סטודנטים

טיפול כימותרפי בטוח במהלך ההריון (מתוך כנס 2011 European Multidisciplinary Cancer Congress)

ממחקר חדש שהוצג בכנס מטעם ה-European Muldisciplinary Cancer Progress עולה כי חשיפה תוך-רחמית לטיפול כימותרפי אינה כרוכה בסיבוכים רפואיים, נוירולוגיים או לבביים.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הטיפול בממאירויות בנשים הרות הינו נושא סבוך. אחת הסוגיות נוגעת לאתיקה של טיפול כימותרפי  באירופה, כל שנה מאובחנים כ-2,500-5,000 מקרים של מחלות ממאירות במהלך ההריון; עם זאת, עדיין לא ברורה ההשפעה של טיפול כימותרפי סיסטמי על התפתחות העובר.

במחקר הנוכחי  בחנו החוקרים את ההשפעות השליליות של חשיפה תוך-רחמית לכימותרפיה. גיל המשתתפים נע בין 18 חודשים ועד 18 שנים. מבין 140 הילדים שלקחו חלק במחקר, החוקרים אספו נתונים מלאים אודות 70.

בעת אבחנת הגידול, הנשים היו בשבוע 18.1 להריון, וסך הכל לכלל הנשים במחקר ניתנו  236 מחזורי טיפול כמותרפי.

כמחצית מהנשים אובחנו עם סרטן שד (51%), 26% אובחנו עם ממאירויות המטולוגיות. אבחנות אחרות כללו סרטן צוואר הרחם, סרטן השחלות וממאירויות של המוח, העור והמעי הגס והרקטום. מחצית מהנשים (50%) קיבלו טיפול כימותרפי, 38% עברו ניתוח וטיפול כימותרפי. הטיפול ניתן בחציון גיל הריון של 17 שבועות (טווח, 12-37 שבועות).

חציון גיל ההריון של הילדים בעת הלידה עמד על 35.7 שבועות, והפרעה בגדילה תוך-רחמית תועדה בקרוב ל-21% מהילדים.

החוקרים העריכו את התפקוד הלבבי באמצעות בדיקת אק”ג ואקו-לב. במקרים של ממאירויות גניקולוגיות וגידולי שד, ישנה חשיבות רבה לאנתרציקלינים. מרבית הילדים (כ-80%) נחשפו לאנתרציקלינים, שעשויים לעבור דרך השליה, ולכן חשוב להעריך את תפקוד הלב.

חציון המעקב עמד על כשנתיים, למרות שחלק היו במעקב עד גיל 18 שנים.

בלידה, לא אובחנו מומי לב מולדים, והתפקוד הלבבי היה תקין. במרבית הילדים התפקוד הנוירולוגי היה תקין וכך גם התפקוד הלבבי; השיעורים היו דומים לאלו שבאכולוסיה הכללית.

לידה מוקדמת הייתה נפוצה מאוד, כאשר 47 מבין 70 הילדים נולדו לפני השלמת 40 שבועות הריון (66%), ושבעה נולדו בין שבועות 26-32 להריון.

למרות שההתפתחות הקוגניטיבית הייתה בטווח התקין עבור מרבית המשתתפים במחקר, ילדים בהם המדדים היו נמוכים מהתקין נטו להיות פגים. מאחר שעיכוב התפתחותי די נפוץ בפגים, החוקרים אינם יכולים לקבוע אם נושאים אלו נוגעים לחשיפה לטיפול כימותרפי.

החוקרים לא יכולים לשלול השפעות כימותרפיה על פגים. ידוע כי במקרים אלו התוצאות גרועות יותר, אך אם מדובר בתוצאה של הפגות או של הטיפול הכימותרפי הינה שאלה שטרם זכתה למענה.

מאחר שבמרבית הילדים התוצאות היו טובות, החוקרים סבורים כי הבעיות הקוגניטיביות באלו שנולדו פגים אינן נוגעות לטיפול כימותרפי.

בדיקות תקינות תועדו ב-64 ילדים (91.4%), בדומה למצב באוכלוסיה הכללית.

החוקרים זיהו שתי בעיות משמעותיות בזוג תאומים שנולדו לאחר 32.5 שבועות הריון. האם  טופלה בשל לויקמיה. התאום הזכר אובחן עם אוטיזם וסבל מעיכוב נוירו-התפתחותי חמור; התאומה סבל גם היא מעיכוב נוירו-התפתחותי מסוים. למרות שלא ניתן לשלול לחלוטין חשיפה לטיפול כימותרפי במהלך ההריון, החוקרים סבורים כי ככל הנראה זוהי אינו הסיבה להפרעות החמורות שתועדו בתאום ממין זכר.

השיעור הגבוה של פגות שתועד במחקר לא נבע מטיפול כימותרפי, אלא ככל הנראה נגע לגישה שהתבססה על יילוד התינוק מוקדם ככל הניתן לאחר גיל החיות, והתחלת טיפול כימותרפי לאחר מכן.

המסר העולה מהמחקר הינו כי עדיף להתחיל בטיפול כימותרפי לאחר שהתינוק בשל; לאחר הלידה, ניתן להמשיך בטיפול לאם. התינוק מאבד 2.5 נקודות במנת המשכל עם כל שבוע לידה מוקדם יותר.

בשורה התחתונה, הרושם הוא כי פגות הינה גורם חמור יותר לסיבוכים, בהשוואה לחשיפה תוך-רחמית לטיפול כימותרפי.

מתוך כנס 2011 European Multidisciplinary Cancer Congress

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • הנציבות האירופית אישרה את משלב Osimertinib עם כימותרפיה כקו-ראשון לטיפול בסרטן ריאות מתקדם עם מוטציית EGFR (מתוך הודעת הנציבות האירופית)

    הנציבות האירופית אישרה את משלב Osimertinib עם כימותרפיה כקו-ראשון לטיפול בסרטן ריאות מתקדם עם מוטציית EGFR (מתוך הודעת הנציבות האירופית)

    הנציבות האירופית (European Commission) אישרה את מתן Osimertinib (טאגריסו) בשילוב עם Pemetrexed וכימותרפיה על-בסיס פלטינום כקו טיפול ראשון במבוגרים עם סרטן ריאות מתקדם מסוג NSCLC (או Non-Small Cell Lung Cancer) חיובי למוטציית EGFR עם עדות למוטציות L858R או מחיקות אקסון 19. המומחים מסבירים כי אבחנת סרטן ריאות באירופה עולה על 450,000 מקרים בשנה. כ-10-15% מהחולים […]

  • חשיפה לזיהום אוויר לפני לידה מלווה בסיכון מוגבר לשיתוק מוחין (JAMA Netw Open)

    חשיפה לזיהום אוויר לפני לידה מלווה בסיכון מוגבר לשיתוק מוחין (JAMA Netw Open)

    חשיפה לפני הלידה לחומר חלקיקי בקוטר של עד 2.5 מיקרומטר מלווה בסיכון מוגבר לאבחנה של שיתוק מוחין בצאצא, כך מדווחים חוקרים מקנדה במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים בחנו את הקשר בין חשיפה לפני הלידה למזהמים באוויר ובין הסיכון לשיתוק מוחין בלמעלה ממיליון לידות במועד באונטריו, קנדה, בין 2002 ועד 2017. חשיפה לפני […]

  • שילוב Sorafenib עם TACE משפר הישרדות חולים עם הישנות סרטן כבד (JAMA Oncol)

    שילוב Sorafenib עם TACE משפר הישרדות חולים עם הישנות סרטן כבד (JAMA Oncol)

    בהשוואה ל-TACE (או Transarterial Chemoembolization) בלבד, שילוב Sorafenib עם TACE עשוי להביא לשיפור ההישרדות הכוללת והישרדות ללא התקדמות מחלה בחולים עם הישנות סרטן כבד בשלב בינוני עם חדירה מיקרווסקולארית, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Oncology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בחולים עם הישנות סרטן כבד בשלב בינוני הפרוגנוזה אינה טובה, כאשר TACE […]

  • טיפול בתרופות להפחתת משקל עשוי להפחית את הסיכון לממאירות בחולים עם סוכרת (JAMA Netw Open)

    טיפול בתרופות להפחתת משקל עשוי להפחית את הסיכון לממאירות בחולים עם סוכרת (JAMA Netw Open)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open עולה כי טיפול בתכשירים ממשפחת GLP-1RA בחולים עם סוכרת מסוג 2 עשוי להפחית את הסיכון להתפתחות מחלות ממאירות שנקשרו עם השמנה, בהשוואה לטיפול באינסולין. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 הם תכשירים המשמשים לטיפול בהשמנה וסוכרת, כאשר המשפחה כוללת את התכשירים Wegovy, Ozempic, Zepbound […]

  • תחלואה אימהית חמורה עלולה להשפיע לרעה על הבריאות הנפשית (JAMA Netw Open)

    תחלואה אימהית חמורה עלולה להשפיע לרעה על הבריאות הנפשית (JAMA Netw Open)

    בנשים עם תחלואה אימהית חמורה סיכון מוגבר לפניה למחלקה לרפואה דחופה או אשפוז על-רקע הפרעת מצב נפשי לאורך עד 13 שנים לאחר הלידה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. במחקר העוקבה הרטרוספקטיבי השוו החוקרים את הביקורים בחדרי מיון ואשפוזים בשל מצב נפשי בנשים לאחר-לידה  עם וללא תחלואה אימהית חמורה לאורך 13 […]

  • האם לטיפול הורמונאלי חליפי השפעה על הסיכון לסרטן מעי גס ורקטום? (Menopause)

    האם לטיפול הורמונאלי חליפי השפעה על הסיכון לסרטן מעי גס ורקטום? (Menopause)

    במאמר שפורסם בכתב העת Menopause מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה סיכון מוגבר לסרטן מעי גס ורקטום בנשים תחת טיפול הורמונאלי חליפי, כאשר טיפול ב-Tibolone לווה בסיכון מוגבר משמעותית למחלה הממארת.  עם זאת, היקף העלייה בסיכון הוא קטן וככל הנראה חסר חשיבות קלינית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים רבים דיווחו כי טיפול […]

  • הפחתת משקל עשויה להפחית את הסיכון להתפתחות ממאירויות משנית להשמנה (מתוך כנס ה-ADA)

    הפחתת משקל עשויה להפחית את הסיכון להתפתחות ממאירויות משנית להשמנה (מתוך כנס ה-ADA)

    במבוגרים עם השמנת-יתר המצליחים לרדת במשקל גופם נרשמה ירידה בסיכון להתפתחות ממאירויות על-רקע השמנה, כך עולה מנתונים שפורסמו במהלך כנס ה-American Diabetes Association. החוקרים השלימו מחקר תצפיתי, רטרוספקטיבי, שכלל נתונים אודות 105,472 מבוגרים עם השמנה ובחנו את הרשומות הרפואיות הממוחשבות ממרפאת קליבלנד בין 2000 עד 2022. נתוני מדד מסת גוף נאספו אודות כל משתתף והחוקרים […]

  • האם לדחק וחרדה בזמן הריון השפעה על משך ההיריון? (Eur J Epidemiol)

    האם לדחק וחרדה בזמן הריון השפעה על משך ההיריון? (Eur J Epidemiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת European Journal of Epidemiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר אפשרי בין תחושת דחק וחרדה בזמן הריון ובין סיכון מוגבר ללידה בשבוע מוקדם יותר, אך רק בשבועות מוקדמים של ההיריון. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות שהאטיולוגיה אינה ידועה היטב, לידה מוקדמת מהווה סוגיה רפואית חשובה מאחר והינה […]

  • היסטוריה של הפלות חוזרות מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות דמנציה (Eur J Epidemiol)

    היסטוריה של הפלות חוזרות מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות דמנציה (Eur J Epidemiol)

    בנשים עם היסטוריה של הפלות חוזרות תועד סיכון מוגבר להתפתחות דמנציה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת European Journal of Epidemiology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עוד ועוד עדויות מצביעות על הקשר בין היסטוריה פוריות ורביה, כולל גיל הופעת מחזור ווסת ראשון, ולדנות וגיל בעת הופעת מנופאוזה, ובין הסיכון להתפתחות דמנציה. עם זאת, אין […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה