סטודנטים

השוואה בין Paricalcitol (זמפלר) לבין Cinacalcet (מימפרה) בהשגת ערך מטרה של PTH במטופלים עם היפרפאראתירואידיזם משני על רקע כשל כלייתי (מתוך כנס ERA-EDTA)

מאת ד”ר אולה קראסיק

ממחקר חדש אשר הוצג בכנס השנתי ה-48 של איגוד הכליה האירופאי בנושא דיאליזה והשתלות (XLVII European Renal Association European Dialysis and Transplant Association Congress ) עולה כי במטופלים עם היפר-פאראתירואידיזם משני למחלת כליות כרונית (secondary hyperparathyroidism SHPT ) טיפול ב-Paricalcitol (זמפלר) עשוי להיות עדיף על טיפול ב-Cinacalcet (מימפרה) בהשגת רמת מטרה של הורמון הפאראתירואיד (parathyroid hormone PTH ).

במצב של SHPT קיימת רמה גבוהה בדם של PTH , אשר עשויה להביא לסיבוכים קרדיווסקולריים ושלדיים. ניתן לטפל במצב זה או על ידי Paricalcitol , שהוא משפעל של רצפטור לויטמין D , או על ידי Cinacalcet , שהיא תרופה calcimimetic .

במחקר בינלאומי תוית פתוחה שלב 4 זה, הנקרא IMPACT SHPT (או בשמו המלא Improved Management of iPTH With Paricalcitol-Centered Therapy vs Cinacalcet Therapy With Low Dose Vitamin D in Hemodialysis Patients With Secondary Hyperparathyroidism ) השוו החוקרים טיפול ב-Paricalcitol (עם הוספת Cinacalcet במקרה של הופעת hypercalemia ) מול טיפול משולב של Cinacalcet עם מינון נמוך של ויטמין D במטופלים עם SHPT אשר מטופלים בהמודיאליזה.

סך של 272 מטופלים על המודיאליזה (לפחות 3 פעמים בשבוע למשך לפחות 3 חודשים טרם הכניסה למחקר) השתתפו במחקר זה. רמת PTH ההתחלתית הייתה מעל 500 פיקוגרםמ”ל (רמה תקינה 10-65 פיקוגרםמ”ל). המטופלים חולקו באופן אקראי לקבוצת טיפול ב-Paricalcitol (במתן תוך ורידי בארצות הברית וברוסיה, ובמתן פומי במדינות אחרות) או לקבוצת טיפול ב-Cinacalcet בשילוב עם ויטמין D (במתן תוך ורידי בארצות הברית, ובמתן פומי מחוץ לארצות הברית) למשך 28 שבועות.

החוקרים בדקו את רמת PTH במטופלים בין שבועות 21-28, כאשר נקודת הסיום הראשונית הייתה יחס המטופלים המשיגים רמת מטרה של PTH בין 150-300 פיקוגרםמ”ל. נקודות משניות כללו יחס המטופלים אשר הציגו היפוקלצמיה (רמת סידן מתחת ל-8.4 מ”גד”ל) או היפרקלצמיה (רמת סידן מעל 10.5 מ”גד”ל).

החוקרים מצאו כי בקרב המטופלים אשר טופלו ב-Paricalcitol במתן תוך ורידי שיעור השגת רמת המטרה של PTH היה גבוה יותר מאשר בקרב מטופלים אשר טופלו ב-Cinacalcet בשילוב עם ויטמין D במתן תוך ורידי (57.7% לעומת 32.7%, P=0.016 ), וכן פחות מטופלים מקבוצה זו הדגימו סטיות ברמת הסידן בדם. לעומת זאת, בקרב המטופלים אשר טופלו ב-Paricalcitol פומי לא נמצא יתרון משמעותי בהשגת רמת מטרה של PTH בהשוואה למטופלים אשר טופלו ב-Cinacalcet בשילוב עם ויטמין D פומי (54.4% לעומת 43.4%, P=0.26 ).

לאחר תקנון לאופן מתן התרופות, מצאו החוקרים כי Paricalcitol עדיף על שילוב של Cinacalcet עם ויטמין D בהשגת רמת PTH מטרה (56.0% לעומת 38.2%, P=0.01 ). כמו כן, חישוב עלויות לפי תמחור התרופות בארצות הברית הדגים כי עלות הטיפול ב-Paricalcitol נמוכה ב-40% מזו של Cinacalcet .

כמחצית מהמטופלים אשר טופלו ב-Cinacalcet בשילוב עם ויטמין D (תוך ורידי או פומי) הדגימו תופעת לוואי של היפוקלצמיה. לעומתם, אף מטופל מקבוצת Paricalcitol במתן תוך ורידי לא פיתח היפוקלצמיה, ורק 3.6% מהמטופלים אשר קיבלו Paricalcitol פומי. שיעור התפתחות היפרקלצמיה היה זניח בשתי הקבוצות.

סך של בין 69-81% מכל הקבוצות השלימו את ההשתתפות המחקר. תופעות לוואי חמורות ארעו ב-21-31% מבין המטופלים אשר טופלו ב-Paricalcitol פומי או ב-Cinacalcet בשילוב עם ויטמין D פומי. בקרב המטופלים אשר קיבלו טיפול תוך ורידי 35-44% חוו תופעות לוואי חמורות. כתוצאה מכך בין 22-27% מהמטופלים הפסיקו את הטיפול בשל תופעות הלוואי.

בניתוח נתונים משולב של הטיפול הפומי עם הטיפול התוך ורידי נמצא כי תופעות לוואי קרדיווסקולריות חמורות ארעו פי 3 בקרב מטופלים אשר טופלו ב-Paricalcitol (סך של 9 מטופלים מתוך 134) לעומת המטופלים אשר טופלו ב-Cinacalcet בשילוב עם ויטמין D (סך של 3 מטופלים מתוך 134).

החוקרים מסכמים וכותבים כי Paricalcitol הדגים יתרון על Cinacalcet בהשגת רמת המטרה של PTH במטופלים עם SHPT על רקע כשל כלייתי, המטופלים בהמודיאליזה. גם פרופיל תופעות הלוואי הדגים יתרון ל-Paricalcitol עם שיעור נמוך יותר של היפוקלמיה מאשר Cinacalcet .

מומחה מהתחום אשר לא היה מעורב במחקר הביע את דאגתו בהקשר למחקר זה. לדבריו, התמקדות ברמת PTH כמטרת הטיפול עשויה לפספס את המטרה האמיתית, שהיא בטיחות, בריאות ואיכות החיים של המטופל.

XLVIII European Renal Association-European Dialysis and Transplant Association (ERA-EDTA) Congress

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • התועלת של Spironolactone בנשים עם הידראדניטיס סופורטיבה (Int J Women’s Dermatol)

    התועלת של Spironolactone בנשים עם הידראדניטיס סופורטיבה (Int J Women’s Dermatol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת International Journal of Women’s Dermatology עולה כי ל- Spironolactone תועלת בנשים בגיל הפוריות עם אבחנה של הידראדניטיס סופורטיבה בדרגה קלה, בפרט במידה והטיפול ניתן בשלב מוקדם. המחקר הרטרוספקטיבי כלל 157 נשים בגילאי 12-50 שנים (גיל חציוני של 36.5 שנים) עם אבחנה של הידראדניטיס סופורטיבה, אשר טופלו ב- Spironolactone במשך לפחות […]

  • התועלת של משלב פרדניזון ואוגמנטין בטיפול בהתלקחויות הידראדניטיס סופורטיבה (Int J Women’s Dermatol)

    התועלת של משלב פרדניזון ואוגמנטין בטיפול בהתלקחויות הידראדניטיס סופורטיבה (Int J Women’s Dermatol)

    טיפול פומי משולב בפרדניזון ואוגמנטין מהווה גישת טיפול קצר-טווח יעילה לטיפול בהתלקחויות הידראדניטיס סופורטיבה ומפחית את היקף הביקורים לחדרי מיון, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת International Journal of Women’s Dermatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות טיפול ארוך-טווח, חולים עם הידראדניטיס סופורטיבה חווים לעיתים קרובות התלקחויות של המחלה. לעיתים קרובות חולים עם התלקחות המחלה […]

  • טיפול ב-Vocacapsaicin מפחית כאב ושימוש באופיואידים לאחר-ניתוח (Anesthesiology)

    טיפול ב-Vocacapsaicin מפחית כאב ושימוש באופיואידים לאחר-ניתוח (Anesthesiology)

    במאמר שפורסם בכתב העת Anesthesiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי Vocacapsaicin במהלך ניתוח בוהן קלובה (Hallux Valgus) מפחית כאב ושימוש באופיואידים במהלך 96 השעות הראשונות לאחר-ניתוח, ללא רעילות מקומית או סיסטמית. החוקרים השלימו מחקר אקראי, מבוקר-פלסבו, שכלל 147 חולים שעברו ניתוח בוהן קלובה. המשתתפים חולקו באקראי לקבלת 14 מ”ל של Vocacapsaicin […]

  • טיפול בתרופות להפחתת משקל עשוי להפחית את הסיכון לממאירות בחולים עם סוכרת (JAMA Netw Open)

    טיפול בתרופות להפחתת משקל עשוי להפחית את הסיכון לממאירות בחולים עם סוכרת (JAMA Netw Open)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open עולה כי טיפול בתכשירים ממשפחת GLP-1RA בחולים עם סוכרת מסוג 2 עשוי להפחית את הסיכון להתפתחות מחלות ממאירות שנקשרו עם השמנה, בהשוואה לטיפול באינסולין. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 הם תכשירים המשמשים לטיפול בהשמנה וסוכרת, כאשר המשפחה כוללת את התכשירים Wegovy, Ozempic, Zepbound […]

  • האם בדיקה גנטית יכולה לנבא תגובה ל-Semaglutide? (מתוך כנס ה-ADA)

    האם בדיקה גנטית יכולה לנבא תגובה ל-Semaglutide? (מתוך כנס ה-ADA)

    מנתונים חדשים שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-ADA (או American Diabetes Association) עולה כי בדיקה גנטית לזיהוי נטייה להפרעה בשובע לאחר ארוחה (Abnormal Postprandial Satiety) עשויה לסייע בחיזוי טיב התגובה לטיפול ב-Semaglutide, אם כי לא הודגם קשר דומה עם הטיפול בתכשיר אחר מאותה משפחה. הבדיקה הינה חלק מהפורטפוליו של MyPhenome Obesity Phenotyping Portfolio של חברת […]

  • האם טיפול ב-Semaglutide מעלה את הסיכון ל-NAION? (מתוך JAMA Ophthalmol)

    האם טיפול ב-Semaglutide מעלה את הסיכון ל-NAION? (מתוך JAMA Ophthalmol)

    בחולים עם סוכרת מסוג 2, עודף-משקל או השמנת-יתר, טיפול ב-Semaglutide מלווה בסיכון מוגבר לאבחנה של NAION (או Non-Arteritic Anterior Ischemic Optic Neuropathy), כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Ophthalmology. המחקר הרטרוספקטיבי כלל 16,827 חולים ממרכז Massachusetts Eye and Ear בבוסטון. החוקרים התמקדו ב-710 חולים עם סוכרת מסוג 2 , כולל 194 חולים שקיבלו […]

  • מה בין משך השינה ובין לחץ הדם בצעירים? (Pediatrics)

    מה בין משך השינה ובין לחץ הדם בצעירים? (Pediatrics)

    במאמר שפורסם בכתב העת Pediatrics מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי משך שינה ארוך יותר והתחלת שינה בשעה מוקדמת יותר מלווים במדדי לחץ דם נמוכים יותר. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי כיום אין בהמלצות התייחסות ליעד דפוסי שינה אופטימאליים כטיפול ביתר לחץ דם. כעת הם בחנו את הקשר בין משך ומועד שינה […]

  • אפשרויות טיפול תרופתי באלופציה אראטה (U.S. Pharmacist)

    אפשרויות טיפול תרופתי באלופציה אראטה (U.S. Pharmacist)

    אלופציה אראטה, הפרעת שיער אוטואימונית לא צלקתית, הינה בעלת שיעור היארעות של עד כ-2% במהלך החיים ועלולה להשפיע על תחומים פסיכולוגיים, רגשיים וחברתיים. יהונתן ניסן משתף את מאמר העוסק בהפרעה מה- U.S. Pharmacist, בהמלצתו של פרופ’ שוורצברג.

  • הפחתת משקל עשויה להפחית את הסיכון להתפתחות ממאירויות משנית להשמנה (מתוך כנס ה-ADA)

    הפחתת משקל עשויה להפחית את הסיכון להתפתחות ממאירויות משנית להשמנה (מתוך כנס ה-ADA)

    במבוגרים עם השמנת-יתר המצליחים לרדת במשקל גופם נרשמה ירידה בסיכון להתפתחות ממאירויות על-רקע השמנה, כך עולה מנתונים שפורסמו במהלך כנס ה-American Diabetes Association. החוקרים השלימו מחקר תצפיתי, רטרוספקטיבי, שכלל נתונים אודות 105,472 מבוגרים עם השמנה ובחנו את הרשומות הרפואיות הממוחשבות ממרפאת קליבלנד בין 2000 עד 2022. נתוני מדד מסת גוף נאספו אודות כל משתתף והחוקרים […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה