סטודנטים

מדד חדש לדירוג השמנה מסייע בהערכת הסיכון לתמותה (CMAJ)

במאמר חדש שפורסם בכתב העת Canadian Medical Association Journal מדווחים חוקרים כי נראה שמערכת סיווג השמנה, המבחינה בין רקמת שומן ורקמה רזה ומשלבת את המצב התפקודי ומגוון מחלות רקע, עשויה להיות יעילה יותר בניבוי הסיכון לתמותה, בהשוואה למערכת BMI (Body Mass Index).

הכלי החדש, הקרוי Edmonton Obesity Staging System (ובקצרה, EOSS), מדרג השמנה ועודף משקל על-פי סולם של חמש נקודות, הכולל גורמים הקשורים במצב הבריאותי הבסיסי של הפרט ונוכחות או העדר מחלות רקע, ולכן, עשוי לנבא טוב יותר את הסיכון לתמותה.

לדוגמא, מדד של 0 בסולם EOSS, משמעו כי אין גורמי סיכון נראים (דוגמת יתר לחץ דם, רמות שומנים וסוכר בצום בטווח התקין) תסמינים גופניים, פסיכופתולוגיה, מגבלות תפקודיות ו/או הפרעות באיכות החיים הנוגעות להשמנה.

מדד של 2 מעיד על נוכחות מחלה כרונית על-רקע השמנה (דוגמת יתר לחץ דם, סוכרת מסוג 2, דום נשימה בשינה, אוסטיאוארתריטיס), מגבלה בינונית בפעילויות יומיומיות ו/או איכות חיים. והדירוג הגבוה ביותר מעיד על מוגבלות חמורה (וייתכן בשלב-סופני) עקב מחלה כרונית על-רקע השמנה, פסיכופתולוגיה המובילה למוגבלות חמורה, מגבלה תפקודי חמורה ו/או הפרעה חמורה באיכות החיים.

להערכת יעילות הכלי החדש, החוקרים בחנו את הנתונים אודות כ-8,000 משתתפים בגילאי 20 ומעלה, שלקחו חלק בסקר NHANES (National Health and Human Nutrition Examination Survey).

מהתוצאות עולה כי 77.2% מאלו בעלי עודף משקל או השמנת-יתר בסקר שנערך בשנים 1988-1994 ו-90.3% מאלו שלקחו חלק בסקר בשנים 1999-2004 סווגו כדרגה 1 או 2 לפי מדד EOSS, והסיכון לתמותה היה נמוך יותר משמעותית מזה של נבדקים בעלי עודף משקל או השמנת-יתר שסווגו בדרגה 3.

הערכת BMI והיקף מותניים הינן גורמים מרכזיים בהערכת התאמת הטיפולים להשמנה, דוגמת ניתוח בריאטרי או טיפול בתרופות נגד השמנה. עם זאת, BMI אינו מבחין בין רקמת שומן ורקמה רזה, ואף אחד מהמדדים אינו מעיד על המצב התפקודי או הבריאותי על-רקע השמנה, שעשוי לכלול סוכרת, יתר לחץ דם, דיסליפידמיה, אוסטיאוארתריטיס, מחלת כבד או כליות, או תסמונת מטבולית.

EOSS נועד לספק מידע פרוגנוסטי רלבנטי יותר מבחינה קלינית.

המדד החדש עשוי להיות יעיל במיוחד בתעדוף חולים לניתוח בריאטרי בהתאם למדד המשקף הערכה מקיפה יותר של השמנה ומחלות על-רקע השמנה, מאשר מדד BMI פשוט.

החוקרים מציינים מספר מגבלות למחקר ומציעים לשקול את השימוש במדד החדש להערכת הסיכון על-רקע השמנה, ניבוי הפרוגנוזה והכוונת הטיפול.

CMAJPublished online August 15, 2011

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה