סטודנטים

האם היענות לטיפול האנטיביוטי האמפירי המומלץ על פי ההנחיות העדכניות לטיפול בדלקת ריאות קשור דווקא בשיעור תמותה מוגבר? (מתוך Lancet Infectious Diseases)

מאת ד”ר בן פודה שקד

ממחקר חדש אשר פורסם בגיליון ינואר של ירחון Lancet Infections Diseases עולה כי בקרב חולים המצויים בסיכון לזיהום על ידי פתוגנים בעלי עמידות מרובה (Multidrug-resistant pathogens) ואשר רופאיהם הקפידו על הנחיות ה-American Thoracic Society וה-Infectious Diseases Society of America לטיפול בדלקת ריאות באמצעות משטרי טיפול אנטיביוטי אמפירי, נצפה דווקא שיעור מוגבר של תמותה בהשוואה לאלו שקיבלו טיפול שלא בהתאם להנחיות אלו.

החוקרים מזכירים כי בשנת 2005 פורסמו הנחיות עדכניות לטיפול בדלקת ריאות הנרכשת בבית החולים ובזיהומים נלווים מטעם ה-American Thoracic Society וה-Infectious Diseases Society of America. הנחיות אלו הציעו כי יש לבחור את הטיפול האנטיביוטי האמפירי על פי קיומם או היעדרם של גורמי סיכון לכך שלחולה פתוגן העמיד בפני תרופות רבות.

במחקר הנוכחי ביקשו החוקרים לבחון את ההיענות להנחיות אלו ולהשוות את תוצאותיה לטיפול שאינו על פי ההנחיות בקרב 303 חולים אשר טופלו באחד מארבעה מרכזים רפואיים אקדמיים בארצות הברית. כל החולים טופלו במסגרת יחידות לטיפול נמרץ והיו מצויים בסיכון להתפתחות דלקת ריאות על ידי פתוגן בעל עמידות לתרופות רבות.

החוקרים מסבירים כי טיפול תרופתי רשום נחשב לכזה המקפיד על ההנחיות האמורות ב-129 מהחולים ולכזה שאינו על פי ההנחיות ב-174 החולים הנותרים. הטיפול נחשב לכזה המתאים להנחיות אם תוך יום אחד מאבחון דלקת הריאות, הוחל טיפול בשלושה תכשירים: הראשון תכשיר מקבוצת הצפלוספורינים, Carbapenem או מעכב בטא-לקטם ובטא-קלטמאז; השני אמינוגליקוזיד או פלואורוקינולון (ביחידות לטיפול נמרץ בהן נצפה שיעור גבוה של זיהום ב-Acinetobacter העמיד לקרבפנם, נחשב טיפול ב-Colistin כמתקבל על הדעת); והשלישי Linezolid או Vancomycin. טיפול אשר ניתן שלא על פי קריטריונים אלו לא נחשב ככזה העומד בקנה אחד עם ההנחיות.

מבין החולים בקבוצה בה הטיפול ניתן על פי ההנחיות, נרשמו 44 מקרי תמותה (34%) לפני חלוף 28 ימים, וזאת בהשוואה ל-35 מקרי תמותה (20%) בלבד בקבוצה בה ניתן טיפול שלא על פי ההנחיות. לאחר תקנון לחומרת המחלה ולמשתתפים אשר אבדו למעקב, נמצא כי השרידות המשוערת הייתה נמוכה משמעותית בקבוצת ההיענות להנחיות (65%) לעומת קבוצת חוסר ההיענות להנחיות (79%; p=0.0042). משך האשפוז החציוני ומשך הצורך בהנשמה מלאכותית היו ברי השוואה בין שתי הקבוצות.

החוקרים מוסיפים כי הסיבה השכיחה ביותר לחוסר היענות להנחיות היה היעדר השימוש בתרופה שניונית כנגד חיידקים גרם-שליליים (כך ב-154 חולים) והיעדר טיפול אמפירי ב-Methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA) (כך ב-24 חולים). קטגוריה נוספת, פחות שכיחה, לחוסר היענות להנחיות היה היעדר השימוש בטיפול ראשוני כנגד חיידקים גרם-שליליים.

לדברי החוקרים, על אף שקיוו למצוא תוצאות הפוכות, הראו תוצאות עבודתם זו כי השימוש בטיפול אמפירי על פי ההנחיות לטיפול בקרב חולים המאושפזים ביחידות לטיפול נמרץ אשר היו מצויים בסיכון לזיהום כתוצאה מפתוגן בעל עמידות מרובה היה קשור בשיעור מוגבר של תמותה.

החוקרים טוענים כי שיעור התמותה המוגבר שנצפה בחולים שטופלו על פי ההנחיות עשוי להיות קשור להשפעות הטוקסיות הספציפיות לתכשירים האנטיביוטיים השונים. כך למשל, השימוש ב-Colistin ובאמינוגליקוזידים היה קשור בהתדרדרות חריפה של התפקוד הכלייתי. השפעות נוירוטוקסיות דווחו אף הן כתוצאה משימוש באמינוגליקוזידים, colistin ופלואורוקינולונים, וכן נקשר השימוש באמינוגליקוזידים לפולינוירופתיה ומיופתיה של מחלה קריטית. בנוסף, הארכה של מקטע ה-QT הקשורה בשימוש בפלואורוקינולון עלולה להוביל להפרעות קצב חדריות מסכנות-חיים, הם מזכירים.

לאור תוצאותיהם אלו, מציעים החוקרים כי יש מקום לערוך השוואה של משטרי הטיפול הכוללים טיפול ב-MRSA וכאלו הכוללים כיסוי של תרופה אחד- לעומת כיסוי כפול- כנגד חיידקים גרם-שליליים.

בין מגבלות המחקר הנוכחי מזכירים החוקרים כי מבנה המחקר היה תצפיתי, וכי לא ניתן להכליל ממסקנותיו ביחס לחולים המאושפזים במחלקות אשפוז (שאינן טיפול נמרץ). בנוסף, הם מציינים מידע חסר בנוגע לתרופות מרשם.

במאמר מערכת אשר פורסם באותו גיליון ומתייחס לדברים, מומחה בתחום סותר את מסקנות החוקרים, אם כי הוא מסכים שגישת הטיפול המשולש אינה נתמכת על פי הראיות העדכניות. לדבריו, כל החולים הסובלים משוק ספטי, וככל הנראה אלו הסובלים מספסיס חמור, צריכים לקבל כיסוי אנטיביוטי כפול או משולש באם יש חשד ב-MRSA. עם זאת, השאלה שמא כל החולים היציבים המודינמית בהם מאובחנת דלקת ריאות נוזוקומיאלית צריכים לקבל כיסוי אנטיביוטי כה רחב עדיין לא ברורה. טיפול דה-אקסלציה (מונותרפיה) לכל הפחות הינו חיוני, הוא מסביר, מאחר ומפחית את תופעת ה-selection pressure, כמו גם את ההשפעות הטוקסיות לאיברים, לצד החסכון בעלות הטיפול.

המומחה מוסיף כי ההגדרה של חוסר היענות להנחיות ה-American Thoracic Society לא צריכה להיות טיפול שהינו פחות מאשר תלת-תרופתי, כי אם כזה שהינו פחות מאשר כיסוי רחב המותאם על פי הפרוגנוזה והסיכון ארוכי הטווח וטיפול דה-אקסלציה על פי תוצאות התרביות והרגישויות.

Lancet Infect Dis  2011

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • ארבעה מכל עשרה אנשים ברחבי העולם סובלים מסבוריאה דרמטיטיס (JAMA Dermatology)

    ארבעה מכל עשרה אנשים ברחבי העולם סובלים מסבוריאה דרמטיטיס (JAMA Dermatology)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Dermatology עולה כי סבוריאה דרמטיטיס (Seborrheic Dermatitis) פוגעת בכ-4% מכלל האוכלוסייה, עם הבדלים משמעותיים בין קבוצות גיל, אוכלוסיות ואזורים שונים, עם שכיחות גבוהה יותר במבוגרים לעומת ילדים. החוקרים השלימו מטה-אנליזה שכללה 121 מחקרים עם למעלה מ-1.2 מיליון מטופלים עם אבחנה של סבוריאה דרמטיטיס על-ידי רופא. המחקרים שנכללו בסקירה הנרחבת […]

  • האם בדיקה גנטית יכולה לנבא תגובה ל-Semaglutide? (מתוך כנס ה-ADA)

    האם בדיקה גנטית יכולה לנבא תגובה ל-Semaglutide? (מתוך כנס ה-ADA)

    מנתונים חדשים שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-ADA (או American Diabetes Association) עולה כי בדיקה גנטית לזיהוי נטייה להפרעה בשובע לאחר ארוחה (Abnormal Postprandial Satiety) עשויה לסייע בחיזוי טיב התגובה לטיפול ב-Semaglutide, אם כי לא הודגם קשר דומה עם הטיפול בתכשיר אחר מאותה משפחה. הבדיקה הינה חלק מהפורטפוליו של MyPhenome Obesity Phenotyping Portfolio של חברת […]

  • האם טיפול ב-Semaglutide מעלה את הסיכון ל-NAION? (מתוך JAMA Ophthalmol)

    האם טיפול ב-Semaglutide מעלה את הסיכון ל-NAION? (מתוך JAMA Ophthalmol)

    בחולים עם סוכרת מסוג 2, עודף-משקל או השמנת-יתר, טיפול ב-Semaglutide מלווה בסיכון מוגבר לאבחנה של NAION (או Non-Arteritic Anterior Ischemic Optic Neuropathy), כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Ophthalmology. המחקר הרטרוספקטיבי כלל 16,827 חולים ממרכז Massachusetts Eye and Ear בבוסטון. החוקרים התמקדו ב-710 חולים עם סוכרת מסוג 2 , כולל 194 חולים שקיבלו […]

  • זיהומים מסכני-חיים נדירים בתינוקות שנולדו במועד עם שלפוחיות או פוסטולות (Pediatrics)

    זיהומים מסכני-חיים נדירים בתינוקות שנולדו במועד עם שלפוחיות או פוסטולות (Pediatrics)

    בתינוקות שנולדו במועד וללא חום עם שלפוחיות או פוסטולות קיים סיכון נמוך מאוד לזיהומים מסכני-חיים לאחר שלילת אבחנה אפשרית של זיהום בנגיף HSV (או Herpes Simplex Virus), כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Pediatrics. החוקרים בחנו את הרשומות הרפואיות הממוחשבות של תינוקות בגיל עד 60 ימים עבורם הוזמן ייעוץ רופא עור בשישה מרכזים […]

  • אפשרויות טיפול תרופתי באלופציה אראטה (U.S. Pharmacist)

    אפשרויות טיפול תרופתי באלופציה אראטה (U.S. Pharmacist)

    אלופציה אראטה, הפרעת שיער אוטואימונית לא צלקתית, הינה בעלת שיעור היארעות של עד כ-2% במהלך החיים ועלולה להשפיע על תחומים פסיכולוגיים, רגשיים וחברתיים. יהונתן ניסן משתף את מאמר העוסק בהפרעה מה- U.S. Pharmacist, בהמלצתו של פרופ’ שוורצברג.

  • האם היפוקסמיה משנית לדום נשימה חסימתי בשינה עלוה להביא לעליה בסיכון להישנות סרטן ריאות? (מתוך כנס SLEEP)

    האם היפוקסמיה משנית לדום נשימה חסימתי בשינה עלוה להביא לעליה בסיכון להישנות סרטן ריאות? (מתוך כנס SLEEP)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו במהלך כנס SLEEP עולה כי אירועי היפוקסמיה ועומס היפוקסי משנית לדום נשימה חסימתי בשינה עלולים להביא לעליה בסיכון להישנות סרטן ריאות. החוקרים השלימו סקירה רטרוספקטיבית של הרשומות הרפואיות של 403 מבוגרים (גיל חציוני של 74 שנים; 52% נשים) עם היסטוריה של סרטן ריאות מסוג NSCLC (או Non-Small Cell Lung Cancer) ונתוני […]

  • גורמי סיכון לתמותה במבוגרים עם מחלת לב מולדת ואנדוקרדיטיס זיהומי (Int J Cardiol)

    גורמי סיכון לתמותה במבוגרים עם מחלת לב מולדת ואנדוקרדיטיס זיהומי (Int J Cardiol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת International Journal of Cardiology עולה כי שיעורי התמותה משנית לאנדוקרדיטיס זיהומי במבוגרים עם מחלת לב מולדת הם נמוכים, אך טיפול שמרני במקרים אלו מלווה בסיכון הגבוה ביותר לתמותה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחלת לב מולדת זרימת דם טורבולנטית חריגה מלווה בסיכון הגבוה ביותר לאנדוקרדיטיס זיהומי. למרות התקדמות באבחנה וטיפול, […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה