סטודנטים

שכול מעלה סיכון להתקפי לב (Circulation)

מהמחקר הראשון שהתמקד באופן ספציפי בסיכון לאוטם לבבי בתקופה שמיד לאחר מוות של אדם קרוב עולה כי חלה עליה מרשימה של פי 21 בסיכון לאוטם לבבי במהלך 24 השעות הראשונות לשכול, בהשוואה לתקופות זמן אחרות. ממצאי המחקר פורסמו בכתב העת Circulation.

מהתוצאות עולה עוד כי ההשפעה הגדולה ביותר של אבל על אירועים קרדיווסקולאריים היא בחולים בסיכון הקרדיווסקולארי הגבוה ביותר.

לדברי החוקרים, ידוע כי קיים סיכון מוגבר לתמותה בימים, שבועות וחודשים ראשונים לאחר תמותה של אדם קרוב, כאשר אירועים קרדיווסקולאריים אחראיים לעליה של 20-53% בסיכון לתמותה לאחר שכול של בן/בת זוג.

אולם, למרות הנתונים הרבים בספרות הרפואית, עד כה לא נבחן הסיכון של אובדן אדם קרוב על הסיכון החד לאירועים קרדיווסקולאריים.

החוקרים ערכו סקירה שכללה 1985 משתתפים במחקר הרב-מרכזי MIOS (Determinant of Myocardial Infarction Onset Study), שאושפזו בשל אוטם לבבי חד בין השנים 1989-1994. הם סקרו את הרשומות הרפואיות וראיינו אותם בנוגע לנסיבות סביב האירוע הלבבי, כולל שאלות בנוגע לאובדן אדם משמעותי בחייהם במהלך השנה האחרונה.

מבין 1985 משתתפים, 270 (13.6%) דיווחו על אובדן אדם משמעותי בחייהם במהלך ששת החודשים הקודמים, כולל 19 במהלך היממה להופעת האירוע הלבבי ו-52 במהלך השבוע האחרון. מבין אותם 270 משתתפים, 193 מסרו פרטים בנוגע לאדם שהלך לעולמו: שניים איבדו ילד, שישה איבדו בן/בת זוג, 12 איבדו הורה, 20 איבדו אח/ות ו-153 איבדו קרוב משפחה רחוק יותר או חבר.

החוקרים מדווחים על עליה של פי 21.1 בשיעורי ההיארעות של אוטם לבבי חד בתו 24 שעות מאובדן אדם משמעותי, וירידה בסיכון עם כל יום נוסף, אם כי שיעורי ההיארעות נותרים גבוהים פי 5.8 בשבוע הראשון לשכול. הסיכון המשיך לרדת באופן קבוע כל יום לאחר מכן, אך עדיין נותר מוגבר עד חודש לאחר השכול, התקופה המקסימאלית שנבחנה במחקר.

החוקרים מדווחים כי חולים בסיכון הקרדיווסקולארי הגבוה ביותר היו בסיכון גבוה משמעותית להתקף לב לאחר השכול: הסיכון האבסולוטי לאוטם לבבי במהלך השבוע הראשון לאובדן אדם קרוב היה אירוע לבבי נוסף מבין 1394 חולים בסיכון נמוך לאוטם לבבי בתוך עשר שנים (5%) ומקרה אחד מבין כל 320 משתתפים בסיכון גבוה לאוטם לבבי בתוך עשר שנים (20%).

עם זאת, החוקרים מציינים כי לא היו נתונים אנגיוגרפיים זמינים ולא ניתן לשלול כי חלק מהמקרים כללו קרדיומיופתיה מסוג Takotsubo ולא תסמונת כלילית חדה.

החוקרים כותבים כי למרות שדרושים מחקרים נוספים לאישור הממצאים, סביר להניח כי תמיכה סוציאלית והבטחת היענות לאמצעי מניעה ראשונית ושניונית יסייעו בצמצום הסיכון הקרדיווסקולארי המוגבר בחולים שאיבדו לאחרונה אדם קרוב.

Circulation 2012

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה