סטודנטים

השוואה בין מדדים שונים להערכת נשים בסיכון לאוסטיאופורוזיס (מתוך הכנס השנתי מטעם ה- American Society for Bone and Mineral Research)

מתוצאות מחקר חדש שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American Society for Bone and Mineral Research עולה כי מדד FRAX (Fracture Risk Assessment Tool), המומלץ ע”י ה-USPSTF (US Preventive Services Task Force) לזיהוי נשים צעירות לאחר-מנופאוזה בסיכון לאוסטיאופורוזיס, מזהה שיעור נמוך משמעותית של מועמדות לבדיקה להערכת צפיפות המינראלים של העצם, בהשוואה לשתי גישות נפוצות אחרות.

בשנת 2011 תמך ה-USPSTF במדד FRAX המבוסס-אינטרנט לזיהוי נשים בגילאי 50-64 שנים לבדיקות צפיפות מינראלים של העצם, במידה והסיכון שלהן לשבר מג’ורי בתוך עשר שנים עמד על 9.3% ומעלה.

עם זאת, טרם השימוש במדד FRAX, היו כלים אחרים להערכת הסיכון. מדד SCORE (Simple Calculated Osteoporosis Risk Estimation) מבוסס על גיל, משקל, גזע, דלקת מפרקים שגרונית, שבר לא טראומטי של ירך, שורש כף יד או צלע באם מעל גיל 45 שנים, וטיפול קודם באסטרוגן. מדד OST (Osteoporosis Self-assessment Tool) מבוסס על משקל וגיל.

במחקר הנוכחי השוו החוקרים בין המדדים השונים וכללו 5165 נשים בגילאי 50-64 שנים, שהשלימו שאלונים ועברו בדיקה להערכת צפיפות המינראלים של העצם בשלושה אתרים במחקר Women’s Health Initiative.

המשתתפות נבחרו מקבוצה גדולה יותר בהתאם לגורמי הסיכון ונתונים אודות צפיפות המינראלים של העצם בצוואר הירך, ועל-בסיס הטיפול הקבוע בביספוספנטים, Raloxifene, קלציטונין או הורמון פאראתירואיד.

החוקרים מצאו כי עם השימוש במדד FRAX, 15.2% מהנשים היו נשלחות להשלמת בדיקות להערכת צפיפות המינראלים של העצם, זאת בהשוואה ל-32% מהנשים עם מדד SCORE ו-26.0% מהנשים עם OST.

לפי הגדרות אוסטיאופורוזיס המבוססות על מדד T-score של 2.5- ומטה, רק 34% מהנשים היו נשלחות להערכת צפיפות המינראלים של העצם לפי מדד FRAX, זאת בהשוואה ל-74% מהנשים עם שימוש במדד SCORE ו-80% מהנשים עם OST.

מעניין לציין, כי הסגוליות של מדד FRAX לזיהוי מדדי T-score נמוכים מ-2.5- הייתה גבוהה יותר (86%) ממדדי SCORE (71%) או OST (66%). לדברי החוקרים, הסגוליות של מדד FRAX הרבה יותר גבוהה מזו של המדדים האחרים לזיהוי נשים עם מדד T-score בצוואר הירך של 2.5- ומטה. דפוס זה היה בולט במיוחד בנשים צעירות, בגילאי 50-54 שנים, ופחות בולט בנשים מבוגרות יותר.

מומחים בתחום מציינים כי היתרון העיקרי של מדד FRAX הוא כי מדובר במדד מנבא מדויק של הסיכון לשברים בנשים בריאות לאחר-מנופאוזה ובגברים מבוגרים, והוא עשוי לסייע במתן מענה לשאלה שרופאים רבים נתקלו בה אילו חולים שאינם סובלים מאוסטיאופורוזיס צריכים לקבל טיפול תרופתי למחלה.

American Society for Bone and Mineral Research (ASBMR) 2012 Annual Meeting

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה