סטודנטים

מה בין מדד מסת הגוף ובין הפרעות שריר-שלד של כף הרגל? (Obes Rev.)

מסקירה חדשה שפורסמה בכתב העת Obesity Reviews עולה קשר משמעותי בין מדד מסת הגוף (BMI או Body Mass Index) ובין כאב לא-ספציפי של כף הרגל באוכלוסייה הכללית וכאב כרוני בעקב באלו שאינם-ספורטאים.

במסגרת הסקירה ערכו החוקרים חיפוש בחמישה מאגרים אלקטרוניים, וכן סקרו את רשימת המקורות של המאמרים וזיהו 25 מאמרים רלבנטיים.

ארבעה מחקרי חתך הצביעו על קשר מובהק בין ערכי BMI מוגברים וכאב לא-ספציפי של כף הרגל. לציין, מחקר מבוסס-אוכלוסייה גדול מדנמרק (2179 משתתפים) דיווח על ערכי BMI גבוהים משמעותית בחולים עם כאב של כף הרגל; בגברים שמנים נרשמה עליה של למעלה פי שלוש בסיכויים לכאבים של כף הרגל, בהשוואה לאלו עם ערכי BMI תקינים (יחס סיכויים של 3.1).

ממצאים אלו נותרו גם לאחר תקנון לגיל ומין במחקר מבוסס-אוכלוסייה גדול מאוסטרליה (3206 משתתפים) שמצא כי באלו עם כאב של כף הרגל (לאחר תקנון לגיל ומין) נרשמה עליה של כמעט פי שתיים בשכיחות השמנת-יתר.

ממצאי מחקר שלישי וקטן יותר בחולים עם קשת גבוהה של כף הרגל (130 משתתפים) הצביעו על ערכי BMI גבוהים יותר באלו עם כאב בשלושה אתרים (קדמת כף הרגל, מרכז כף הרגל והחלק האחורי של כף הרגל) בהשוואה לאלו עם כאב ב-1-2 אתרים.

המחקר הרביעי התמקד בכאב מגביל ב-176 משתתפים והממצאים הצביעו על ערכי BMI גבוהים משמעותית שלא היו קשורים באופן בלתי-תלוי לכאבים בכף הרגל לאחר ניתוח סטטיסטי.

באשר לכאב כרוני בחלק הפלנטארי של העקב, החוקרים זיהו 12 מחקרים רלבנטיים. שמונה מבין עשרת המחקרים באלו שאינם ספורטאים קשרו בין כאב בעקב ובין עליה משמעותית בערכי BMI או השמנת-יתר; 6 מחקרים הצביעו על גודל השפעה גדול או מעבר לכך.

רק מחקר אחד מבין 9 מחקרי מקרה-ביקורת לא הדגים הבדל בין ערכי BMI בין הקבוצות, והחוקרים מאשימים בכך את גודל המדגם הקטן (20 משתתפים).

למרות שהעדויות תומכות בקשר בין ערכי BMI גבוהים ובין כאב עקב כרוני באלו שאינם-ספורטאים, החוקרים מציינים כי עדיין קיימת אפשרות לקשר סיבתי הפוך, כלומר, הכאב בעקב מוביל לירידה בפעילות ולהשמנה. מגבלה נוספת נובעת מכך שחלק גדול מהמחקרים הללו לא לקחו בחשבון ערפלנים אפשריים.

החוקרים בחנו גם את הקשר בין ירידה במשקל ובין הקלה בכאב בכף הרגל. הם זיהו רק שני מחקרים רלבנטיים, שניהם הדגימו שיפור מובהק.

באחד המחקרים, 24 משתתפים זכו לשיפור של 67% בכאב בכף הרגל לפי מדד Western Ontario McMaster Osteoarthritis Index להערכת כאב, נוקשות ותפקוד לאחר ירידה במשקל עם ניתוח בריאטרי ופעילות גופנית.

במחקר השני החוקרים פשוט תיארו את התוצאות של ירידה במשקל לאחר ניתוח בריאטרי על הפרעות הקשורות במערכת שריר-שלד, כאשר רק 1% עדיין סבלו מכאב.

לאור העלייה המשמעותית בשכיחות של השמנת-יתר ברחבי העולם, צפויה עליה בשיעורי ההיארעות של הפרעות שריר-שלד בכף הרגל, ויש לערוך מחקרים נוספים להערכת חשיבות ירידה במשקל, בתוספת לאמצעי הטיפול הזמינים כיום לטיפול בהפרעות הקשורות בכף הרגל.

Obes Rev. Published online April 13, 2012

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • מה בין רמות חומצה אורית בדם ובין הסיכון לסרטן שד? (Am J Med Sci)

    מה בין רמות חומצה אורית בדם ובין הסיכון לסרטן שד? (Am J Med Sci)

    מנתונים שפורסמו בכתב העת American Journal of the Medical Sciences עולה כי רמות גבוהות של חומצה אורית בדם עשויות להפחית את הסיכון להיארעות סרטן שד בנשים, רמז להשפעה מגנה של חומצה אורית בדם מפני המחלה הממארת בנשים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי תתכן מעורבות של רמות חומצה אורית בדם בהתפתחות ממאירות בשל עיכוב עקה חמצונית, […]

  • מחקר ישראלי מצא שטיפול באמצעות קרינה ממוקדת עשוי לסייע בכאב הנלווה לסרטן הלבלב (Lancet Oncology)

    מחקר ישראלי מצא שטיפול באמצעות קרינה ממוקדת עשוי לסייע בכאב הנלווה לסרטן הלבלב (Lancet Oncology)

    מחקר ישראלי חדש שנערך במרכז הרפואי שיבא,ופורסם לאחרונה ב- Lancet Oncology, עוסק בשיטת טיפול חדשה להקלה על כאב בקרב חולי סרטן הלבלב באמצעות קרינה ממוקדת. את המחקר הוביל ד"ר יעקב לורנס, מנהל מכון הקרינה במרכז לרפואת הסרטן ע"ש חוסידמן בשיבא.

  • שכיחות גבוהה של גאוט בחולים לאחר השתלת לב או ריאה (Front Transplant)

    שכיחות גבוהה של גאוט בחולים לאחר השתלת לב או ריאה (Front Transplant)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Frontiers in Transplantation עולה כי גאוט נפוץ מאוד בחולים לאחר השתלת לב ו/או ריאות, כאשר אבחנה קודמת של גאוט טרם ההשתלה מנבאת התפתחות מחלה תסמינית לאחר ההשתלה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי גאוט עשוי להתפתח לאחר השתלת איבר סולידי עם השלכות משמעותיות על בריאות החולים. בהעדר מידע אודות שיעורי […]

  • מזון אולטרה-מעובד מעלה את הסיכון ללופוס בנשים (Arthritis Care & Research)

    מזון אולטרה-מעובד מעלה את הסיכון ללופוס בנשים (Arthritis Care & Research)

    צריכה רבה של מזון אולטרה-מעובד מעלה ביותר מ-50% את הסיכון לאבחנה של לופוס בנשים, עם סיכון גבוה כפליים באלו עם נוגדנים כנגד דנ”א סליל כפול, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Arthritis Care & Research. במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הנתונים אודות 204,175 נשים ממחקר Nurses’ Health Study בין השנים 1984-2016. המשתתפים השלימו שאלוני […]

  • התועלת של Tofacitinib בטיפול בחולים עם התלקחות חמורה של קוליטיס כיבית (Am J Gastroenterol)

    התועלת של Tofacitinib בטיפול בחולים עם התלקחות חמורה של קוליטיס כיבית (Am J Gastroenterol)

    במאמר שפורסם בכתב העת American Journal of Gastroenterology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בחולים עם התלקחות חמורה של קוליטיס כיבית, משלב Tofacitinib (קסלג’אנז) עם קורטיקוסטרואידים לווה בשיפור תגובה לטיפול והפחתת הצורך בטיפול הצלה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי טיפול תוך-ורידי בקורטיקוסטרואידים מהווה את המרכיב העיקרי של הטיפול בחולים מאושפזים עם התלקחות […]

  • חשיפה לשדה קרב מעלה את הסיכון לכאב כרוני בנשים בצבא (JAMA Netw Open)

    חשיפה לשדה קרב מעלה את הסיכון לכאב כרוני בנשים בצבא (JAMA Netw Open)

    חשיפה לשדה קרב מלווה בסיכון מוגבר לכאב כרוני בקרב נשים בשירות פעיל בצבא ארצות הברית ובנות זוג של אנשי צבא בשירות פעיל, כאשר מצב סוציו-אקונומי נמוך והפרעות פסיכיאטריות מעלות עוד יותר את הסיכון לכאב כרוני, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים בחנו את הנתונים ממערכת Military Health System לזיהוי אבחנות של […]

  • הקלה דומה בכאב עם TENS או אופיואידים לאחר ניתוח כיס מרה (Eur J Pain)

    הקלה דומה בכאב עם TENS או אופיואידים לאחר ניתוח כיס מרה (Eur J Pain)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת European Journal of Pain עולה כי טיפול ב-TENS (או Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation) בתדירות גבוהה ועצימות גבוהה הוביל להקלה דומה בכאב לאחר ניתוח לפרוסוקפי לכריתת כיס מרה כמו טיפול תוך-ורידי באופיואידים. מדגם המחקר כלל 163 חולים שעברו כריתת כיס מרה בגישה לפרוסקופית בשני מרכזים בשבדיה בין השנים 2019 ו-2023. חולים […]

  • טיפול ב-Vocacapsaicin מפחית כאב ושימוש באופיואידים לאחר-ניתוח (Anesthesiology)

    טיפול ב-Vocacapsaicin מפחית כאב ושימוש באופיואידים לאחר-ניתוח (Anesthesiology)

    במאמר שפורסם בכתב העת Anesthesiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי Vocacapsaicin במהלך ניתוח בוהן קלובה (Hallux Valgus) מפחית כאב ושימוש באופיואידים במהלך 96 השעות הראשונות לאחר-ניתוח, ללא רעילות מקומית או סיסטמית. החוקרים השלימו מחקר אקראי, מבוקר-פלסבו, שכלל 147 חולים שעברו ניתוח בוהן קלובה. המשתתפים חולקו באקראי לקבלת 14 מ”ל של Vocacapsaicin […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה