוקדמים, החוקרים לא מצאו כי הירידה בסיכון עלתה עם מעקב ממושך יותר.

החוקרים מזהירים כי החקיקה עצמה אינה מביאה לתוצאות שנצפו, אלא, נובעת מהירידה בחשיפה לעישון פאסיבי ועליה בשיעורי הפסקת עישון בעקבות החקיקה. הם כותבים כי ממצאי הסקירה מספקים עדות לפיה חקיקה כנגד עישון מובילה להפחתת אשפוזים והוצאות רפואיות הקשורות בטיפול במגוון רחב של מחלות.

במחקר השני, החוקרים בחנו את ההשפעה של חקיקה כנגד עישון על בריאות האוכלוסייה במחוז Olmsted County במיניסוטה. בשנת 2002, הוחלט על ישום החקיקה שאסרה על עישון במסעדות. בשנת 2007 הורחבה ההגבלה לכלל מקומות העבודה, כולל בארים.

במהלך תקופת המחקר, תוך השוואת 18 החודשים לפני החקיקה הראשונה ו-18 החודשים לאחר החקיקה השנייה, זוהתה ירידה של 33% בשיעורי היארעות אוטמים לבביים (סיכון יחסי מתוקן של 0.67, p=0.001). נרשמה ירידה של 17% בהיארעות מוות לבבי פתאומי במהלך כלל תקופת המחקר, בהשוואת 18 החודשים לפני החקיקה הראשונה עם 18 החודשים לאחר החקיקה השנייה (סיכון יחסי מתוקן של 0.83).

המחקר משקף את הניסיון באוכלוסיה לבנה בעיקרה; החוקרים קוראים לערוך מחקרים נוספים באוכלוסיות מגוונות יותר מבחינה גזעית ואתנית.

לסיכום, יישום חקיקה כנגד עישון במקומות העבודה לוותה בירידה משמעותית בשיעור האוטמים הלבביים, כאשר היקף הירידה אינו מוסבר ע”י התערבויות אחרות או שינויים בגורמי הסיכון למחלות לב וכלי דם, למעט שכיחות המעשנים באוכלוסייה. עישון פאסיבי הינו גורם סיכון הפיך לאוטמים לבביים.

Circulation. 2012;126:2177-2183

Arch Intern Med. Published online October 29, 2012

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם קסנתלזמה מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב? (Ophthalmology)

    האם קסנתלזמה מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב? (Ophthalmology)

    מתוצאות מחקר חדש בראשות דר’ יעל לוסטיג מהמרכז הרפואי שיבא ברמת גן עולה כי Xanthelasma Palpebrarum, המתאפיינת בנגעים צהבהבים על העפעפיים, אינה מלווה בסיכון מוגבר לדיסליפדימיה או מחלות לב וכלי דם. החוקרים השלימו מחקר מקרה-ביקורת במרכז יחיד בישראל ובחנו את הנתונים אודות 35,452 משתתפים (גיל ממוצע של 52.2 שנים, 69% גברים) שעברו בדיקות סקר רפואיות […]

  • מה בין מספר בני המשפחה ואחזקת כלב ובין הסיכון למחלת קרוהן? (Clin Gastroenterol Hepatol)

    מה בין מספר בני המשפחה ואחזקת כלב ובין הסיכון למחלת קרוהן? (Clin Gastroenterol Hepatol)

    בקרב אלו המתגוררים עם לפחות שני בני משפחה אחרים במהלך השנה הראשונה לחייהם ומחזיקים בכלב במהלך תקופת הילדות ייתכן סיכון מופחת להתפתחות מחלת קרוהן, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי גורמים סביבתיים, דוגמת עישון, משפחה גדולה, סביבה עירונית וחשיפה לחיות מחמד, נקשרו עם הסיכון […]

  • יתר לחץ דם שאינו מטופל מלווה בסיכון מוגבר למחלת אלצהיימר (Neurology)

    יתר לחץ דם שאינו מטופל מלווה בסיכון מוגבר למחלת אלצהיימר (Neurology)

    בקשישים עם יתר לחץ דם שאינו מטופל עליה של 36% בסיכון למחלת אלצהיימר, בהשוואה לאלו ללא יתר לחץ דם ועליה של 42% בסיכון למחלת אלצהיימר לעומת אלו עם יתר לחץ דם מטופל, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Neurology. החוקרים השלימו מטה-אנליזה להערכת נתונים אודות 31,250 משתתפים בגילאי 60 שנים ומעלה (גיל ממוצע של […]

  • הפסקת עישון מפחיתה את הסיכון להידראדניטיס סופורטיבה (JAMA Dermatol)

    הפסקת עישון מפחיתה את הסיכון להידראדניטיס סופורטיבה (JAMA Dermatol)

    הפסקת עישון מפחיתה משמעותית את הסיכון להתפתחות הידראדניטיס סופורטיבה, כאשר הירידה בסיכון בולטת במיוחד 3-4 שנים לאחר הפסקת עישון, כך עולה מתוצאות מחקר חדש מקוריאה שפורסמו בכתב העת JAMA Dermatology. החוקרים השלימו מחקר עוקבה מבוסס-אוכלוסייה שהתבסס על נתונים ממאגר Korean National Health Insurance Service Database. מדגם המחקר כלל 6,230,189 משתתפים מדרום קוריאה שעברו שתי בדיקות […]

  • ניהול סב-ניתוחי של טיפול נוגד קרישה  (JAMA)

    ניהול סב-ניתוחי של טיפול נוגד קרישה  (JAMA)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 3: בקרב מטופלים הנוטלים נוגדי קרישה, הסיכונים הטרומבוטיים מחד גיסא, והדימומיים מאידך גיסא, מתחרים זה בזה ומובילים לתהליך קבלת החלטות מורכב סביב תקופת הניתוח. נביא כאן את ההנחיות של המכללה האמריקנית לרופאי חזה לייעול הניהול הסב-ניתוחי (Perioperative) של טיפול נוגד קרישה. לפי הנחיות אלו, התקופה הסב-ניתוחית מתחילה שבוע לפני ההתערבות, ומסתיימת כ-4 שבועות לאחר מכן.

  • קצב לב מהיר במנוחה מלווה בסיכון מוגבר לתחלואה ותמותה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Sci Rep)

    קצב לב מהיר במנוחה מלווה בסיכון מוגבר לתחלואה ותמותה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Sci Rep)

    קצב לב מהיר יותר במנוחה, גם בטווח התקין, מלווה בסיכון מוגבר לתמותה ואירועים קרדיווסקולאריים בחולים עם מחלת כליות כרונית שאינם תחת טיפולי דיאליזה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Scientific Reports. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי קצב לב מהיר במנוחה הינו גורם סיכון בלתי-תלוי לתמותה מכל-סיבה ואירועים קרדיווסקולאריים באוכלוסייה הכללית; עם זאת, הקורלציה […]

  • גורמי סיכון לאירוע מוחי בחולים לאחר תיקון מסתם מיטראלי בצנתור (Am J Cardiol)

    גורמי סיכון לאירוע מוחי בחולים לאחר תיקון מסתם מיטראלי בצנתור (Am J Cardiol)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת American Journal of Cardiology עולה כי בחולים שהופנו לניתוח תיקון מסתם מיטראלי קצה לקצה בצנתור עם MitraClip שיעורים נמוכים של אירוע מוחי, כאשר סיבוך זה מופיע לרוב לאחר השחרור ותוארו בעיקר בחולים עם פרפור פרוזדורים, הפרעה בתפקוד כלייתי, או מדד CHA2DS2-VASc גבוה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות פרופיל […]

  • חיסוני ילדים מנעו 1.1 מיליון מקרי תמותה בארצות הברית בשלושת העשורים האחרונים (Morb Mortal Wkly Rep)

    חיסוני ילדים מנעו 1.1 מיליון מקרי תמותה בארצות הברית בשלושת העשורים האחרונים (Morb Mortal Wkly Rep)

    מנתונים חדשים שפרסם המרכז לבקרת מחלות ומניעתן (Centers for Disease Control and Prevention) עולה כי בין השנים 1994 עד 2003, תשעה חיסוני שגרה בילדות מנעו למעלה מ-1.1 מיליון מקרי תמותה בארצות הברית. החוקרים בחנו את הנתונים הארציים להערכת התועלת הבריאותית והכלכלית של תשעה חיסונים שנכללו בתכנית החיסונים לילדים של המרכז לבקרת מחלות ומניעתן (CDC’s Vaccines […]

  • טיפול בבנזודיאזפינים כנגד אינסומניה מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם (Eur J Prev Cardiol)

    טיפול בבנזודיאזפינים כנגד אינסומניה מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם (Eur J Prev Cardiol)

    טיפול בתרופות ממשפחת בנזודיאזפינים מלווה בסיכון מוגבר למחלת לב כלילית, אי-ספיקת לב ותמותה עקב מחלות לב וכלי דם בקרב חולים עם אינסומניה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת European Journal of Preventive Medicine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בעבר הוכח כי סוגים מסוימים של תרופות היפנוטיות, כולל בנזודיאזפינים ותכשירים שאינם בנזודיאזפינים (Z-Drugs), עלולים […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה