סטודנטים

ההשפעה של אמפתיה מצד הרופאים על תוצאות הטיפול בחולים (Acad Med)

מתוצאות מחקר חדש מאיטליה, שכלל למעלה מ-20,000 חולים, עולה קורלציה ברורה בין אמפתיה מצד הרופאים המטפלים ובין תוצאות קליניות טובות יותר בחולים עם סוכרת.

המחקר הרטרוספקטיבי כלל קרוב ל-21,000 חולים עם סוכרת ו-242 רופאים כלליים שטיפלו בהם בפרמה, איטליה. החוקרים מצאו כי בחולים שטופלו ע”י רופאים שזכו לציונים הגבוהים ביותר בבדיקות להערכת אמפתיה, תוארו השיעורים הנמוכים ביותר של סיבוכים מטבוליים שדרשו אשפוז.

ממצאי המחקר מצטרפים למחקר קטן משנת 2011 ממנו עלתה קורלציה בין רמת האמפתיה של רופאים בארצות הברית ובין היכולת של המטופלים שלהם לאזן את הסוכרת שלהם, כפי שנקבע לפי רמות HbA1c ו-LDL. המחקר משנת 2011 כלל 29 רופאי משפחה ו-891 חולי סוכרת.

מדובר בשני המחקרים הראשונים שקשרו בין אמפתיה ובין התוצאות הקליניות של הטיפול בחולים. ישנן עדויות אמיתיות מהן עולה כי בחולי סוכרת ישנם פחות סיבוכים כאשר מטופלים ע”י רופאים אמפתיים.

להערכת האמפתיה של הרופאים, החוקרים שלחו לרופאים את שאלון JSE (Jefferson Scale of Empathy), כלי תקף להערכת אמפתיה, שכלל 20 שאלות להערכת הבנת הרופא את השקפת מבטו של החולה. החוקרים מדדו את התוצאות הקליניות לפי קודי ICD-9-CM בחולים עם סוכרת שאושפזו בשנת 2009 בשל סיבוכים מטבוליים אקוטיים, דוגמת קומה או מצב היפר-אוסמולרי. הם התמקדו בסיבוכים מטבוליים מאחר שאלו עשויים להתפתח די במהירות ומניעה מושפעת יותר מהרופא המטפל, בעוד שיתר הסיבוכים מטופלים לעיתים קרובות על-ידי רופאים מומחים.

81 מבין 242 הרופאים שהשלימו את שאלון JSE זכו לציונים גבוהים, עם עדות לרמות אמפתיה גבוהות. 84 רופאים זכו לציונים בינוניים ו-77 רופאים זכו לציונים נמוכים.

הרופאים בעלי הציונים הגבוהים טיפלו ב-7224 חולי סוכרת, אלו עם ציונים בינוניים טיפלו ב-7,303 חולי סוכרת ורופאים עם ציונים נמוכים טיפלו ב-6434 חולי סוכרת. מבין 123 החולים שאושפזו עם סיבוכים מטבוליים אקוטיים בשנת 2009, שיעור הסיבוכים ל-100 חולים היה נמוך יותר משמעותית בקבוצת החולים שטופלו ע”י רופאים עם ציונים גבוהים, בהשוואה לאלו עם ציונים בינוניים או נמוכים.

החוקרים קוראים לערוך מחקרים נוספים במטרה להעריך את ההשפעה של אמפתיה מצד הרופאים על נכונות החולים לקחת חלק בתוכניות לרפואה מונעת, דוגמת בדיקות סקר למחלות ממאירות.

Acad Med. 2012;87:1243-1249.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה