סטודנטים

צריכת בשר אדום קשורה לסיכון מוגבר לשבץ (Stroke)

מטה אנליזה רחבת היקף המתפרסמת לאחרונה ב-Stroke מראה כי צריכה גבוהה של בשר אדום (טרי או מעובד) כרוכה בסיכון מוגבר לשבץ איסכמי.

המחברים מציינים כי מחקרים פרוספקטיביים של צריכת בשר אדום והקשר לשבץ הראו תוצאות לא עקביות. בכדי לבחון הקשר בוצעה מטה-אנליזה שבאה לסכם את העדויות הקשורות להשפעת בשר אדום (טרי, מעובד, ובסה”כ) על הסיכון לשבץ.

החוקרים זיהו מחקרים באמצעות חיפוש ב-PUBMED עד 26/5/12 ובאמצעות סקירת המקורות של המחקרים שאותרו על ידם. מחקרים פרוספקטיבים שדיווחו על סיכון יחסי (RR) עם 95% רווח בר סמך עבור הקשר בין צריכת בשר אדום לסיכון לשבץ נכללו. התוצאות שולבו באמצעות שימוש במודל רב משתנים.

חמישה מאמרים נכללו במטה-אנליזה שכללה 6 מחקרים פרוספקטיביים שכללו כ-10,600 מקרי שבץ וכ-330,000 משתתפים.

החוקרים חשיבו את הסיכון היחסי של כל עלייה ברמת צריכה יומית של בשר אדום טרי, מעובד, וסה”כ ומצאו שהיה 1.11 (בטווח בר סמך של 1.03-1.20), .1.13 (טווח 1.03-1.24) ו-1.11 (טווח 1.06-1.16) בהתאמה, ללא הטרוגניות בין המחקרים.

ממידע שנותח מ-4 מחקרים שכללו תוצאות עבור סוגים שונים של שבץ, נמצא שהסיכון לשבץ איסכמי היה קשור באופן חיובי עם צריכת בשר אדום טרי  (יחס סיכון 1.13 , טווח 1.00-1.27) , בשר משומר (יחס סיכון 1.15 , בטווח 1.06-1.24 ), וסה”כ בשר אדום (יחס סיכון 1.12, טווח 1.05-1.19 ), ללא הבדל מובהק סטטיסטי בסיכום לשבץ מדמם.

המחברים מסכמים שתוצאות מטה האנליזה שביצעו מצביעות על כך שצריכת בשר אדום טרי ומשומר, וסה”כ בשר אדום מעלה את הסיכון לשבץ כולל ושבץ איסכמי, אך לא לשבץ מדמם.

 Stroke. Published online July 31, 2012

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה