סטודנטים

ההשפעה של חרדה על הערכת גברים ונשים עם תסמיני מחלת לב כלילית (מתוך הכנס השנתי ה-32 מטעם ה-Anxiety Disorders Association of America)

למרות שהרופאים המטפלים מקפידים על תשומת לב דומה לגברים ונשים הפונים עם תסמינים טיפוסיים של מחלת לב כלילית, בנוכחות תסמיני חרדה ודחק ישנם הבדלים משמעותיים בין המינים, כך עולה מתוצאות מחקר שפורסמו בכנס השנתי ה-32 מטעם ה-Anxiety Disorders Association of America.

תסמיני דחק בנשים עשויים לפגוע בהערכה של מחלות לב, כאשר רופאים רבים אינם משלימים את הבירור לשלילת מחלת לב בנשים אלו, אעפ”י שיש לעשות כן.

מדגם המחקר כלל 230 רופאים ראשוניים (54%) נשים בסקר שנשלח בדואר רגיל או אלקטרוני. לרופאים נמסר כי מטרת הסקר היא להעריך את הזיכרון והיזכרות בתסמינים. הוצגו בפניהם ארבעה תיאורי מקרים של אישה או גבר שפנה עם תסמיני מחלת לב כלילית בלבד, או בשילוב עם גורם דחק או חרדה.

הנשים היו בגילאי 57 שנים והגברים היו בגילאי 48 שנים, כך שהיו בסיכון דומה למחלת לב כלילית. התסמינים הלבביים הוצגו כתיאור קלאסי של מחלת לב כלילית.

כל המקרים כללו תסמינים קלאסיים של מחלת לב כלילית, כולל לחץ בחזה, כאב בחזה, קוצר נשימה במאמץ, עייפות , כמו גם גורמי סיכון סטנדרטיים למחלת לב כלילית, כולל עודף משקל, יתר לחץ דם, עישון ואורח חיים סדנטרי.

מחצית מסיפורי המקרים כללו מידע שהצביע על גורם דחק בחייו של המטופל, דוגמת לחץ בעבודה או קשיים כלכליים ותסמיני חרדה, דוגמת קשיי שינה.

לאחר קריאת סיפור המקרה, לכל רופא הוצע מבחן זיכרון שתמך בסיפור הכיסוי ולאחריו 30 הצהרות עימן היה עליו לדרג את דרגת ההסכמה עם ההצהרה, בין 0 (אינו מסכים לחלוטין) ועד 10 (מסכים מאוד). ההצהרות נגעו לניהול החולה, כולל צורך בבדיקות נוספות, ושיקולים הנוגעים לתרופות למחלות לב או נוגדי-חרדה.

מהממצאים עולה כי כאשר הוצגו תסמיני מחלת לב כלילית בלבד, שיעור דומה של רופאים שקלו מתן תרופות לטיפול במחלות לב בנשים ובגברים (64% לעומת 66%). עם זאת, כאשר הוספו לסיפור הקליני גם תסמינים של דחק וחרדה, נרשמה צניחה ברמת החשד של הרופאים במחלת לב כלילית בנשים. באותם מקרים, רק 14% מהרופאים שקלו טיפול בתרופות למחלות לב בנשים, זאת בהשוואה ל-48% במקרה ומדובר היה בגבר (p<0.001).

בהקשר של חרדה, תוארה הטיה בין המינים בשיקול למתן נוגדי-חרדה. החוקרים מצאו כי בגברים, רופאים מאמינים כי תתכן הופעה משולבת של מחלות לב וחרדה ונתנו לחולים טיפול בתרופות לטיפול במחלות לב ונוגדי-חרדה. עם זאת, לנשים ניתן טיפול בנוגדי-חרדה בלבד.

מאחר והוצגו תסמינים קלאסיים למחלת לב כלילית, הסבירות כי מדובר במחלת לב הייתה גבוהה מאוד לכן היה על הרופאים לשלול מחלת לב לפני כל דבר אחר.

לדברי החוקרים, ההטיה אינה סבירה מאחר שבנשים שכיחות חרדה גבוהה פי שבע, וההתייצגות של מחלת לב כלילית וחרדה עשויות להיות דומות.

לאור השכיחות הגבוהה של הפרעות חרדה, ניתן להבין מדוע הרופאים העניקו משקל רב יותר לחרדה בנשים. הבעיה היא שישנם מחקרים רבים נוספים מהם עולה כי לעיתים קרובות נשים אינן מקבלות טיפול מספק למחלות לב ועד לבדיקת הנשים הן כבר פיתחו מחלה מתקדמת עם פרוגנוזה גרועה.

החוקרים מוסיפים גם כי בהשוואה לגברים, שיעור גבוה יותר של נשים הולכות לעולמן כל שנה בעקבות מחלות לב, ולכן חשוב מאוד שרופאים יבינו את ההבדלים בין המינים בהופעת התסמינים, ולא יזניחו תסמינים לבביים.

מתוך הכנס השנתי ה-32 מטעם ה-Anxiety Disorders Association of America

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה