סטודנטים

הנחיות חדשות להערכת הסיכון ללידה מוקדמת שמות דגש על אורך צוואר הרחם (Am J Obstet Gynecol)

שני קווים מנחים חדשים שמים דגש על מדידת אורך צוואר הרחם במטרה לסייע בהערכת הסיכון ללידה מוקדמת, כמו גם טיפול בפרוגסטרון ואמצעים אחרים לנשים בסיכון מוגבר. ההמלצות מטעם ה-SMFM (Society for Maternal-Fetal Medicine) פורסמו בכתב העת American Journal of Obstetrics and Gynecology ואלו מטעם ה-ACOG (American College of Obstetricians and Gynecologists) פורסמו כדעה ועידת מומחים.

מטרת ההנחיות החדשות היא לספק המלצות מבוססות-ראיות לזיהוי וטיפול בנשים הרות בסיכון מוגבר ללידה מוקדמת.

סקירת המלצות SMFM

המלצות ספציפיות מטעם ה-SMFM כוללות את הנקודות הבאות:

·         יש עדויות משכנעות לפיהן טיפול בפרוגסטרון מלווה בסיכון מופחת ללידה מוקדמת בחלק מהנשים ההרות, כמו גם תוצאות טובות יותר ליילוד.

·         נשים הרות בהן צוואר הרחם קצר בשלב מוקדם מצויות בסיכון גבוה ללידה מוקדמת ומומלץ טיפול לדני בפרוגסטרון.

·         למרות מכשולים ליישום מדיניות בדיקת סקר אוניברסאלית להערכת אורך צוואר הרחם, המסמך מציע הנחיות מפורטות במטרה לסייע לרופאים להתחיל להשתמש בגישה זו להערכת הסיכון באופן מיידי.

·         מחקרים להערכת עלות-תועלת הוכיחו כי בדיקת סקר להערכת אורך צוואר הרחם מלווה בעלויות נמוכות יותר ושיפור בריאות היילוד. הנחיות ה-SMFM לכן ממליצות על כיסוי התשלום ע”י גורם שלישי.

·         לאור השכיחות הגבוהה והנטל הציבורי של לידה מוקדמת, מומחים ממליצים על הערכה אוניברסאלית של אורך צוואר הרחם, העונה על קריטריוני ארגון הבריאות העולמי לבדיקת סקר יעילה.

משמעות הנחיות אלו מטעם ה-SMFM ו-ACOG היא אדירה. מזה עשרות שנים ידוע כי נשים הרות עם צוואר רחם קצר בשלב מוקדם מדי במהלך ההיריון מצויות בסיכון גבוה ללידה מוקדמת. אך ללא אפשרות לטפל בבעיה, לא הייתה הצדקה לערוך בדיקות לזהות אותה. כעת יש די עדויות לפיהן פרוגסטרון מסייע בפתרון הבעיה ולכן יש לזהות מצבים אלו ולטפל בהתאם.

ההמלצות מבוססות על חיפוש במאגר PubMed אחר מאמרים בשפה האנגלית בנוגע למחקרים אקראיים ומחקרים אחרים להערכת היעילות של פרוגסטרון במניעת לידה מוקדמת. הסוקרים חיפשו גם בספריית Cochrane Library, קווים מנחים ורשימת מקורות.

החוקרים בחנו את הנתונים באופן נפרד להריונות של עובד יחיד והריונות מרובי-עוברים, היסטוריה קודמת של לידה מוקדמת, או מדידת צוואר רחם קצר באמצעות בדיקת אולטרה-סאונד דרך הנרתיק, כמו גם שילוב של גורמי סיכון אלו.

מהמחקרים האקראיים עולה כי לנשים עם הריונות של עובר בודד, ללא לידה מוקדמת בעבר וצוואר רחם קצר שאורכו לא עלה על 20 מ”מ לאחר 24 שבועות היריון או קודם לכן, ניתן להציע טיפול נרתיקי בפרוגסטרון בצורת ג’ל במינון 90 מ”ג או בצורת נר במינון 200 מ”ג. הטיפול מלווה בשיעורים נמוכים יותר של לידה מוקדמת ותחלואה ותמותה פרינטאלית .

החוקרים מציינים כי למניעת לידה מוקדמת, בדיקת סקר אוניברסאלית של אורך צוואר הרחם בהריונות עם עוברים בודדים בנשים ללא היסטוריה של לידה מוקדמת עדיין שנויה במחלוקת ולא ניתן לחייב ביצוע בדיקה זו באופן אוניברסאלי.

בנשים עם הריונות של עובר יחיד ובאלו עם היסטוריה של לידה מוקדמת בעבר לאחר 20-37 שבועות מומלץ טיפול תוך-שרירי ב-17P במינון 250 מ”ג, פעם בשבוע, כאשר מומלץ להתחיל בטיפול לאחר 16-20 שבועות ועד שבוע 36 להיריון. במידה וחל קיצור של צוואר הרחם אל מתחת ל-25 מ”מ לפני 24 שבועות היריון, כפי שנקבע לפי בדיקת אולטרה-סאונד דרך הנרתיק, אזי ניתן להציע תפר צווארי (Cervical Cerclage).

אין מספיק עדויות בכדי להמליץ על מתן פרוגסטרון בנשים עם הריונות מרובים בהריון הנוכחי, צירים מוקדמים או פקיעה מוקדמת של הקרומים, ללא קשר לאורך צוואר הרחם.

ההנחיות החדשות מטעם ה-SMFM ו-ACOG כוללות הנחיה זהה לרופאים להציע פורמולות ספציפיות של פרוגסטרון כטיפול מניעתי לשתי קבוצות הנשים בסיכון הגבוה ביותר: אלו עם צוואר רחם קצר ואלו עם היסטוריה של לידה מוקדמת. לפני בדיקת סקר להערכת אורך צוואר הרחם, ישנו קושי רב בזיהוי מוקדם של מרבית הנשים בסיכון ללידה מוקדמת. הדבר היה נכון בעיקר בנשים בהריון ראשון, אין ספק כי היסטוריה של לידה מוקדמת אינה מסייעת במקרים אלו.

סקירה דעות ועידת ACOG

·         ACOG וה-American Institute of Ultrasound in Medicine ממליצים על מדידת אורך צוואר הרחם לאחר 18-22 שבועות היריון, באותה תקופה כמו בדיקת סקר להערכת האנטומיה העוברית, מאחר שבדיקת סקר זו יעילה בניבוי לידה מוקדמת ספונטאנית.

·         בנשים עם אורך צוואר רחם של מתחת ל-25 מ”מ לאחר 14-28 שבועות הריון מומלצת בדיקת אולטרה-סאונד דרך הנרתיק לאישור ממצא זה.

·         בנשים עם אישור של צוואר הרחם הקצר מומלצת הערכת גורמי סיכון ללידה מוקדמת, כמו גם אפשרויות טיפול.

·         יש להשלים הערכה של אורך צוואר הרחם באמצעות בדיקת אולטרה-סאונד דרך הנרתיק רק כאשר ישנן התערבויות זמינות להפחתת הסיכון ללידה מוקדמת.

·         השימוש בבדיקת סקר אוניברסאלית להערכת אורך צוואר הרחם למניעת לידה מוקדמת עדיין שנויה במחלוקת ומצויה בשלבי דיון.

הכותבים מציינים כי בשלב זה, מוטל על הרופא הפרטני להחליט אם להעריך את הסיכון ללידה מוקדמת באמצעות מדידת אורך צוואר הרחם. הנחיות ה-SMFM מציינות כי סביר לעשות כן בהריונות של עובר יחיד, בתנאי שמקפידים על בקרת איכות, סוג המטופלים והטיפולים.

Am J Obstet Gynecol. Published online March 19, 2012

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • אסתמה אימהית במהלך היריון והסיכון לאלרגיה ואסתמה בצאצאים (BJOG)

    אסתמה אימהית במהלך היריון והסיכון לאלרגיה ואסתמה בצאצאים (BJOG)

    במאמר שפורסם בכתב העת BJOG מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בקרב ילדים לאימהות עם אסתמה סיכון מוגבר להתפתחות מחלות אלרגיות. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עדויות קליניות וקדם-קליניות מעידות כי חשיפה תוך-רחמית לאסתמה אימהית מלווה בסיכון מוגבר לאסתמה בצאצאים. עם זאת, לא ידוע אם אסתמה אימהית מעלה גם את הסיכון לאלרגיות […]

  • בדיקת סוכר בדם בצום בהיריון מתקדם עשויה לסייע כבדיקת סקר לזיהוי סוכרת הריונית בטרימסטר השלישי (BJOG)

    בדיקת סוכר בדם בצום בהיריון מתקדם עשויה לסייע כבדיקת סקר לזיהוי סוכרת הריונית בטרימסטר השלישי (BJOG)

    במאמר שפורסם בכתב העת BJOG מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בחלק מהנשים עם בדיקת סקר תקינה לסוכרת הריונית בטרימסטר הראשון והשני להיריון ישנה עדות להופעה מאוחרת של סוכרת הריונית לפי בדיקת סקר נוספת של סוכר בדם בצום בשבועות 32-34 להיריון, כאשר הסיכון למאקרוזומיה גבוה יותר משמעותית במקרים אלו. מטרת המחקר הנוכחי […]

  • מחלת כבד שומני שאינה על-רקע צריכת אלכוהול מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכים בנשים הרות (Gastroenterol Hepatol Bed Bench)

    מחלת כבד שומני שאינה על-רקע צריכת אלכוהול מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכים בנשים הרות (Gastroenterol Hepatol Bed Bench)

    בנשים הרות עם מחלת כבד שומני שאינה על-רקע צריכת אלכוהול (Nonalcoholic Fatty Liver Disease, או NAFLD) ייתכן סיכון מוגבר לסיבוכים שונים במהלך ההיריון, כולל שכיחות גבוהה יותר של סוכרת הריון, עליה באנזימי כבד ולחץ דם גבוה יותר, בהשוואה לנשים עם הריון תקין, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Gastroenterology and  Hepatology from Bed […]

  • צריכה רבה של סידן ואבץ לפני היריון עשויה למנוע הפרעות יתר לחץ דם של היריון (מתוך כנס NUTRIENTS)

    צריכה רבה של סידן ואבץ לפני היריון עשויה למנוע הפרעות יתר לחץ דם של היריון (מתוך כנס NUTRIENTS)

    צריכה רבה יותר של אבץ וסידן לפני הפריה מלווה בסיכויים נמוכים יותר לאבחנה של הפרעות יתר לחץ דם של היריון, כך עולה מנתונים חדשים שהוצגו במהלך כנס NUTRITION. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הפרעות יתר לחץ דם של היריון הן הגורם השני בשכיחותו לתמותה אימהית, לאחר דימום אימהי. מחקר קודם מצא כי הפרעות יתר לחץ […]

  • חשיפה לזיהום אוויר לפני לידה מלווה בסיכון מוגבר לשיתוק מוחין (JAMA Netw Open)

    חשיפה לזיהום אוויר לפני לידה מלווה בסיכון מוגבר לשיתוק מוחין (JAMA Netw Open)

    חשיפה לפני הלידה לחומר חלקיקי בקוטר של עד 2.5 מיקרומטר מלווה בסיכון מוגבר לאבחנה של שיתוק מוחין בצאצא, כך מדווחים חוקרים מקנדה במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים בחנו את הקשר בין חשיפה לפני הלידה למזהמים באוויר ובין הסיכון לשיתוק מוחין בלמעלה ממיליון לידות במועד באונטריו, קנדה, בין 2002 ועד 2017. חשיפה לפני […]

  • האם בדיקה גנטית יכולה לנבא תגובה ל-Semaglutide? (מתוך כנס ה-ADA)

    האם בדיקה גנטית יכולה לנבא תגובה ל-Semaglutide? (מתוך כנס ה-ADA)

    מנתונים חדשים שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-ADA (או American Diabetes Association) עולה כי בדיקה גנטית לזיהוי נטייה להפרעה בשובע לאחר ארוחה (Abnormal Postprandial Satiety) עשויה לסייע בחיזוי טיב התגובה לטיפול ב-Semaglutide, אם כי לא הודגם קשר דומה עם הטיפול בתכשיר אחר מאותה משפחה. הבדיקה הינה חלק מהפורטפוליו של MyPhenome Obesity Phenotyping Portfolio של חברת […]

  • תחלואה אימהית חמורה עלולה להשפיע לרעה על הבריאות הנפשית (JAMA Netw Open)

    תחלואה אימהית חמורה עלולה להשפיע לרעה על הבריאות הנפשית (JAMA Netw Open)

    בנשים עם תחלואה אימהית חמורה סיכון מוגבר לפניה למחלקה לרפואה דחופה או אשפוז על-רקע הפרעת מצב נפשי לאורך עד 13 שנים לאחר הלידה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. במחקר העוקבה הרטרוספקטיבי השוו החוקרים את הביקורים בחדרי מיון ואשפוזים בשל מצב נפשי בנשים לאחר-לידה  עם וללא תחלואה אימהית חמורה לאורך 13 […]

  • האם לטיפול הורמונאלי חליפי השפעה על הסיכון לסרטן מעי גס ורקטום? (Menopause)

    האם לטיפול הורמונאלי חליפי השפעה על הסיכון לסרטן מעי גס ורקטום? (Menopause)

    במאמר שפורסם בכתב העת Menopause מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה סיכון מוגבר לסרטן מעי גס ורקטום בנשים תחת טיפול הורמונאלי חליפי, כאשר טיפול ב-Tibolone לווה בסיכון מוגבר משמעותית למחלה הממארת.  עם זאת, היקף העלייה בסיכון הוא קטן וככל הנראה חסר חשיבות קלינית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים רבים דיווחו כי טיפול […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה