סטודנטים

החסרונות של בשר משומר בחולים עם מחלת ריאות חסימתית כרונית (Eur Respir J)

במאמר חדש שפורסם בכתב העת European Respiratory Journal מדווחים חוקרים כי צריכה מופרזת של בשר משומר מלווה בסיכון מוגבר לאשפוזים חוזרים של חולים עם מחלת ריאות חסימתית כרונית (COPD או Chronic Obstructive Pulmonary Disease).

במסגרת פרויקט PAC-COPD (Phenotype and Course of COPD Project) הייתה להעריך את הקשר בין צריכה תזונתית של בשר משומר ובין הסיכון לאשפוזים על-רקע COPD בחולים עם מחלת ריאות חסימתית כרונית. החוקרים חישבו את הקשר בין צריכת בשר משומר ואשפוזים על-רקע COPD.

החוקרים הוכיחו כי צריכה רבה יותר של בשר משומר מלווה בעליה של פי שתיים בסיכון לאשפוזים חוזרים על-רקע COPD (p=0.001), לאחר תקנון לגיל, FEV1 וסך הצריכה הקלורית. בנוסף, הזמן עד לאשפוז חוזר ראשון בשל COPD היה ארוך יותר בחולים עם צריכה מעטה של בשר משומר (P=0.028).

חוקרים בתחום החלו לבחון לאחרונה את ההשפעה של תזונה על התפתחות המחלה. מחקרים שפורסמו לאחרונה הוכיחו כי דיאטה עתירה בבשר משומר מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות COPD. עם זאת, ההשפעות האפשריות על המחלה לא נבחנו.

בתקופה שבין ינואר 2004 ועד מרץ 2006, 274 חולים עם COPD גויסו מתשעה בתי חולים בספרד, במהלך האשפוז הראשון שלהם בשל COPD, והיו במעקב עד 31 בדצמבר, 2007 (חציון מעקב של 2.6 שנים). אבחנת COPD התבססה על יחס FEV1/FVC לאחר מתן מרחיבי סמפונות שעמד על 0.70, התלקחויות של המחלה סווגו בהתאם ל-ICD-9 ונתוני ההישרדות נאספו מראיונות עם החולים או קרובי משפחה שלהם.

המשתתפים במחקר מילאו שאלוני תזונה בתחילת המחקר, שכללו הרגלי תזונה במהלך השנתיים הקודמות. באמצעות שאלונים סטנדרטיים, החוקרים אספו נתונים סוציו-דמוגרפים, תסמינים נשימתיים, טיפול תרופתי ומידע על אורחות חיים. החוקרים גם העריכו את מדד מסת הגוף להערכת המצב התזונתי של החולים. בנוסף, הם בחנו את התפקוד הריאתי (FEV1, FVC, FEV1/FVC), הלחץ החלקי של חמצן ושל פחמן דו-חמצני בדם, יכולת הדיפוזיה של פחמן חד-חמצני ורמות CRP.

הגיל הממוצע של המשתתפים היה 68 שנים, 93% מהם היו גברים, 42% היו מעשנים פעילים. ממוצע מדדי FEV1 לאחר מתן מרחיבי סמפונות עמד על 53% מהערך הצפוי, וחציון צריכת בשר משומר עמד על 23 גרם ליום.

מרבית החולים סבלו ממחלה בדרגה בינונית עד חמורה (5% קלה, 52% בנונית, 37% חמורה ו-6% חמורה מאוד); עם זאת, חציון צריכת בשר משומר היה דומה לאורך שלבי החומרה השונים של המחלה. החוקרים שמו לב גם לקשר בין צריכה רבה של בשר משומר ובין גיל צעיר, עבודה בהווה , עישון פעיל, פעילות גופנית בתדירות גבוהה יותר ומדדי מסת גוף נמוכים יותר.

החוקרים משערים כי לבשר משומר השפעה מזיקה בחולים עם COPD מאחר שמכילים כמות גדולה של ניטריטים. ניטריטים המשמשים להכנה של בשר משומר עשויים להוביל להתפתחות לנזק לפרנכימה של הריאה ולתהליכי רימודלינג.

המחקר מספק עדויות חדשות לפיהן מעבר לעליה האפשרית בסיכון ל-COPD על-רקע צריכת בשר משומר, מוצרי מזון אלו עשויים גם להביא לעליה בסיכון להתלקחויות, ועל-כן יש מקום להמלצות תזונתיות לחולים עם מחלת ריאות חסימתית-כרונית.

Eur Respir J. Published online March 8, 2012

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה