סטודנטים

שתיית משקה ממותק אחד ביום קשורה לסיכון מוגבר של 20% למחלת לב כלילית ( Circulation)

שתייה של משקה ממותק אחד ביום קשורה לסיכון מוגבר  למחלת לב כלילית (CHD), וסיכון מוגבר גם להפרעות ליפידים, גורמים אינפלמטוריים ולפטין. כך עולה ממחקר חדש המתפרסם ב-Circulation .

ע”פ המחקר גם כמות מועטה של צריכת משקה מסוכר, למשל כוס משקה אחד ביום, קשורה באופן מובהק לסיכון מוגבר ל-CHD של 20% , וזאת לאחר ביצוע התאמות לגורמי סיכון קרדיולוגים אחרים.

החוקרים לא מצאו קשר של סיכון מוגבר ל-CHD לשתיית משקאות דיאט. עם זאת הם מציינים שצריכת משקאות דיאט כן נמצאה קשורה לעלייה במשקל ומחלות מטבוליות במחקרים קודמים ולכן משאירים את נושא משקאות הדיאט בסימן שאלה.

החוקרים ממליצים על שתיית מיים, קפה או תה. מיצי פרות מומלצים פחות בגלל שהם מכילים סוכר אך במידה ומוהלים אותם עם מיים הם מהווים חלופה עדיפה על משקה ממותק.

במחקרם, המחברים ניתחו את הקשר בין צריכה מצטברת של סוכר הנמצא במשקאות ממותקים ודיאט עם אירועים פטאליים ולא פטאליים של אוטם שריר הלב (MI) בקרב 42,883 גברים במקצועות הבריאות. המעקב החל ב-1986 ומידי שנתיים עד סוף 2008, כשבמהלכו המשתתפים ענו על שאלוני תזונה והרגלי בריאות אחרים. נלקחו במהלך המעקב גם בדיקות דם.

נמצאו בסה”כ 3,683 מקרים של CHD במשך 22 שנות מעקב. נמצא שאלו שהיו ברבעון העליון של צריכת משקאות ממותקים היו בסיכון מובהק (p<0.01) גבוה יותר של 20% ל-CHD בהשוואה לאלו שהיו ברביעון הנמוך, לאחר התאמות של גיל, עישון, פעילות גופנית, צריכת אלכוהול, שימוש במולטיויטמינים, הסטוריה משפחתית, איכות התזונה, צריכת קלוריות, BMI , שינויים במשקל וביצוע דיאטות.  

לגבי צרכני של משקאות דיאט יחס הסיכון ברביעון הגבוה היה 1.02 בהשוואה לרביעון הנמוך וללא הבדל מובהק סטטיסטי.

צריכת משקאות ממותקים נמצאה גם קשורה לרמות גבוהות של טריגליצירידים, CRP , כולסטרול LDL ומאידך רמות נמוכות של HDL כולסטרול.

המחברים מציינים שבאופן פרדוקסלי אחד המרכיבים החשובים במשקאות הסודה הוא סירופ פרוקטוז תירס שמחירו מסובסד בארה”ב, מה שגורם לכך שמחיר המשקאות הממותקים זול באופן “מגוחך”, מה שתורם לצריכה הגבוהה של משקאות אלה. לדעתם, על רופאים להסביר למטופליהם על הסיכון הכרוך במשקאות אלה, ובעיקר למטופלים שנמצאים כבר ממילא בסיכון מוגבר, ולהמליץ להם להפחית או להפסיק לחלוטין צריכת משקאות אלה.

Circulation 2012; DOI: 10.1161/CIRCULATIONAHA

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה