סטודנטים

עדויות נוספות קושרות בין בשר אדום והסיכון לשבץ מוחי (Stroke)

ממחקר חדש שפורסם בכתב העת Stroke עולות עדויות נוספות לפיהן צריכה רבה יותר של בשר אדום מעובד ולא-מעובד מלווה בסיכון גבוה יותר לשבץ מוחי, בעוד שאכילת עוף מלווה בסיכון מופחת.

ממצאי המחקר מצטרפים לגוף עדויות שהולך וגדל בנוגע לקשר בין בשר אדום ומחלות כרוניות. מחקרים קודמים קשרו בין צריכת בשר אדום וסיכון מוגבר למחלת לב כלילית, סוכרת, תמותה כוללת, עליה במשקל וממאירויות מסוימות.

הסקירה בחנה שני מחקרי עוקבה ידועים היטב, מחקר ה-NHS (Nurses’ Health Study) ומחקר ה-HFPS (Health Professional Follow-Up Study), במהלכם מילאו משתתפים שאלוני תזונה במשך מספר שנים. המשתתפים נשאלו בנוגע לתדירות צריכת מוצרי מזון שונים בשנה החולפת, כאשר התשובות נעו בין “מעולם לא” ובין “למעלה משש פעמים ביום”.

החוקרים חישבו את הצריכה המצטברת הממוצעת של מקורות עיקריים לחלבונים בתזונה. הם אספו נתונים אודות אירועי שבץ מוחי מהרשומות הרפואיות וכן ניטרו אחר מקרי תמותה.

במהלך מעקב של למעלה משני מיליון שנות-אדם, בין השנים 1980-2006, במחקר NHS, ומעקב של כ-833,000 שנות-אדם, בין השנים 1986-2008, במחקר HFPS, החוקרים זיהו תיעוד של 1397 מקרי שבץ מוחי בגברים ו-2633 אירועים בנשים.

לאחר תקנון לגורמי סיכון למחלות לב וכלי דם, נמצא קשר בין צריכה רבה של בשר אדום ובין סיכון מוגבר לשבץ מוחי, בהשוואה לצריכה מעטה של בשר אדום.

צריכת עופות לוותה בסיכון נמוך יותר לשבץ מוחי, עם סיכון יחסי של 0.77 לכל מנה  (p=0.02).

הקשר לא היה תלוי במקורות מרכזיים אחרים לחלבונים, פירות וירקות, וגורמי סיכון אחרים לשבץ מוחי. הממצאים היו דומים עם שבץ מוחי איסכמי והמורגי.

כאשר משתתפים הפחיתו את צריכת בשר אדום, הסיכון לשבץ מוחי ירד משמעותית. לדוגמא, בהשוואה לאלו עם עליה של 0.6 מנות ליום במהלך המעקב, בגברים עם הירידה הגדולה ביותר נרשמה ירידה של 21% בסיכון (סיכון לשבץ מוחי של 0.79).

אעפ”י שלא נמצא קשר מובהק בין הגדלת צריכת דגים, מוצרי חלב או דגנים ובין הסיכון לשבץ מוחי, זוהה קשר כאשר חלק ממקורות החלבונים הללו תפסו את מקומו של הבשר האדום. לדוגמא, עם החלפת מנה אחת של בשר אדום במנת אגוזים או דגים, הסיכון לשבץ מוחי ירד ב-17%, ועם החלפת בשר אדום במוצרי חלב דלי שומן, הסיכון ירד ב-11%. החלפת מנה אחת של בשר אדום במנה של עוף הביאה לירידה של 27% בסיכון לשבץ מוחי.

עדיין לא ברור מהו המנגנון בבסיס העלייה בסיכון לשבץ מוחי עם צריכת בשר אדום.

Stroke. Published online December 29, 2011

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה